Driftavbrott på lördagen 5.4. klockan 7.30-16.00. Under avbrottet är Jobbmarknadens E-tjänster för personkunder och E-tjänsterna för arbetsgivare och företag ur bruk. Vi ber om ursäkt för eventuella besvär.

Anvisningar och stöd⁠
Förflyttning av en arbetstagare som sysselsatts med lönesubvention till en annan arbetsgivare

Som arbetsgivare har du möjlighet att förflytta en arbetstagare som du sysselsatt med lönesubvention till en annan arbetsgivare om arbetstagaren har gett sitt samtycke till förflyttningen.

Förflyttningen kan vara ändamålsenlig till exempel när arbetstagaren med hjälp av den kan få arbetserfarenhet av uppgifter som främjar hens placering på den öppna arbetsmarknaden.

Den arbetsgivare till vilken din arbetstagare övergår kallas i denna situation användarföretag. Förflyttningen ger användarföretaget möjlighet att bedöma personens lämplighet för de uppgifter som erbjuds utan arbetsgivarrisk.

Villkor för förflyttning

Du kan ansöka om att förflytta en arbetstagare till en annan arbetsgivare hos arbetskraftsmyndigheten. För att tillstånd till förflyttning av arbetstagare ska beviljas förutsätts att

  • användarföretaget uppfyller de villkor för beviljande av lönesubvention som gäller arbetsgivaren,
  • arbetsuppgifterna i användarföretaget bedöms motsvara förutsättningarna för erhållande av lönesubvention och
  • användarföretaget betalar en tillräcklig ersättning för det arbete som arbetstagaren utför, vilket är minst skillnaden mellan arbetstagarens lön och lönesubventionen.

När du ansöker om att en arbetstagare som du sysselsätter med lönesubvention ska förflyttas till en annan arbetsgivare ska du bifoga användarföretagets försäkran om att villkoren för lönesubvention uppfylls.

Under förflyttningen kan lönesubventionens belopp vara högst det belopp som användarföretaget kan beviljas om det själv ansöker om lönesubvention. Lönesubventionens belopp kan dock inte vara större än det belopp som ursprungligen beviljades arbetsgivarföretaget. Även om de allmänna förutsättningarna för beviljande av lönesubvention gäller för användarföretaget, bedöms de övriga stödens inverkan inte för användarföretagets del, eftersom lönesubventionen fortfarande betalas till dig som egentlig arbetsgivare.

Villkor i anslutning till arbetsavtalet

I samband med förflyttningen av en arbetstagare som anställts med lönesubvention övergår ansvaret för följande ärenden till användarföretaget:

  • ledning och övervakning av arbetstagarens arbete,
  • introduktion och beslut om arbetstider,
  • att sörja för arbetarskyddet,
  • säkerställande av tillräcklig yrkesskicklighet, erfarenhet och lämplighet med tanke på arbetsuppgiften,
  • introduktion i arbetarskyddsåtgärder samt vid behov i arrangemang som gäller samarbete och informering inom arbetarskyddet samt i arrangemang som gäller företagshälsovården och
  • övervakning av användningen av eventuell skyddsutrustning.

Som egentlig arbetsgivare ansvarar du fortfarande för

  • löneutbetalningen och andra arbetsgivarskyldigheter än de som nämns i arbetsavtalslagen, till exempel uppföljning av den årliga mängden övertidsarbete och ordnande av företagshälsovård samt
  • skyldigheten att sörja för det allmänna genomförandet av arbetssäkerheten, såsom säkerställande av arbetstagarens yrkesskicklighet och olycksfallsförsäkring.

I anställningsförhållandet för en arbetstagare som förflyttats till användarföretagets uppgifter ska man i första hand tillämpa antingen lagen om kollektivavtal eller ett kollektivavtal som är förpliktande för arbetsgivaren på basis av dess allmänt bindande verkan. Om du som egentlig arbetsgivare inte är skyldig att iaktta något kollektivavtal i anställningsförhållandena, tillämpas på den förflyttade arbetstagarens anställningsförhållande minst de bestämmelser som binder användarföretaget med stöd av lagen om kollektivavtal eller det allmänt bindande kollektivavtalet.