Instruktioner när arbetet inleds eller avslutas
Funderar du på om du behöver meddela arbetskraftsmyndigheten eller den som betalar ut utkomstskyddet att arbetet inleds eller avslutas? Det avgörande är om arbetet varar mer eller mindre än två veckor.
Om du är kund vid arbetskraftsservicen ska du alltid meddela om förändringar i din arbetssituation. Du kan göra en anmälan på Jobbmarknaden i avsnittet E-tjänster eller kontakta arbetskraftsmyndigheten i din region..
Meddela samtidigt om du tänker ansöka om utkomstskydd för arbetslösa efter att din arbetssituation har förändrats. Vid behov får du ett nytt arbetskraftspolitiskt utlåtande om din rätt till utkomstskydd för arbetslösa.
Du kan få utkomstskydd för arbetslösa endast för den tid du är arbetssökande och söker heltidsarbete. Om du är arbetssökande som får invalidpension som delpension behöver du inte söka heltidsarbete.
Arbetskraftsservice, som att anmäla sig som arbetssökande, hittar du i sektionen E-tjänster.
Avslutande av en enskild näringsidkares företagsverksamhet
Om du är enskild näringsidkare tillämpas andra nedläggningskriterier för din företagsverksamhet än för företagsverksamhet i bolagsform. Enligt lagen om utkomstskydd för arbetslösa anses en enskild näringsidkares företagsverksamhet ha upphört när produktionsverksamheten och den ekonomiska verksamheten har upphört enligt en sådan redogörelse av arbetssökanden som kan anses vara tillförlitlig eller när det annars är uppenbart att verksamheten inte fortsätter. Dessutom förutsätts att du har avstått från en eventuell FöPL- eller LFöPL-försäkring, med undantag av en LFöPL-försäkring som tecknats på basis av en stipendieperiod.
Innan ärendet avgörs skickar arbetskraftsmyndigheten en skriftlig begäran om utredning av din företagsverksamhet.
När du inleder ett anställningsförhållande som varar högst två veckor,
- meddela den instans som betalar ut utkomstskyddet för arbetslösa att du fått sysselsättning.
När du inleder företagsverksamhet som varar högst två veckor,
- meddela den instans som betalar ut utkomstskyddet för arbetslösa att du fått sysselsättning och
- meddela också arbetskraftsmyndigheten ifall din företagsverksamhet tidigare har ansetts vara en bisyssla och din företagsverksamhet utvidgas eller om du inte är säker på företagsverksamhetens längd.
När du avslutar ett anställningsförhållande eller en företagsverksamhet som varat högst två veckor ska du meddela detta till den som betalar ut utkomstskyddet för arbetslösa.
När du inleder ett anställningsförhållande eller en företagsverksamhet som varar över två veckor ska du meddela detta
- till arbetskraftsmyndigheten och
- till den som betalar ut ditt utkomstskydd för arbetslösa.
Om du vill kan du fortsätta som arbetssökande vid arbetskraftsservicen eller avsluta din jobbsökning helt.
- Om du avslutar din jobbsökning har du inte rätt till utkomstskydd för arbetslösa.
- Om du fortsätter som arbetssökande, utreder arbetskraftsmyndigheten om du har rätt till utkomstskydd för arbetslösa. För att du ska kunna få utkomstskydd för arbetslösa ska du bland annat hålla din jobbsökning i kraft och söka heltidsarbete.
- Som arbetssökande kan du ha rätt till utkomstskydd för arbetslösa under fyra månader när du är företagare eller sysselsätter dig själv i eget arbete om den nya verksamheten inleds under din arbetslöshet.
- Du kan också ha rätt till jämkat utkomstskydd för arbetslösa om det är fråga om ett anställningsförhållande på deltid som varar över två veckor.
När du avslutar ett anställningsförhållande eller en företagsverksamhet som pågått i mer än två veckor ska du följa upp om din jobbsökning är i kraft.
- Om din jobbsökning inte är i kraft ska du anmäla dig som arbetssökande.
- Om din jobbsökning redan är i kraft ska du meddela arbetskraftsmyndigheten om att din situation förändras.
Arbetskraftsmyndigheten utreder om du har rätt till utkomstskydd för arbetslösa och kan be dig lämna in intyg över din företagsverksamhet eller ditt anställningsförhållande.
Mer information
- Information om Jobbmarknadens E-tjänster (suomi.fi)
- Arbetslöshet (kela.fi)
- Arbetslöshetskassornas Samorganisation (tyj.fi)
Denna webbplats är en del av Europeiska kommissionens portal Your Europe. Hittade du det du sökte? Ge respons! (europa.eu)
Uppdaterad: