Anmälningsanvisningar för medborgare i EU- och EES-länder och Schweiz

Att anmäla sig som arbetslös arbetssökande omfattar flera skeden. Gå noggrant igenom alla faser för att din jobbsökning ska förbli i kraft. Arbetskraftsmyndigheten ger på basis av din anmälan ett arbetskraftspolitiskt utlåtande om din rätt till utkomstskydd för arbetslösa. Om din jobbsökning avbryts upphör din rätt till utkomstskydd för arbetslösa.

Arbetskraftsservice, som att anmäla sig som arbetssökande, hittar du i sektionen E-tjänster.

Om du blir arbetslös eller permitterad ska du anmäla dig som arbetssökande så fort som möjligt. Du kan även göra anmälan på förhand innan din arbetslöshet eller permittering börjar. Gör det dock senast på din första arbetslöshetsdag, eftersom du kan få utkomstskydd för arbetslösa först från och med anmälningsdagen.

Du kan anmäla dig som arbetslös på Jobbmarknaden i avsnittet E-tjänster. Om du inte har nätbankskoder, mobilcertifikat eller ett chipförsett identitetskort var vänlig kontakta arbetskraftsmyndigheten i din region.

På Jobbmarknadens regionala sidor kan du läsa mer om arbetskraftsservicens övergång till kommunerna och hur du ska gå till väga. På de regionala sidorna har också samlats kontaktuppgifter som arbetskraftsmyndigheterna meddelat.

Bläddra bland regionala tjänster
Läs mera

Anmälan på Jobbmarknaden i avsnittet E-tjänster

Om du är medborgare i ett annat EU- eller EES-land och har nätbankskoder, mobilcertifikat eller ett elektroniskt identitetskort rekommenderas att du inleder din jobbsökning i avsnittet E-tjänster.

Logga in i tjänsten 

Identifiera dig i tjänsten med nätbankskoder, mobilcertifikat eller chipförsett identitetskort.

Fyll i alla begärda uppgifter omsorgsfullt

  • Kontrollera att dina kontaktuppgifter är korrekta. Det är viktigt att arbetskraftsmyndigheten kan kontakta dig.
  • Meddela om ändringar som du känner till, såsom anställningsförhållanden eller studier som kommer att inledas inom tre månader. Anmäl endast ändringar som är helt bekräftade.
  • Berätta om din arbetshistoria. Komplettera tidpunkterna och orsakerna för anställningsförhållandets upphörande. Nämn också eventuell tidigare eller nuvarande företagsverksamhet i arbetshistorien. Bristfälligt anmälda uppgifter kan behöva kontrolleras med en begäran om utredning eller per telefon, så behandlingen av ditt ärende kan dra ut på tiden om du inte har uppgett uppgifterna noggrant.
  • Ange din utbildningshistoria och datum då studierna avslutats. Ange även pågående studier för vilka du inte har något examens- eller skiljebetyg.
  • Svara på frågorna om bedömningen av servicebehovet. Utifrån dina svar bedöms vilka tjänster som är lämpligast för dig.
  • Kom också ihåg att anmäla närståendevård eller sysselsättning i eget arbete, såsom frilansarbeten. Använd fältet Tilläggsuppgifter vid behov.

Observera att efter anmälan kan du inte längre själv ändra de uppgifter om arbetshistoria eller utbildning som du gett.

Du ska också meddela var du ansöker om utkomstskydd för arbetslösa. Om du hör till en arbetslöshetskassa och ditt arbetsvillkor uppfylls ansöker du om utkomstskydd för arbetslösa hos din kassa. I annat fall betalar FPA dig utkomstskydd för arbetslösa. Arbetskraftsmyndigheten ger ett arbetskraftspolitiskt utlåtande om din rätt till utkomstskydd för arbetslösa till den som betalar ut förmånen.

Mer information

När du har skickat in anmälan får du ett mottagningsmeddelande där du ser de uppgifter du skickat, jobbsökningens giltighet och anvisningar. Där står det att man kontaktar dig utan dröjsmål. Läs bekräftelsen noga. 

Din jobbsökning gäller tills vidare när du har fått ett mottagningsmeddelande. 

Serviceexperterna ger dig vid behov anvisningar via chatten i sektionen för e-tjänster. För närvarande fungerar chattjänsten bara på finska.

Anmälan om du inte kan använda Jobbmarknadens E-tjänster

Om du inte har nätbankskoder, mobilcertifikat eller ett chipförsett identitetskort eller av någon annan orsak inte kan logga in på Jobbmarknaden var vänlig kontakta arbetskraftsmyndigheten i din region.

På Jobbmarknadens regionala sidor kan du läsa mer om arbetskraftsservicens övergång till kommunerna och hur du ska gå till väga. På de regionala sidorna har också samlats kontaktuppgifter som arbetskraftsmyndigheterna meddelat.

Observera också följande

  • Du behöver inte skicka några bilagor. Arbetkraftsmyndigheten begär vid behov bilagor, såsom examensbetyg och arbetsintyg.
  • Om ditt anställningsförhållande har upphört under prövotiden, på din egen begäran eller om du har sagts upp, får du en begäran om utredning. Du får information om detta i avsnittet E-tjänster på Jobbmarknaden, per post eller sms.
  • Vid behov ber arbetskraftsmyndigheten om mer information om studierna eller företagsverksamheten med en begäran om utredning. Du får information om detta i avsnittet E-tjänster på Jobbmarknaden, per post eller sms.
  • Behandlingen går snabbare om du svarar på en eventuell begäran om utredning i avsnittet E-tjänster på Jobbmarknaden. Svarstiden är 14 dygn. Begäran om utredning behandlas senast 30 dagar efter ditt svar.
  • Du kan följa med hur din situation framskrider i avsnittet E-tjänster på Jobbmarknaden. Där hittar du också ditt utlåtande när det blir färdigt.
  • Gör vid behov en kontaktbegäran i avsnittet E-tjänster på Jobbmarknaden. Anmälningarna behandlas i den ordning de kommer in, så kontaktbegäran påskyndar inte behandlingen av ditt ärende.

Första besöket på servicestället

När du kommer till servicestället för första gången, ta med dig

  • pass eller intyg från polisen över tillfälligt omhändertagande av pass,
  • uppehållstillstånd eller intyg över registrering av EU-medborgares uppehållsrätt eller, om du är brittisk medborgare och ansökt om uppehållsrätt enligt utträdesavtalet, intyg över detta,
  • befolkningsregisterutdrag från Myndigheten för digitalisering och befolkningsdata eller FPA-kort eller annat dokument som visar att du har en finländsk personbeteckning och
  • arbetsintyg och skolbetyg som översatts till finska, svenska eller engelska.

Sök alltid själv aktivt arbete. När du är arbetssökande ska du också vara beredd att ta emot arbete eller utbildning som din expert erbjuder dig.

Denna webbplats är en del av Europeiska kommissionens portal Your Europe. Hittade du det du sökte? Ge respons! (europa.eu)

 

 

 

 

 

 

 

 

Uppdaterad: