Kun olet työtön työnhakija, työttömyysturva varmistaa taloudellisesti mahdollisuutesi hakea työtä ja parantaa edellytyksiäsi päästä tai palata työmarkkinoille.
Työnhaun aloitus
Ilmoittaudu työnhakijaksi viimeistään ensimmäisenä työttömyyspäivänäsi, jotta voit saada työttömyysetuutta.
Todistus työnhaun voimassaolosta
Jos sinun tulee todistaa työnhakusi voimassaolo työnhakijana, voit tulostaa Asiointi-osion etusivun tai näyttää Asioinnin etusivun mobiililaitteelta, jossa työnhaun voimassaolo ja alkamisajankohta näkyvät. Jos tämä ei vastaa tarvettasi, palveluntuottaja ei hyväksy todisteita tai näiden saaminen tai tulostaminen ei jostain syystä onnistu, työvoimaviranomainen voi allekirjoittaa sinulle erillisen todistuksen työnhaun ja työttömyyden voimassaolosta.
Voit ilmoittautua työnhakijaksi Työmarkkinatorin Asiointi-osiossa. Jos jäät työttömäksi tai sinut lomautetaan, ilmoittaudu työnhakijaksi mahdollisimman pian.
Työvoimapalvelut, kuten työnhakijaksi ilmoittautumisen, löydät Asioinnista.
Voit ilmoittautua työnhakijaksi ennen kuin työttömyys tai lomautus alkaa, mutta tee se viimeistään ensimmäisenä työttömyyspäivänäsi, koska voit saada työttömyysturvaa vasta ilmoittautumispäivästä alkaen.
Voit kirjautua Työmarkkinatorille verkkopankkitunnuksilla, mobiilivarmenteella tai sirullisella henkilökortilla. Jos et voi tunnistautua näillä tavoilla tai et ole EU- tai ETA-maan tai Sveitsin kansalainen, voit ilmoittautua työnhakijaksi työvoimapalveluiden toimipaikassa.
Voit lukea Työmarkkinatorin Aluesivuilta työvoimapalveluiden siirtymisestä kuntiin ja miten sinun tulee toimia. Aluesivuille on myös koottu työvoimaviranomaisten ilmoittamia yhteystietoja.
Selaa alueellisia palveluita
Jos haet työttömyysturvaa, työnhaun aloittamisen jälkeen saat työvoimapoliittisen lausunnon oikeudestasi työttömyysturvaan. Näet sinulle annetut lausunnot Työmarkkinatorin Asiointi-osiossa. Työttömyysturvaa maksetaan vain siltä ajalta, kun olet työttömänä työnhakijana. Oikeuteesi saada työttömyysturvaa vaikuttaa moni asia. Lue niistä tarkemmin Työttömyysturva-sisällöistä.
Jos olet osallistunut työvoimakoulutukseen tai ollut työssä palkkatuella ja jäät uudelleen työttömäksi, ilmoittaudu työnhakijaksi.
Lue lisää
- Työttömyysturva
- Työttömän työnhakijan oikeudet ja velvollisuudet
- Maahanmuuttajan palvelut ja kotoutumissuunnitelma
Sovi oman asiantuntijasi kanssa jatkoasioinnista
Työnhaun aloituksen yhteydessä sovit työvoimapalveluiden asiantuntijan kanssa, miten asiakkuutesi työvoimapalveluissa etenee.
Työmarkkinatorin Asiointi-osion kautta voit pitää yhteyttä asiantuntijaasi, minkä lisäksi näet siellä kaikki avoinna olevat tehtäväsi.
Työmarkkinatorin Asiointi-osiossa
- näet työllistymissuunnitelmassasi sovitut työnhakuvelvoitteesi eli työllistymistäsi edistävät tehtävät, ja voit merkitä ne tehdyiksi määräpäiviin mennessä,
- näet omat työttömyysturvaasi liittyvät tiedot, kuten lausunnot ja avatut selvityspyynnöt,
- voit päivittää muutokset työnhakutilanteessasi tai ilmoittaa työllistymisestä,
- voit ylläpitää yhteystietojasi ja
- voit jättää yhteydenottopyynnön omalle asiantuntijallesi.
Lue lisää
Tämä verkkosivu on osa Euroopan komission Your Europe -portaalia. Löysitkö etsimäsi? Anna palautetta! (europa.eu)

Työnhakijaksi ilmoittautuminen sisältää useita vaiheita. Käy kaikki vaiheet huolellisesti läpi, jotta työnhakusi säilyy voimassa. Työvoimaviranomainen antaa ilmoittautumisesi perusteella työvoimapoliittisen lausunnon oikeudestasi työttömyysturvaan. Jos työnhakusi katkeaa, päättyy oikeutesi työttömyysturvaan.
Jos jäät työttömäksi tai sinut lomautetaan, ilmoittaudu työnhakijaksi mahdollisimman pian. Ilmoittamisen voi tehdä etukäteen ennen kuin työttömyys tai lomautus alkaa. Tee se kuitenkin viimeistään ensimmäisenä työttömyyspäivänäsi, koska voit saada työttömyysturvaa vasta ilmoittautumispäivästä alkaen.
Selaa alueellisia palveluita
Lue lisää
Työvoimapalvelut, kuten työnhakijaksi ilmoittautumisen, löydät Asioinnista.
Voit ilmoittautua työttömäksi Työmarkkinatorin Asiointi-osiossa. Jos sinulla ei ole verkkopankkitunnuksia, mobiilivarmennetta tai sirullista henkilökorttia, ota yhteyttä alueesi työvoimaviranomaiseen.
Voit lukea Työmarkkinatorin Aluesivuilta työvoimapalveluiden siirtymisestä kuntiin ja miten sinun tulee toimia. Aluesivuille on myös koottu työvoimaviranomaisten ilmoittamia yhteystietoja.
Ilmoittautuminen Työmarkkinatorin Asiointi-osiossa
Jos olet Suomen kansalainen ja sinulla on verkkopankkitunnukset, mobiilivarmenne tai sirullinen henkilökortti, suosittelemme aloittamaan työnhaun Työmarkkinatorin Asiointi-osiossa.
Kirjaudu palveluun
Tunnistaudu palveluun verkkopankkitunnuksella, mobiilivarmenteella tai sirullisella henkilökortilla.
Täytä kaikki pyydetyt tiedot huolellisesti
- Tarkista, että yhteystietosi ovat oikein. On tärkeää, että työvoimaviranomainen pystyy ottamaan sinuun yhteyttä.
- Ilmoita tiedossasi olevat muutokset, kuten kolmen kuukauden sisällä alkavat työsuhteesi tai opintosi. Ilmoita vain muutoksista, jotka ovat täysin varmistuneet.
- Kerro työhistoriasi. Täydennä työsuhteiden päättymisajankohdat ja -syyt. Mainitse työhistoriassa myös mahdollinen aikaisempi tai tämänhetkinen yritystoimintasi. Puutteellisesti ilmoitetut tiedot saatetaan joutua tarkistamaan selvityspyynnöllä tai puhelimitse, joten asiasi käsittely saattaa pitkittyä, jos et ole kertonut tietoja huolellisesti.
- Ilmoita koulutushistoriasi ja opintojen päättymispäivät. Ilmoita myös keskeneräiset opinnot, joista sinulla ei ole tutkinto- tai erotodistusta.
- Vastaa palvelutarvearviota koskeviin kysymyksiin. Antamiesi vastausten perusteella sinulle arvioidaan sopivimmat palvelut.
- Muista ilmoittaa myös omaishoitajuus tai omassa työssä työllistyminen, kuten freelancer-työt. Hyödynnä tarvittaessa Lisätietoja-kenttää.
Huomioithan, että ilmoittautumisen jälkeen et voi enää itse muuttaa antamiasi työhistoria- tai koulutustietoja.
Sinun tulee ilmoittaa myös, mistä haet työttömyysturvaa. Jos kuulut työttömyyskassaan ja työssäoloehtosi täyttyy, haet työttömyysturvaa kassastasi. Muussa tapauksessa Kela maksaa sinulle työttömyysturvan. Työvoimaviranomainen antaa työvoimapoliittisen lausunnon oikeudestasi työttömyysturvaan maksajalle.
Aiheesta muualla
Kun olet lähettänyt ilmoittautumisen, saat vastaanottoilmoituksen, josta näet lähettämäsi tiedot, työnhakusi voimassaolon ja toimintaohjeita. Siinä kerrotaan, että sinuun ollaan yhteydessä viipymättä. Lue tämä tarkkaan.
Työnhakusi on voimassa toistaiseksi, kun olet saanut vastaanottoilmoituksen.
Palveluasiantuntijat ohjeistavat sinua tarvittaessa Työmarkkinatorin Asiointi-osion chatissa.
Ilmoittautuminen, jos et voi käyttää Työmarkkinatorin Asiointia
Jos sinulla ei ole verkkopankkitunnuksia, mobiilivarmennetta tai sirullista henkilökorttia tai et jostain muusta syystä pääse kirjautumaan Työmarkkinatorille, ota yhteyttä alueesi työvoimaviranomaiseen.
Voit lukea Työmarkkinatorin Aluesivuilta työvoimapalveluiden siirtymisestä kuntiin ja miten sinun tulee toimia. Aluesivuille on myös koottu työvoimaviranomaisten ilmoittamia yhteystietoja.
Huomioi vielä seuraavat asiat
- Sinun ei tarvitse lähettää liitteitä. Työvoimaviranomainen pyytää tarvittaessa liitteitä, kuten tutkinto- ja työtodistuksia.
- Jos työsuhteesi on päättynyt koeajalla, omasta pyynnöstäsi tai sinut on irtisanottu, saat selvityspyynnön. Saat siitä tiedon Työmarkkinatorin Asiointi-osioon, postitse tai tekstiviestillä.
- Työvoimaviranomainen pyytää tarvittaessa lisätietoja myös opinnoista tai yritystoiminnasta selvityspyynnöllä. Saat siitä tiedon Työmarkkinatorin Asiointi-osioon, postitse tai tekstiviestillä.
- Käsittely on nopeampaa, jos vastaat mahdollisiin selvityspyyntöihin Työmarkkinatorin Asiointi-osiossa. Vastausaikaa on 14 vuorokautta. Selvityspyyntö käsitellään viimeistään 30 päivän kuluessa vastauksestasi.
- Voit seurata tilanteesi etenemistä Työmarkkinatorin Asiointi-osiossa. Löydät sieltä myös lausuntosi, kun se valmistuu.
- Tee tarvittaessa yhteydenottopyyntö Työmarkkinatorin Asiointi-osion kautta. Ilmoittautumiset käsitellään saapumisjärjestyksessä, joten yhteydenottopyyntö ei nopeuta asiasi käsittelyä.
Hae aina itse aktiivisesti töitä. Kun olet työnhakijana, ole myös valmis ottamaan vastaan työtä tai koulutusta, jota asiantuntijasi tarjoaa sinulle.
Tämä verkkosivu on osa Euroopan komission Your Europe -portaalia. Löysitkö etsimäsi? Anna palautetta! (europa.eu)

Voit kehittyä työnhakijana, kun hallitset työnhaun perusteet.
Olemme koonneet tälle sivulle vinkkejä, joiden avulla parannat mahdollisuuksiasi työllistymiseen. Kerromme esimerkiksi siitä, kuinka laadit työnhakudokumenttisi ja miten työhaastatteluun kannattaa valmistautua.
Työmarkkinatorilla voit automatisoida työnhakuasi luomalla työnhakuprofiilin. Työnhakuprofiililla voit esitellä itsesi, kertoa osaamisestasi ja listata koulutuksesi ja työkokemuksesi. Täyttämiesi tietojen pohjalta saat ehdotuksia sinulle sopivista työpaikoista ja osaamisestasi kiinnostuneet työnantajat voivat ottaa sinuun yhteyttä.
Ennen työhakemuksen lähettämistä
Työnhaussa on useita eri vaiheita ja se kannattaa aloittaa tiedon hankinnalla. Kun olet löytänyt kiinnostavan työpaikan, yritä saada mahdollisimman hyvä käsitys siitä, millainen työnantaja on ja mitä kaikkea avoimeen työtehtävään kuuluu. Kun olet hankkinut etukäteen tietoa, sinun on helpompi hakea paikkaa.
Kun löydät kiinnostavan työtehtävän, tutustu työpaikkailmoitukseen huolellisesti. Avoimeen tehtävään liittyen kannattaa etsiä vastaukset ainakin seuraaviin kysymyksiin.
- Mitkä ovat tehtävän päävastuut ja erityisvaatimukset?
- Vaatiiko työpaikka tiettyä tutkintoa tai työkokemusta?
- Vastaavatko tehtävät osaamistasi?
- Mitkä tehtävän vaatimuksista voit oppia?
- Millaista henkilöä työtehtävään etsitään?
Ennen työhakemuksen lähettämistä kannattaa tutustua myös työnantajaan. Vieraile organisaation verkkosivuilla ja selvitä ainakin organisaation toimiala, koko ja rakenne sekä visio, arvot ja tavoitteet.
Kun olet tutustunut sekä työtehtävään että työnantajaan ja haluat edelleen hakea paikkaa, kannattaa pohtia, miten edetä. Otatko yhteyttä työnantajaan ennen työhakemuksen lähettämistä? Auttaako soittaminen, työpaikalla vierailu tai sähköpostiviestin lähettäminen sinua hakemuksen kirjoittamisessa? Joskus työpaikkailmoituksessa kerrotaan lisätietojen kysymistä varten rekrytointiin osallistuvan henkilön yhteystiedot sekä ajankohdat, joina voit lähestyä työnantajaa. Jos sinulla on oikeasti kysyttävää työtehtävään liittyen ja koet, että työnantajaan yhteyden ottaminen on hyödyllistä, voit tehdä sen ennen työhakemuksen lähettämistä. Kannattaa kuitenkin miettiä tarkkaan, mikä on tilanteeseesi sopivin vaihtoehto ja edetä sen mukaisesti.
Työnhakudokumentit
Vaikka perinteisten työnhakudokumenttien laatiminen saattaa tuntua vanhanaikaiselta, hakukirje ja CV vaaditaan edelleen lähes jokaisessa työnhakuprosessissa. Hyvä yhdistelmä on yleensä yksisivuinen hakukirje ja enintään kahden sivun pituinen ansioluettelo.
Oman osaamisen muotoilu kattavasti mutta kiinnostavasti voi olla haastavaa. Seuraavien ohjeiden avulla saat tehtyä onnistuneen hakukirjeen ja kiinnostavan CV:n.
Hakukirjeen kirjoittamiseen kannattaa käyttää aikaa ja vaivaa, sillä hyvän tekstin avulla voit päästä työhaastatteluun. Hakukirjeen tavoitteena onkin herättää rekrytoijan mielenkiinto niin, että saat kutsun työhaastatteluun.
Hakukirjeessä kerrot,
- miksi haet työpaikkaa,
- miten täytät työtehtävän valintakriteerit ja
- miksi juuri sinut pitäisi valita kyseiseen tehtävään.
Hakukirjeen on hyvä olla myyvä, ytimekäs ja kohdennettu juuri sille työnantajalle, jonka työpaikkaa haet. CV:ssä kuvaat taustaasi ja työhistoriaasi, mutta hakukirjeessä suuntaat tulevaan.
Vältä listojen tekemistä. Hakukirjeessä voit kertoa itsestäsi ja taidoistasi vapaamuotoisemmin. Asiaosaamisen lisäksi tuo esille myös muita vahvuuksiasi, joista on hyötyä hakemassasi tehtävässä. Niiden kuvaamisen lisäksi hakukirjeessä on olennaista kertoa, mitä juuri sinulla on tarjota organisaatiolle.
Jos haet työtehtävään, johon sinulla ei ole aiempaa kokemusta, selvennä, miten osaamisesi soveltuu tehtävään ja korosta oppimiskykyä, motivaatiota ja hyvää asennetta.
Lopuksi kannattaa tarkistaa tekstin oikeinkirjoitus. Hakukirje on tilaisuus näyttää kykysi, ja pienilläkin yksityiskohdilla on merkitystä. Varmista siis, ettei tekstiin jää kirjoitusvirheitä.
Kun teet ansioluetteloa, pyri tekemään siitä kattava mutta selkeä kokonaisuus. Voit käyttää luovuutta CV:si tekemisessä, mutta asettelun ei kannata poiketa liikaa yleisesti käytetystä rakenteesta. Ilmaisun kannattaa olla tiivistä. On nimittäin todella tärkeää, että rekrytoija löytää olennaiset tiedot helposti ja nopeasti, sillä yhdelle ansioluettelolle ei välttämättä anneta kovinkaan paljoa aikaa.
Hyvä ansioluettelo on visuaalisesti kiinnostava, selkeä ja helposti ymmärrettävä. Lisäksi siitä selviää nopeasti, täytätkö työtehtävän vaatimukset.
Ansioluetteloon kannattaa kuvata työkokemus ja koulutustiedot kronologisessa järjestyksessä niin, että viimeisin kokemus on ensimmäisenä. Kerro lyhyesti jokaisesta työkokemuksestasi. Kuvaile, mitä työtehtäviisi on kuulunut ja mitä olet työssä oppinut. Työkokemuksen lisäksi voit kertoa kielitaidostasi ja IT-taidoistasi sekä listata suosittelijoita.
Tarkista, että yhteystietosi löytyvät ansioluettelosta.
LinkedIn-profiili ei ole syrjäyttänyt perinteistä CV:tä, mutta palvelu voi toimia ansioluettelon tukena työnhakuprosessissa.
Voit kirjoittaa hakukirjeen myös sähköpostin viestikenttään. Mieti sähköpostin teksti yhtä huolellisesti kuin jos tekisit perinteistä hakukirjettä.
- Kirjoita otsikkoriviin "Hakemus" ja haettavan tehtävän nimike.
- Lataa ansioluettelo viestin liitteeksi.
- Aloita tervehdyksellä.
- Kirjoita hakukirje tekstikenttään. Sinun ei tarvitse noudattaa perinteisen hakukirjeen asettelua.
- Kerro, että CV on sähköpostin liitteenä.
- Päätä kirje lopputervehdykseen ja yhteystietoihin.
Työnantajien omissa sähköisissä työnhakupalveluissa on omat erityispiirteensä. Rekrytoija voi esimerkiksi tehdä niihin sanahakuja. Etsi siis ilmoituksesta tehtävän luonnetta ja hakijan ominaisuuksia kuvaavia avainsanoja ja hyödynnä niitä hakemuksessasi. Muista kuvata myös oma erityisosaamisesi.
Kun teet hakemuksen työnantajan verkkopalvelussa, lue täyttöohjeet huolellisesti. Avoimiin kohtiin tarkoitetut tekstit kannattaa kirjoittaa valmiiksi tekstinkäsittelyohjelmalla ja kopioida sitten lomakkeelle.
Jos kyseessä on avoin hakemus, päivitä sitä säännöllisesti.
Työnantajat pyytävät yhä useammin työnhakijoilta videohakemusta. Videomateriaali helpottaa työnantajaa hakijoiden esikarsinnassa. Videon välityksellä voit antaa itsestäsi aidomman kuvan kuin perinteisen työhakemuksen kautta.
Tee lyhyt, 1–3 minuutin pituinen video ja lataa se johonkin videopalveluun. Lähetä linkki työnantajalle.
Esittely kannattaa opetella tekemään luontevasti ilman paperin lukemista. Videolla voit esimerkiksi
- kuvailla erityistaitojasi,
- kertoa luonteestasi tai vahvuuksistasi tai
- antaa näytteen kielitaidostasi.
Portfolio on kokoelma parhaimmista ja tärkeimmistä töistäsi tai saavutuksistasi. Voit koota portfolion eri tavoin. Se voi olla kansio, salkku, näytetyö, suunnitelma, piirros tai valokuvakokoelma.
Luovilla aloilla käytetään paljon portfolioita, mutta ne toimivat monilla muillakin aloilla. Esimerkiksi kokin portfoliossa voisi olla itse kehitettyjä reseptejä, valokuvia annoksista ja asiakaspalautteita.
Jokaista työnhakukertaa varten on hyvä koota uusi portfolio. Älä tee portfoliosta liian laajaa.
Portfolio voi sisältää
- todistuksia, suosituksia ja arviointeja,
- näytteitä erilaisista työtehtävistä, esimerkiksi esitteinä, julisteina, käsiohjelmina tai lehtiartikkeleina tai
- mitä tahansa, mikä auttaa sinua saamaan työpaikan.
Voit lähettää portfolion työnantajalle tai ottaa sen mukaan työhaastatteluun ja esitellä sitä siellä. Jos portfoliosi löytyy verkosta, muista laittaa työhakemukseesi linkki siihen.
Työhaastattelu
Työhaastattelua ei pidä ajatella yksipuolisena kuulusteluna, vaan mahdollisuutena tutustua puolin ja toisin. Työnantajalle haastattelu on tapa testata työnhakijan sopivuutta avoimeen tehtävään ja työyhteisöön. Myös hakija tutustuu työnantajaan sekä pohtii sopivuuttaan tehtävään ja kiinnostustaan tulla osaksi organisaatiota. Muista tämä, kun menet työhaastatteluun.
Kun haastat haastattelijan ja esität kysymyksiä liittyen työnantajaan ja työtehtävään, luot itsestäsi motivoituneen vaikutelman ja ilmaiset, että olet aidosti kiinnostunut tehtävästä. Samalla saat tietoa siitä, sopiiko kyseinen paikka juuri sinulle.
Seuraavaksi kerromme vinkkejä, miten voit onnistua työhaastattelussa.
Kun valmistaudut haastatteluun hyvin, voit mennä haastatteluun rennompana ja olla oma itsesi. Pieni jännittäminen ei haittaa.
Ennen haastattelua kannattaa tehdä seuraavat asiat.
- Hanki tietoa työnantajasta.
- Palauta mieleesi, millainen hakemasi tehtävänkuva on ja mitä ilmoituksessa on kerrottu.
- Kertaa osaamisesi ja valmistaudu kertomaan siitä tiiviisti.
- Mieti kysymyksiä, joita haluat esittää tehtävästä ja työnantajasta.
Myönteisellä ensivaikutelmalla on suuri merkitys, kun ihmiset kohtaavat. Pukeudu haastatteluun haettavan tehtävän ja työnantajan mukaisesti. Ota mukaan hakukirjeesi, ansioluettelosi, työ- ja koulutodistuksesi sekä mahdollinen portfoliosi. Ole ajoissa paikalla.
Haastattelussa rekrytoija arvioi, oletko aidosti kiinnostunut tehtävästä ja ovatko taitosi ja osaamisesi avoimeen tehtävään sopivia. Haastattelussa selviää ennen kaikkea, millaisia ovat vuorovaikutustaitosi ja asenteesi. Jos haastattelijoita on enemmän kuin yksi, huomioi kaikki haastattelijat tasapuolisesti.
Muista, että eleillä, ilmeillä ja tavallasi puhua kerrot itsestäsi paljon. Kuuntele, mitä sinulta kysytään ja mieti vastaukset rauhassa. Kun vastaat, ole rehellinen, mutta arvioi myös, mitä kannattaa mahdollisesti jättää kertomatta.
Haastattelussa on yleensä kolme vaihetta.
- Alussa jutellaan usein yleisistä asioista. Tavoitteena on luoda yleiskuva haastateltavasta.
- Haastattelun keskivaiheessa haastateltavat esittävät kysymyksiä, joiden tavoitteena on selvittä, kuinka motivoitunut olet ja miten sopisit tehtävään. Kysymykset koskevat myös työuraasi ja siinä tapahtuneita muutoksia. Lisäksi haastattelijat haluavat tietää, millainen ihminen olet sekä millaisia arvoja ja asenteita sinulla on.
- Haastattelun loppuvaiheessa käydään läpi työtehtävään liittyviä käytännön asioita, kuten palkkaa, työaikaa ja aloitusaikaa. Usein kerrotaan myös, miten hakuprosessi jatkuu seuraavaksi. Voit tarvittaessa kysyä myös itse prosessin seuraavista vaiheista.
Pohdi haastattelun jälkeen, miten se mielestäsi sujui. Arvioi, mikä meni hyvin ja missä voisi vielä parantaa.
Ellet tule valituksi, selvitä työnantajalta tai haastattelijalta, mitkä tekijät painottuivat valinnassa ja mitkä vaikuttivat siihen, ettet tullut valituksi.
Harjoittele kysymyksiin vastaamista ja pohdi sopivia vastauksia etukäteen. Mitä paremmin valmistaudut, sitä varmempi olo sinulla on haastattelutilanteessa.
- Kerro lyhyesti itsestäsi.
- Kuvaile tämänhetkistä tai viimeisintä työsuhdettasi.
- Miksi haet tätä työpaikkaa?
- Miksi haluat vaihtaa työpaikkaa?
- Mitkä ovat tulevaisuuden tavoitteesi?
- Millainen työtoveri tai esihenkilö olet?
- Mitä tärkeää olet oppinut aiemmissa työpaikoissasi?
- Millainen on unelmatyöpaikkasi tai -tehtäväsi?
- Mitkä ovat vahvuutesi ja heikkoutesi?
- Miten vahvuutesi auttavat sinua onnistumaan tehtävässäsi? Mitä olet tehnyt tai aiot tehdä korjataksesi heikkouksiasi?
- Mikä motivoi sinua työntekijänä?
- Millaisessa työyhteisössä viihdyt?
- Millainen on mielestäsi hyvä työpaikka?
- Työskenteletkö mieluiten yksin vai ryhmässä?
- Miksi haet paikkaa, joka ei vastaa aiempaa työkokemustasi ja koulutustasi?
- Miten työskentelet paineen alla? Anna konkreettinen esimerkki.
- Oletko valmis matkustamaan työsi vuoksi?
- Oletko valmis joustamaan työajoissa?
- Mikä on palkkatoiveesi?
- Mitä olet oppinut aiemmissa työpaikoissasi?
- Mistä saavutuksestasi olet erityisen ylpeä?
- Miksi juuri sinut pitäisi valita?
- Mitä haluat tietää meistä?
- Kuka voisi suositella sinua?
- Jos soittaisimme suosittelijallesi, mitä hän sinusta kertoisi?
Sinulta saatetaan kysyä useita samankaltaisia kysymyksiä tai kysymysten järjestys voi tuntua täysin sattumanvaraiselta. Tällöin haastattelija voi testata paineensietokykyäsi.
Muuta työnhakuprosessiin liittyvää
Kannattaa muistaa, että kaikkiin työnantajan esittämiin kysymyksiin ei tarvitse vastata. On hyvä tiedostaa myös se, että työhaastattelun lisäksi työnantaja voi selvittää sopivuuttasi tehtävään henkilöarvioinneilla ja soveltuvuustesteillä.
On olemassa aiheita, jotka eivät saa vaikuttaa rekrytointiprosessiin. Sinun ei tarvitse esimerkiksi työhaastattelussa vastata kysymyksiin, jotka liittyvät
- ikään,
- terveydentilaan,
- perhesuhteisiin tai -suunnitelmiin,
- seksuaaliseen suuntautumiseen,
- etniseen taustaan,
- uskontoon tai
- poliittisiin vakaumuksiin.
Työnantaja ei saa asettaa työnhakijoita eriarvoiseen asemaan edellä mainittujen ominaisuuksien perusteella.
Poikkeuksena voi olla harvoja tilanteita, joissa listatuilla ominaisuuksilla on olennaisesti vaikutusta työtehtävän suorittamiseen.
Työhaastattelun lisäksi pätevyyttäsi ja soveltuvuuttasi tehtävään voidaan selvittää myös muilla tavoin.
Ammatillista pätevyyttäsi voidaan testata eri tavoilla. Sinua voidaan pyytää esimerkiksi antamaan työnäyte työtä muistuttavassa tilanteessa, osallistumaan ryhmätyöhön tai pitämään pienimuotoinen esiintyminen.
Psykologinen arviointi selvittää tai ennustaa, miten suoriudut työssä tutkimalla ajatteluasi, osaamistasi, kykyjäsi, ominaisuuksiasi tai toimintamallejasi.
Psykologisen arvioinnin kautta työnantaja voi haluta selvittää esimerkiksi
- miten ratkaiset ongelmia,
- millainen on paineensietokykysi ja
- millainen on vuorovaikutustyylisi ja persoonallisuutesi.
Työnantajan velvollisuus on varmistaa, että testit perustuvat luotettaviin menetelmiin ja testauksella saatavat tiedot ovat virheettömiä. Niiden suorittajien tulee olla riittävän asiantuntevia.
Valmistaudut testeihin parhaiten, kun olet oma itsesi ja menet paikalle avoimin mielin. Sinulla on aina oikeus saada kopio tai suullinen palaute testiraportista.
Selaa alueellisia palveluita
Työnhaussa tarvitaan omaa aktiivisuutta, mutta kaikkea ei tarvitse tehdä yksin. Erilaiset palvelut auttavat sinua työnhaussa eri elämäntilanteissa.
Jos tarvitset apua koulutus- ja uravaihtoehtojen pohtimisessa tai tulevaisuudensuunnitelmiesi selkeyttämisessä, sinun kannattaa osallistua ammatinvalinta- ja uraohjaukseen, koulutusneuvontaan tai uravalmennukseen. Työnhakusi alussa sinulla saattaa olla tarve kehittää työnhakutaitojasi, jolloin voit osallistua ryhmämuotoiseen työnhakuvalmennukseen tai henkilökohtaiseen työhönvalmennukseen. Työkokeilun kautta voit tutustua uuteen alaan, tai se voi tukea paluutasi työelämään pitkän poissaolon jälkeen. Jos sinun täytyy päivittää osaamistasi tai suunnittelet kouluttautumista uudelle alalle, työvoimakoulutus tai RekryKoulutus voi olla hyvä vaihtoehto.
Ammatinvalinta- ja uraohjaus auttaa sinua arvioimaan ammatti-, koulutus- tai työvaihtoehtoja.
Henkilöasiakkaat
Ammatinvalinta- ja uraohjauksessa keskustelet ohjaajan kanssa luottamuksellisesti ammatinvalinnasta, ammatillisesta kehittymisestä, työelämään sijoittumisesta ja elinikäisestä oppimisesta.
Laillistettu psykologi voi myös sinun suostumuksellasi käyttää psykologisia arviointimenetelmiä, joiden avulla selvitetään ammatti- ja uravaihtoehtoja, osaamista, soveltuvuutta sekä työ- ja toimintakykyä.
Kenelle ja millä ehdoin
Jotta voit saada ammatinvalinta- ja uraohjausta, sinun ei tarvitse olla ilmoittautunut työnhakijaksi.
Toimi näin
Ota yhteys alueesi työvoimaviranomaiseen ja kysy, onko sinun mahdollista saada ammatinvalinta- ja uraohjausta.
Työmarkkinatorin Aluesivuille on koottu työvoimaviranomaisten ilmoittamia yhteystietoja.
Selaa alueellisia palveluita
Tarkemmat tiedot ja toimintaohjeet löydät alueesi työvoimaviranomaisen julkaisemasta palvelun kuvauksesta.
Uravalmennus ohjaa ja tukee sinua erilaisten uravaihtoehtojen selvittämisessä.
Henkilöasiakkaat
Uravalmennus voi sopia sinulle, jos sinulta puuttuu ammatillinen koulutus, harkitset alan vaihtoa, palaat takaisin työelämään tai harkitset yrityksen perustamista.
Uravalmennuksessa saat tietoa, ohjausta ja tukea ammatinvalinta- ja uravaihtoehtojesi selkeyttämiseen, koulutukseen hakeutumiseen ja työelämävalmiuksien kehittämiseen. Valmennus auttaa sinua löytämään vahvuutesi ja uuden suunnan urallasi.
Kenelle ja millä ehdoin
Voit osallistua uravalmennukseen, jos
- olet ilmoittautunut työnhakijaksi
- työvoimaviranomainen arvioi, että uravalmennus on paras tapa tukea työllistymistäsi
- valmennuksesta on sovittu työllistymissuunnitelmassasi.
Toimi näin
Ota yhteys alueesi työvoimaviranomaiseen ja kysy, onko sinun mahdollista saada uravalmennusta.
Työmarkkinatorin Aluesivuille on koottu työvoimaviranomaisten ilmoittamia yhteystietoja.
Selaa alueellisia palveluita
Tarkemmat tiedot ja toimintaohjeet löydät alueesi työvoimaviranomaisen julkaisemasta palvelun kuvauksesta.
Työnhakuvalmennuksessa voit opiskella työnhakutaitoja.
Henkilöasiakkaat
Työn hakeminen on taito, jota voi opiskella. Työnhakuvalmennuksessa saat tukea ja ohjausta itsenäiseen työnhakuun.
Työnhakuvalmennuksessa opit käyttämään eri työnhakukanavia ja arvioimaan eri työpaikkavaihtoehtoja oman työnhakusi ja osaamisesi kannalta.
Kenelle ja millä ehdoin
Voit hakea työnhakuvalmennukseen, jos
- olet ilmoittautunut työnhakijaksi
- työvoimaviranomainen arvioi, että tarvitset työnhakuvalmennusta
- valmennuksesta on sovittu työllistymissuunnitelmassasi.
Työvoimaviranomainen päättää, ketkä valitaan työnhakuvalmennukseen.
Toimi näin
Ota yhteys alueesi työvoimaviranomaiseen ja kysy, onko sinun mahdollista saada työnhakuvalmennusta.
Työmarkkinatorin Aluesivuille on koottu työvoimaviranomaisten ilmoittamia yhteystietoja.
Selaa alueellisia palveluita
Tarkemmat tiedot ja toimintaohjeet löydät alueesi työvoimaviranomaisen julkaisemasta palvelun kuvauksesta.
Työhönvalmennus ohjaa ja tukee sinua työllistymisessä henkilökohtaisesti.
Henkilöasiakkaat
Työhönvalmennus on sinulle sopiva palvelu, jos tarvitset henkilökohtaista tukea työn hakemiseen tai työn aloittamiseen tai jos olet ollut pitkään työtön.
Työhönvalmennus räätälöidään tarpeidesi mukaan. Valmentaja auttaa sinua työpaikan tai oppisopimuspaikan etsimisessä, työsopimuksen tekemisessä sekä työsuhteen vakiinnuttamisessa.
Kenelle ja millä ehdoin
Voit osallistua työhönvalmennukseen, jos
- olet ilmoittautunut työnhakijaksi
- työvoimaviranomainen arvioi, että työhönvalmennus on paras tapa tukea työllistymistäsi
- valmennuksesta on sovittu työllistymissuunnitelmassasi.
Toimi näin
Ota yhteys alueesi työvoimaviranomaiseen ja kysy, onko sinun mahdollista saada työhönvalmennusta.
Työmarkkinatorin Aluesivuille on koottu työvoimaviranomaisten ilmoittamia yhteystietoja.
Selaa alueellisia palveluita
Tarkemmat tiedot ja toimintaohjeet löydät alueesi työvoimaviranomaisen julkaisemasta palvelun kuvauksesta.
Työkokeilulla voit selvittää ammatinvalinta- ja uravaihtoehtoja käytännön työtehtävissä. Työkokeilulla voit myös tukea työelämään paluutasi.
Henkilöasiakkaat
Työkokeilu voi sopia sinulle, jos pohdit omaa alaa tai haluat selvittää, sopiiko jokin ala sinulle. Työkokeilu on vaihtoehto myös silloin, kun olet ollut pitkään poissa työelämästä. Työkokeilussa osallistut työpaikalla yleisesti tehtäviin töihin. Työkokeilu ei ole työsuhde, eikä siitä tule kustannuksia työnantajalle.
Sovit työkokeilun kestosta ja työajoista yhdessä alueesi työvoimaviranomaisen ja työnantajan kanssa. Työkokeilu voi kestää enintään kuusi kuukautta.
Saat työkokeilun aikana samaa työttömyysturvaa kuin työttömänä.
Jos työkokeiluun osallistumisesta tulee kustannuksia, voit saada osallistumispäiviltä kulukorvausta. Jos et saa kulukorvausta työttömyysetuuden maksajalta eli työttömyyskassalta tai Kelalta, työvoimaviranomainen voi maksaa harkinnanvaraista kulukorvausta.
Kenelle ja millä ehdoin
Voit osallistua työkokeiluun, jos
- olet ilmoittautunut työnhakijaksi
- työkokeilusta on sovittu työllistymissuunnitelmassasi
- työvoimaviranomainen arvioi, että työkokeilu on paras keino tukea työllistymistäsi.
Sovitte työvoimaviranomaisen kanssa työllistymissuunnitelmassasi, hankitko työkokeilupaikan itse vai tarvitsetko apua paikan löytämiseen.
Työkokeilun järjestäjä voi olla yritys, yksityinen elinkeinonharjoittaja, kunta, kuntayhtymä, muu yhteisö, säätiö tai valtion virasto tai laitos. Yksityishenkilö ei voi toimia työkokeilun järjestäjänä. Et voi mennä työkokeiluun sellaiseen työpaikkaan, johon olet jo työsuhteessa.
Toimi näin
Ota yhteys alueesi työvoimaviranomaiseen ja kysy, onko sinun mahdollista osallistua työkokeiluun.
Työmarkkinatorin Aluesivuille on koottu työvoimaviranomaisten ilmoittamia yhteystietoja.
Selaa alueellisia palveluita
Tarkemmat tiedot ja toimintaohjeet löydät alueesi työvoimaviranomaisen julkaisemasta palvelun kuvauksesta.
Työvoimakoulutuksella kehität ammatillista osaamistasi ja edistät työllistymistäsi.
Henkilöasiakkaat
Työvoimakoulutus kehittää ammatillisia valmiuksiasi ja edistää työllistymistäsi. Työvoimakoulutus on työvoimaviranomaisen järjestämää koulutusta. Työvoimaviranomainen ja koulutuksen toteuttaja suunnittelevat koulutuksen yhdessä. Myös työnantajat voivat osallistua työvoimakoulutuksen järjestämiseen.
Työvoimakoulutus voi olla
- ammatillista osaamista ja valmiuksia lisäävää koulutusta
- yrittäjävalmiuksia lisäävää koulutusta
- kotoutumiskoulutusta.
Työvoimakoulutus on sinulle maksutonta, joten sinun ei tarvitse maksaa osallistumis- tai tutkintomaksuja. Kortti- ja lupakoulutukset voivat kuitenkin olla maksullisia.
Jos olet työtön, sinulla on työvoimakoulutuksen aikana oikeus samaan työttömyysturvaan kuin työttömänä.
Jos koulutukseen osallistumisesta tulee kustannuksia, voit saada osallistumispäiviltä kulukorvausta. Jos et saa kulukorvausta työttömyysturvan maksajalta eli työttömyyskassalta tai Kelalta, voit hakea harkinnanvaraista kulukorvausta alueesi työvoimaviranomaiselta.
Kenelle ja millä ehdoin
Sinut voidaan valita työvoimakoulutukseen, jos
- olet päättänyt oppivelvollisuutesi
- työvoimaviranomainen on todennut, että sinulla on koulutustarve
- sovellut hakemaasi koulutukseen sekä tehtäviin, joihin koulutus antaa valmiuksia.
Jos olet alle 20-vuotias, sinut voidaan valita työvoimakoulutukseen vain, jos koulutuksen suorittaminen ei ole mahdollista tai tarkoituksenmukaista omaehtoisena opiskeluna.
Koulutuksen järjestävä työvoimaviranomainen päättää opiskelijoiden valitsemisesta. Työvoimaviranomainen varmistaa, että täytät koulutuksen pääsyvaatimukset. Opiskelijavalinnassa voidaan käyttää haastatteluja ja soveltuvia testimenetelmiä. Työvoimaviranomainen antaa sinulle kirjallisen päätöksen valinnan tuloksesta.
Toimi näin
Haussa olevat työvoimakoulutukset näet Koulutukset ja palvelut -verkkopalvelusta.
Miten haen koulutukseen?
Hae työvoimakoulutukseen Työmarkkinatorin asiointipalvelussa.
Ellet voi käyttää verkkoasiointia, voit hakea koulutukseen Hakemus työvoimakoulutukseen -lomakkeella.
Tutustu huolellisesti sinua kiinnostavan koulutuksen pääsyvaatimuksiin ennen kuin jätät hakemuksesi.
Jos olet työtön työnhakija, voit hakea työvoimaviranomaiselta korvausta matka- ja yöpymiskustannuksista silloin, kun matkustat työvoimakoulutuksen valintatilaisuuteen tai soveltuvuuskokeeseen tai käynnille oppilaitokseen ennen työvoimakoulutuksen aloittamista, jos vammasi tai sairautesi edellyttää tutustumista oppilaitoksen esteettömyyteen ja soveltuvuuteen.
Saat tukea asiointipalvelun käyttöön Työmarkkinatorin sähköisen asioinnin neuvonnasta.
- Asiointi
- Työmarkkinatorin sähköisen asioinnin neuvonta henkilöasiakkaille
- Hakemus työvoimakoulutukseen -lomake (suomi.fi)
Selaa alueellisia palveluita
Tarkemmat tiedot ja toimintaohjeet löydät alueesi työvoimaviranomaisen julkaisemasta palvelun kuvauksesta.
Yhteishankintakoulutus on työvoimaviranomaisen ja yrityksen yhdessä järjestämää työvoimakoulutusta.
Yritykset ja yhteisöt
Yhteishankintakoulutus on työvoimakoulutusta, jota työvoimaviranomainen voi järjestää yhdessä työnantajan, yrittäjäksi aikovan henkilön toimeksiantajan tai yrittäjyysoikeudet luovuttavan yrityksen kanssa siten, että tämä osallistuu koulutuksen rahoittamiseen.
Työnantajana voit järjestää työvoimakoulutusta nykyisen tai tulevan henkilöstön ammatillisen osaamisen ja valmiuksien lisäämiseksi. Voit järjestää yhteishankintakoulutusta silloin, kun koulutus kohdentuu palveluksessasi oleville työntekijöille tai vuokratyöntekijöille, palvelukseesi palkattaville henkilöille tai palveluksestasi lomautetuille tai irtisanotuille henkilöille.
Yhteishankintakoulutus voi olla myös suunnattu sinulle yrittäjänä, kun olet aloittamassa yritystoimintaa.
Kenelle ja millä ehdoin
Työvoimaviranomainen selvittää, täyttyvätkö koulutuksen edellytykset ja onko koulutukselle tarvetta.
Jos koulutus on suunnattu työnantajan palvelukseen palkattaville henkilöille, on työnantajan maksuosuus koulutuksen kokonaishinnasta ilman arvolisäveroa 30 prosenttia ja työvoimaviranomaisen osuus 70 prosenttia.
Jos koulutus on suunnattu työnantajan palveluksesta lomautetuille tai irtisanotuille henkilöille, on työnantajan maksuosuus koulutuksen kokonaishinnasta ilman arvolisäveroa 20 prosenttia ja työvoimaviranomaisen osuus 80 prosenttia.
Jos yhteishankintakoulutus on suunnattu työnantajan palveluksessa oleville työntekijöille tai vuokratyöntekijöille, joiden tarkoitus on jatkaa työnantajan palveluksessa, on työnantajan maksuosuus koulutuksen kokonaishinnasta ilman arvolisäveroa 30–50 prosenttia. Maksuosuudet määräytyvät työnantajan palveluksessa olevien työntekijöiden määrän ja työnantajan vuosiliikevaihdon tai taseen perusteella.
Yhteishankintakoulutuksena ei rahoiteta tavanomaista perehdytys- ja henkilöstökoulutusta, jotka kuuluvat työnantajan kustannettaviksi tai koulutusta, jota työnantajat järjestävät noudattaakseen kansallisia koulutusnormeja.
Yrittäjäksi aikovana voit järjestää yhteishankintakoulutusta yrittäjävalmiuksien lisäämiseksi itsellesi, jos sinulla olisi yrittäjänä harvalukuisia toimeksiantajia tai tarkoituksesi on hankkia yrittäjyysoikeudet toiselta yritykseltä.
Toimi näin
Ota yhteyttä alueesi työvoimaviranomaiseen ja tee esitys yhteishankintakoulutuksesta.
Esityksesi käsittelijä arvioi kanssasi henkilöstön koulutustarpeet ja tekee alustavan koulutussuunnitelman.
Työmarkkinatorin Aluesivuille on koottu työvoimaviranomaisten ilmoittamia yhteystietoja.
- Työelämäpalvelut paikallisesti
- Yrityksen asiointi
- Yritys-Suomi-neuvonta ja Työmarkkinatorin sähköisen asioinnin neuvonta
- Työnantajan esitys yhteishankintakoulutuksesta (suomi.fi)
Selaa alueellisia palveluita
Tarkemmat tiedot ja toimintaohjeet löydät alueesi työvoimaviranomaisen julkaisemasta palvelun kuvauksesta.
Jos olet alle 30-vuotias, käynti Ohjaamossa voi auttaa alkuun. Ohjaamosta saat tietoa ja ohjausta tarpeidesi mukaan esimerkiksi opiskeluun, työllistymiseen ja arjen sujumiseen liittyvissä asioissa.
Kykyviisari on maksuton työ- ja toimintakyvyn itsearviointimenetelmä kaikille työikäisille. Kykyviisari-kyselyn avulla voit selvittää omaa tilannettasi, vahvuuksiasi ja kehittämiskohteitasi.
Taloudellista tukea työnhakuun ja työllistymiseen
Jos olet työttömänä työnhakijana, työnantajalle voidaan myöntää palkkatukea palkkakustannuksiisi. Jos olet yli 55-vuotias ja työttömänä työnhakijana, työnantajalle voidaan myöntää 55 vuotta täyttäneiden työllistämistukea. Kun haet työtä tai vastaanotat työttömänä työn paikkakunnalta, joka sijaitsee kaukana asuinpaikkakunnastasi, voit saada korvausta tai avustusta matka- ja yöpymiskustannuksiin tai työmatka- ja muuttokuluihin.
Palkkatuki on taloudellinen tuki työnantajalle työttömän työnhakijan palkkakustannuksiin.
Yritykset ja yhteisöt
Palkkatuki on työttömän työnhakijan työllistymisen edistämiseksi tarkoitettu tuki, jonka työvoimaviranomainen voi myöntää työnantajalle palkkakustannuksiin. Palkkatuetun työn tarkoituksena on edistää työttömän työnhakijan työllistymistä avoimille työmarkkinoille ja parantaa hänen ammatillista osaamistaan. Palkkatuki edistää myös alentuneesti työkykyisen sekä 60 vuotta täyttäneen pitkään työttömänä olleen mahdollisuuksia saada työtä ja osallistua työelämään. Tuki myönnetään ja maksetaan työnantajalle, mutta sen myöntäminen lähtee aina työttömän työnhakijan palvelutarpeesta.
Palkkatukea voidaan myöntää
- toistaiseksi voimassa olevaan kokoaikaiseen työsuhteeseen
- määräaikaiseen kokoaikaiseen työsuhteeseen
- oppisopimuskoulutukseen
- osa-aikaiseen työsuhteeseen, jos tuen myöntäjä pitää tukea tarkoituksenmukaisena ja tuki edistää työnhakijan mahdollisuuksia työllistyä.
Työvoimaviranomainen arvioi, onko tuki tarkoituksenmukaisin keino edistää työttömän työnhakijan työllistymistä ja päättää erikseen jokaisen tukijakson keston ja määrän. Tieto palkkatuesta on kirjattu työttömän työnhakijan työllistymissuunnitelmaan tai palkkatukikorttiin.
Palkkatukijakson pituuteen vaikuttaa esimerkiksi palkattavan henkilön työttömyyden kesto ja alentuneen työkyvyn vaikutus työsuoritukseen. Tuki myönnetään useimmiten viideksi tai kymmeneksi kuukaudeksi riippuen palkkatukea edeltävän työttömyyden kestosta. Tuki myönnetään enintään työsuhteen keston ajaksi. Tuki voidaan myöntää 60 vuotta täyttäneen pitkäaikaistyöttömän palkkaamiseen enintään 24 kuukaudeksi kerrallaan.
Työnantajana sitoudut maksamaan tuella palkatulle työntekijälle vähintään työsuhteeseen sovellettavan työehtosopimuksen mukaista palkkaa tai tavanomaista ja kohtuullista palkkaa, jos sovellettavaa työehtosopimusta ei ole. Palkkatukea ei myönnetä, jos tuella palkattavan palkka määräytyisi yksinomaan työn tuloksen perusteella.
Palkkatuen määrä on useimmiten 50 prosenttia tuella palkattavasta aiheutuvista palkkakustannuksista
Kenelle ja millä ehdoin
Palkkatukea voi hakea yritys, kunta, kuntayhtymä tai hyvinvointialue tai muu yhteisö, kuten yhdistys, säätiö, rekisteröity uskonnollinen yhdyskunta tai seurakunta.
Tukea ei voida myöntää työsuhteeseen, joka on alkanut jo ennen kuin tuen myöntämisestä on tehty päätös. Poikkeuksena tähän on uuden tukijakson myöntäminen, kun jakso alkaa välittömästi edellisen tukijakson päättymisestä.
Tukea ei myönnetä, jos
- tuki vääristää kilpailua suhteessa muihin, jotka tarjoavat samoja tuotteita tai palveluja
- työnantaja on olennaisesti laiminlyönyt palkanmaksuvelvollisuuttaan tai velvollisuuksiaan suorittaa veroja tai lakisääteisiä maksuja
- edustamasi organisaatio on EU:n valtiontukien yleisessä ryhmäpoikkeusasetuksessa tarkoitettu vaikeuksissa oleva yritys tai sitä koskee Euroopan komission päätökseen perustuva maksamaton perintämääräys, jossa tuki on julistettu sääntöjen vastaiseksi tai sisämarkkinoille soveltumattomaksi.
Tukea on mahdollista saada irtisanomisista tai lomautuksista huolimatta, kun työsuhteessa olevien työntekijöiden määrä palkkatuen hakemisen hetkellä on vähintään yhtä suuri kuin työtekijöiden irtisanomisen tai lomauttamisen ajankohtana. Tuki ei saa heikentää palveluksessasi olevien työntekijöiden asemaa.
Jos tuella palkattu siirtyy liikkeen luovutuksen, yhteisön sulautumisen tai jakautumisen taikka yhteisöjen yhdistymisen takia toisen työnantajan palvelukseen kesken palkkatukijakson, palkkatuki työntekijän vastaanottavalle työnantajalle voidaan myöntää ajaksi, joka luovuttavalle työnantajalle myönnetyn palkkatukijakson kestosta on jäljellä. Vastaanottavan työnantajan on toimitettava palkkatukihakemus työvoimaviranomaiselle kuukauden kuluessa tuella palkatun siirtymisestä luovutuksensaajan tai vastaanottavan yhteisön palvelukseen.
Tuella palkattu henkilö voidaan siirtää toisen työnantajan (käyttäjäyrityksen) tehtäviin, jos työvoimaviranomainen on antanut siihen luvan. Hakemukseen on liitettävä käyttäjäyrityksen vakuutus tuen ehtojen täyttymisestä. Siirron edellytyksenä on, että käyttäjäyritys täyttää tuen myöntämiselle asetetut vaatimukset, työtehtävät tukevat palkkatuen tavoitteita, ja käyttäjäyritys maksaa työntekijästä asianmukaisen korvauksen. Tuen määrä siirron aikana ei voi ylittää käyttäjäyritykselle myönnettävää enimmäismäärää, eikä se voi olla suurempi kuin alkuperäiselle työnantajalle myönnetty palkkatuki.
Toimi näin
Hae tukea hyvissä ajoin ennen työsuhteen alkamista. Työsuhde voi alkaa vasta, kun tuesta on annettu päätös.
Jos haet palkkatuelle jatkoa, jätä jatkohakemus ennen uuden tukijakson alkamista. Työsuhteen täytyy jatkua välittömästi edellisen tukijakson päättymisestä.
Myönnetty palkkatuki maksetaan jälkikäteen niin, että maksatusjaksoon sisällytetään yhden kalenterikuukauden aikana päättyneet palkanmaksukaudet. Voit hakea tukea maksuun useamman maksatusjakson ajalta. Tuki maksetaan kuitenkin maksatusjaksoittain.
Toimita maksatushakemus työvoimaviranomaiselle kolmen kuukauden kuluessa sen kalenterikuukauden päättymisestä, jonka aikana viimeinen tukijaksoon kuuluva maksatusjakso päättyy. Tukijakso on se ajanjakso, joka on määritetty päätöksessä tuen kestoksi.
Hae tukea ja sen maksatusta asiointipalvelussa
Hae tukea ja sen maksatusta sähköisellä lomakkeella asiointipalvelussa. Kirjaudu asiointipalveluun henkilökohtaisella pankkitunnisteella, mobiilivarmenteella tai varmennekortilla.
Täytä hakemus asiointipalvelussa ja lisää siihen tarvittavat liitteet. Palvelun sisäiset ohjeet auttavat hakemuksen täyttämisessä. Asiointipalvelussa voit jättää hakemuksen, vastata hakemusta koskeviin täydennyspyyntöihin, täydentää hakemustasi ja vastaanottaa asiaasi koskevat päätökset.
Asiointipalvelussa hakemuksen voi jättää valtuutettu henkilö. Organisaation puolesta voivat asioida ilman erikseen annettua valtuutta henkilöt, joilla on asioiden hoitamiseen olemassa oleva valtuus tai rekisteritietoihin perustuva oikeus. Asiointipalvelu tarkistaa henkilön asiointioikeuden kirjautumisen yhteydessä.
Tuessa käytettävä valtuusasia on nimeltään Palkkatuen hakeminen.
Valtuuden lisäksi asiointipalvelun käyttö edellyttää yhteisöasiakkailta Y-tunnusta.
Saat neuvontaa asiointipalvelun käyttöön ja valtuuttamiseen Yritys-Suomi-neuvonnasta.
Työmarkkinatorin Aluesivuille on koottu työvoimaviranomaisten ilmoittamia yhteystietoja.
- Työelämäpalvelut paikallisesti
- Yrityksen asiointi
- Yritys-Suomi-neuvonta ja Työmarkkinatorin sähköisen asioinnin neuvonta
- Aluehallinnon asiointipalvelu (suomi.fi)
Selaa alueellisia palveluita
Tarkemmat tiedot ja toimintaohjeet löydät alueesi työvoimaviranomaisen julkaisemasta palvelun kuvauksesta.
Työllistämistuki on taloudellinen tuki työnantajalle 55 vuotta täyttäneen työttömän työnhakijan palkkakustannuksiin.
Yritykset ja yhteisöt
Työllistämistuki on 55 vuotta täyttäneen työttömän työnhakijan työllistymisen edistämiseksi tarkoitettu tuki, jonka työvoimaviranomainen voi myöntää työnantajalle palkkakustannuksiin. Tuen tarkoituksena on edistää 55 vuotta täyttäneiden työllistymistä parantamalla heidän ammatillista osaamistaan tai yrittäjävalmiuksiaan. Tuki myönnetään ja maksetaan työnantajalle, mutta sen myöntäminen lähtee aina työttömän työnhakijan palvelutarpeesta.
Työllistämistuki edellyttää, että työsuhteeseen palkattava työtön työnhakija on täyttänyt 55 vuotta ja ollut työtön vähintään 24 kuukautta tuen myöntämistä välittömästi edeltäneiden 28 kuukauden aikana.
Työllistämistukea voidaan myöntää toistaiseksi voimassa olevaan työsuhteeseen tai määräaikaiseen työsuhteeseen. Tuella palkatun henkilön tulee työskennellä tuen saajan palveluksessa vähintään 25 tuntia viikossa. Jos alan säännöllinen työaika on alle 37,5 tuntia viikossa, työajan pitää olla vähintään 65 prosenttia alan säännöllisestä työajasta.
Tieto tuesta on kirjattu työttömän työnhakijan työllistymissuunnitelmaan tai palkkatukikorttiin.
Työllistämistuen määrä on 70 prosenttia palkkakustannuksista. Tuki voidaan myöntää 10 kuukaudeksi, mutta kuitenkin enintään työsuhteen keston ajaksi. Työllistämistukea maksetaan enintään 1770 euroa kuukaudessa. Tuella katettavilla palkkakustannuksilla tarkoitetaan työntekijälle työajan tai urakan suorittamisen perusteella maksettavaa ennakonpidätyksen alaista palkkaa.
Kenelle ja millä ehdoin
Työllistämistukea voi hakea yritys, kunta, kuntayhtymä tai hyvinvointialue tai muu yhteisö, kuten yhdistys, säätiö, rekisteröity uskonnollinen yhdyskunta tai seurakunta.
Tukea ei voida myöntää työsuhteeseen, joka on alkanut jo ennen kuin tuen myöntämisestä on tehty päätös.
Työnantajana sitoudut maksamaan tuella palkatulle työntekijälle vähintään työsuhteeseen sovellettavan työehtosopimuksen mukaista palkkaa tai tavanomaista ja kohtuullista palkkaa, jos sovellettavaa työehtosopimusta ei ole. Tukea ei myönnetä, jos tuella palkattavan palkka määräytyisi yksinomaan työn tuloksen perusteella.
Tukea ei myönnetä, jos
- tuki vääristää kilpailua suhteessa muihin, jotka tarjoavat samoja tuotteita tai palveluja
- työnantaja on olennaisesti laiminlyönyt palkanmaksuvelvollisuuttaan tai velvollisuuksiaan maksaa veroja tai lakisääteisiä maksuja
- edustamasi organisaatio on EU:n valtiontukien yleisessä ryhmäpoikkeusasetuksessa tarkoitettu vaikeuksissa oleva yritys tai sitä koskee Euroopan komission päätökseen perustuva maksamaton perintämääräys, jossa tuki on julistettu sääntöjen vastaiseksi tai sisämarkkinoille soveltumattomaksi.
Tukea on mahdollista saada irtisanomisista tai lomautuksista huolimatta, kun työsuhteessa olevien työntekijöiden määrä on tuen hakemisen hetkellä vähintään yhtä suuri kuin työtekijöiden irtisanomisen tai lomauttamisen ajankohtana. Tuki ei saa heikentää palveluksessasi olevien työntekijöiden asemaa.
Toimi näin
Hae tukea hyvissä ajoin ennen työsuhteen alkamista. Työsuhde voi alkaa vasta, kun tuesta on annettu päätös.
Myönnetty tuki maksetaan jälkikäteen niin, että maksatusjaksoon sisällytetään yhden kalenterikuukauden aikana päättyneet palkanmaksukaudet. Voit hakea tukea maksuun useamman maksatusjakson ajalta. Tuki maksetaan kuitenkin maksatusjaksoittain.
Toimita maksatushakemus työvoimaviranomaiselle kolmen kuukauden kuluessa sen kalenterikuukauden päättymisestä, jonka aikana viimeinen tukijaksoon kuuluva maksatusjakso päättyy. Tukijakso on se ajanjakso, joka on määritetty päätöksessä tuen kestoksi.
Hae tukea ja sen maksatusta asiointipalvelussa
Hae tukea ja sen maksatusta sähköisellä lomakkeella asiointipalvelussa. Kirjaudu asiointipalveluun henkilökohtaisella pankkitunnisteella, mobiilivarmenteella tai varmennekortilla.
Täytä hakemus asiointipalvelussa ja lisää siihen tarvittavat liitteet. Palvelun sisäiset ohjeet auttavat hakemuksen täyttämisessä. Asiointipalvelussa voit jättää hakemuksen, vastata hakemusta koskeviin täydennyspyyntöihin, täydentää hakemustasi ja vastaanottaa asiaasi koskevat päätökset.
Asiointipalvelussa hakemuksen voi jättää valtuutettu henkilö. Organisaation puolesta voivat asioida ilman erikseen annettua valtuutta henkilöt, joilla on asioiden hoitamiseen olemassa oleva valtuus tai rekisteritietoihin perustuva oikeus. Asiointipalvelu tarkistaa henkilön asiointioikeuden kirjautumisen yhteydessä.
Tuessa käytettävä valtuusasia on nimeltään Palkkatuen hakeminen.
Saat neuvontaa asiointipalvelun käyttöön ja valtuuttamiseen Yritys-Suomi-neuvonnasta.
Selaa alueellisia palveluita
Tarkemmat tiedot ja toimintaohjeet löydät alueesi työvoimaviranomaisen julkaisemasta palvelun kuvauksesta.
Voit hakea korvausta matka- ja yöpymiskuluista, kun haet töitä tai osallistut työllistymistä edistävään palveluun.
Henkilöasiakkaat
Voit hakea korvausta matka- ja yöpymiskustannuksista, jos olet työtön työnhakija ja
- haet työtä
- hakeudut työvoimavoimakoulutukseen, valmennukseen tai kokeiluun
- osallistut työvoimaviranomaisen järjestämään asiantuntija-arviointiin.
Voit hakea korvausta Suomessa tehdyistä edestakaisista matkoista työhaastatteluun, jos työ kestää vähintään kaksi viikkoa ja työaika on keskimäärin vähintään 18 tuntia. Korvausta voidaan myöntää myös toiseen Euroopan unionin jäsenvaltioon tai Euroopan talousalueeseen kuuluvaan valtioon tehdystä työhaastattelumatkasta.
Jotta voisit saada korvausta, sinun pitää olla työtön työnhakija. Kustannuksia voidaan korvata, jos
- osallistut työvoimakoulutuksen valintatilaisuuteen tai soveltuvuuskokeeseen
- tutustut työvoimakoulutuksen järjestävään oppilaitokseen ennen koulutuksen alkua, jotta voit tarkistaa oppilaitoksen esteettömyyden ja muun soveltuvuuden opiskeluusi vamman tai sairauden takia
- asioit työvoimaviranomaisessa niin, että käyntisi katsotaan välttämättömäksi ja tarvitset kuljetuspalveluita vamman tai sairauden takia
- osallistut työvoimaviranomaisen järjestämään asiantuntija-arviointiin.
Matkakustannusten korvausperuste on matka kilometreinä kerrottuna 0,21 eurolla. Matkakustannuksista korvataan 12 euroa ylittävä osa enintään 200 euroon saakka.
Yöpymiskustannuksista myönnetään korvausta aiheutuneiden kustannusten perusteella mutta enintään 80 euroa vuorokaudessa.
Kenelle ja millä ehdoin
Voit saada korvausta matkakustannuksista, jos työvoimaviranomainen pitää kustannusten korvaamista tarkoituksenmukaisena työvoiman saatavuuden ja työttömän työllistymisen kannalta.
Työvoimaviranomaisessa asioinnista aiheutuvista matkakustannuksista voidaan myöntää korvausta työttömälle henkilöasiakkaalle, joka vammansa tai sairautensa vuoksi tarvitsee kuljetuspalvelua voidakseen asioida työvoimaviranomaisessa. Edellytyksenä matkakustannusten korvaamiselle on, että henkilökohtainen asiointi työvoimaviranomaisessa on välttämätöntä.
Työhaastatteluun tai palveluun osallistumisen matka- ja yöpymiskustannukset voidaan korvata vain, jos olet työtön ja työnhakijana alueesi työvoimapalveluissa.
Matkan pituus lasketaan niin, että matka alkaa tosiasiallisesta asuinpaikastasi.
Voit saada korvausta yöpymiskustannuksista, jos yöpyminen matkalla on ollut liikenneolosuhteiden vuoksi välttämätöntä ja yöpymisestä on aiheutunut kustannuksia.
Toimi näin
Hae matka- ja yöpymiskustannusten korvausta työvoimaviranomaiselta kuukauden kuluessa matkan päättymisestä. Työvoimaviranomainen voi maksaa korvauksen kokonaan tai osittain ennakkona.
Jos haet korvausta matkakustannuksista, sinun ei tarvitse liittää hakemukseesi kuitteja. Jos yövyit matkalla, liitä hakemukseesi kuitit yöpymiskustannuksista.
Hae korvausta ensisijaisesti sähköisellä lomakkeella asiointipalvelussa. Kirjaudu palveluun henkilökohtaisella pankkitunnisteella, mobiilivarmenteella tai varmennekortilla. Täytä hakemus asiointipalvelussa ja lisää siihen tarvittavat liitteet. Palvelun sisäiset ohjeet auttavat hakemuksen täyttämisessä. Asiointipalvelussa voit jättää hakemuksen, vastata hakemusta koskeviin täydennyspyyntöihin, täydentää hakemustasi ja vastaanottaa asiaasi koskevat päätökset.
Jos et voi käyttää asiointipalvelua, hae korvausta tulostettavalla lomakkeella. Toimita lomake työvoimaviranomaisellesi.
Jos sinulle on myönnetty korvausta matka- tai yöpymiskustannuksista kokonaan tai osittain ennakkona, toimita aiheutuneiden kustannusten tositteet päätöksen tehneelle viranomaiselle kuukauden kuluessa matkan päättymisestä.
Jos olet hakenut korvausta asiointipalvelussa, voit tarvittaessa täydentää korvauksen maksatukseen tarvittavia tietoja asiointipalvelussa.
Työmarkkinatorin Aluesivuille on koottu työvoimaviranomaisten ilmoittamia yhteystietoja.
- Työelämäpalvelut paikallisesti
- Aluehallinnon asiointipalvelu (suomi.fi)
- Hakemus matka- ja yöpymiskustannusten korvaamiseksi (suomi.fi)
Selaa alueellisia palveluita
Tarkemmat tiedot ja toimintaohjeet löydät alueesi työvoimaviranomaisen julkaisemasta palvelun kuvauksesta.
Tämä verkkosivu on osa Euroopan komission Your Europe -portaalia. Löysitkö etsimäsi? Anna palautetta! (europa.eu)

Työpaikan löytäminen voi tuntua vaikealta, jos sinulla ei ole vielä työkokemusta. Moni aloittaa uransa lyhyillä työsuhteilla, kuten kesätöillä, sijaisuuksilla tai harjoitteluilla.
Hae töitä rohkeasti
Nykyisin on tavallista etsiä työtä avoimia työpaikkoja listaavilta verkkosivustoilta. Yritykset ja organisaatiot kertovat avoimista työpaikoistaan usein myös omilla verkkosivuillaan ja sosiaalisen median kanavillaan.
Kun löydät kiinnostavan työpaikan, hae sitä. Työhakemuksen kirjoittamisesta tai työhaastattelusta saat itsellesi tärkeää kokemusta, vaikka työpaikka jäisikin saamatta.
Kaikki työpaikat eivät kuitenkaan ole avoimessa haussa. Voit olla suoraan yhteydessä sinua kiinnostavaan työnantajaan ja jättää avoimen työhakemuksen.
Työmarkkinatorilta löydät vinkkejä työhakemuksen kirjoittamiseen ja työhaastatteluun valmistautumiseen. Olethan jo katsonut Työmarkkinatorilla olevat avoimet työpaikat tai tehnyt itsellesi työnhakuprofiilin?
Lue lisää
Hyvä asenne ja verkostot voivat olla kokemusta tärkeämpiä
Jos sinulla ei ole vielä työkokemusta, korosta asennettasi ja innokkuuttasi. Moni työnantaja haluaa löytää työyhteisöön sopivan henkilön, joka on valmis oppimaan uutta, joten pitkä työkokemus ei aina ole tärkein valintakriteeri. Työnantajasi on yleensä valmis perehdyttämään sinut työtehtäviin ja voi mahdollisesti tarjota laajempaakin koulutusta.
Myös verkostot ovat tärkeitä työelämässä. Voit kysyä tai kuulla tutuiltasi tai lähipiiristäsi kiinnostavista avoimista työpaikoista. Moni kartuttaa verkostojaan opiskelun ohessa, työsuhteissa, vapaaehtoistyössä sekä harrastuksissa. Voit kasvattaa verkostojasi myös erilaisissa sosiaalisen median palveluissa.
Ole aktiivinen työsuhteen aikana
Suhtaudu vakavasti myös lyhytaikaisiin työsuhteisiin, kuten kesätöihin tai sijaisuuksiin. Kun teet työsi hyvin, jäät esihenkilösi mieleen ja voit saada töitä jatkossakin.
Työnantaja näkee ansioluettelostasi, jos olet työskennellyt samassa työpaikassa esimerkiksi useampana kesänä peräkkäin. Se kertoo yleensä siitä, että sinusta on pidetty ja olet tehnyt työsi hyvin. Toisaalta on hyvä muistaa, että työnantaja voi arvostaa myös monipuolista kokemusta erilaisista työpaikoista.
Seuraavilla vinkeillä jäät varmemmin työnantajan mieleen työsuhteesi aikana.
- Tue työkavereitasi työssä – myös kuunteleminen voi auttaa.
- Opettele uutta, äläkä pelkää muutosta.
- Jos huomaat epäkohtia, voit kertoa niistä työkaverille tai esihenkilölle.
- Keskity ratkaisuihin.
- Harjoittele sekä hyvän että rakentavan palautteen antamista ja vastaanottamista.
Alle 30-vuotiaat saavat apua Nuorisotakuusta ja Ohjaamosta
Jos olet alle 30-vuotias, voit saada apua työurasi alkuun Nuorisotakuusta ja Ohjaamosta.
Nuorisotakuun tarkoitus on edistää nuorten sijoittumista koulutukseen ja työmarkkinoille, estää työttömyyden pitkittymistä ja ehkäistä syrjäytymistä.
Ohjaamosta saat apua ja tukea opiskeluun, työllistymiseen, asumiseen ja hyvinvointiin liittyvissä asioissa. Ohjaamoja on noin 70 eri puolilla Suomea, ja toiminta ulottuu jokaisen maakunnan alueelle.
Parhaiten Ohjaamoon pääset tutustumaan paikan päällä Ohjaamon aukioloaikoina tai etukäteen sovittuna aikana. Lisätietoa saat Ohjaamon verkkosivuilta, minkä lisäksi moni Ohjaamo on Facebookissa ja Instagramissa, osa myös esimerkiksi YouTubessa, Snapchatissa ja Discordissa.
Ohjaamoissa työskentelee muun muassa uraohjaajia ja palveluneuvojia sekä sosiaali- ja terveydenhuollon ammattilaisia. Ohjaamojen palvelut ja niissä työskentelevät ammattilaiset vaihtelevat jonkin verran paikkakunnittain. Ohjaamossa sinua kuunnellaan ja sinulle tarjotaan tukea sopivan ratkaisun löytämisessä.
Aiheesta muualla
- Nuori, onko suunta hukassa? Huolehdi kuntoon nämä 3 asiaa (elamassa.fi)
- Neuvontapalvelu Ohjaamo tarjoaa nuorille monenlaista apua (elamassa.fi)
- Nuorten yrittäjyys ja talous NYT (nuortennyt.fi)
- Korkeakouluista valmistuneet työelämässä (toissa.fi)
Tämä verkkosivu on osa Euroopan komission Your Europe -portaalia. Löysitkö etsimäsi? Anna palautetta! (europa.eu)

Oletko palaamassa työelämään esimerkiksi vanhempainvapaan tai omaishoidon jälkeen?
Jos olet palaamassa työelämään tauon jälkeen, kannattaa hyödyntää erilaisia työllistymistä edistäviä palveluita.
Jos kaipaat apua työn hakemiseen, työnhakuvalmennus, työhönvalmennus sekä työvoimapalveluiden työhaun neuvonta ja ohjaus ovat hyviä vaihtoehtoja.
Kiinnostaako sinua kokonaan uusi ammatti tai ala? Ammatinvalinnan ja uraohjauksen psykologipalvelu, uravalmennus, työvoimakoulutus tai työkokeilu voivat auttaa sinut alkuun uudella uralla. Kannattaa tutustua myös oppisopimuskoulutukseen, joka on yksi mahdollinen vaihtoehto kouluttautua uuteen ammattiin.
Jos olet palaamassa työelämään pidemmän sairausloman jälkeen, tutustu kuntouttavaan työtoimintaan.
Valtakunnalliset palvelut
Selaa alueellisia palveluita
- Ammatinvalinta- ja uraohjaus
- Uravalmennus
- Työnhaun neuvonta ja ohjaus
- Työkokeilu
- Työnhakuvalmennus
- Työhönvalmennus
- Työvoimakoulutus
- Palkkatuki
Aiheesta muualla
Työttömyysturvan tarkoitus on korvata taloudellisia menetyksiä, joita työttömyys sinulle aiheuttaa.
Ilmoittaudu työttömäksi työnhakijaksi, jotta voit saada työttömyysturvaa. Voit ilmoittautua työnhakijaksi Työmarkkinatorin Asiointi-osiossa. Työttömyysturvan eri muotoja ovat ansiopäiväraha, peruspäiväraha ja työmarkkinatuki.
Työvoimapalvelut, kuten työnhakijaksi ilmoittautumisen, löydät Asioinnista.
Tämä verkkosivu on osa Euroopan komission Your Europe -portaalia. Löysitkö etsimäsi? Anna palautetta! (europa.eu)

Päivitetty: