Luotsi Pohjois-Karjala – Palvelut työnhakuun ja työllistämiseen
Tältä sivustolta löydät työllisyyteen liittyvät palvelut Pohjois-Karjalan alueella.
Työnhakijalle
Tältä sivulta löydät ohjeet viranomaisasiointiin sekä muita työnhakijalle suunnattuja palveluja.
Näin asioit työllisyyden viranomaispalveluissa
Voit asioida meillä verkossa, puhelimitse, sähköpostitse tai varaamalla ajan kunnan palvelupisteelle.
Henkilöasiakkaan asiointi tapahtuu ensisijaisesti Asiointi-verkkopalvelun kautta.
Työmarkkinatorin sähköisen asioinnin valtakunnallinen neuvonta
- Työmarkkinatorin sähköisen asioinnin valtakunnallisesta neuvonnasta saat apua verkkopalvelujen käyttöön liittyviin kysymyksiin: puh. 0295 025 505 (ma-pe klo 9-15)
- Lue lisätietoja ja katso valtakunnallisen neuvonnan jonotustilanne
Puhelinpalveluista saat tietoa ja neuvontaa työllisyyteen liittyvissä asioissa.
- Henkilöasiakkaiden puhelinpalvelu puh. 013 267 8001 (arkisin klo 9–15)
- Puhelun ja jonotuksen hinta on normaali puhelinliittymäsi sopimuksen mukainen hinta (paikallisverkko- tai matkapuhelinmaksu).
Sähköposti: tyollisyysalue@joensuu.fi
Huomaathan, että sähköposti on suojaamaton yhteys. Toimita henkilökohtaisia tietoja sisältävät liitteet ensisijaisesti Asiointi-palvelussa tai postitse. Asiointiin liittyviä luottamuksellisia viestejä voit lähettää myös turvasähköpostilla, johon voi liittää liitetiedostoja.
Suojattu sähköposti (joensuu.fi)
Valtakunnallinen työttömyysturvaneuvonta
- Valtakunnallinen työttömyysturvaneuvonta, puh. 0295 020 701 (ma-pe klo 9–15)
- Lue lisätietoja ja katso työttömyysturvaneuvonnan jonotustilanne
Työmarkkinatorin sähköisen asioinnin valtakunnallinen neuvonta
- Työmarkkinatorin sähköisen asioinnin valtakunnallisesta neuvonnasta saat apua verkkopalvelujen käyttöön liittyviin kysymyksiin: puh. 0295 025 505 (ma-pe klo 9-15)
- Lue lisätietoja ja katso valtakunnallisen neuvonnan jonotustilanne
Kuntien palvelupisteillä sijaitsevat työllisyyden viranomaispalvelut. Viranomaispalveluihin sisältyy
- työnhakijan neuvontapalvelu
- työnhaun käynnistäminen, muutokset tai päättäminen
- asiakirjojen toimittaminen
- tietoa, neuvontaa ja ohjausta työllisyysalueen palveluista
Lisäksi jokaisessa kunnassa on Luotsin palvelupiste, josta saat matalalla kynnyksellä tukea, ohjausta ja neuvontaa esimerkiksi työhön, koulutukseen tai uran suunnitteluun liittyviin asioihin.
Tarkista viranomaispalveluiden sekä Luotsin palvelupisteiden kuntakohtaiset aukioloajat Yhteystiedot-osiosta.
Matka ja yöpymiskustannuksiin sekä harkinnanvaraisiin kulukorvauksiin liittyvissä asioissa voit olla yhteyksissä meihin sähköpostitse osoitteella maksatus.tyollisyysalue@joensuu.fi.
Huomaathan, että tämän sähköpostin kautta emme käsittele työttömyysturvaan liittyviä asioita, vaan niihin vastaa valtakunnallinen työttömyysturvaneuvonta:
- Valtakunnallinen työttömyysturvaneuvonta, puh. 0295 020 701 (ma-pe klo 9–15)
- Lue lisätietoja ja katso työttömyysturvaneuvonnan jonotustilanne
Asiointi ja ilmoittautuminen työnhakijaksi
Voit ilmoittautua työnhakijaksi Työmarkkinatorin Asiointi-osiossa. Jos jäät työttömäksi tai sinut lomautetaan, ilmoittaudu työnhakijaksi mahdollisimman pian.
Voit ilmoittautua työnhakijaksi jo ennen kuin työttömyys tai lomautus alkaa, mutta tee se viimeistään ensimmäisenä työttömyyspäivänäsi, koska voit saada työttömyysturvaa vasta ilmoittautumispäivästä alkaen.
Voit kirjautua Työmarkkinatorille verkkopankkitunnuksilla, mobiilivarmenteella tai sirullisella henkilökortilla. Jos et voi tunnistautua näillä tavoilla, voit ilmoittautua työnhakijaksi oman kuntasi palvelupisteellä. Tarkista aukioloajat Yhteystiedot-osiosta. Voit myös soittaa puhelinpalveluumme, josta saat lisätietoja työnhakijaksi ilmoittautumisesta.
Työmarkkinatorin Asiointi-osiossa voit
- ilmoittautua työnhakijaksi, jolloin voit hakea työttömyysetuutta
- seurata työnhakusi tilannetta
- sopia työllistymissuunnitelmasta ja ilmoittaa sen toteutumisesta
- ilmoittaa työnhakusi muutoksista
- hakeutua työvoimakoulutuksiin
- hakea starttirahaa
Jos et voi käyttää verkkopalvelua, voit lähettää meille postia tai sähköpostia, sekä asioida puhelinpalvelussa tai kuntien palvelupisteillä.
Kirjaudu Työmarkkinatorille
Matka- ja yöpymiskustannusten korvaus
Voit hakea korvausta matka- ja yöpymiskustannuksista, jos olet työtön työnhakija ja haet työtä, hakeudut työvoimavoimakoulutukseen, valmennukseen tai kokeiluun tai osallistut työvoimaviranomaisen järjestämään asiantuntija-arviointiin.
Voit hakea korvausta Suomessa tehdyistä edestakaisista matkoista työhaastatteluun. Korvausta voidaan myöntää myös toiseen Euroopan unionin jäsenvaltioon tai Euroopan talousalueeseen kuuluvaan valtioon tehdystä työhaastattelumatkasta.
Paikalliset palvelut
Tällä sivulla esittelemme työnhakuasi edistäviä paikallisia palveluja, jotka on ensisijaisesti tarkoitettu Pohjois-Karjalan työllisyysalueen asiakkaille. Kunkin palvelun kohdalta löydät lisätietoa palvelun sisällöstä, kohderyhmästä ja palveluun hakeutumisesta.
Työvoimakoulutus
Työvoimakoulutus tarjoaa ammatillisia valmiuksiasi ja työllistymistäsi edistävää koulutusta. Se suunnataan aloille, joilla on suurin tarve työntekijöistä.
Työvoimakoulutus on yleensä maksutonta, ja sen aikana sinulla on mahdollisuus samaan työttömyysturvaan kuin työttömänä. Koulutukseen valitaan ensisijaisesti työttömiä ja työttömyysuhan alaisia henkilöitä.
Pohjois-Karjalan sekä koko Suomen haussa olevat työvoimakoulutukset ja niiden tarkemmat kuvaukset ja hakuohjeet löydät Työmarkkinatorin Työvoimakoulutukset-välilehdeltä.
-
News
-
News
Omaehtoinen opiskelu
Työnhakijana sinulla voi olla mahdollisuus omaehtoiseen opiskeluun työttömyysetuudella. Voit saada työttömyysetuutta päätoimisiin, sivutoimisiin tai lyhytkestoisiin opintoihin. Ratkaisu opintojen tukemisesta tulee pääsääntöisesti saada ennen opintojen aloittamista.
-
News
Oppisopimus
Oppisopimus on määräaikainen työsuhde, jonka solmit koulutuksen järjestäjän ja työpaikan kanssa. Oppisopimuksella voit suorittaa minkä tahansa toisen asteen ammatillisen tutkinnon tai tutkinnon osia. Sen avulla voit siis kouluttautua ammattiin työpaikalla, oppia uutta ja kerryttää työkokemusta.
Oppisopimuskoulutus on yleensä maksutonta ja saat sen aikana alan työehtosopimuksen mukaista palkkaa.
-
News
Palkkatuki
Jos olet työtön työnhakija, työvoimaviranomainen voi tietyissä tilanteissa myöntää palkkatukea työnantajalle, joka palkkaa sinut töihin. Palkkatuki voidaan myöntää myös silloin, jos sinut palkataan työhön, johon ammatillinen osaamisesi ei täysin riitä, tai jos sinulla on tehtävässä pärjäämiseen vaikuttava vamma tai sairaus.
Palkkatuettu työ on aina normaali työsuhde tai oppisopimuskoulutus. Saat työstä kyseiseen työsuhteeseen sovellettavan työehtosopimuksen mukaista palkkaa, tai jos työehtosopimusta ei ole, niin tavanomaista ja kohtuullista palkkaa.
HUOM! Uusien palkkatukien myöntäminen Pohjois-Karjalan työllisyysalueella on keskeytetty 13.2.2025. Palkkatukeen varattu työllisyysalueen määräraha vuodelle 2025 on käytetty, koska suurin osa siitä on sidottu aiempina vuosina tehtyjen päätösten maksatuksiin. Mikäli palkkatuen myöntämistä voidaan jatkaa myöhemmin vuoden 2025 aikana, tiedotamme siitä erikseen.
Työkokeilu
Työkokeilulla voit selvittää ammatinvalinta- ja uravaihtoehtoja käytännön työtehtävissä. Työkokeilulla voit myös tukea työelämään paluutasi.
Työkokeilussa osallistut työpaikalla yleisesti tehtäviin töihin. Työkokeilu ei ole työsuhde, eikä siitä tule kustannuksia työnantajalle.
-
News
EURES-palvelut työnhakijalle
EURES-palvelut ovat kattavia ja kaikkien eurooppalaisten työnhakijoiden saatavilla – ennen työnhakua, sen aikana ja sen jälkeen.
Euroopan työnvälitysverkosto eli EURES (European Employment Service) tukee vapaata liikkuvuutta jäsenmaidensa välillä. EURES kattaa EU-maiden lisäksi Norjan, Liechtensteinin sekä Sveitsin.
Palvelut käsittelevät kaikkia ulkomailla asumiseen ja työskentelyyn liittyviä näkökohtia. EURES-asiantuntijalta saatkin opastusta näihin asioihin liittyen.
Ammatinvalinta- ja uraohjaus
Ammatinvalinta- ja uraohjaus auttaa sinua koulutus- ja uravaihtoehtojen pohtimisessa ja suunnitelmien selkeyttämisessä eri elämänvaiheissa.
Kun keskustelet luottamuksellisesti uraohjaajan kanssa, tulet kuulluksi ja asioihisi paneudutaan kaikessa rauhassa. Kun kuvaat tilannettasi ja toiveitasi toiselle, saat paremman käsityksen siitä, mitä sinun kannattaa tavoitella ja millä keinoilla voisit päästä tavoitteeseesi.
Kuntien työhönvalmentajat
Oman kuntasi työhönvalmentaja auttaa sinua kartoittamaan juuri sinulle sopivaa seuraavaa askelta kohti työelämää tai opiskelua.
Voit saada apua esimerkiksi työnhaun asiakirjojen päivittämisessä, työhaastatteluun valmistautumisessa ja verkostoitumisessa. Lähtökohtana valmennukselle on aina oma tilanteesi ja tavoitteesi.
-
News
Kuntien työkykykoordinaattorit tukenasi
Työkykykoordinaattorit palvelevat sinua silloin, kun työkyky mietityttää ja työkykyhaasteet estävät tai hidastavat työhön tai koulutukseen siirtymistä. Työkykykoordinaattorit selvittelevät kokonaisvaltaisesti tilannettasi tiiviissä yhteistyössä muun muassa Siun soten ja Kelan kanssa.
Työkykykoordinaattorit auttavat myös silloin, kun kuntoutustoimet ovat ajankohtaisia tai tarvitset tukea eläke-edellytysten selvittämisessä. He voivat selvittää vaihtoehtoja myös osatyökykyisenä työelämään siirtymiseen liittyen.
Työllistymistä edistävän monialaisen tuen yhteistoimintamalli (TYM)
Kun sinulla on useita haasteita työllistymiseen liittyen, sinun on mahdollista päästä mukaan työllistymistä edistävän monialaisen tuen yhteistoimintamallin mukaiseen palveluun eli TYM:iin. Palvelussa työllisyysalue, Siun sote ja Kela tarjoavat yhteistyössä apua tilanteeseesi.
TYM voi olla juuri oikea palvelu sinulle, jos työllistymiseesi liittyvät vaikeudet eivät johdu vain työpaikkojen tai osaamisen puutteesta, vaan sinulla on elämänhallinnan ongelmia tai toimintakyvyn rajoitteita. Palvelu voi auttaa myös silloin, kun työkykysi on muuten alentunut.
Ennen työllisyyspalveluissa asiointia tutustu esimerkiksi näihin hyödyllisiin osioihin:
Tätä teemasivua ylläpitää Pohjois-Karjalan työllisyysalue, vastuukuntana Joensuun kaupunki.