Vieraskynästä: Palkka-avoimuus TE-livessä

Blog

Vieraskynäkirjoituksessa Kainuun TE-liven tuottaja-toimittaja Reetta pohtii palkka-avoimuuden merkitystä työpaikkailmoituksissa. Palkka-avoimuus on tärkeä osa TE-livelähetyksiä.

Tiesitkin jo varmasti, että TE-live on niin sanotusti videomuotoinen työpaikkailmoitus, jossa on tarkoituksena tuoda esille kaikkea sitä, mitä perinteisessä työpaikkailmoituksessa – ja vielä hiukan enemmän. Mutta tiesitkö, että TE-livelähetykset ovat myös palkka-avoimia?

Palkka on kuitenkin se perimmäinen asia, minkä takia suurin osa meistä tekee töitä ja jonka määrällä yleensä arvioidaan, halutaanko kenties hakea jotain työpaikkaa vai ei. Tämän vuoksi haluamme kertoa lähetyksessä avoimesti katsojille, mistä summasta työnantaja lähtee keskustelemaan palkasta eli aloituspalkan. Joskus se on TES-palkka, joskus palkkahaitari, joskus jopa vuosiansio. Kerron aina lähetysvierailleni, että palkka laitetaan kiinnostavuutensa vuoksi jopa alagrafiikkaan, jolloin se on myös lupaus katsojalle, että palkka-asia käsitellään lähetyksessä.

Suurimmassa osassa lähetyksissäni olleista työpaikkailmoituksissa on ollut mainittuna työehtosopimuksen mukainen palkkaus. Näin ollen luulisi, että palkka olisi helposti ilmoitettavissa myös konkreettisina lukuina. Tosin se ei aina ihan mene näin. Olen huomannut, että joskus palkka-avoimuus haittaa tai jopa jollain tasolla pelottaa työnantajia. Syitä voi olla monia; saatetaan esimerkiksi virheellisesti pelätä palkka-avoimuuden karsivan työnhakijoita. Onneksi olemme aina päässeet työnantajan kanssa sopimukseen palkan esittämisen tavasta eikä yhtään lähetystä ole tarvinnut peruuttaa tämän vuoksi.

Avoimesti esitetty palkka säästää aikaa

Avataanpa hiukan erilaisia tapauksia miksi palkka olisi hyvä tuoda avoimesti esille jo työpaikkailmoituksessa.
Joskus hakija voi hakemusta jättäessään ajatella, että hienon nimikkeen vuoksi työstä maksetaan paljon enemmän kuin todellisuudessa maksetaan. Prosessin edetessä hakija voi todellisen palkkasumman kuultuaan keskeyttää hakuprosessin. Tämä voi tapahtua jopa siinä vaiheessa, kun ollaan jo kirjoittamassa työsopimusta.

Myös työnantaja saattaa pettyä hakijoiden epärealistisiin odotuksiin, jolloin hyvät hakijat karsiutuvat prosessista pois alkumetreillä, vaikka palkassa voisi olla neuvotteluvaraa. Voimme vain kuvitella kuinka paljon näihin turhiin hakemuksiin on kulunut niin hakijan kuin työnantajan aikaa! Varsinkin, jos hakemuksia on paljon suuntaan tai toiseen.

Palkka-avoimuuden myötä (palkka)epäsopivien hakemuksien laatiminen ja käsitteleminen jäisi pois – saati sitten prosessin muiden osien ajanhaaskaus. Haastaisinkin työnantajia pohtimaan, kuinka mahdollinen palkka-avoimuus rekrytointiprosessin alussa säästäisi sekä työnantajan että työnhakijan aikaa.

Palkka-avoimuus yleistyy 

Palkka-avoimuutta kuitenkin näkee ilahduttavan usein. Muun muassa valtion työpaikkailmoituksissa palkkaus on esillä sentilleen. Myös yksityiset yritykset ja henkilöstövuokrausfirmat ovat pikkuhiljaa alkaneet suosia palkka-avoimuutta. Palkkojen esittäminen toivottavasti yleistyy jatkossakin. TE-livessä pyritään jatkossakin pitämään kiinni palkka-avoimuudesta. Palkkaa ei tarvitse "töksäyttää" vaan lähetys antaa mahdollisuuden keskustella palkkauksesta ja siihen vaikuttavista tekijöistä laajemmin. Näin palkka tulee useinmiten hyvin perustelluksi katsojalle.

EU-direktiivi 2023 palkka-avoimuudesta

Palkka-avoimuudesta on säädetty Euroopan Unionissa palkka-avoimuusdirektiivillä, joka tulee voimaan Suomessa viimeistään kesällä 2026. Tämänhetkinen hallitus on linjannut hallitusohjelmassaan, että se tulee voimaan minimitason mukaisesti. Vielä ei tiedetä, miten tämä tulee vaikuttamaan lainsäädäntöön ja millaisia muutoksia on luvassa. Tällä direktiivillä on tarkoitus edistää samapalkkaisuutta sekä palkkojen avoimuutta ja läpinäkyvyyttä. Se ei kuitenkaan merkitse sitä, että kaikkien palkat olisivat julkisia tai että kaikille maksettaisiin samaa palkkaa. Sen sijaan palkkaus ja palkkaerot perustuisivat selkeisiin kriteereihin, kuten tehtävän vaativuuteen, henkilön osaamiseen ja työsuoritukseen.

Kirjoittanut
Reetta Lumpo
TE-live tuottaja-toimittaja

Aiheesta muualla

TE-live (te-live.fi)