Karriär och anställning

Funderar du på att välja yrke, komplettera din yrkeskunskap eller byta karriär? Ska du återvända till arbetet efter en längre paus eller avsluta ditt anställningsförhållande eller din karriär? På Jobbmarknaden hittar du information och råd för alla dessa situationer.

I den här sektionen hittar du information om olika skeden i karriären, om anställningsförhållanden och arbetsavtal samt om partiell arbetsförmåga.

Om du är i början av din karriär eller funderar på att byta bransch, bekanta dig också med Yrkesinfo-sektionen. Om du är intresserad av en karriär utomlands, bekanta dig med sektionen Internationalitet.

  • Vilket yrke passar dig? Yrkesvalet är ett viktigt beslut, men det avgör inte hela ditt liv. Därför kan vi tala mer omfattande om karriärplanering i olika skeden av livet, eftersom man kan bli tvungen att byta yrke flera gånger antingen av egen vilja eller på grund av omständigheterna, som till exempel att sysselsättningssituationen eller det egna hälsotillståndet förändras.

  • Det kan kännas svårt att hitta en arbetsplats om du ännu inte har arbetserfarenhet. Många inleder sin karriär med korta anställningsförhållanden, såsom sommarjobb, vikariat eller praktik.

  • I det finländska arbetslivet finns det olika regler som arbetstagaren och arbetsgivaren måste följa. Lagstiftningen och kollektivavtalet fastställer till exempel villkoren för minimilön, arbetstid, semester, lön för sjuktid och uppsägning.

  • Som arbetstagare har du rätt att arbeta utan att diskrimineras. Om du själv upplever eller ser att andra behandlas ojämlikt, berätta om det för din arbetsgivare och vid behov för de myndigheter som behandlar likabehandlingsärenden.

  • Arbetarskydd innebär att de fysiska, psykiska och sociala arbetsförhållandena är under kontroll.

  • En skada eller sjukdom påverkar i allmänhet inte utförandet av arbetet, möjligheterna att få en arbetsplats eller valet av bransch. Ibland kan de dock försämra dina möjligheter att få ett arbete eller behålla din arbetsplats. När du väljer yrke eller utbildning ska du förutom intresse och preferenser också beakta eventuella begränsningar som din funktionsnedsättning eller sjukdom medför.

  • Riksdagen har godkänt regeringens proposition om upphävandet av lagen om vuxenutbildningsförmåner och lagen om alterneringsledighet. Det betyder att utbetalningarna av vuxenutbildningsstöd och alterneringsersättning har upphört. Alterneringsledigheter har inledat före den 31 juli 2024. De som började alterneringsledigheten före 31 juli 2024 har rätt att ta ut den maximala alterneringsledigheten på 180 kalenderdagar. Det är möjligt att få vuxenutbildningsstöd fram till slutet av år 2025, om studierna och stödperioden började senast den 31.7.2024. Den som för närvarande får vuxenutbildningsstöd kan ansöka om stödet i en eller flera delar fram till slutet av år 2025.

  • Med arbetsförmåga avses en persons individuella förmåga att klara sig i arbetet. Den påverkas bland annat av personens fysiska och psykiska resurser, attityder och kunnande. Olika tjänster hjälper dig när du kartlägger din arbetsförmåga.

  • Det kan bli aktuellt för dig att avsluta ett anställningsförhållande om du vill ha förändringar i ditt arbete, söka nya utmaningar eller om du flyttar till en annan ort. Uppsägning och hävning av anställningsförhållandet är metoder med vilka du kan avsluta arbetet för din nuvarande arbetsgivare.

  • När du närmar dig pensionsåldern kan du fatta ett beslut som passar dig: du kan fortsätta arbeta, gå i deltidspension eller njuta av livet som pensionär. Vi berättar också vad du ska göra om du måste gå i invalid- eller arbetslivspension eller om du blir arbetslös just före pensionsåldern. Man kan också återvända till arbetslivet efter att ha gått i pension.

Är du nyutexaminerad?

På sidan Min karriär är i början har vi samlat ihop viktig information som hjälper dig framåt efter att dina studier har slutat.

Läs mer

Uppdaterad: