Anvisningar och stöd⁠

Pieneläinsairaalan välinehuoltaja

Intervjuer Publicerad

"Kaikista harjoittamistani ammateista välinehuoltajan ammatti on ollut merkityksellisin ja monipuolisin. Suosittelen osallistumaan työkokeiluun ennen opintoihin hakeutumista, jos on kiinnostunut välinehuoltajan työstä."

  • Katja Heikkilä
  • Välinehuoltajana Viikin yliopistollisessa pieneläinsairaalassa.
  • Suorittanut välinehuoltajan ammattitutkinnon Amiedussa.
  • Työkokemusta alalta viisi vuotta.

Kerro lyhyesti, mitä teet työksesi.

Olen ammatiltani välinehuoltaja, ja työskentelen Viikin yliopistollisessa eläinsairaalassa. Tehtäväni on vastata eläinten hoitotoimenpiteissä ja tutkimuksissa tarvittavien laitteiden ja instrumenttien puhdistamisesta ja steriloinnista. Lisäksi tilaan tarvittaessa harvemmin käytettäviä välineitä, kuten implantteja ja leikkauksissa tarvittavia levyjä ja ruuveja.

Miten olet päätynyt valitsemaasi ammattiin?

Olen toiminut elämäni aikana useissa eri työtehtävissä. Peruskoulun jälkeen opiskelin mallipukineompelijaksi, ja työskentelin Stockmannilla 10 vuotta vaatemyyjänä. Elämässäni tapahtui muutoksia, joiden seurauksena päädyin ensin ravintola-alalle ja myöhemmin kokouspalvelutehtäviin pankkiin. Sen jälkeen työskentelin lastenhoitajana päiväkodissa, kunnes sairastuin työuupumukseen.

Kun selvisin työuupumuksesta, menin keskustelemaan uraohjaajan kanssa. Toivoin, että seuraava työni tuntuisi merkitykselliseltä ja voisin työskennellä eläinten parissa. Sain työkokeilupaikan Viikin laboratorion välinehuollosta muutamaksi kuukaudeksi. Sen myötä päätin hakeutua välinehuoltajan opintoihin. Sain opiskeluaikana työpaikan Helsingin yliopistollisesta eläinsairaalasta, ja pian valmistumisen jälkeen minut vakinaistettiin.

Kuvaile tyypillistä työpäivääsi tai työviikkoasi.

Kun saavun aamulla töihin, täytän puhdistamisessa käytettävät koneet ja käynnistän ne sekä tyhjennän kuivauskaapit. Sen jälkeen kokoan instrumentit ja leikkauskorit sekä steriloin välineitä höyryautoklaavissa. Vien edellisenä iltana steriloidut välineet steriilivarastoon ja jaan osan niistä eri osastoille. Eläinsairaala poikkeaa tavallisesta sairaalasta siten, että siellä huolletaan enemmän kertakäyttöisiä välineitä, kuten intubaatioputkia, happiletkuja ja imupulloja. Se vie enemmän aikaa.

Aamurutiineihin kuuluu myös päivän ohjelman läpikäynti. Tarkistan tulevat leikkaukset ja toimenpiteet sekä varmistan, että tarvittavat välineet ovat valmiina. Teen päivän aikana tiivistä yhteistyötä lääkärien ja hoitajien kanssa, jotta leikkaukset sujuvat mahdollisimman sujuvasti ja turvallisesti.

Työpäivä jatkuu välineiden huoltamisella. Ennen kotiinlähtöä huolehdin tilojen siisteydestä ja sammutan kaikki laitteet. 

Millaisessa työympäristössä tai työaikoina työskentelet? 

Pieneläinsairaalassa puhtaus ja hygieenisyys ovat tärkeitä asioita. Työympäristöni on poikkeuksellinen, sillä meillä hoidetaan kissojen ja koirien lisäksi myös hevosia, aaseja, alpakoita, possuja, pieneläimiä sekä eksoottisia eläimiä, kuten liskoja. Joskus meillä on ollut Korkeasaaresta tiikeri ja pari apinaa hoidettavana.

Teen kolmivuorotyötä, ja vuorot ajoittuvat arkisin kello 6–18.45 välille. Viikonloput ovat vapaata. Kaikki pyhäpäivät eivät ole välttämättä vapaita, sillä välinehuolto saa olla suljettuna korkeintaan kaksi vuorokautta peräkkäin, sillä leikkaukseen tarvittavien välineiden saatavuus on varmistettava.

Millaista osaamista tai ominaisuuksia ammatissa vaaditaan? 

Välinehuoltajalta edellytetään aseptista omatuntoa. Aseptisuus tarkoittaa sitä, että ensin hoidetaan likaisimmat työvaiheet, minkä jälkeen edetään siistimpiin vaiheisiin. Aseptinen omatunto viittaa siihen, että työntekijä on omaksunut ja sisäistänyt aseptiset toimintatavat sekä toimii aseptisen työjärjestyksen mukaisesti.

Ammatti vaatii erityistä tarkkuutta, organisointikykyä, maalaisjärkeä ja kärsivällisyyttä. Lisäksi vaaditaan asiakaspalvelutaitoja sekä valmiutta oppia uutta ja kehittää omaa osaamistaan.

Mikä on parasta ammatissasi? 

Työ eläinsairaalan välinehuollossa on monipuolista, mielenkiintoista ja välillä myös vaativaa. Tuntuu hyvältä, kun pystyn auttamaan hoitajia ja joskus jopa lääkäreitä hankalissakin kysymyksissä. Olen kiitollinen, että saan työskennellä eläinten kanssa ja pääsen oman työni ohessa seuraamaan niiden leikkauksia ja toipumista.

Mitkä ovat ammatin varjopuolia tai mikä tuntuu haastavalta? 

Joskus alalla tapaa kollegoita, jotka eivät ole sisäistäneet potilasturvallisuuden merkitystä tai he eivät ymmärrä, että jokainen potilas on oikeutettu saamaan parasta mahdollista palvelua. Se tuntuu ikävältä, sillä kyse on eläinten ja ihmisten hengistä.

Myös työn vähäinen arvostus tuntuu joskus turhauttavalta. Moni ei tiedä, mitä välinehuoltajat tekevät. Ihmiset eivät myöskään aina ymmärrä, että ilman välinehuoltajia terveydenhuolto ei toimisi alkuunkaan.

Mitä kertoisit henkilölle, joka harkitsee välinehuoltajan ammattia? 

Kaikista harjoittamistani ammateista välinehuoltajan ammatti on ollut merkityksellisin ja monipuolisin. Suosittelen osallistumaan työkokeiluun ennen opintoihin hakeutumista, jos on kiinnostunut välinehuoltajan työstä.

Millaisena näet ammattisi tulevaisuuden?  

Työllistymisnäkymät ovat erittäin hyvät, sillä välinehuoltoa ei voi automatisoida ja työvoimapula on suuri. Välinehuoltajana voi työskennellä melkein missä päin maailmaa tahansa, ja toiveenani onkin, että pääsisin joku päivä kokeilemaan työskentelyä eläinsairaalassa ulkomailla.

Dela artikeln