De regionala resultaten av färdplansprojektet för tillgång på arbetskraft presenteras under turnén Paikkoja auki, etsitään tekijät!

Nyheter

Arbetsminister Tuula Haatainen inledde hösten 2021 färdplansprojektet för tillgång på arbetskraft, vars mål har varit att förbättra tillgången på arbetskraft inom alla branscher i hela Finland. I arbetet med färdkartan utredde en branschgrupp bestående av experter från olika arbetsgivar- och arbetstagarförbund hur man kunde förbättra sökandet av experter. Arbets- och näringsministeriets experter ledde arbetet.

Den datamodell som projektets experter utvecklat preciserar bilden av utbudet och efterfrågan på arbetskraft inom olika branscher och områden. På så sätt fördjupades förståelsen för om det är fråga om ren brist på arbetskraft, kompetensbrist eller matchningsproblem samt hur mycket arbets- och utbildningsrelaterad invandring Finland behöver.

Resultat från färdplansprojektet för tillgång på arbetskraft presenteras under regionturnén

Under NTM-turnén Paikkoja auki, etsitään tekijät! presenterar ANM:s experter de viktigaste regionala resultaten av färdplansprojektet för tillgång på arbetskraft i varje NTM-område. Representanter för bland annat landskapens företag, läroanstalter, städer och kommuner får också presentera sina egna lösningar.

"Ju bättre vi förstår orsakerna till flaskhalsarna, desto bättre kan vi hitta lösningar på problemen. Jag är glad över att vi under NTM-turnén får diskutera resultaten av färdplansprojektet för tillgång på arbetskraft på olika håll i Finland och samtidigt får fundera på vad som ännu kan göras för att det ska finnas arbete för de arbetssökande och arbetare för alla arbetsplatser", säger arbetsminister Tuula Haatainen.

Mer information