Jobb utomlands

Har du planerat att åka utomlands för att arbeta? Innan du börjar söka jobb utomlands bör du klargöra dina språkkunskaper och din kompetens samt sysselsättningsläget inom din bransch i destinationslandet.

EURES-nätverket hjälper till att söka jobb utomlands  

Det europeiska arbetsförmedlingsnätverket EURES (European Employment Service) stöder den fria rörligheten mellan sina medlemsländer. EURES omfattar förutom EU-länderna även Norge, Liechtenstein och Schweiz.   

På grund av den fria rörligheten har alla medborgare i området rätt att arbeta i en annan medlemsstat. Som finsk medborgare har du samma rättigheter och skyldigheter att arbeta i EU- och EES-länder och i Schweiz som ländernas egna medborgare. Arbetstagaren ska registrera sin vistelse i det nya landet, men ett separat uppehållstillstånd behövs inte.  

Bekanta dig med webbtjänsten EURES om du vill arbeta i ett EU- eller EES-land eller i Schweiz och söker information om landets lediga jobb, utbildning och arbetsmarknader.  

EURES-rådgivaren ger dig handledning i internationell jobbsökning och hjälper att utarbeta en CV och en landsspecifik ansökan. Dessutom får du stöd av EURES-nätverkets medlems- och partnerorganisationer under hela jobbsökningsprocessen. Tjänsten är kostnadsfri.  

EURES-portalen är EU-områdets egen arbetsplatswebbplats där det utöver lediga platser finns många slags nyttig information om till exempel boende och arbete i andra EU-länder samt kontaktuppgifter till EURES-rådgivare från olika EU-länder. 

Du kan också registrera dig i EURES-portalen och skapa en jobbsökningsprofil och en meritförteckning där. Du kan publicera din profil i CV-banken där den syns för arbetsgivare som är registrerade i tjänsten. Om arbetsgivaren bedömer att du är en lämplig arbetssökande för den lediga arbetsplatsen i organisationen, kan hen kontakta dig och erbjuda arbete. Du kan överföra uppgifterna i din jobbsökningsprofil från Jobbmarknaden direkt till EURES-portalen.  

Det framgår i allmänhet av platsannonsen hurdan ansökan arbetsgivaren önskar. Innehållet i ansökningsbreven och CV:na i Europa är i allmänhet mycket likartat som i Finland. Observera dock att det kan finnas vissa skillnader i praxisen. Till exempel i Tyskland bifogas ofta också kopior av betyg till ansökningarna.   

Du kan fråga EURES-rådgivarna i destinationslandet om landsspecifik praxis. Du hittar deras kontaktuppgifter i EURES-portalen. Dessutom hittar du landsspecifika tips för att göra ansökan och CV i avsnittet Leva- och arbeta i EURES-portalen. Du kan också bekanta dig med landsspecifik information om jobbsökningsförfaranden i Redo att åka? guiden som du hittar på Europeiska kommissionens webbplats. Du kan ladda ner guiden i pdf-format eller beställa den i tryckt format hem.   

Det lönar sig att använda Europass-meritförteckningsmallen som botten för din CV. Europass har utvecklats för internationell jobbsökning och med hjälp av den kan du enkelt presentera en helhetsbild av din yrkesskicklighet och kompetens för arbetsgivaren. 

Targeted Mobility Schemes-mobilitetsprojekten erbjuder ekonomiskt stöd för att främja arbetskraftens rörlighet inom EU. Det finns flera projekt och för närvarande koordineras de av svensk och tysk arbetskraftsservice och EURES.   
  
Du kan få mobilitetsbidrag om du till exempel har vetskap om en arbetsplats eller en arbetsintervju i ett annat EU-land, Norge eller Island och du behöver ekonomiskt stöd för resor eller flyttkostnader.   

EURES Targeted Mobility Scheme-stöd för mobilitet i Europa

European Online Job Day, eller EOJD-evenemangen, är virtuella rekryteringsmässor. De ordnas av olika medlemsländer inom EURES. Det är gratis för dig att delta i dem. Under evenemangen kan du söka lediga arbetsplatser, diskutera med arbetsgivarna via chatten, följa med videor eller till och med delta i en arbetsintervju. Dessutom kan du skapa en egen profil på evenemangsplattformen. Under EOJD-evenemangen bekantar du dig enkelt med arbetsmöjligheterna i andra länder och får höra hur det är att bo och arbeta i olika länder. Mer information om evenemangen får du av EURES-rådgivaren eller i evenemangsplattformen. 

Mer information

Jobbsökningsresa till ett EU- eller EES-land eller Schweiz  

Som arbetslös arbetssökande kan du under tre månader söka jobb i ett annat EU- eller EES-land eller i Schweiz utan att förlora rätten till det arbetslöshetsskydd som betalas i Finland. Under jobbsökningsresan har du möjlighet att få inkomstrelaterad dagpenning eller grunddagpenning. Under resan kan du alltså inte få arbetsmarknadsstöd.  

För att du ska få utkomstskydd för arbetslösa utomlands måste du ha varit arbetslös i minst fyra veckor före resan. Arbetskraftsmyndigheten kan enligt prövning förkorta denna period av särskilda skäl, till exempel om du redan har kommit överens om en arbetsintervju eller om din make eller maka har fått en arbetsplats i destinationslandet. Som arbetslöshetstid kan också räknas den tid du har deltagit i sysselsättningsfrämjande service.  

Meddela resdagen till arbetskraftsmyndigheterna i din region i god tid före avresan. Arbetskraftsmyndigheten underrättar utbetalaren av utkomstskyddet för arbetslösa att du reser till ett annat EU- eller EES-land eller Schweiz för att söka jobb.  

Beställ i god tid före avresan från FPA eller din arbetslöshetskassa U2-blanketten som du för till destinationslandets arbetskraftsmyndighet. FPA eller arbetslöshetskassan avgör om villkoren för att överföra arbetslöshetsdagpenning enligt deras behörighet är uppfyllda.  

Anmäl dig som arbetssökande hos den lokala arbetskraftsbyrån i destinationslandet inom sju dagar. Då får du dagpenning också för restiden. Om du anmäler dig senare får du pengar först från och med anmälningsdagen. På Europeiska kommissionens webbplats kan du söka arbetskraftsmyndigheten för ditt kommande jobbsökningsland.  

Medan du söker jobb ska du iaktta de skyldigheter och tillsynsförfaranden som arbetskraftsmyndigheterna i destinationslandet tillämpar.  

Arbetslöshetsdagpenningen betalas av FPA eller arbetslöshetskassan. Under jobbsökningsresan kan du ansöka om arbetslöshetsdagpenning på vanligt sätt på nätet eller så kan du posta din anmälan om arbetslöshetstid till betalaren.  

Mer information

Anmäl dig som arbetslös arbetssökande efter resan   

När du återvänder till Finland ska du omedelbart anmäla dig till arbetskraftsmyndigheten i din region. Ditt utkomstskydd för arbetslösa kan ändras om du inte återvänder till Finland och inte anmäler dig senast den dag som nämns i U2-blanketten. Då får du inte arbetslöshetsdagpenning förrän du har arbetat eller genomgått utbildning i Finland i fyra veckor. Du kan ha rätt till arbetsmarknadsstöd.  

Du får närmare anvisningar av arbetskraftsmyndigheten, FPA eller arbetslöshetskassan.   

Om du inte är medborgare i ett EU- eller EES-land eller Schweiz ska du kontakta arbetskraftsmyndigheten och den som betalar ut utkomstskyddet för arbetslösa.  

Du får mer information av EURES-rådgivaren i din region. 

Mer information

Denna webbplats är en del av Europeiska kommissionens portal Your Europe. Hittade du det du sökte? Ge respons! (europa.eu)

 

 

Uppdaterad: