På Jobbmarknaden du kan anmäla dig som arbetssökande i avsnittet E-tjänster. Om du blir arbetslös eller permitterad ska du anmäla dig som arbetssökande så fort som möjligt.
Jobbsökning
Jobbsökning kräver aktivitet och initiativ. Du kan och bör utveckla dina färdigheter i att söka jobb. På Jobbmarknaden kan du bekanta dig med tips och regler för jobbsökning och publicera en egen jobbsökningsprofil samt anmäla dig som arbetssökande.
Att anmäla sig som arbetssökande
På Jobbmarknaden hittar du hopsatt information om arbetslivet, tjänster och ärendehantering med myndigheten. Du kan anmäla dig som arbetssökande, skapa en jobbsökningsprofil och söka jobb.
Om du blir arbetslös eller permitterad ska du anmäla dig som arbetssökande så fort som möjligt. Du kan anmäla dig som arbetssökande innan arbetslösheten eller permitteringen börjar, men gör det senast den första dagen du är arbetslös. Du kan få utkomstskydd för arbetslösa först från och med dagen du anmäler dig.
Arbetskraftsservice, som att anmäla sig som arbetssökande, hittar du i sektionen E-tjänster.
Läs mer
En jobbsökningsprofil hjälper dig med jobbsökningen
När du skapar en jobbsökningsprofil får du rekommendationer om lämpliga lediga arbetsplatser som föreslås utifrån din erfarenhet och din kompetens. Du kan skapa en profil när du loggar in på Jobbmarknaden till exempel med nätbankskoder, mobilcertifikat eller e-postinloggning. Det är avgiftsfritt att använda Jobbmarknaden.
Arbetsgivare kan bläddra bland jobbsökningsprofilerna som användarna har publicerat och hitta lämpliga arbetstagare. Du kan själv bestämma vilka uppgifter som publiceras så att arbetsgivare kan se dem. Kom också ihåg att upprätthålla din profil och att lägga till kompetens som du får via dina hobbyer och förtroendeuppdrag.
Arbetskraftsservicens mål är att arbetssökande ska sysselsättas så snabbt som möjligt. För att främja sysselsättningen ordnas en inledande intervju och jobbsökarsamtal för den arbetssökande.
Jobba utomlands
Om du vill arbeta utomlands, bekanta dig med sektionen Internationalitet.
Denna webbplats är en del av Europeiska kommissionens portal Your Europe. Hittade du det du sökte? Ge respons! (europa.eu)
Uppdaterad: