Työmarkkinatorin tekoälyhaaste vahvasti käyntiin aloitustapaamisessa – tiimeiltä odotetaan kovatasoisia toteutuksia 24.05.2018 - TE-digi

Varsin pian Työmarkkinatorin konepellin alla pyörii tekoäly. Ensimmäisiä toteutuksia haetaan Industryhackin kautta tehtävässä AI Goes to Work -haasteessa, jonka aloitustapaamisessa 22.5.2018 tiimit pääsivät tutustumaan tarkemmin sekä haasteen sisältöön että mentoreihin ja kilpailun juryyn.

Työmarkkinatoria tekevän TE-digin hankejohtaja Mikko Rantahalme evästi tiimejä muistuttamalla siitä, että TE-digiltä odotetaan paljon, ja tekoäly muuttaa lähivuosina ihmisten työtä enemmän kuin osaamme vielä kuvitellakaan. Esimerkiksi eräiden arvioiden mukaan asiakkaiden kanssa tapahtuvasta vuorovaikutuksesta 70 prosenttia tapahtuu tekoälyn avulla vuonna 2022.

– Olemme saaneet mukaan kovatasoiset tiimit, joten odotamme kovatasoisia toteutuksia, Rantahalme kertoo.

Alkuvaiheessa Työmarkkinatorin tekoälyn avulla on muun muassa tarkoitus tunnistaa eri elämäntilanteissa olevat ihmiset ja tarjota juuri heidän tilanteeseensa sopivia koulutus- ja työllistymismahdollisuuksia.

AI Goes to Work -haasteen teemana on rakennusala, mutta ratkaisujen tulee olla yli toimialojen skaalautuvia.

Mukana kovatasoiset tiimit

Yksi kilpailijatiimeistä on viime vuonna Sitran Ratkaisu 100 -kilpailun voittanut Headai Microcompetencies. Tiimiin kuuluvat Harri Ketamo ja Simo Santavirta sekä Sanna Vahtivuori-Hänninen opetusministeriöstä.

– Tämä haaste on juuri meidän osaamistamme. Pystymme hyödyntämään erittäin laaja-alaisesti jo olemassa olevaa dataa ja rikastamme sitä, Ketamo kertoo.

Myös Leiki Oy suunnittelee hyödyntävänsä ratkaisussaan omaa, tekstien analyysiin pohjaavaa tuotettaan. Tiimiin kuuluvat Petrus Pennanen, Jaakko Haarala ja Antti Havanko.

– Meidän semanttinen tuote vertailee eri lähteistä tulevaa dataa kehittyneesti ja pystyy tekemään hyviä mätsejä. Se soveltuu vaikkapa avoimien työpaikkojen ja hakijoiden mätsäämiseen, Jaakko Haarala kertoo.

Bitfactor-taustainen Transform to Succeed aikoo hyödyntää firman laajaa osaamista sekä tiimin omaa kiinnostusta aiheeseen. Tiimiin kuuluvat Hannele Piirainen, Juha Karjalainen ja Ilpo Suominen.

– Meiltä löytyy kaikkien tässä kisassa tarvittavien osa-alueiden osaamista. Ilpolla on Industryhackista aiempaa kokemusta, mutta meitäkin tämä työtapa kiinnostaa, Piirainen ja Karjalainen kertovat.

Muut kilpailijatiimit ovat Barona Technologies (Niklas Appelroth, Riikka Väänänen, Markus Paaso), Innofactor-taustainen Inno-team (Sari Länsiluoto, Tuomas Vihervaara, Henri Hietala) sekä Kwork Innovations / ChatBotPack (Anna Törrönen, Heikki Törrönen, Antti Törrönen)

Työmarkkinatorin ydintoiminnot käytössä 2020

Työmarkkinatori (www.tyomarkkinatori.fi) kehittyy lähivuosina julkisten ja yksityisten toimijoiden yhteiseksi palvelukokonaisuudeksi, joka tarjoaa työnhakijalle ja työnantajalle kaikki palvelut yhdeltä luukulta sekä maakunnille käyttöliittymän palveluiden järjestämisen tueksi. Työmarkkinatorin ydinosat ovat käytössä maakuntavaiheen alkaessa 2020.

Visiona on, että Työmarkkinatori-kokonaisuus ja sen taustalla toimiva tekoäly tarjoavat ihmisille palveluita, jotka helpottavat heidän oman osaamisensa sekä sen mahdollisten puutteiden tunnistamista ja auttavat työpaikan löytämisessä tai urasuunnittelussa.

AI Goes to Work -haaste etenee seuraavasti: Valitut kuusi tiimiä työstävät ratkaisujaan 11.–12.6.2018 hackathonissa, jonka päätteeksi tuomaristo valitsee 1–3 lupaavinta työtä mahdolliseen pilottivaiheeseen. Voittajatiimit toteuttavat pilottinsa syksyllä 2018.

Lisätiedot:

Mikko Rantahalme, hankejohtaja, TE-digi, mikko.rantahalme ät ely-keskus.fi, p. 0295 020 306

Tuula Maaranen, projektipäällikkö, Työmarkkinatori, ext.tuula.maaranen ät ely-keskus.fi, p. 040 536 4863

AI Goes to Work -haaste: https://app.industryhack.com/challenges/aigoestowork/