Maahanmuuttajan palvelut ja kotoutumissuunnitelma

Kun muutat Suomeen, saat työvoimapalveluista apua kotoutumiseen ja työllistymiseen.

Kotoutumis- ja työvoimapalvelut apunasi

Kun olet muuttanut Suomeen, saat työvoimapalveluista apua kotoutumiseen ja työllistymiseen.

Kun tulet maahanmuuttajana Suomeen, on tärkeää, että kotoudut eli opit suomalaisessa yhteiskunnassa tarvittavia tietoja ja taitoja. Työvoimaviranomaiset tarjoavat erilaisia palveluita, jotka auttavat sinua kotoutumaan. Myös perheenjäsenilläsi, jotka muuttavat kanssasi Suomeen, voi olla oikeus kotoutumispalveluihin.

Jos etsit työtä, saat apua työvoimapalveluista. Tarjolla on laaja palveluvalikoima, josta löydät juuri sinulle sopivan palvelun työllistymisesi tueksi.

Osaamisen ja kotoutumisen palvelutarpeen arviointi

Työvoimaviranomainen tai kunta laatii kanssasi osaamisen ja kotoutumisen palvelutarpeen arvioinnin.  Siihen sisältyy alkuhaastattelu ja tarvittaessa muita tarkempia toimenpiteitä kuten asiantuntija-arviointeja. Hyvinvointialue osallistuu tarvittaessa työvoimaviranomaisen pyynnöstä palvelutarpeen arviointiin.

Osaamisen ja kotoutumisen palvelutarpeen arvioinnissa käydään läpi esimerkiksi

  • osaamisesi sekä työ- ja toimintakykysi,
  • edellytyksesi työllistymiseen tai opiskelun aloittamiseen tai kotoutumiseen jollain muulla tavalla sekä
  • tarpeesi osallistua koulutukseen tai kotoutumista edistäviin palveluihin.

Palvelutarpeen arviointi ja siihen usein liittyvä kielitaidon lähtötason arviointi antavat hyvän pohjan kotoutumissuunnitelman tekemiseen ja kotoutumiskoulutukseen hakeutumiseen.

Kotoutumissuunnitelma

Kotoutumissuunnitelma laaditaan kanssasi tarpeen mukaan. Se voidaan tehdä palvelutarpeen arviointiin sisältyvän alkuhaastattelun yhteydessä. Suunnitelmassa sovitaan toimenpiteistä, joiden tavoitteena on auttaa sinua

  • hankkimaan riittävä suomen tai ruotsin kielen taito,
  • oppimaan yhteiskunnassa ja työelämässä tarvittavia tietoja ja taitoja sekä
  • osallistumaan yhdenvertaisena jäsenenä yhteiskunnan toimintaan.

Kotoutumissuunnitelmassa sovitaan esimerkiksi osallistumisesta palveluihin, jotka tukevat kotoutumistasi ja työllistymistäsi. Sinulle sopivia palveluita voivat olla esimerkiksi kotoutumiskoulutus, työnhaku- tai uravalmennus tai työkokeilu. Suunnitelmassa voidaan sopia myös suomen tai ruotsin kielen tai oman äidinkielen opiskelusta tai luku- ja kirjoitustaidon opetuksesta.

Selaa alueellisia palveluita
Lue lisää
Aiheesta muualla

Työllisyyspalvelujen kotoutuja-asiakkaan opas

Suomalaisen yhteiskunnan tavoite on, että Suomeen muuttanut henkilö kotoutuu tänne hyvin. Kotoutuminen tarkoittaa sitä, että ihminen oppii toimimaan suomalaisessa yhteiskunnassa. Tavoitteena on myös, että kotoutumisen alkuvaiheen aikana työllistyminen tai kotoutumista edistävien opintojen aloitus on mahdollista.

Tämä verkkosivu on osa Euroopan komission Your Europe -portaalia. Löysitkö etsimäsi? Anna palautetta! (europa.eu)

Päivitetty: