Vilman tarina: Parempien sosiaali- ja terveyspalveluiden rakentaminen motivoi minua

Uratarina

Olen Vilma ja työskentelen asiantuntijana sote-konsultoinnin ja lastensuojelun vaikuttavuuden parissa.

Minulla oli koko koulu- ja lukioaikani ajan kaksi haaveammattia: luokanopettaja ja lääkäri. Lukiossa lukujärjestykseni täyttyi pitkän matikan, fysiikan, kemian ja biologian kursseista, joilla halusin rakentaa polkuani kohti lääkärin ammattia. Lukion jälkeen päädyin hakemaan lääkiksen lisäksi luokanopettajakoulutukseen, jonne pääsinkin heti.

Oma urapolkuni alkoi siis luokanopettajan opinnoilla Jyväskylän yliopistossa, jossa valitsin sivuaineeksi musiikkikasvatuksen. Opiskelu oli kivaa, hauskaa ja antoisaa – ennen kaikkea ihana opiskelijaporukkamme teki opiskelusta ikimuistoista. Vuoden jälkeen aloin kuitenkin kyseenalaistamaan, oliko ala sittenkään itselleni oikea. Lääkis oli jäänyt mietityttämään vaihtoehtona. Voisiko lääkärin ammatti kuitenkin olla enemmän oma juttuni? Jäin poissaolevaksi välivuodelle yliopistosta ja hain lääketieteelliseen tiedekuntaan opiskelemaan. Lääkiksen ovet eivät kuitenkaan auenneet vielä tälläkään hakukerralla, mutta en halunnut antaa periksi, vaan päätin yrittää päästä tavoitteeseeni vielä toisen välivuoden ajan.

Toisen välivuoden aikana lääkishaave kuitenkin sai väistyä, kun löysin sosiaalityön opiskelualan. Ymmärsin nopeasti sosiaalityön olevan oikea ala minulle, sillä siinä yhdistyy ihmisten auttaminen, pyrkimys yhteiskunnallisen eriarvoisuuden vähentämiseen sekä ihmisoikeuksien ja sosiaalisen oikeudenmukaisuuden edistäminen. Pääsin opiskelemaan sosiaalityötä (YTM) Jyväskylän yliopistoon, jossa päätin jatkaa samalla jo aloittamiani luokanopettajan opintoja.

Nykyiseen työhöni FCG Finnish Consulting Group Oy:lle päädyin sosiaalityön viimeisen harjoittelun kautta. Ennen sitä tein opintojeni ohella sosiaalityöntekijän sijaisuuksia lapsiperheiden palvelutarpeen arvioinnissa ja lastensuojelun virka-aikaisessa päivystyksessä, adoptioneuvonnassa sekä sosiaali- ja kriisipäivystyksessä. Lapsiperheiden palveluissa työskennellessäni pääsin pilotoimaan lastensuojelun vaikuttavuuden ja laadun arviointiin tarkoitettua ARVOA®-menetelmää, joka teki minuun vaikutuksen. Menetelmä perustuu perheen hyvinvoinnin, toimintakyvyn ja lapseen kohdistuvan huolen mittaamiseen sekä niissä tapahtuvien muutosten seurantaan.

Selvitin, että menetelmä kuuluu FCG:lle, minkä perusteella hain sinne harjoitteluun. Pääsin työskentelemään jo harjoittelussani menetelmän parissa. Harjoittelun jälkeen sain jatkaa tiimissä asiantuntijan tehtävässä, jossa olen viihtynyt nyt jo pian kaksi vuotta.

Nykyisin toimin ARVOA®-menetelmän tuotevastaavana, minkä lisäksi teen sote-konsultointia. Työnkuvaani kuuluu myös sosiaalialan ammattilaisten kouluttaminen menetelmän käyttöön. Siinä olen saanut hyödyntää luokanopettajaopintojen kautta rakentunutta pedagogista osaamistani. Työssäni minua motivoi erityisesti ratkaisujen löytäminen asiakkaan ongelmiin ja konsultoinnin kautta osallistuminen parempien ja vaikuttavampien sosiaali- ja terveyspalveluiden rakentamiseen.

Vapaa-ajastani valtaosa kuluu alue- ja paikallispolitiikan parissa mm. Jyväskylän kaupunginvaltuustossa ja Keski-Suomen aluevaltuustossa. Muuten nautin arjessani musiikista, avantouinnista, hiihdosta ja pitkistä pyöräretkistä.

Vinkkini omaa polkua etsiville on kliseinen, mutta se on toiminut omalla kohdallani: Ole rohkea, uskalla poiketa oletetulta reitiltä, uskalla kokeilla.

Vilma Viitasaari