Ohjeet ja tuki⁠

Automaatioasentaja

Haastattelut Julkaistu

"Suosittelen tätä työtä henkilölle, joka haluaa työskennellä itsenäisesti ja tehdä jotakin muuta kuin istua tietokoneen ääressä. Työssä vaaditaan tarkkuutta sekä intoa työskennellä käsillään. Kun projektiin on saanut ohjeet, työtä tehdään hyvin itseohjautuvasti."

Automaatioasentaja Hannu Mettänen
  • Hannu Mettänen
  • Automaatioasentajana Insta Automation Oy:ssä.
  • Valmistunut automaatioasentajaksi Tampereen Aikuiskoulutuskeskuksesta.
  • Työkokemusta alalta 14 vuotta.

Kerro lyhyesti, mitä teet työksesi.

Toimin automaatioasentajana teknologia-alalla. Työskentelen teollisuudessa valmistuspuolella, jossa kokoan esimerkiksi automaatiossa käytettäviä ohjauskeskuksia.

Miten olet päätynyt valitsemaasi ammattiin?

Työskentelin aiemmin toisella alalla, ja oli tarve vaihtaa täysin erilaiseen ammattiin. Halusin tehdä jotain käsilläni. Selailin Aikuiskoulutuskeskuksen koulutusvaihtoehtoja, ja päädyin hakemaan sähkö- ja automaatioasentajan koulutukseen, johon haettiin ensisijaisesti henkilöitä, joilla ei ollut pohjakoulutusta alalta. Tulin valituksi koulutukseen.

Kuvaile tyypillistä työpäivääsi tai työviikkoasi.

Teen projektiluontoista työtä, jossa yksi projekti kestää päivän, toinen kaksi viikkoa. Tyypilliseen työpäivään voi kuulua esimerkiksi automaatiossa käytettävän keskuksen kokoaminen, joka alkaa sillä, että tutustun ohjeisiin ja keräilen tarvittavat komponentit. Sen jälkeen komponentit kiinnitetään asennuslevylle ja työ johdotetaan. Joskus kasaamisvaiheessa tulee muutoksia, joista keskustellaan suunnittelutiimin kanssa. Työnjohdolta saa aina tarvittaessa apua.

Millaisessa työympäristössä tai millaisina työaikoina työskentelet?

Työympäristöni on tehdashalli. Työssä pukeudutaan erilaisiin työvaatteisiin työtehtävien mukaan. Käytän aina turvakenkiä ja työhousuja, joiden lisäksi käytän viiltosuojakäsineitä, kuulosuojaimia ja suojalaseja, jos teen metallipuolen asennuksia.

Työskentelen arkipäivisin virka-aikana. Työpäivä alkaa kello 6–9 välillä. Jos haluan, voin tehdä alkuviikosta pidempiä päiviä, jotta pääsen perjantaina lähtemään aiemmin viikonlopun viettoon. Yrityksessämme on hyvä liukuma työajoissa, mikä on suuri etu perheelliselle.

Millaista osaamista tai ominaisuuksia ammatissa vaaditaan?

Työssä vaaditaan tarkkuutta sekä intoa työskennellä käsillään. Kun projektiin on saanut ohjeet, työtä tehdään hyvin itseohjautuvasti.

Mikä on parasta ammatissasi?

Tykkään siitä, että saan tehdä käsilläni. Pidän myös siitä, ettei minun tarvitse suunnitella, mitä kasataan, vaan saan valmiit ohjeet. Työpaikassani arvostan joustavia työaikoja ja sitä, että työ on siisti sisätyö, jota tehdään virka-aikana. Työskentelen mielelläni niin, että projektit vaihtuvat usein, koska siten työ pysyy mielenkiintoisena.

Mitkä ovat ammatin varjopuolia tai mikä tuntuu haastavalta?

Komponenttipula on ollut viime vuosina maailmanlaajuinen ongelma. Jos osia ei ole saatavilla, en voi kasata mitään, ja se turhauttaa. Tänä vuonna tilanne on vaihdellut. Välillä komponentteja on ollut hyvin saatavilla, toisinaan tilanne on ollut haastavampi.

Mitä kertoisit henkilölle, joka harkitsee automaatioasentajan ammattia?

Suosittelen tätä työtä henkilölle, joka haluaa työskennellä itsenäisesti ja tehdä jotakin muuta kuin istua tietokoneen ääressä. Minulla alan vaihtaminen aikuisiällä sujui mutkattomasti, ja työllistyin heti työharjoittelun jälkeen.

Millaisena näet ammattisi tulevaisuuden?

Uskon, että tällä alalla riittää töitä, joten tähän ammattiin kouluttautuminen kannattaa. Automaatiota käytetään ja tarvitaan koko ajan enemmän.

Kuva:Katja Lehtinen

Jaa artikkeli