Tehtävät ja tapahtumat

Työvoimaviranomaisen kanssa asiointiin liittyy monenlaisia huomioitavia asioita. Käy säännöllisesti Työmarkkinatorin Asiointi-osiossa, jotta pysyt ajan tasalla tehtävistä ja niiden määräajoista.

TE-toimiston tai kuntakokeilun asiantuntija tekee kanssasi henkilökohtaisen työllistymissuunnitelman, jonka tavoitteena on nopea työllistyminen. Työllistymissuunnitelmassa sovitaan työnhakusi tavoitteista, työnhakuvelvollisuudestasi, miten itse edistät työllistymistäsi, mitä palveluja tarvitset ja miten hoidat asioita jatkossa TE-toimiston tai kuntakokeilun kanssa.

Työllistymissuunnitelma tehdään kanssasi pidettävässä alkuhaastattelussa tai ennen alkuhaastattelua järjestettävässä täydentävässä työnhakukeskustelussa.

Sen toteutumista seurataan työnhakukeskusteluissa.

Löydät työllistymissuunnitelmasi Työmarkkinatorin Asiointi-osiosta. Sinun tulee ilmoittaa työllistymissuunnitelmassasi sovittujen tehtävien toteuttamisesta sovittuun määräaikaan mennessä. Jos et pysty ilmoittamaan näistä Työmarkkinatorin kautta, voit ilmoittaa tehtävien toteuttamisesta myös suoraan TE-toimistoon, kuntakokeiluun tai puhelinpalveluun. 

Lue lisää
Aiheesta muualla

Erilaiset suunnitelmat 

Tilanteesi mukaan suunnitelmasi on työllistymissuunnitelma, aktivointisuunnitelma, kotoutumissuunnitelma tai monialainen työllistymissuunnitelma.  Teet suunnitelman yhdessä TE-toimiston tai kuntakokeilun asiantuntijan kanssa.

Jos olet ollut työttömänä pitkään ja tavoitteenasi on parantaa elämänhallintaasi ja mahdollisuuksia saada töitä, teet yhdessä TE-toimiston tai kuntakokeilun asiantuntijan kanssa aktivointisuunnitelman tai monialaisen työllistymissuunnitelman.

Jos olet maahanmuuttaja, teet yhdessä TE-toimiston asiantuntijan kanssa kotoutumissuunnitelman.

Työllistymissuunnitelmassa sovitut tehtävät 

Työllistymissuunnitelmaan kirjataan haettavien työmahdollisuuksien määrä eli työnhakuvelvollisuutesi. Tavoitteena on, että työllistyt mahdollisimman nopeasti avoimille työmarkkinoille.   

Jotta voit saada työttömyysturvaa, sinun on osallistuttava palvelutarpeen arvioimiseen, työllistymissuunnitelman laatimiseen ja tarkistamiseen sekä palveluihin, jotka tukevat sinun työnhakuasi ja edistävät työllistymistäsi. Sinun on haettava aktiivisesti työtä tai koulutusta ja lähtökohtaisesti neljää työmahdollisuutta kuukaudessa. Työllistymissuunnitelmassa huomioidaan, että haettavien työmahdollisuuksien on oltava sellaisia, joihin sinulla on mahdollisuudet työllistyä. Myös esimerkiksi mahdollinen työkyvyttömyys tai alueesi työmarkkinatilanne huomioidaan työllistymissuunnitelmassasi. Jos haettavia työmahdollisuuksia ei ole lainkaan, sinulle ei aseteta työnhakuvelvollisuutta.

Työnhakuvelvollisuuden täyttäminen 

Voit täyttää työnhakuvelvoitteesi monella eri tavalla. Sinun on mahdollista esimerkiksi

  • hakea itse valitsemaasi työpaikkaa,
  • pyytää lisätyötä omalta työnantajalta,
  • etsiä yrittäjänä tehtäviä työmahdollisuuksia,
  • tehdä ja julkaista työnhakuprofiilin Työmarkkinatorilla ja
  • hakea muuta vastaavaa työmahdollisuutta. 

Lisäksi TE-toimisto tai kuntakokeilu voi tehdä sinulle työtarjouksia. Työtarjoukset ovat velvoittavia, jos viimeksi järjestetystä alkuhaastattelusta on kulunut kuusi kuukautta. Työtarjous ei ole velvoittava, jos olet ennen työtarjousta ilmoittanut hakeneesi sovitun määrän työmahdollisuuksia tarkastelujakson aikana.

Työllistymissuunnitelman vaikutus työttömyysturvaan 

Työttömyysturvaa hakevana työnhakijana sinun täytyy toimia työllistymissuunnitelman mukaisesti ja ilmoittaa suunnitelman toteutumisesta TE-toimistolle tai kuntakokeilulle sen määräämällä tavalla. Suunnitelman toteuttamatta jättämisellä voi olla vaikutusta työttömyysturvaasi. 

Hyväksyt työllistymissuunnitelman yhdessä TE-toimiston tai kuntakokeilun asiantuntijan kanssa. 

Työllistymissuunnitelmassa teidän tulee sopia

  • miten suunnitelman toteutumista seurataan,
  • sovittujen toimenpiteiden määräajat ja miten ilmoitat niiden toteutumisesta sekä
  • määräaika, jonka kuluessa sinun on ilmoitettava suunnitelman toteutumisesta.

Tämä verkkosivu on osa Euroopan komission Your Europe -portaalia. Löysitkö etsimäsi? Anna palautetta! (europa.eu)

TE-toimisto tai kuntakokeilu järjestää sinulle alkuhaastattelun mahdollisuuksien mukaan viiden arkipäivän kuluessa työnhakusi alkamisesta.

Alkuhaastattelu

Alkuhaastattelu järjestetään kaikille työnhakijoille viiden arkipäivän kuluessa työnhaun alkamisesta, pääsääntöisesti TE-toimiston tai kuntakokeilun toimipaikassa, mutta se voidaan järjestää myös muulla tavalla painavan syyn, esimerkiksi poikkeuksellisen pitkän asiointimatkan takia.

TE-toimisto tai kuntakokeilu voi vaihtoehtoisesti järjestää sinulle täydentävän työnhakukeskustelun, jossa sinulle laaditaan työllistymissuunnitelma. Alkuhaastattelu on kuitenkin järjestettävä viipymättä tämän jälkeen.

Alkuhaastattelussa kartoitetaan tilanteesi ja sinulle tehdään työllistymissuunnitelma. Haastattelussa pohdit yhdessä asiantuntijasi kanssa, millaisia työpaikkoja voisit hakea tai onko sinulla tarve hankkia koulutusta tai vaihtaa alaa.

Alkuhaastattelussa arvioidaan myös palvelutarpeesi. Palvelutarpeen arviointi on keskeinen osa työllistymisesi tukemista ja palveluihin ohjaamista. 

Alkuhaastattelussa sovit myös asiointitavasta ja yhteydenpidosta TE-toimiston tai kuntakokeilun kanssa.

Uusi alkuhaastattelu järjestetään vain, jos työnhakusi päättymisestä on kulunut vähintään kuusi kuukautta ja sinut rekisteröidään uudelleen työnhakijaksi.

Lue lisää
Aiheesta muualla

Työnhakukeskustelut ja täydentävät työnhakukeskustelut

TE-toimisto tai kuntakokeilu järjestää kanssasi työnhakukeskusteluja ja täydentäviä työnhakukeskusteluja.

Työnhakukeskustelut

TE-toimiston tai kuntakokeilun on järjestettävä työnhakukeskustelu kanssasi aina, kun alkuhaastattelusta tai edellisestä työnhakukeskustelusta on kulunut kolme kuukautta. Niiden välissä haet töitä itsenäisesti tai osallistut palveluihin työllistymissuunnitelman mukaisesti.

Työnhakukeskustelut koskevat

  • kaikkia työttömiä ja työttömyysuhan alaisia työnhakijoita,
  • osa-aikaisessa työssä olevia sekä työaikaa lyhentämällä lomautettuja ja
  • työnhakijoita, jotka ovat palkkatuetussa työssä, työvoimakoulutuksessa tai kuntoutuksessa tai opiskelevat omaehtoisesti työttömyysetuudella tuettuna enintään kuukauden.

Työnhakijana olet työnhakukeskusteluissa säännöllisesti yhteydessä TE-toimiston tai kuntakokeilun asiantuntijan kanssa.

Työnhakukeskustelu toteutetaan kulloinkin tarkoituksenmukaisimmalla tavalla. Työnhakijana voit esittää toiveen keskustelun järjestämistavasta. Keskustelu voidaan järjestää muuallakin kuin TE-toimiston tai kuntakokeilun toimipaikassa, esimerkiksi työpaikan tai oppilaitoksen tarjoamissa tiloissa, puhelimitse tai videoyhteydellä.

Työnhakukeskustelussa saat tukea työnhakuun. Lisäksi työnhakusi tuloksellisuutta ja työllistymissuunnitelman toteutumista arvioidaan. Työnhakukeskustelussa palvelutarpeen arviota tarkistetaan ja sinua ohjataan sen mukaisiin palveluihin.

Työllistymissuunnitelma laaditaan tai tarkistetaan aina työnhakukeskustelun yhteydessä.

Täydentävät työnhakukeskustelut

TE-toimisto tai kuntakokeilu järjestää sinulle alkuhaastattelun jälkeen viisi täydentävää työnhakukeskustelua lähtökohtaisesti kahden viikon välein alkuhaastattelun jälkeen. Täydentäviä työnhakukeskusteluja järjestetään kuitenkin neljä, jos alkuhaastattelua on edeltänyt täydentävä työnhakukeskustelu.

Täydentävät työnhakukeskustelut järjestetään yksilöllisen tilanteesi mukaan, erityisesti huomioon otetaan sinun palvelutarpeesi.

Kolmen kuukauden välein järjestettävien työnhakukeskustelujen lisäksi työttömälle työnhakijalle järjestetään kaksi täydentävää työnhakukeskustelua kuuden kuukauden välein sen jälkeen, kun alkuhaastattelusta tai muusta täydentävästä työnhakukeskustelusta on kulunut kuusi kuukautta. Nämä täydentävät työnhakukeskustelut koskevat sinua vain, jos olet työtön työnhakija, etkä osallistu työllistymistä tukeviin palveluihin.

Työnhakukeskustelua tai täydentävää työnhakukeskustelua ei järjestetä, jos työttömyytesi päättyy kolmen kuukauden kuluessa ja muut ehdot täyttyvät.

Työnhakukeskustelua tai täydentävää työnhakukeskustelua ei järjestetä myöskään, jos aloitat kolmen kuukauden kuluessa varusmies- tai siviilipalveluksen tai perhevapaan eikä palvelutarpeesi edellytä keskustelujen järjestämistä. Keskustelut on kuitenkin aina järjestettävä työnhakijan pyynnöstä.

Muita täydentäviä työnhakukeskusteluja voidaan järjestää sinun tarpeesi mukaan. Täydentävän työnhakukeskustelun sijaan sinulle voidaan tarjota myös muuta henkilökohtaista palvelua, joka tukee työnhakuasi tai parantaa edellytyksiäsi työllistyä.

Lomautettujen työnhakukeskustelut

Jos olet lomautettu, alkuhaastattelun lisäksi voidaan pyynnöstäsi järjestää lisäksi viisi täydentävää työnhakukeskustelua kolmen ensimmäisen kuukauden aikana. Jos lomautuksesi on kestänyt kolme kuukautta, kanssasi pidetään työnhakukeskustelu. Keskustelua ei järjestetä, jos lomautuksesi on päättymässä kuukauden kuluessa siitä, kun työnhakukeskustelu tulisi järjestää. Työnhakuvelvollisuutesi alkaa sen jälkeen, kun sinulle on järjestetty työnhakukeskustelu ja lomautuksen alkamisesta on kulunut kolme kuukautta

Jos lomautuksesi on kestänyt kolme kuukautta, työnhakukeskustelussa kanssasi sovitaan haettavien työmahdollisuuksien määrästä. Kokoaikaisesti lomautetun tulee hakea pääsäännön mukaista neljää työmahdollisuutta kuukauden aikana, koska kokoaikaisesti lomautettu on työttömyysturvan näkökulmasta työtön.

Jos sinut on lomautettu osa-aikaisesti, sinuun sovelletaan samoja periaatteita kuin osa-aikatyötä tekeviin työnhakijoihin mutta työnhakuvelvollisuutesi alkaa vasta sen jälkeen, kun ensimmäisestä työnhakukeskustelusta on kulunut kolme kuukautta.

Lomautettujen täydentävät työnhakukeskustelut

Lomautettuna sinulle voidaan järjestää täydentäviä työnhakukeskusteluja työnhaun alkuvaiheessa vain pyynnöstäsi.

Sinulle järjestetään kaksi täydentävää työnhakukeskustelua, jos lomautuksesi on kestänyt kuusi kuukautta ja olet joko

  • kokoaikaisesti lomautettu tai
  • osa-aikaisesti lomautettu ja työaikasi on alle neljä tuntia viikossa.

Tämä verkkosivu on osa Euroopan komission Your Europe -portaalia. Löysitkö etsimäsi? Anna palautetta! (europa.eu)

Työnhaussa tarvitaan omaa aktiivisuutta, mutta kaikkea ei tarvitse tehdä yksin. Erilaiset palvelut auttavat sinua työnhaussa eri elämäntilanteissa.

Jos tarvitset apua koulutus- ja uravaihtoehtojen pohtimisessa tai tulevaisuudensuunnitelmiesi selkeyttämisessä, sinun kannattaa osallistua ammatinvalinta- ja uraohjaukseen, koulutusneuvontaan tai uravalmennukseen. Työnhakusi alussa sinulla saattaa olla tarve kehittää työnhakutaitojasi, jolloin voit osallistua ryhmämuotoiseen työnhakuvalmennukseen tai henkilökohtaiseen työhönvalmennukseen. Työkokeilun kautta voit tutustua uuteen alaan, tai se voi tukea paluutasi työelämään pitkän poissaolon jälkeen. Jos sinun täytyy päivittää osaamistasi tai suunnittelet kouluttautumista uudelle alalle, työvoimakoulutus tai RekryKoulutus voi olla hyvä vaihtoehto.

Ammatinvalinta- ja uraohjaus sekä koulutusneuvonta auttavat sinua koulutus- ja uravaihtoehtojen pohtimisessa ja suunnitelmien selkeyttämisessä.

Uravalmennuksessa saat tietoa, neuvontaa, ohjausta ja tukea ammatinvalinta- ja uravaihtoehtojesi selkeyttämiseen, koulutukseen hakeutumiseen ja työelämävalmiuksien kehittämiseen.

Uravalmennus

Työnhakuvalmennuksessa opit hakemaan työtä tavoitteellisesti ja itsenäisesti.

Työnhakuvalmennus

Työhönvalmentaja auttaa henkilökohtaisesti, kun etsit sinulle sopivaa työpaikkaa. Valmentajan ohjauksella saat tuotua esille osaamisesi ja vahvuutesi työmarkkinoilla. Kun sopiva työpaikka on löytynyt, työhönvalmentaja voi auttaa sinua alkuun työpaikalla.

Työhönvalmennus

Ammatinvalinta- ja uravaihtoehtojen selvittämiseksi voit tutustua työelämään työkokeilun avulla. Työkokeilulla voidaan myös tukea paluutasi työelämään pitkän poissaolon jälkeen.

Työkokeilu

Työvoimakoulutus on TE-palveluiden hankkimaa koulutusta, joka suunnitellaan ja toteutetaan yhteistyössä koulutusta järjestävien oppilaitosten kanssa. Työvoimakoulutuksen lisäksi voit hakea Rekry-, Täsmä- tai MuutosKoulutukseen. Ne toteutetaan TE-palveluiden ja työnantajien yhteistyönä.

Työvoimakoulutus tarjoaa ammatillisia valmiuksiasi ja työllistymistäsi edistävää koulutusta. Se voi olla perus-, ammatti- tai erikoisammattitutkintotavoitteista, tutkinnon osia, jatko- tai täydennyskoulutusta, yrittäjyyskoulutusta tai kotoutumiskoulutusta.

Etsitkö töitä, mutta sinulla ei ole sopivaa koulutusta, etkä haluaisi suorittaa vuosien opiskelua vaativaa tutkintoa? RekryKoulutuksessa hankit työnantajan tarpeeseen sopivan osaamisen ja työllistyt organisaatioon koulutuksen päätteeksi. Koulutukset toteutetaan TE-palveluiden ja työnantajien yhteistyönä. Niissä yhdistyvät oppilaitoksessa suoritettavat teoriaopinnot ja käytännön työssä oppiminen koulutusta järjestävässä yrityksessä.

RekryKoulutuksia toteutetaan useilla eri aloilla. Koulutukset on suunnattu työnhakijoille, jotka soveltuvat haussa olevaan työhön ja ovat motivoituneita kouluttautumaan alalle. Osassa RekryKoulutuksista tarvitaan aiempaa osaamista. Suurimmassa osassa koulutuksista opiskelijat kuitenkin koulutetaan uudelle alalle perusteista lähtien, eikä sinulta vaaditaa aikaisempaa osaamista. Jos olet vastavalmistunut tai palaat työelämään esimerkiksi vanhempainvapaalta, RekryKoulutus voi olla juuri sinulle sopiva vaihtoehto.

Katso, millaisiin RekryKoulutuksiin tällä hetkellä haetaan opiskelijoita.

Jos olet alle 30-vuotias, käynti Ohjaamossa voi auttaa alkuun. Ohjaamosta saat tietoa ja ohjausta tarpeidesi mukaan esimerkiksi opiskeluun, työllistymiseen ja arjen sujumiseen liittyvissä asioissa.

Ohjaamot (ohjaamot.fi)⁠

Kykyviisari on maksuton työ- ja toimintakyvyn itsearviointimenetelmä kaikille työikäisille. Kykyviisari-kyselyn avulla voit selvittää omaa tilannettasi, vahvuuksiasi ja kehittämiskohteitasi.

Kykyviisari®

Taloudellista tukea työnhakuun ja työllistymiseen

Jos olet työttömänä työnhakijana TE-toimistossa tai kuntakokeilussa, työnantajalle voidaan myöntää palkkatukea palkkakustannuksiisi. Jos olet yli 55-vuotias ja työttömänä työnhakijana TE-toimistossa tai kuntakokeilussa, työnantajalle voidaan myöntää 55 vuotta täyttäneiden työllistämistukea. Kun haet työtä tai vastaanotat työttömänä työn paikkakunnalta, joka sijaitsee kaukana asuinpaikkakunnastasi, voit saada korvausta tai avustusta matka- ja yöpymiskustannuksiin tai työmatka- ja muuttokuluihin.

Palkkatuki on taloudellinen tuki, jota TE-toimisto tai kuntakokeilu voi myöntää työnantajalle työttömän työnhakijan palkkakustannuksiin ja korvauksena työnohjaukseen käytetystä ajasta. Työnantajalle voidaan myöntää palkkatukea myös silloin, jos sinulla on tehtävissä selviytymiseen vaikuttava vamma tai sairaus.

Keskustele TE-toimiston tai kuntakokeilun asiantuntijan kanssa, voisiko työnantaja saada palkkaamiseesi palkkatukea. Jos tukea voidaan myöntää, sinun kannattaa mainita asiasta työnantajalle, kun haet työtä.

Kun sovit työnantajan kanssa palkkatukityöstä, kerro, oletko TE-toimiston vai kuntakokeilun asiakas. Työnantaja tarvitsee tiedon palkkatukihakemuksen tekemistä varten.

Jos olet työllistymässä palkkatukityöhön kotikuntaasi eli kunta on palkkatuen hakijana tai palkkatuki rahoitetaan Euroopan sosiaalirahastosta, palkkatuen myöntää TE-toimisto.

Palkkatuki työnhaun apuna

Tuen tarkoituksena on edistää 55 vuotta täyttäneiden työllistymistä parantamalla heidän ammatillista osaamistaan tai yrittäjävalmiuksiaan. Tuki myönnetään ja maksetaan työnantajalle, mutta sen myöntämisessä olennaisinta on työttömän työnhakijan palvelutarve.

Työllistämistuki edellyttää, että työsuhteeseen palkattava työtön työnhakija on täyttänyt 55 vuotta ja ollut työtön vähintään 24 kuukautta työllistämistuen myöntämistä välittömästi edeltäneiden 28 kuukauden aikana.

Keskustele TE-toimiston tai kuntakokeilun asiantuntijan kanssa, voisiko työnantaja saada palkkaamiseesi työllistymistukea. Jos tukea voidaan myöntää, sinun kannattaa mainita asiasta työnantajalle, kun haet työtä.

55 vuotta täyttäneiden työllistämistuki

Lue, millaisia korvauksia ja avustuksia voit saada työn hakemisesta aiheutuviin matka- ja yöpymiskustannuksiin sekä työmatka- ja muuttokuluihin silloin, kun vastaanotat työttömänä työn, joka sijaitsee kaukana nykyisestä asuinpaikastasi.​​​​

Tämä verkkosivu on osa Euroopan komission Your Europe -portaalia. Löysitkö etsimäsi? Anna palautetta! (europa.eu)

Päivitetty: