Työnhakijan palvelut työllisyyden kuntakokeilun aikana

Työllisyyden kuntakokeilussa osa tiettyjä asiakasryhmiä koskevista TE-toimiston tehtävistä siirrettiin lainsäädännöllä työllisyyden kuntakokeiluun kuuluvien kuntien tehtäviksi. Alueelliset kokeilut käynnistyivät 1.3.2021. Kaikki kuntakokeilut päättyvät 31.12.2024.

Kuntakokeilun käynnistymisen jälkeen osa työnhakija-asiakkaista siirtyy kuntien asiakkaiksi ja osa jää TE-toimistoon. Kun asiakas siirtyy kuntakokeiluun, hänen palveluistaan vastaa pääasiallisesti hänen kotikuntansa. 

Kuntakokeilun aikana työnantaja-asiakkaille tarjotaan edelleen työnantaja- ja yrityspalveluita TE-toimistosta. Työnantajien kannattaa kuitenkin huomioida kuntakokeilun vaikutukset asiointiin mm. palkkatuen hakemisen osalta. 

Sinun ei tarvitse itse selvittää, oletko kuntakokeilun asiakas 

Jos asiakkuutesi siirtyy TE-toimistosta kuntakokeiluun, saat siitä tiedon joko kirjeitse tai sähköisesti Oma asioinnin kautta ja sinuun otetaan yhteyttä alueesi kuntakokeilusta. TE-toimisto voi myös antaa tiedon henkilökohtaisesti.

Jos asiakkuutesi säilyy TE-toimistossa, tästä ei tule erillistä ilmoitusta eikä asiointiin tule muutoksia. 

Ilmoittaudu työnhakijaksi aina TE-palveluiden Oma asioinnin kautta, kuuluit sitten kuntakokeilun tai TE-toimiston asiakkaaksi. 

Kun ilmoittaudut työnhakijaksi kokeilun aikana, saat vastaanottoilmoituksessa tiedon siitä, minne asiakkuutesi kuuluu.

Kuntakokeilun asiakasryhmät

Olet kuntakokeilun asiakas, jos olet ilmoittautunut työnhakijaksi ja kotikuntasi kuuluu alueelliseen kuntakokeiluun sekä olet työtön, lomautettu, työllistettynä oleva tai olet työllistymistä edistävässä palvelussa ja jokin seuraavista koskee sinua.

  • Sinulla ei ole oikeutta ansiopäivärahaan, vaan saat työmarkkinatukea tai peruspäivärahaa Kelasta.
  • Äidinkielesi on muu kuin suomi, ruotsi tai saame tai kansalaisuutesi on muu kuin Suomi.
  • Olet alle 30-vuotias.

Jos et tiedä, oletko kuntakokeilun vai TE-toimiston asiakas, voit tarkistaa sen Oma asiointi -verkkopalvelusta. Pyynnöstäsi tieto voidaan lähettää sinulle myös kirjeellä.

Työnhaun aloittaminen ja työttömyysturvan hakeminen

Sekä kuntakokeilun että TE-toimiston asiakkaat ilmoittautuvat työnhakijaksi Oma asiointi -palvelussa. Kuntakokeilu ei aiheuta muutosta työttömyysturvan hakemiseen Kelasta tai työttömyyskassasta. Työnhaun tulee olla voimassa, kun haet työttömyysturvaa. 

Työllistymissuunnitelman voimassaolo

TE-toimistossa tekemäsi työllistymissuunnitelma velvoittaa sinua myös siirtyessäsi kuntakokeilun asiakkaaksi, kunnes sinulle laaditaan siellä uusi suunnitelma. Suunnitelma ja siinä sovitut tehtävät löytyvät Oma asiointi -palvelusta.

Asiakkuuden kesto

Jos olet kuntakokeilun asiakas, asiakkuutesi säilyy kotikunnassasi koko kokeilun ajan eli 31.12.2024 saakka. Jos työllistyt kokeilun aikana määräaikaiseen työsuhteeseen ja jäät uudelleen työttömäksi, asiakkuutesi säilyy edelleen kuntakokeilussa.

Asiointi ruotsin kielellä yksikielisessä kunnassa

Kokeilualueisiin kuuluvista kunnista kaksikielisiä ovat Espoo, Hanko, Helsinki, Kokkola, Porvoo, Raasepori, Turku ja Vantaa. Muut kokeilualueisiin kuuluvat kunnat ovat yksikielisiä. Kielilain mukaisesti sinulla on asiakkaana oikeus käyttää viranomaisasioissa suomea tai ruotsia. Mikäli palvelusi ovat siirtymässä yksikieliseen kokeilukuntaan, mutta haluat saada palvelua ruotsin kielellä, voit jäädä TE-toimiston asiakkaaksi. Ota tässä tapauksessa yhteyttä TE-toimistoon.

Muutto toiseen kuntaan

Jos muutat ja kotikuntasi vaihtuu, myös asiakkuutesi siirtyy uuteen kotikuntaasi, mikäli uusi kotikuntasi kuuluu osaksi alueellista kuntakokeilua. Jos kotikunta ei kuulu kuntakokeiluun, asiakkuutesi siirtyy TE-toimistoon. Sinulle ilmoitetaan, minne asiakkuutesi siirtyy.

Lue lisää
Aiheesta muualla

 

 Tämä verkkosivu on osa Euroopan komission Your Europe -portaalia. Löysitkö etsimäsi? Anna palautetta! (europa.eu)

 

Päivitetty: