Utkomst under studierna
Du kan finansiera dina studier på flera olika sätt. Bekanta dig med alternativen och hitta ditt sätt att trygga din utkomst.
Då du studerar erbjuder FPA:s studiestöd, avlönat arbete och arbetsutbildningsstöd samt arbetslöshetsersättning olika alternativ för inkomst. Övriga möjligheter är till exempel lärlingsavtal och olika stipendium.
Utöver lön kan du bara få en förmån i taget. Lägg märke till att din lön påverkar stödets belopp. För studiestöd gäller inkomstgränser, för vuxenutbildning gäller gränser för sidoinkomst och arbetslöshetsunderstöd avtalas enligt din löneinkomst. Alterneringsersättning påverkas även av andra inkomster som du får på din fritid.
Du måste anmäla dig som arbetssökande för att ha rätt till arbetslöshetsersättning. Som arbetssökande måste du anmäla alla dina studier till arbetskraftsmyndigheten, där de utreder om de eventuellt påverkar din rätt till arbetslöshetsersättning. Lägg märke till att om du minskar på dina arbetstimmar eller säger upp dig från ditt arbete på grund av studier förlorar du samtidigt din rätt till arbetslöshetsersättning.
Läs mer
Finansiering av studier i olika situationer
Att studera som arbetslös
Som arbetslös kan du finansiera dina studier antingen med arbetslöshetsersättning eller FPA:s studiestöd om studierna vara i minst två månader. Studier hindrar inte din rätt till arbetslöshetsersättning om du kommit överens om dina studier tillsammans med sakkunniga vid arbetskraftsservicen. Arbetskraftsutbildningen är gratis och du har även rättighet till ersättning för kostnader under utbildningen.
Bläddra bland regionala tjänster
Studier vid sidan om heltidsarbete
Om du arbetar på heltid kan du finansiera dina studier med lön eller studiestöd. Utöver din lön kan du samtidigt endast få ett stöd i taget. Lägg märke till att din lön påverkar stödets belopp. För studier som varar i över två månader kan du få studiestöd.
Studier vid sidan om deltidsarbete
Vid sidan om deltidsarbete kan du finansiera dina studier med löneinkomst eller arbetslöshetsförmån som anpassas till din löneinkomst. För studier som varar över två månader kan du även få studiestöd eller vuxenutbildningsstöd.
Studier under permittering
Om du permitteras är dina möjligheter till finansiering av studier de samma som om du skulle vara arbetslös. Du ska anmäla dig som arbetssökande och meddela din sakkunniga vid arbetskraftsservicen om dina studier.
Studier som företagare
Som företagare på heltid kan du finansiera dina studier med inkomster från din företagsverksamhet och om dina studier varar i över två månader kan du få studiestöd. Som företagare på deltid har du samma alternativ att finansiera dina studier som om du var arbetslös.
Läs mer
Mer information
- Studerande - Snabbguide för studerande (kela.fi)
- Vuxenutbildningsstöd för företagare (aikuiskoulutustuki.fi)
Olika stödformer
Studiestöd
Meningen med studiestödet är att trygga din inkomst under studierna. Villkoren för att studiestödet ska beviljas varierar mellan olika högskolestudier och andra stadiets studier.
Vuxenutbildningsstöd
Vuxenutbildningsstödet har slopat. Riksdagen har godkänt regeringens proposition om upphävandet av lagen om vuxenutbildningsförmåner. Det betyder att utbetalningarna av vuxenutbildningsstöd upphör. Det är möjligt att få vuxenutbildningsstöd fram till slutet av år 2025, om studierna och stödperioden började senast den 31.7.2024.
Om du har sammanlagt minst åtta års arbetserfarenhet från vilken bransch som helst och ett nuvarande arbetsförhållande som varat i minst två år kan vuxenutbildningsstödet som beviljas av Sysselsättningsfonden vara en lösning som tryggar din inkomst under studietiden.
Under stödperioden måste du vara på studieledighet eller någon annan form av oavlönad ledighet. Om du vill arbeta under dina studier eller om du har andra inkomster kan du få jämkat vuxenutbildningsstöd.
Även som företagare har du möjlighet till vuxenutbildningsstöd.
Läs mer
Mer information
- Vuxenutbildningsstöd för arbetstagare (aikuiskoulutustuki.fi)
- Vuxenutbildningsstöd för företagare (aikuiskoulutustuki.fi)
- Vuxenutbildningsstöd (aikuiskoulutustuki.fi)
- Studieledighet (tem.fi)
Utkomststöd
Som studerande kan du vara berättigad till utkomststöd till exempel om ditt studiestöd avbrutits eller avslutats. Du kan även vara berättigad till utkomststöd under sommaren om det inte då är möjligt att studera och du inte fått en arbetsplats. Lägg märke till att din livssituation och förmögenhet påverkar dina möjligheter till utkomststöd. Utkomststödet är det sista alternativet som stödform.
Uppdaterad: