Ändring eller avslutande av jobbsökning
När du får arbetslöshetsunderstöd ska du meddela om din situation förändras.
När du anmäler dig som arbetssökande tillfrågas du om sådant som påverkar erhållandet av utkomstskydd för arbetslösa. När du får utkomstskydd för arbetslösa ska du meddela om din situation förändras.
Arbetskraftsservice, som att anmäla sig som arbetssökande, hittar du i sektionen E-tjänster.
Anmäl förändringar i din sysselsättningssituation på Jobbmarknaden i avsnittet E-tjänster, telefontjänsten eller på arbetskraftsservicens verksamhetsställe.
Gör en anmälan till exempel när
- du börjar arbeta, ditt arbete upphör eller din arbetstid ändras,
- du bedriver företagsverksamhet i över två veckor (utöver din egen företagsverksamhet tolkas även arbete i familjeföretag som företagsverksamhet),
- du arbetar och får ersättning på annat sätt än som löntagare eller företagare, till exempel som närståendevårdare,
- du börjar studera,
- ditt medborgarskap ändras eller ditt uppehållstillstånd ändras,
- du avbryter den sysselsättningsfrämjande servicen (meddela om enskilda frånvaron endast till arbetslöshetskassan eller FPA i ansökan om dagpenning eller arbetsmarknadsstöd) eller
- dina kontaktuppgifter ändras.
Observera att ovan finns en förteckning över de vanligaste ändringarna som du ska meddela arbetskraftsmyndigheten om. Om du är osäker på hur din egen situation påverkar din rätt till utkomstskydd för arbetslösa, lönar det sig att kontakta arbetskraftsmyndigheten eller telefonservicen för rådgivning om utkomstskydd för arbetslösa. Experten ger dig också närmare anvisningar om när du ska meddela om att arbetet inleds och avslutas till exempel när du regelbundet utför uppdragsarbete.
Bläddra bland regionala tjänster
Läs mer
Denna webbplats är en del av Europeiska kommissionens portal Your Europe. Hittade du det du sökte? Ge respons! (europa.eu)
Det kan bli aktuellt för dig att avsluta ett anställningsförhållande om du vill ha förändringar i ditt arbete, söka nya utmaningar eller om du flyttar till en annan ort. Uppsägning och hävning av anställningsförhållandet är metoder med vilka du kan avsluta arbetet för din nuvarande arbetsgivare.
Om du själv vill avsluta din fasta anställning är det fråga om uppsägning. Du kan säga upp dig från ditt arbete utan särskilda skäl. Arbetet upphör inte omedelbart med uppsägningen, utan därefter börjar uppsägningstiden, under vilken du måste fortsätta arbeta. Uppsägningstiden fastställs i arbetsavtalslagen, men man har kunnat avvika från den antingen i kollektivavtalet för din bransch eller genom ett avtal mellan arbetsgivaren och arbetstagaren. Kontrollera uppsägningstiderna enligt arbetsavtalslagen på Arbetarskyddets webbplats.
Du kan också säga upp dig mitt under ett anställningsförhållande för viss tid om du har avtalat om det med arbetsgivaren i arbetsavtalet eller under anställningsförhållandet.
Det är artigt att meddela arbetsgivaren om uppsägningen i god tid om det är möjligt. Du kan meddela om uppsägningen med ett separat meddelande om uppsägning eller med ett e-postmeddelande där du förutom meddelandet om uppsägning även skriver ditt namn, dina personuppgifter och datum.
Att häva ett anställningsförhållande
Under en eventuell prövotid i början av ett anställningsförhållande kan du häva anställningsförhållandet utan särskild orsak. Vid hävning av prövotiden avslutar du anställningsförhållandet utan uppsägningstid. Då upphör anställningsförhållandet omedelbart, dvs. i praktiken samma dag.
Som arbetstagare kan du häva arbetsavtalet också om din arbetsgivare mycket allvarligt bryter mot eller åsidosätter sina skyldigheter, såsom lönebetalning eller arbetarskydd.
Mer information
Denna webbplats är en del av Europeiska kommissionens portal Your Europe. Hittade du det du sökte? Ge respons! (europa.eu)
När du närmar dig pensionsåldern kan du fatta ett beslut som passar dig: du kan fortsätta arbeta, gå i deltidspension eller njuta av livet som pensionär. Vi berättar också vad du ska göra om du måste gå i invalid- eller arbetslivspension eller om du blir arbetslös just före pensionsåldern. Man kan också återvända till arbetslivet efter att ha gått i pension.
Arbete i pensionsåldern
Att fortsätta arbeta efter den lägsta pensionsåldern
Du kan fortfarande vara motivera att arbeta fastän du håller på att uppnå pensionsåldern. Ju äldre du är när du avslutar din karriär, desto större blir din pension. Du ska dock ingå ett nytt arbetsavtal även om du fortsätter i samma arbete.
Arrangemang på arbetsplatsen, yrkesinriktad rehabilitering eller delinvalidpension kan hjälpa dig att fortsätta i ditt arbete om du till exempel har en sjukdom eller livssituation som påverkar arbetsförmågan. Också fastän du inte skulle kunna fortsätta i ditt nuvarande arbete kan du ännu ha kvar en stor del av din arbetsförmåga, och kan fortsätta i någon annan arbetsuppgift eller i samma arbete på deltid.
Läs mer
Mer information
- Arbeta längre och få större pension (tyoelake.fi)
- Nedsatt arbetsförmåga (keva.fi)
- Att arbeta som företagare i ålderspensionsåldern (yrittajat.fi, på finska)
Deltidspension och partiell förtida ålderspension
I och med pensionsreformen avskaffades förtidspensionen i början av 2017. Pensionsreformen påverkade inte deltidspensioner som redan börjat, utan din deltidspension fortsätter på samma sätt tills du uppnår åldern för ålderspension. I och med reformen ersattes deltidspensionen av partiell förtida ålderspension.
Mer information
Att bli arbetslös mot slutet av karriären
Om du blir arbetslös mot slutet av din arbetskarriär kan du ha rätt till utkomstskydd. Anmäl dig som arbetslös arbetssökande via Jobbmarknadens E-tjänster senast den första dagen du är arbetslös.
Bläddra bland regionala tjänster
Läs mer
Gå i pension efter att din karriär nått sitt slut
När du går i pension lönar det sig att med pensionsräknaren kontrollera hur stor pension du kommer att få. När du har fattat beslut om att gå i pension ska du avsluta ditt anställningsförhållande och fylla i en pensionsansökan. Det lönar sig att ansöka om pension cirka två månader före man går i pension.
Mer information
- Så här söker du pension (tyoelake.fi)
- Skattekort för pension (vero.fi)
- Pensionsräknaren (tyoelake.fi)
Ålderspension
Du kan ansöka om ålderspension tidigast i den lägsta ålderspensionsåldern i din åldersklass. Du kan ansöka om pension från både FPA och arbetspensionsanstalten med samma ansökan.
Mer information
Arbetslivspension
Om din arbetsförmåga försämrats permanent och du är född 1955 eller senare kan du ansöka om arbetslivspension. Den är ett av pensionsreformens nya alternativ som avsetts för personer som gjort en lång och tung karriär.
Mer information
Invalidpension
Du kan få invalidpensions, d.v.s. sjukpension, om du inte ännu uppnått ålderspensionsåldern och din arbetsförmåga försvagats under minst ett år på grund av till exempel sjukdom eller skada.
Mer information
Pension från utlandet
Om du bor i Finland och söker pension från ett EU- eller EEA-land eller Schweiz ska du ange i sin pensionsansökan till FPA, arbetspensionsanstalten eller Pensionsskyddscentralen att du också söker pension från utlandet. För andra länder med vilka Finland har ett bilateralt socialskyddsavtal behöver du en separat ansökningsblankett. Pensionsskyddscentralen (PSC) skickar din ansökan utomlands.
Du ska själv utreda din rätt till pension från länder utan avtal.
Mer information
Arbeta under pensionen
Fastän du redan gått i pension kan du ändå återgå till arbetet om du så vill. Under ålderspensionen, d.v.s. pension som börjar när man uppnått en viss ålder, kan du arbeta utan inkomstgränser. Detta förutsätter dock att arbetsförhållandet du hade före du gick i pension har upphört. Du kan också arbeta under deltidspension och invalidpension. Dessa har vissa begränsningar, inbegripet inkomstgränser. Under invalidpension kan du pröva på att återgå till arbetet genom att låta din pension vila på vissa villkor.
Mer information
När du gått i pension kan du bestämma enligt din livssituation om du vill arbeta eller gå med i frivilligverksamhet.
Mer information
Denna webbplats är en del av Europeiska kommissionens portal Your Europe. Hittade du det du sökte? Ge respons! (europa.eu)
Med arbetsförmåga avses en persons individuella förmåga att klara sig i arbetet. Den påverkas bland annat av personens fysiska och psykiska resurser, attityder och kunnande. Olika tjänster hjälper dig när du kartlägger din arbetsförmåga.
Du kan kartlägga din arbetsförmåga på egen hand genom att fylla i självskattningsenkäten Förmågaren. Kartläggningen av arbetsförmågan kan också förutsätta en utredning av hälsotillståndet. I så fall ska du kontakta hälsovårdstjänsterna på din boendeort. Även arbetskraftsmyndigheten kan hjälpa dig att kartlägga din arbetsförmåga. Om du är under 30 år kan du också använda Navigatorns tjänster.
Det lönar sig för dig att utreda ditt hälsotillstånd om det inte har kontrollerats på länge eller om du tycker att det har skett förändringar i det. Om du är arbetslös ansvarar arbetkraftsmyndigheten för att ordna bedömningen av din arbets- och funktionsförmåga. Du behöver ett läkarutlåtande för att kunna delta i tjänster som främjar arbetsförmågan.
Arbetslösa personers hälsotillstånd kan undersökas vid en hälsoundersökning för arbetslösa som anordnas av välfärdsområdet, hälsotillståndet för sysselsatta inom företagshälsovården och hälsotillståndet för studerande inom studenthälsovården.
Om du är under 30 år kan ett besök vid Navigatorn hjälpa dig att komma i gång. Navigatorn ger dig information och handledning enligt dina behov, till exempel i frågor som gäller studier, sysselsättning och en smidig vardag.
Om du är partiellt arbetsför kan du bli sysselsatt med hjälp av tjänster av olika slag
Om en skada eller sjukdom begränsar din arbetsförmåga eller om din arbetsförmåga på annat sätt är nedsatt, kan sysselsättningen främjas genom exempelvis sektorsövergripande samservice eller rehabiliterande åtgärder. Om din arbetsförmåga kräver förändringar på arbetsplatsen eller om du behöver hjälp med vissa arbetsuppgifter kan din arbetsgivare beviljas ekonomiskt stöd för arrangemanget. Du kan främja din sysselsättning hos en större arbetsgivare genom att begära ett intyg från arbetskraftsmyndigheten om att du är registrerad som partiellt arbetsför arbetssökande i arbetskraftsmyndighetens kundregister.
Arbetsverksamhet i rehabiliteringssyfte kan vara en lämplig lösning när du återvänder till arbetslivet efter långvarig arbetslöshet, inleder din karriär eller rehabiliteras på grund av sjukdom eller svåra tider. Arbetsverksamhet i rehabiliteringssyfte riktas till personer som varit arbetslösa under en lång tid, som erhållit utkomstskydd för arbetslösa eller utkomststöd under en viss tid och som inte kan delta i de tjänster som arbetskraftsmyndigheten erbjuder.
Rehabilitering kan vara till hjälp för dig när en funktionsnedsättning eller sjukdom försvårar dina studier, ditt arbete eller din förmåga att klara dig i olika skeden av livet.
Rehabilitering ordnas av FPA, den offentliga hälso- och sjukvården, företagshälsovården, kommunens socialservice, handikapporganisationerna, trafik- och olycksfallsförsäkringsanstalterna samt arbetspensionsbolagen. FPA och trafik- och olycksfallsförsäkringsanstalterna kan också trygga din utkomst under den tid du deltar i rehabiliteringen. De kan också ersätta kostnader för deltagande i rehabilitering.
Yrkesinriktad rehabilitering kan hjälpa dig att välja en lämplig bransch, hitta sysselsättning, stanna kvar i arbetslivet eller återvända till arbetslivet trots din sjukdom. Trafik- och olycksfallsförsäkringsanstalterna, arbetspensionsbolagen och FPA ordnar lagstadgad yrkesinriktad rehabilitering. För att man ska få rehabilitering ska vissa krav uppfyllas.
Av din läkare eller FPA kan du få reda på vilken rehabilitering du kan söka till. Även en sakkunnig vid arbetskraftsservicen kan hjälpa dig att utreda dina möjligheter till rehabilitering.
- Vad innebär rehabilitering (kela.fi)
- Rehabilitering (kela.fi)
- Yrkesinriktad rehabilitering (kela.fi)
- Arbetspensionsrehabilitering (tela.fi)
- Försäkringsrehabilitering (verve.fi, på finska)
- Medicinsk rehabilitering (stm.fi)
- Social rehabilitering (stm.fi)
- Laki Kansaneläkelaitoksen kuntoutusetuuksista ja kuntoutusrahaetuuksista (finlex.fi, på finska)
- Sosiaali- ja terveysministeriön asetus lääkinnällisen kuntoutuksen apuvälineiden luovutuksesta (finlex.fi, på finska)
Stöd för upprätthållande av arbetsförmågan
En sjukdom eller funktionsnedsättning kan försämra din arbets- och funktionsförmåga, men det innebär inte nödvändigtvis att du är helt arbetsoförmögen. Du kan få olika former av stöd för att bibehålla din arbetsförmåga.
Mer information
- Arbetsförmåga (ttl.fi)
- Nedsatt arbetsförmåga (keva.fi)
- Arbetsförmågan och dess betydelse (tela.fi)
- Yhdenvertaisuuslaki (finlex.fi, på finska)
- Yleissopimus vammaisten henkilöiden oikeuksista (finlex.fi, på finska)
- TE-live: Kahvilatyöntekijä Antin tarina (youtube.com, på finska)
Stöd för jobbsökning
Att söka jobb kräver egen aktivitet. Dessutom kan du utnyttja olika tjänster i jobbsökningen.
Vill du utveckla din egen kunnighet? Du kan utveckla dina yrkesmässiga kvalifikationer på många olika sätt.
Känn igen dina kompetenser
Är du medveten om allt du kan? Om du letar efter ett nytt arbete eller om du vill utveckla din kunnighet är det viktigt att du själv vet vad du redan kan och vad du ännu kunde lära dig. Du kan komplettera din kunnighet och dina studier vid en högskola eller studera vid vilken läroanstalt som helst vid sidan om ditt arbete.
- Skills for jobs (oecdskillsforjobsdatabase.org, på engelska)
- Materialbank för stöd av lärande på arbetsplatser (jotpa.fi, på finska)
Komplettering av kunnighet och examen i en högskola
I en högskola kan du komplettera din tidigare högskoleexamen eller studera en helt ny bransch. Dessa separata studier kan utföras även vid sidan av ett arbete för att öka dina yrkesmässiga kompetenser.
Studier vid sidan om arbete
Om du är i arbetslivet kan du avlägga flerformsstudier eller så kan du be din arbetsgivare om möjlighet till studieledighet.
Flerformsstudier är planerade så att du kan studera vid sidan om arbetet, och därför innehåller de mindre närundervisning och studierna är koncentrerade till kvällstid och veckoslut. Flerformsstudierna kombinerar olika studieformer, och kan således innehålla till exempel virtuella studier, studiegruppsverksamhet och självständiga studier.
Praxis för studieledighet varierar från arbetsplats till arbetsplats och därför lönar det sig att diskutera med din egen arbetsgivare.
Uppdaterad: