Työmarkkinatorin Asiointi-osiossa voi esiintyä virhetilanteita uudistuksen takia. Jos et pysty hoitamaan asiaasi virheen vuoksi, jätä yhteydenottopyyntö Asiointi-osiossa. Kerro, mitä olit tekemässä, ja asiantuntijasi on sinuun yhteydessä. Jos työnhaun käynnistäminen ei onnistu Asiointi-osion virhetilanteen vuoksi, olethan yhteydessä TE-toimistoon tai kuntakokeiluun. Jos tarvitset todistuksen työnhausta, jätä asiasta yhteydenottopyyntö Asiointi-osiossa.
Jotta voit saada työttömyysetuutta, sinun täytyy tarvittaessa antaa tarkempia tietoja työvoimapoliittista lausuntoa varten. Vastaa selvityspyyntöihin määräaikaan mennessä.
Kun olet työtön työnhakija, työttömyysturva varmistaa taloudellisesti mahdollisuutesi hakea työtä sekä parantaa edellytyksiäsi päästä tai palata työmarkkinoille.
Työvoimapalvelut, kuten työnhakijaksi ilmoittautumisen, löydät Asioinnista.
Ilmoittaudu työnhakijaksi ja aloita työnhaku jo ensimmäisenä työttömyyspäivänäsi, jotta saat työttömyysturvaa heti työttömyytesi alusta lähtien.
Ilmoittautumisen jälkeen saat työvoimapoliittisen lausunnon, jossa kerrotaan, onko sinulla oikeutta työttömyysturvaan. Jos haet työttömyysturvaa, voit saada lisäselvityspyynnön lausunnon antamista varten.
Voit saada työttömyysturvaasi korotusosan, jos osallistut työllistymistä edistäviin palveluihin. Sinun pitää sopia palveluun osallistumisesta asiantuntijasi kanssa joko työllistymissuunnitelmassa tai sitä korvaavassa suunnitelmassa.
Työttömyysturvan maksaa joko työttömyyskassa tai Kela
Kun haet työttömyysturvaa, selvitä ensin, maksaako työttömyysturvasi työttömyyskassa vai Kela. Eri työttömyysturvan muotoja ovat ansiopäiväraha, peruspäiväraha ja työmarkkinatuki.
Jos kuulut työttömyyskassaan esimerkiksi ammattiliittosi kautta, hae ansiopäivärahaa kassastasi.
Jos et kuulu työttömyyskassaan, hae peruspäivärahaa tai työmarkkinatukea Kelasta.
Työttömyysturvaa kannattaa hakea työttömyyskassasta tai Kelasta, vaikka mahdollisen lisäselvityspyynnön käsittely olisi TE-toimistossa kesken. Näin vältyt ylimääräiseltä viivytykseltä työttömyysturvan saamisessa silloin, kun todetaan, että sinulla on oikeus työttömyysturvaan. Voit selvittää työttömyyskassan tai Kelan verkkosivuilta, miten pitkän ajan jälkeen työttömyytesi alkamisesta voit lähettää työttömyysturvahakemuksen.
Jos sinulla on kysyttävää työttömyysturvasta, työttömyysturvaneuvonnan puhelinpalvelun asiantuntijat auttavat sinua.
Tämä verkkosivu on osa Euroopan komission Your Europe -portaalia. Löysitkö etsimäsi? Anna palautetta! (europa.eu)
Kun ilmoittaudut työnhakijaksi, sinulta kysytään työttömyysturvan saamiseen vaikuttavista asioista. Kun saat työttömyysturvaa, sinun pitää ilmoittaa, jos tilanteesi muuttuu.
Työvoimapalvelut, kuten työnhakijaksi ilmoittautumisen, löydät Asioinnista.
Ilmoita työllisyystilanteesi muutoksista Työmarkkinatorin Asiointi-osiossa, puhelinpalvelussa tai TE-toimiston tai kuntakokeilun toimipaikassa.
Tee ilmoitus esimerkiksi silloin, kun
aloitat työnteon, työsi päättyy tai työaikasi muuttuu,
harjoitat yritystoimintaa yli kaksi viikkoa (yritystoimintana voidaan pitää oman yritystoimintasi lisäksi työskentelyä perheyrityksessä),
työskentelet ja saat korvausta muuten kuin palkansaajana tai yrittäjänä, esimerkiksi omaishoitajana,
aloitat opiskelun,
kansalaisuutesi muuttuu tai oleskelulupaasi tulee muutoksia,
keskeytät työllistymistä edistävän palvelun (ilmoita yksittäisistä poissaoloista vain työttömyyskassalle tai Kelalle päiväraha- tai työmarkkinatukihakemuksessa) tai
yhteystietosi muuttuvat.
Huomaathan, että edellä on listattu yleisimpiä muutoksia, joista sinun tulee ilmoittaa TE-toimistoon tai kuntakokeiluun. Jos olet epävarma, miten oman tilanteesi muutos vaikuttaa oikeuteesi saada työttömyysturvaa, kannattaa olla yhteydessä TE-toimistoon, kuntakokeiluun tai työttömyysturvaneuvonnan puhelinpalveluun. Asiantuntija antaa sinulle tarkemmat ohjeet myös työn alkamisesta ja päättymisestä ilmoittamiseen silloin, kun teet säännöllisesti esimerkiksi keikkatyötä.
Tämä verkkosivu on osa Euroopan komission Your Europe -portaalia. Löysitkö etsimäsi? Anna palautetta! (europa.eu)
Mietitkö, tarvitseeko sinun ilmoittaa TE-toimistoon, kuntakokeiluun tai työttömyysturvan maksajalle työn aloittamisesta tai lopettamisesta? Ratkaisevaa on, kestääkö työ yli vai alle kaksi viikkoa.
Jos olet TE-toimiston tai kuntakokeilun asiakas, ilmoita aina työtilanteesi muutoksista. Voit tehdä ilmoituksen Työmarkkinatorin Asiointi-osiossa tai soittaa puhelinpalveluun.
Ilmoita samalla, aiotko hakea työttömyysturvaa työtilanteesi muuttumisen jälkeen. Saat tarvittaessa uuden työvoimapoliittisen lausunnon oikeudestasi työttömyysturvaan.
Voit saada työttömyysturvaa vain siltä ajalta, kun olet työnhakijana ja haet kokoaikatyötä. Jos olet työnhakija, joka saa työkyvyttömyyseläkettä osaeläkkeenä, sinun ei tarvitse hakea kokoaikatyötä.
Työvoimapalvelut, kuten työnhakijaksi ilmoittautumisen, löydät Asioinnista.
Jos olet yksityinen elinkeinonharjoittaja, sovelletaan yritystoimintaasi toisenlaisia lopettamiskriteereitä kuin yhtiömuotoiseen yritystoimintaan. Työttömyysturvalain mukaan yritystoimintasi yksityisenä elinkeinonharjoittajana katsotaan lopetetuksi silloin, kun tuotannollinen ja taloudellinen toiminta on luotettavana pidettävän ilmoituksesi mukaan päättynyt tai on muuten ilmeistä, ettet jatka enää yritystoimintaa. Lisäksi edellytetään, että olet luopunut mahdollisesta YEL- tai MYEL-vakuutuksesta, pois lukien apurahakauden perusteella otettu MYEL-vakuutus.
TE-toimisto tai kuntakokeilu lähettää ennen asian ratkaisemista kirjallisen selvityspyynnön yritystoiminnastasi.
Kun aloitat enintään kaksi viikkoa kestävän työsuhteen,
Kun aloitat enintään kaksi viikkoa kestävän yritystoiminnan,
ilmoita työllistymisestäsi työttömyysturvasi maksajalle ja
ilmoita työllistymisestäsi myös TE-toimistoon tai kuntakokeiluun, jos yritystoimintasi on aiemmin katsottu sivutoimiseksi ja yritystoimintasi laajenee tai et ole varma yritystoimintasi kestosta.
Kun lopetat enintään kaksi viikkoa kestäneen työsuhteen tai yritystoiminnan, ilmoita siitä työttömyysturvasi maksajalle.
Kun aloitat yli kaksi viikkoa kestävän työsuhteen tai yritystoiminnan, ilmoita siitä
TE-toimistoon tai kuntakokeiluun ja
työttömyysturvasi maksajalle.
Jos haluat, voit jatkaa työnhakijana TE-palveluissa tai voit lopettaa työnhakusi kokonaan.
Jos lopetat työnhakusi, sinulla ei ole oikeutta työttömyysturvaan.
Jos jatkat työnhakijana, TE-toimisto tai kuntakokeilu selvittää, onko sinulla oikeutta saada työttömyysturvaa. Jotta voit saada työttömyysturvaa, sinun tulee muun muassa pitää työnhakusi voimassa ja hakea kokoaikatyötä.
Sinulla voi olla työnhakijana oikeus työttömyysturvaan neljän kuukauden ajalta, kun toimit yrittäjänä tai työllistät itsesi omassa työssä, jos uusi toiminta alkaa työttömyytesi aikana.
Sinulla voi olla oikeus myös soviteltuun työttömyysturvaan, jos kyseessä on yli kaksi viikkoa kestävä osa-aikainen työsuhde.
Kun lopetat yli kaksi viikkoa kestäneen työsuhteen tai yritystoiminnan, toimi sen mukaan, onko työnhakusi voimassa.
Jos työnhakusi ei ole voimassa, ilmoittaudu työnhakijaksi.
Jos työnhakusi on jo voimassa, ilmoita tilanteesi muuttumisesta TE-toimistoon tai kuntakokeiluun.
TE-toimisto tai kuntakokeilu selvittää, onko sinulla oikeutta työttömyysturvaan ja voi pyytää sinua toimittamaan todistuksia yritystoiminnastasi tai työsuhteestasi.
Tämä verkkosivu on osa Euroopan komission Your Europe -portaalia. Löysitkö etsimäsi? Anna palautetta! (europa.eu)
Karenssi tarkoittaa sitä, että työnhakija menettää oikeuden työttömyysturvaan määräaikaisesti, koska on menetellyt työvoimapoliittisesti moitittavalla tavalla. Lainsäädännössä karenssista käytetään termiä korvaukseton määräaika. Tältä sivulta löydät tietoa yleisimmistä karenssin syistä.
Työvoimapoliittisesti moitittavat syyt eli milloin voit saada karenssin
Työllistymissuunnitelmassasi sovitaan työnhakuvelvoitteestasi ja palveluihin osallistumisestasi, jotka sinun pitää toteuttaa sovittuina aikoina.
TE-toimisto ja kuntakokeilu voi tehdä työnhakijalle työtarjouksia. Työtarjoukset ovat velvoittavia, jos työnhakusi on kestänyt kuusi kuukautta alkuhaastattelusta lähtien. Työtarjous ei ole velvoittava, jos olet ennen työtarjousta raportoinut hakeneesi sovitun määrän työmahdollisuuksia.
Jos esimerkiksi laiminlyöt asiointia, suunnitelman päivittämisen tai palveluihin osallistumisen, jätät toteuttamatta työnhakuvelvoitteen tai jätät hakematta velvoittavan työtarjouksen osoittamaa työtä toistuvasti 12 kuukauden tarkastelujaksolla, voit saada laiminlyönneistä eri pituisia karensseja.
TE-toimiston tai kuntakokeilun antamasta velvoittavasta työtarjouksesta kieltäytyminen,
alkuhaastatteluun, työnhakukeskusteluihin tai täydentäviin työnhakukeskusteluihin saapumatta jättäminen,
työllisyyssuunnitelman tai sitä korvaavan suunnitelman laatimisesta kieltäytyminen tai laiminlyönti ja
palvelusta kieltäytyminen tai sen keskeyttäminen.
Sinut asetetaan karenssiin myös, jos jätät toistuvasti sovitut ajat käyttämättä TE-toimiston tai kuntakokeilun kanssa tai et toimita työkykyysi liittyviä asiakirjoja sovitusti. Näiden myötä työnhakusi ja siten myös oikeutesi työttömyysturvaan katkeaa.
Porrastettu karenssi toimii seuraavalla tavalla. Ensimmäisestä unohduksesta tai laiminlyönnistä seuraa muistutus. Jos muistutuksen saamisen jälkeen et toteuta sovittuja työnhakuvelvoitteitasi, sinulle asetetaan seitsemän päivän karenssi. Jos vielä sen jälkeen laiminlyöt velvoitteitasi, sinulle asetetaan 14 päivän karenssi. Neljännestä laiminlyönnistä menetät oikeutesi työttömyysturvaan toistaiseksi kunnes täytät työssäolovelvoitteen. Tarkastelujakso on 12 kuukautta.
Huomaathan, että karenssi on eri kuin omavastuuaika. Omavastuuaika on työttömyyden alun seitsemän ensimmäistä päivää, joiden ajalta työttömyysturvan maksaja, eli Kela tai työttömyyskassa, ei maksa päivärahaa.
TE-toimiston tai kuntakokeilun asiantuntija voi tehdä sinulle työtarjouksia. Työtarjoukset ovat velvoittavia, jos työnhakusi on kestänyt kuusi kuukautta alkuhaastattelusta laskien. Myös työnantaja voi tarjota sinulle työtä. Työstä kieltäytyminen voi johtaa työttömyysturvan määräaikaiseen menettämiseen.
Myös silloin, kun työsuhdetta ei synny omasta toiminnastasi johtuvista syistä, sinun katsotaan kieltäytyneen työstä.
Työttömyysturvalain työstä kieltäytymistä koskevia säännöksiä sovelletaan vain työ- tai virkasuhteessa tehtävään työhön.
Jos kieltäydyt ilman pätevää syytä työstä, johon sinut on valittu, karenssi kestää työsuhteen kestosta riippuen 30 tai 45 päivää. Työstä kieltäytymiseen perustuva karenssi alkaa 30 päivän kuluttua kieltäytymisestä. Jos löydät uuden työpaikan ennen karenssin alkamista, voit välttää siitä aiheutuvan taloudellisen haitan.
Jos kieltäydyt TE-toimiston tai kuntakokeilun sinulle tarjoamasta velvoittavasta työtarjouksesta, seuraa porrastettu karenssi. Se tarkoittaa sitä, että ensimmäisestä unohduksesta tai laiminlyönnistä seuraa muistutus ja jos muistutuksen saamisen jälkeen et toteuta sovittuja työnhakuvelvoitteitasi, sinulle asetetaan seitsemän päivän karenssi. Jos vielä sen jälkeen laiminlyöt velvoitteitasi, sinulle asetetaan 14 päivän karenssi. Neljännestä laiminlyönnistä menetät oikeutesi työttömyysturvaan toistaiseksi kunnes täytät työssäolovelvoitteen. Tarkastelujakso on 12 kuukautta.
Jos irtisanoudut työstäsi ilman pätevää syytä, sinut asetetaan karenssiin työsuhteen kestosta riippuen 30 tai 45 päiväksi työsuhteen päättymisestä alkaen. Jos työ olisi kestänyt enintään viisi päivää, karenssi kestää 30 päivää. Jos työ olisi kestänyt yli viisi päivää, karenssi kestää 45 päivää.
Jos olet itse moitittavana pidettävällä menettelylläsi aiheuttanut työsuhteesi päättymisen, sinulle asetetaan karenssi työsuhteen kestosta riippuen 30 tai 45 päivän ajaksi työsuhteen päättymisestä alkaen.
Jos kieltäydyt ilman pätevää syytä työ- tai koulutuskokeilusta tai muusta työllistymistä edistävästä palvelusta, seuraa porrastettu karenssi. Se tarkoittaa sitä, että ensimmäisestä laiminlyönnistä seuraa muistutus, toisesta laiminlyönnistä seitsemän päivän karenssi, kolmannesta 14 päivän karenssi ja neljännestä laiminlyönnistä menetät oikeutesi työttömyysturvaan toistaiseksi kunnes täytät työssäolovelvoitteen. Tarkastelujakso on 12 kuukautta. Kieltäytymistä vastaa tilanne, jossa itse aiheutat sen, ettei sinua valita palveluun.
Jos keskeytät palvelun ilman pätevää syytä, seuraa porrastettu karenssi. Se tarkoittaa sitä, että ensimmäisestä laiminlyönnistä seuraa muistutus, toisesta laiminlyönnistä seitsemän päivän karenssi, kolmannesta 14 päivän karenssi ja neljännestä laiminlyönnistä menetät oikeutesi työttömyysturvaan toistaiseksi kunnes täytät työssäolovelvoitteen. Tarkastelujakso on 12 kuukautta.
Jos et osallistu kotoutumisaikana alkukartoitukseen tai kotoutumiskoulutukseen (ml. omaehtoinen opiskelu työttömyysetuudella tuettuna), seuraa tästä porrastettu karenssi. Se tarkoittaa sitä, että ensimmäisestä laiminlyönnistä seuraa muistutus, toisesta laiminlyönnistä seitsemän päivän karenssi, kolmannesta 14 päivän karenssi a neljännestä laiminlyönnistä menetät oikeutesi työttömyysturvaan toistaiseksi kunnes täytät työssäolovelvoitteen. Tarkastelujakso on 12 kuukautta.
Päteviä työhön ja palveluihin liittyviä syitä eli milloin et saa karenssia
Jos sinulla on este, jonka vuoksi et voi osallistua haastatteluun, työnhakukeskusteluun tai työllistymissuunnitelmaan laatimiseen, ilmoita siitä asiantuntijallesi. Jos este on sairaus, tapaturma tai muu sinusta riippumaton syy, karenssia ei aseteta.
Sinulle ei aseteta karenssia jokaisessa tapauksessa, kun irtisanoudut työstä, sillä sinulla voi olla myös pätevä syy irtisanoutumiseen. Sinulla voi olla pätevä syy irtisanoutua,
jos päivittäisen työmatkasi kesto on kokoaikatyössä keskimäärin yli kolme tuntia ja osa-aikatyössä keskimäärin yli kaksi tuntia, sinulla on hyväksyttävä syy irtisanoutua kolmen kuukauden ajan työsuhteen alkamisesta,
jos muutat irtisanoutumisen jälkeen viikon kuluessa toiselle paikkakunnalle, jossa puolisollasi on toimeentulon turvaava pysyväisluontoinen työ tai yritystoimintaa ja jos päivittäisen työmatkan kesto ylittää muuton jälkeen kokoaikatyössä keskimäärin kolme tuntia ja osa-aikatyössä keskimäärin kaksi tuntia,
jos työsi suorittamispaikka muuttuu työsuhteen aikana niin, että päivittäisen työmatkan kesto uuteen työn suorittamispaikkaan ylittää kokoaikatyössä keskimäärin kolme tuntia ja osa-aikatyössä keskimäärin kaksi tuntia,
jos työ ei ole työkykysi huomioon ottaen sinulle sopiva,
jos sinulla on ns. nollatuntisopimus, eikä työtä ole 12 kalenteriviikon aikana ennen irtisanoutumista ollut tarjolla millään viikolla työssäoloehdon kerryttämiseen riittävästi eli pääsääntöisesti vähintään 18 tuntia tai
jos sinulla ei ole oikeutta soviteltuun työttömyysturvaan ja palkkasi on vähemmän kuin 1 283 euroa kuukaudessa.
Aikaa tarkasteltaessa otetaan huomioon joukkoliikenne, polkupyörän tai oman auton käyttö sekä mahdollisuus kävellä työmatka. Oman auton hankkimista ei edellytetä.
Pätevänä syynä irtisanoutua pidetään myös työsopimuslain mukaisia perusteita, kuten palkanmaksun laiminlyöntiä ja työturvallisuuden vaarantamista. Yritä kuitenkin ensin ratkaista ristiriidat työpaikalla. Voit keskustella esihenkilösi kanssa itse tai luottamushenkilön tai työsuojeluvaltuutetun avustuksella. Työsuojeluviranomainen voi auttaa sinua tietyissä asioissa.
Sinulla voi olla pätevä syy kieltäytyä työstä ilman karenssia työnantajan sinulle yksilöidysti tarjoamasta tai itse hakemastasi työstä, johon sinut on valittu, jos kyseessä on
osa-aikatyö, jossa ansiosi jäisivät pienemmäksi kuin työttömyysturvasi, kun olet kokonaan työttömänä (kun työstä maksettava palkka ja soviteltu työttömyysetuus lasketaan yhteen ja summasta vähennetään työsuhteesta aiheutuvat kustannukset),
työ, joka on uskonnollisen tai omantunnon vakaumuksesi vastaista,
työ, jossa edellytetään epäasiallisten työtehtävien toteuttamista,
työ, johon liittyy ilmeinen väkivallan uhka,
työ, jossa esiintyy työntekijän terveydelle haittaa tai vaaraa aiheuttavaa häirintää tai muuta epäasiallista kohtelua,
työ, jota ei voida pitää sinulle sopivana työkykysi huomioon ottaen,
työ, josta ei makseta työehtosopimuksen mukaista palkkaa tai, jos alalla ei ole työehtosopimusta, kokoaikatyön palkka on alle 1 283 euroa kuukaudessa,
työ, josta maksettava palkka perustuu kokonaan provisioon, tai jos palkka perustuu osittain provisioon, kiinteä palkan osa kokoaikatyössä on alle 1 283 euroa kuukaudessa tai
työ, johon päivittäisen työmatkasi kesto ylittäisi kokoaikatyössä keskimäärin kolme tuntia tai osa-aikatyössä kaksi tuntia.
Sinulla on myös ammattitaitosuoja, joka tarkoittaa sitä, että kolmen ensimmäisen työttömyyskuukauden aikana voit kieltäytyä työstä, joka ei vastaa koulutukseesi tai työkokemukseesi perustuvaa ammattitaitoasi.
Voit kieltäytyä myös, jos sinulle ei ole varattu kohtuullista aikaa lastenhoidon tai muun sinusta riippuvaisen läheisen hoidon järjestämiseen sekä kulkuvaikeuksien ja muiden vastaavien rajoitusten poistamiseen.
Jos kieltäydyt työstä, johon olit itse hakenut ja johon olit tullut valituksi, sinulla on pätevä syy kieltäytyä työstä vain siinä tapauksessa, että et tiennyt edellä mainituista asioista työtä hakiessasi.
Yrittäjänä tehtävästä työstä voit kieltäytyä aina ilman seuraamusta.
Voit kieltäytyä työllistymistäsi edistävään palveluun osallistumisesta tai keskeyttää palvelun ilman karenssia, jos
palvelu ei ole terveydentilasi tai työ- ja toimintakykysi huomioon ottaen sinulle sopiva,
päivittäinen matka palvelun järjestämispaikalle ylittää keskimäärin kolme tuntia,
palvelun järjestäjä olennaisesti laiminlyö vastuutaan palveluun osallistuvan työturvallisuudesta tai palvelua ei muusta syystä voida järjestää turvallisesti,
palvelun järjestäjä olennaisesti laiminlyö noudattaa palvelun järjestämistä koskevaa lainsäädäntöä tai palvelusta tehdyn sopimuksen ehtoja tai
palvelu poikkeaa olennaisesti työllistymissuunnitelmassa tai sen korvaavassa suunnitelmassa sovitusta.
Voit kieltäytyä tai keskeyttää työvoimakoulutuksen, jos alan työ ei ole terveydentilasi ja työkykysi huomioon ottaen sinulle sopivaa tai sinun ja huollettaviesi toimeentulo ei ole kohtuullisesti turvattu koulutuksen aikana. Kohtuullinen toimeentulo tarkoittaa sitä, että saat etuuksia sen verran kuin sinulla on oikeus saada työttömyysturvaa.
Lisätietoja
Jos sinulla on kysyttävää liittyen karenssiin, ota yhteyttä työttömyysturvaneuvonnan puhelinpalveluun.
Haaveissa uusi työpaikka? Anna Työmarkkinatorin auttaa.
Haaveiletko uudesta askeleesta urallasi? Haluatko löytää piilossa lymyävän työpaikan? Kun teet ja julkaiset työnhakuprofiilin Työmarkkinatorilla, annat työntekijöitä etsiville työnantajille mahdollisuuden olla sinuun yhteydessä.