Omställningsförhandlingar
Omställningsförhandlingar är gemensam verksamhet mellan arbetsgivaren och personalen i syfte att säkerställa personalens möjligheter att påverka sina arbetsförhållanden.
Skyldigheterna i samband med omställningsförhandlingar beror på hur många anställda du regelbundet har.
Arbetsgivare med minst 50 anställda
Som arbetsgivare omfattas du av den lagstadgade förhandlingsskyldigheten om du regelbundet sysselsätter minst 50 arbetstagare och din organisation kommer att
- göra omställningar i minst en arbetstagares arbetsuppgifter, arbetsmetoder eller arrangemang av arbetsutrymmen eller arbetstid,
- göra åtgärder som kan leda till att en eller flera arbetstagare permitteras, sägs upp eller överförs till anställning på deltid av ekonomiska orsaker eller produktionsorsaker,
- fatta beslut om permittering eller
- överlåta affärsverksamheten.
Innan omställningsförhandlingarna inleds ska du lämna en skriftligt förhandlingsframställning där åtminstone tidpunkten för förhandlingarna, platsen där förhandlingarna ordnas och ett förslag på de ärenden som ska behandlas anges. En skriftlig förhandlingsframställning ska också lämnas till arbetskraftsmyndigheten senast när omställningsförhandlingarna inleds. Vid förhandlingarna ska grunderna för, verkningarna av och alternativen till åtgärder som gäller personalen behandlas. Ofta har vardera parten en separat företrädare med i förhandlingarna. Vid omställningsförhandlingar ska parterna agera konstruktivt och föra förhandlingar i en anda av samarbete för att uppnå enighet.
Arbetsgivare med minst 20 men färre än 50 anställda
Om du regelbundet sysselsätter 20-49 anställda ska du inleda omställningsförhandlingar i situationer där du överväger att minska antalet anställda som gäller minst 20 personer under en 90-dagarsperiod. Med minskningsåtgärder avses uppsägningar, permitteringar, deltidsanställningar eller ensidig ändring av ett väsentligt villkor i arbetsavtalet på ekonomisk eller produktionsmässig grund.
Om du överväger permitteringar som varar i högst 90 dagar och grundar sig på en tillfällig minskning av förutsättningarna för att erbjuda arbete behöver du inte ordna omställningsförhandlingar.
Arbetsgivare med färre än 20 anställda
Om du regelbundet sysselsätter färre än 20 arbetstagare och överväger åtgärder för att minska personalen behöver du inte ordna omställningsförhandlingar. Ändå ska du före uppsägningen ge dina anställda en redogörelse för orsakerna och alternativen till uppsägningen samt informera dem om tillgängliga arbetskraftstjänster.
Hjälp och tilläggsanvisningar för omställningsförhandlingar
Du kan kontakta arbetskraftsmyndigheten i din region via Jobbmarknadens e-tjänster och få hjälp med olika situationer inom arbetsgivarskapet.
Du hittar arbetskraftsmyndighetens tjänster för arbetsgivare och företagare i Företagets e-tjänster.
Det finns noggranna tidsfrister för omställningsförhandlingarna, och om man bryter mot dem kan det leda till ersättningsavgifter eller böter. Bekanta dig noggrant med anvisningarna om omställningsförhandlingar.
Om du har färre än 20 anställda gäller inte omställningsförhandlingarna dig. Ändå ska du före uppsägning ge dina arbetstagare en redogörelse för orsakerna till uppsägningen och alternativen samt informera dem om de sysselsättningstjänster som finns att tillgå.
Bläddra bland regionala tjänster
Mer information
Uppdaterad: