Opiskelu maahanmuuttajana

Jos olet muuttanut Suomeen ja haluat parantaa mahdollisuuksiasi työllistyä, voit osallistua esimerkiksi kotoutumiskoulutukseen.

Kotoutumiskoulutus

Kotoutumiskoulutus on tärkeä osa kotoutumistasi. Kotoutumiskoulutuksessa opit suomen tai ruotsin kieltä ja tutustut suomalaiseen työelämään ja kulttuuriin. Tarvittaessa saat myös luku- ja kirjoitustaidon opetusta. Kotoutumiskoulutus tarjoaa sinulle valmiuksia päästä työelämään ja jatkokoulutukseen.

Kotoutumiskoulutuksen tavoitteena on siis auttaa sinua saamaan riittävät

  • kielelliset,
  • yhteiskunnalliset,
  • kulttuuriset ja
  • elämänhallintaan liittyvät valmiudet.

Koulutuksen käytyäsi pystyt itsenäisesti esimerkiksi käydä kaupassa ja asioida virastossa tai siirtymään työelämään, ammatillisia valmiuksia kehittävään koulutukseen tai ammattiopintoihin.

Kotoutumiskoulutukset löydät TE-palveluiden työvoimakoulutusten listauksesta. Jos mietit, voitko päästä kotoutumiskoulutukseen, ota yhteyttä TE-toimiston tai kuntakokeilun asiantuntijaan.

Palvelut
Aiheesta muualla

Omaehtoinen suomen tai ruotsin kielen opiskelu

Jos haluat opiskella suomen tai ruotsin kielen kurssilla, joka ei ole TE-palveluiden järjestämä, sovi tästä asiantuntijasi kanssa ennen kuin kurssi alkaa.

Jos menet itse valitsemallesi kielikurssille, voit hakea sen aikana tukea omaehtoiseen opiskeluun vain, jos

  • kurssilla on opiskelua vähintään 20 tuntia viikossa,
  • opiskelusta on sovittu kotoutumissuunnitelmassasi ja
  • olet saanut TE-toimistolta tai kuntakokeilulta luvan aloittaa kyseisen kurssin.

Suomen tai ruotsin kielen itseopiskelu

Voit opiskella kieliä myös itsenäisesti. Opiskeluun soveltuvaa materiaalia löydät esimerkiksi kirjastosta tai InfoFinlandin sivuilta.

Aiheesta muualla

Ammatillisen osaamisen kehittäminen

TE-palvelut tarjoavat palveluja, joiden avulla voit kehittää ammatillista osaamistasi, hankkia uuden ammatin ja tutustua suomalaiseen työelämään.

Työkokeilu tehdään työpaikalla. Työkokeilun avulla voit selvittää, sopiiko kyseinen ammatti sinulle. Voit aloittaa työkokeilun, kun olet tehnyt siitä sopimuksen työnantajan ja TE-palveluiden kanssa.

Ammatillisessa työvoimakoulutuksessa voit suorittaa johonkin ammattiin tarvittavan tutkinnon tai täydentää omaa koulutustasi. Opetuskielenä on suomi.

Palkkatuetussa työssä työskentelet työpaikalla, ja TE-palvelut tukee työnantajasi palkkakustannuksia.

Voit saada apua ja neuvontaa myös yritystoiminnan aloittamiseen. Aloittavana yrittäjäna voit tietyin edellytyksin saada starttirahaa. Jos aiot perustaa yrityksen, kerro siitä asiantuntijallesi.

Muut opinnot

Jos löydät itse jonkin muun koulutuksen, johon haluat osallistua, ota yhteyttä asiantuntijaasi ennen opintojen alkamista ja kysy, onko sinulla mahdollisuus opiskella samaan aikaan, kun saat työttömyysturvaa.

Palvelut

Tämä verkkosivu on osa Euroopan komission Your Europe -portaalia. Löysitkö etsimäsi? Anna palautetta! (europa.eu)

 

Päivitetty: