Toimintaohjeet kun työ alkaa tai päättyy
Mietitkö, tarvitseeko sinun ilmoittaa työvoimaviranomaiselle tai työttömyysturvan maksajalle työn aloittamisesta tai lopettamisesta? Ratkaisevaa on, kestääkö työ yli vai alle kaksi viikkoa.
Jos olet työnhakijana työvoimapalveluissa, ilmoita aina työtilanteesi muutoksista. Voit tehdä ilmoituksen Työmarkkinatorin Asiointi-osiossa tai olemalla yhteydessä alueesi työvoimaviranomaiseen.
Ilmoita samalla, aiotko hakea työttömyysturvaa työtilanteesi muuttumisen jälkeen. Saat tarvittaessa uuden työvoimapoliittisen lausunnon oikeudestasi työttömyysturvaan.
Voit saada työttömyysturvaa vain siltä ajalta, kun olet työnhakijana ja haet kokoaikatyötä. Jos olet työnhakija, joka saa työkyvyttömyyseläkettä osaeläkkeenä, sinun ei tarvitse hakea kokoaikatyötä.
Työvoimapalvelut, kuten työnhakijaksi ilmoittautumisen, löydät Asioinnista.
Yksityisen elinkeinonharjoittajan yritystoiminnan päättäminen
Jos olet yksityinen elinkeinonharjoittaja, sovelletaan yritystoimintaasi toisenlaisia lopettamiskriteereitä kuin yhtiömuotoiseen yritystoimintaan. Työttömyysturvalain mukaan yritystoimintasi yksityisenä elinkeinonharjoittajana katsotaan lopetetuksi silloin, kun tuotannollinen ja taloudellinen toiminta on luotettavana pidettävän ilmoituksesi mukaan päättynyt tai on muuten ilmeistä, ettet jatka enää yritystoimintaa. Lisäksi edellytetään, että olet luopunut mahdollisesta YEL- tai MYEL-vakuutuksesta, pois lukien apurahakauden perusteella otettu MYEL-vakuutus.
Työvoimaviranomainen lähettää ennen asian ratkaisemista kirjallisen selvityspyynnön yritystoiminnastasi.
Kun aloitat enintään kaksi viikkoa kestävän työsuhteen,
- ilmoita työllistymisestäsi työttömyysturvan maksajalle.
Kun aloitat enintään kaksi viikkoa kestävän yritystoiminnan,
- ilmoita työllistymisestäsi työttömyysturvasi maksajalle ja
- ilmoita työllistymisestäsi myös työvoimaviranomaiselle, jos yritystoimintasi on aiemmin katsottu sivutoimiseksi ja yritystoimintasi laajenee tai et ole varma yritystoimintasi kestosta.
Kun lopetat enintään kaksi viikkoa kestäneen työsuhteen tai yritystoiminnan, ilmoita siitä työttömyysturvasi maksajalle.
Kun aloitat yli kaksi viikkoa kestävän työsuhteen tai yritystoiminnan, ilmoita siitä
- työvoimaviranomaiselle ja
- työttömyysturvasi maksajalle.
Jos haluat, voit jatkaa työnhakijana työvoimapalveluissa tai voit lopettaa työnhakusi kokonaan.
- Jos lopetat työnhakusi, sinulla ei ole oikeutta työttömyysturvaan.
- Jos jatkat työnhakijana, työvoimaviranomainen selvittää, onko sinulla oikeutta saada työttömyysturvaa. Jotta voit saada työttömyysturvaa, sinun tulee muun muassa pitää työnhakusi voimassa ja hakea kokoaikatyötä.
- Sinulla voi olla työnhakijana oikeus työttömyysturvaan neljän kuukauden ajalta, kun toimit yrittäjänä tai työllistät itsesi omassa työssä, jos uusi toiminta alkaa työttömyytesi aikana.
- Sinulla voi olla oikeus myös soviteltuun työttömyysturvaan, jos kyseessä on yli kaksi viikkoa kestävä osa-aikainen työsuhde.
Kun lopetat yli kaksi viikkoa kestäneen työsuhteen tai yritystoiminnan, toimi sen mukaan, onko työnhakusi voimassa.
- Jos työnhakusi ei ole voimassa, ilmoittaudu työnhakijaksi.
- Jos työnhakusi on jo voimassa, ilmoita tilanteesi muuttumisesta työvoimaviranomaiselle.
Työvoimaviranomainen selvittää, onko sinulla oikeutta työttömyysturvaan ja voi pyytää sinua toimittamaan todistuksia yritystoiminnastasi tai työsuhteestasi.
Aiheesta muualla
- Työmarkkinatorin sähköisen asioinnin neuvonta (suomi.fi)
- Työttömyys (kela.fi)
- Työttömyyskassojen yhteisjärjestö (tyj.fi)
Tämä verkkosivu on osa Euroopan komission Your Europe -portaalia. Löysitkö etsimäsi? Anna palautetta! (europa.eu)
Päivitetty: