Työmarkkinatorin kehitys

Pian Työmarkkinatori-kokonaisuus ohjaa ihmistä läpi työelämän

Apua uravaihtoehtojen valinnassa, ohjausta kun oman alan työpaikat alkavat kadota

Tällä hetkellä Työmarkkinatorin verkkopalvelukokonaisuudesta on julki vasta ensimmäinen osa, Hakupalvelu. Lähivuosina Työmarkkinatori kasvaa julkisten ja yksityisten toimijoiden yhteiseksi kokonaisuudeksi, joka tarjoaa työnhakijalle ja työnantajalle kaikki palvelut yhden verkkopalvelun kautta.

Työmarkkinatorin keskiössä ovat ihmiset sekä heidän työelämään ja osaamiseen liittyvät tarpeensa. Käytännössä Työmarkkinatori laajenee verkkopalveluksi, joka tarjoaa työllistymiseen ja oman osaamisen tunnistamiseen sekä kehittämiseen liittyvät palvelut niin 15-vuotiaalle kuin eläkeikää lähestyvälle.

Keskiössä helppokäyttöinen verkkopalvelu

Kaikkia Työmarkkinatori-kokonaisuuden sisältämiä palveluita ei voida vielä kuvata, sillä suuri osa palveluista tulee olemaan yksityisen ja kolmannen sektorin keksimiä ja tuottamia. Julkisen sektorin rooli on tarjota palvelun käyttäjille niin helppokäyttöinen käyttöliittymä, että asioiden hoito onnistuu yhtä helposti kuin parhaissa verkkokaupoissa tai pankkien verkkopalveluissa.

Julkinen sektori tarjoaa työnhakijoille ja työnantajille tietyt, nykyistä TE-palveluiden sivustoa kehittyneemmät peruspalvelut (esim. nyt testivaiheessa olevan Työmarkkinatorin Hakupalvelun toiminnot). Eri elämäntilanteessa oleville käyttäjille on tarjolla hieman eri palveluita. Esimerkiksi työttömäksi työnhakijaksi ilmoittautuneelle ihmiselle näkyy palveluita, jotka eivät ole kaikkien käytössä.

Tekoäly mahdollistaa räätälöidyt palvelut

Visiona on, että Työmarkkinatori-kokonaisuus ja sen taustalla toimiva tekoäly tarjoavat ihmisille palveluita, jotka helpottavat heidän oman osaamisensa sekä sen mahdollisten puutteiden tunnistamista. Palvelut auttavat myös työpaikan löytämisessä tai urasuunnittelussa.

Tulevaisuudessa Työmarkkinatorilla voisi toimia esimerkiksi sovellus, joka varoittaisi ihmistä, jos hänen alansa työpaikat ovat vaarassa vähentyä. Samalla palvelu voisi ihmisen työtaustan, osaamisen ja kiinnostuksen kohteiden perusteella ehdottaa juuri kyseiselle ihmiselle sopivia koulutuksia ammatteihin, joissa on hyvät tulevaisuudennäkymät.

Työmarkkinatori-kokonaisuus luodaan yhdessä

Työnhakijoita ja työnantajia mahdollisimman paljon hyödyttävä Työmarkkinatori vaatii ympärilleen julkisen sektorin tarjoamien peruspalveluiden lisäksi paljon muutakin. Mukana on muun muassa yksityistä ja kolmatta sektoria edustavia työllisyys- ja koulutuspalveluiden tarjoajia. Työmarkkinatorin kautta nämä saavat mahdollisuuden tarjota palveluitaan kohdennetusti suurille käyttäjäjoukoille.

Kasautuva tieto sekä avoimuus yksityisille ja kolmannen sektorin palveluntuottajille mahdollistavat koko ajan uusien ja parempien palveluiden keksimisen ja tarjoamisen. Työmarkkinatori-kokonaisuuden (ekosysteemin) voi nähdä Applen tai Androidin ekosysteemien kaltaisena, eli suurin osa ihmisille hyötyä tuottavista palveluista on muiden kuin alustan omistajan keksimiä ja rakentamia.

Työmarkkinatorin kehitys tapahtuu laajassa yhteistyössä asiakkaiden ja yhteistyökumppaneiden kanssa. Työpajoja on järjestetty eri puolilla Suomea mm. opiskelijoiden, työnhakijoiden, kv-osaajien, osatyökykyisten, koulujen, liittojen, yrittäjien, työnvälittäjien ja työnvälitysalustojen kehittäjien kanssa. Vuoden 2017 aikana tapasimme noin 2000 asiakasta ja kumppania.

Lisätiedot:

Mikko Rantahalme, hankejohtaja, TE-digi, mikko.rantahalme ät ely-keskus.fi, p. 0295 020 306
Tuula Maaranen, projektipäällikkö, Työmarkkinatori, ext.tuula.maaranen ät ely-keskus.fi, p. 040 536 4863

Haluatko mukaan kehittämään Työmarkkinatoria?

Osallistumalla pääset vaikuttamaan siihen, miltä tulevaisuuden työelämän palvelut näyttävät, toimivat ja tuntuvat. Etsimme yhteiskehittämiseen mukaan mm. henkilöasiakkaita, työnantajia, yrittäjiä ja palveluntuottajia.