En funktionsnedsättnings eller sjukdoms inverkan på arbetsförmågan (partiell arbetsförmåga)
En skada eller sjukdom påverkar i allmänhet inte utförandet av arbetet, möjligheterna att få en arbetsplats eller valet av bransch. Ibland kan de dock försämra dina möjligheter att få ett arbete eller behålla din arbetsplats. När du väljer yrke eller utbildning ska du förutom intresse och preferenser också beakta eventuella begränsningar som din funktionsnedsättning eller sjukdom medför.
En sjukdom eller funktionsnedsättning kan försämra din arbets- och funktionsförmåga, men det innebär inte nödvändigtvis att du är helt arbetsoförmögen. Dina möjligheter att arbeta och hitta en lämplig arbetsplats förbättras då
- arbetet har valts och dimensionerats på rätt sätt
- arbetsuppgifterna och arbetsmiljön är skräddarsydd
- kunnandet och utbildningen är tillräcklig
- du får arbetskraftsmyndighetens stöd för sysselsättning.
En sakkunnig vid arbetskraftsservicen hjälper dig när du behöver information om dina möjligheter att få arbete och behålla din arbetsplats trots funktionsnedsättning eller sjukdom. Vänd dig till arbetskraftsmyndigheten när du funderar på svar på följande frågor.
- Hurdant arbete eller hurdan utbildning passar mig?
- Kan jag fortsätta i mitt arbete eller borde jag överväga att byta yrke?
- Vilken instans är rätt för att erbjuda mig rehabilitering?
Mer information
- Arbetsförmågan och dess betydelse (tela.fi)
- Nedsatt arbetsförmåga (keva.fi)
- Arbetsförmågehuset (ttl.fi)
- Yhdenvertaisuuslaki (finlex.fi, på finska)
- Yleissopimus vammaisten henkilöiden oikeuksista (finlex.fi, på finska)
- TE-live: Kahvilatyöntekijä Antin tarina (youtube.com, på finska)
Sysselsättningen och möjligheterna att stanna kvar i arbetslivet kan stödas på olika sätt
Ett särskilt servicebehov till följd av en funktionsnedsättning eller sjukdom kan beaktas i samband med alla offentliga arbetskraftstjänster. Du behöver inte vara ensam.
Du kan fundera på frågor som gäller din sysselsättning till exempel tillsammans med en arbetstränare. Även kommunens socialväsende kan tas med i diskussionerna.
Ifall din arbetslöshet har dröjt mer än sex månader, och du inte ännu har hittat passligt jobb, utbildning eller sysselsättningsfrämjande service, ordnar arbetskraftsmyndigheten samtal om jobbsökning med dig. Samtalens mening är att hitta de bästa tjänsterna som stöder din arbetssökan. Du får en aktiveringsplan, vars syfte är att förbättra dina sysselsättningsmöjligheter och förbättra din livskompetens.
Ifall din arbetslöshet har dröjt mer än sex månader, och du inte ännu har hittat passligt jobb, utbildning eller sysselsättningsfrämjande service, ordnar arbetskraftsmyndigheten samtal om jobbsökning med dig. Samtalens mening är att hitta de bästa tjänsterna som stöder din arbetssökan. Du får en aktiveringsplan, vars syfte är att förbättra dina sysselsättningsmöjligheter och förbättra din livskompetens.
Om du är under 30 år kan ett besök vid Navigatorn hjälpa dig att komma i gång. Navigatorn ger dig information och handledning enligt dina behov, till exempel i frågor som gäller studier, sysselsättning och en smidig vardag.
Dessutom kan du behöva annat stöd och rehabiliteringsalternativ för att komma in i arbetslivet eller stanna kvar i ditt arbete.
Det lönar sig för dig att utreda ditt hälsotillstånd om det inte har kontrollerats på länge eller om du tycker att det har skett förändringar i det. Om du är arbetslös ansvarar arbetkraftsmyndigheten för att ordna bedömningen av din arbets- och funktionsförmåga. Du behöver ett läkarutlåtande för att kunna delta i tjänster som främjar arbetsförmågan.
Arbetslösa personers hälsotillstånd kan undersökas vid en hälsoundersökning för arbetslösa som anordnas av välfärdsområdet, hälsotillståndet för sysselsatta inom företagshälsovården och hälsotillståndet för studerande inom studenthälsovården.
Arbetsverksamhet i rehabiliteringssyfte kan vara en lämplig lösning när du återvänder till arbetslivet efter långvarig arbetslöshet, inleder din karriär eller rehabiliteras på grund av sjukdom eller svåra tider. Arbetsverksamhet i rehabiliteringssyfte riktas till personer som varit arbetslösa under en lång tid, som erhållit utkomstskydd för arbetslösa eller utkomststöd under en viss tid och som inte kan delta i de tjänster som arbetskraftsmyndigheten erbjuder.
Arbetsförhållandena kan ordnas så att de motsvarar din arbetsförmåga
Arbetsgivaren är både skyldig och ofta också villig att anpassa arbetet och arbetsförhållandena i rimlig utsträckning, om det eliminerar den olägenhet som funktionsnedsättningen eller sjukdomen förorsakar i arbetet.
Arbete då du får stöd eller pension som har beviljats på grund av partiell invaliditet
Om du vill så kan du jobba och förtjäna samtidigt som du får pension eller stöd som har beviljats på grund av partiell invaliditet. I detta fall bör du ta reda på inkomstgränserna. Inkomstgränserna begränsar lönen som du kan förtjäna, så att lönen inte påverkar pensionen eller stödbeloppet. Om du vill prova att återgå till arbete på så sätt att din inkomstgräns överskrids kan du lämna pensionen vilande. Att lämna pensionen vilande betyder att utbetalningen av invalidpensionen eller delinvalidpensionen avbryts under den tid du arbetar.
Mer information
Organisationer som stöd till arbetsförmågan
Olika organisationer erbjuder en massa olika alternativ som stöder sysselsättning och upprätthåller arbetsförmåga. Aktörernas kunskap och kännedom kompletterar de offentliga sysselsättningstjänsterna.
Från organisationer vars målgrupp du känner dig höra till, kan du få svar till frågor som gäller till exempel arbetslivet eller studier. Förutom stöd erbjuder många organisationer sysselsättning för personer som har utmaningar med arbetsförmågan.
- Epilepsiförbundet: Arbetslivet (epilepsia.fi)
- Invalidiliitto: Työ, opiskelu ja yrittäjyys (invalidiliitto.fi, på finska)
- Kehitysvammaisten Palvelusäätiö: Työelämä (kvps.fi, på finska)
- Kehitysvammaliitto: Työ (kehitysvammaliitto.fi, på finska)
- Kuuloliitto: Kuulolla työssä (kuuloliitto.fi, på finska)
- Finlands dövas förbund: Till arbetsgivare (kuurojenliitto.fi)
- Dövas Servicestiftelse sr (kpsaatio.fi, på finska)
- Lihastautiliitto: Koulunkäynti ja työelämä (lihastautiliitto.fi, på finska)
- Live-säätiö: Täältä töihin. Polku työelämään (livesaatio.fi, på finska)
- Minnesförbundet: Työikäisten muistisairaudet (muistiliitto.fi, på finska)
- Neuroliitto: Arbete (neuroliitto.fi)
- Nuorten Ystävät ry: Tukea ja toimintaa (nuortenystavat.fi, på finska)
- Näkövammaisten liitto: Työ (nkl.fi, på finska)
- Finlands Klubbhus: Tukea työelämään (suomenklubitalot.fi, på finska)
- Allt om cancer: Cancer och arbete (alltomcancer.fi)
- Tukiliitto: Työ ja työtoiminta (tukiliitto.fi, på finska)
- Järjestöjen työllisyyspalvelut (vates.fi, på finska)
- Verneri.net. Verkkopalvelu kehitysvammaisuudesta: Työ (verneri.net, på finska)
Denna webbplats är en del av Europeiska kommissionens portal Your Europe. Hittade du det du sökte? Ge respons! (europa.eu)
Uppdaterad: