Työmarkkinatorin Asiointi-osiossa voi esiintyä virhetilanteita uudistuksen takia. Jos et pysty hoitamaan asiaasi virheen vuoksi, jätä yhteydenottopyyntö Asiointi-osiossa. Kerro, mitä olit tekemässä, ja asiantuntijasi on sinuun yhteydessä. Jos työnhaun käynnistäminen ei onnistu Asiointi-osion virhetilanteen vuoksi, olethan yhteydessä TE-toimistoon tai kuntakokeiluun. Jos tarvitset todistuksen työnhausta, jätä asiasta yhteydenottopyyntö Asiointi-osiossa.

Ohjeet ja tuki⁠

Edunvalvontasihteeri, yksikkövastaava

Haastattelut Julkaistu

"Edunvalvontasihteerin työssä suurien kokonaisuuksien hahmottaminen ja hallinta on tärkeää. Oma-aloitteisuus, itsensä johtaminen ja paineensietokyky ovat olennaisia. Päämiesten ja yhteistyötahojen kanssa ollaan tekemisissä päivittäin, joten ammatissa vaaditaan vuorovaikutustaitoja."

  • Toni Collander
  • Edunvalvontasihteerinä ja yksikkövastaavana Satakunnan edunvalvontatoimistossa.
  • Valmistunut oikeustradenomiksi Satakunnan ammattikorkeakoulusta.
  • Työkokemusta alalla viisi vuotta.

Kerro lyhyesti, mitä teet työksesi.

Toimin edunvalvontasihteerinä ja yksikkövastaavana. Edunvalvontasihteeri työskentelee yleisen edunvalvojan työparina. Työssäni hoidan itsenäisesti päämiesteni omaisuuteen ja talouteen liittyviä päivittäisiä asioita, kuten talouden seuraamista, laskujen maksamista ja kirjanpitoa. Päämies tarkoittaa henkilöä, jolle on määrätty edunvalvoja, koska hän ei itse kykene hoitamaan omia asioitaan. Päätös yleisestä edunvalvojasta tehdään joko käräjäoikeudessa tai holhousviranomaisen eli Digi- ja väestötietoviraston toimesta.

Yksikkövastaavana toimin lähiesihenkilönä toimiston edunvalvontasihteereille. Yksikkövastaavan tehtäviin kuuluu substanssityön ohella sihteerityön suunnittelu, kehittäminen, perehdytys ja ohjaaminen.

Miten olet päätynyt valitsemaasi ammattiin?

Tulin edunvalvontatoimistoon suorittamaan opintoihini kuuluvaa harjoittelua, ja sen jälkeen minulle avautui mahdollisuus jatkaa työskentelyä.

Kuvaile tyypillistä työpäivääsi tai työviikkoasi.

Tyypilliseen työpäivään kuuluu laskujen maksua, tilitapahtumien kirjaamista sekä etuuksien tarkistamista ja hakemista. Päivästä on varattu tunnin soittoaika päämiesten puheluita varten. Edunvalvontasihteerinä saatan olla mukana edunvalvojan ja hänen päämiehensä tapaamisessa edunvalvonnan alkaessa.

Millaisessa työympäristössä tai millaisina työaikoina työskentelet?

Toimistomme on toistaiseksi väistötiloissa, mutta ensi vuonna meille valmistuu uudet toimitilat Porin oikeustaloon. Yleensä työskentelen kolme päivää toimistolla ja kaksi päivää etänä. Työaika on liukuva.

Millaista osaamista tai ominaisuuksia ammatissa vaaditaan?

Edunvalvontasihteerin työssä suurien kokonaisuuksien hahmottaminen ja hallinta on tärkeää. Oma-aloitteisuus, itsensä johtaminen ja paineensietokyky ovat olennaisia. Päämiesten ja yhteistyötahojen kanssa ollaan tekemisissä päivittäin, joten ammatissa vaaditaan vuorovaikutustaitoja. Työtä tehdään pääsääntöisesti tietokoneella, joten edunvalvojan täytyy osata käyttää erilaisia tietojärjestelmiä.

Mikä on parasta ammatissasi?

Työ yleisessä edunvalvonnassa on merkityksellistä ja monipuolista. Jokainen päivä on erilainen, ja pidän yhteistyön tekemisestä päämiesten kanssa.

Mitkä ovat ammatin varjopuolia tai mikä tuntuu haastavalta?

Haastavaa on työmäärä. Aina on jokin asia kesken, eikä työpöytää saa ikinä tyhjäksi. Myös muuttuva lainsäädäntö lisää työkuormaa ajoittain.

Mitä kertoisit henkilölle, joka harkitsee yleisen edunvalvojan tai edunvalvontasihteerin ammattia?

Työ on monipuolista, ja sillä on yhteiskunnallista merkitystä. Valtiolla työskentelyssä on omat hyvät puolensa, kuten verrattain turvattu työsuhteen jatkuvuus.

Millaisena näet ammattisi tulevaisuuden?

Päämiesten määrä on noussut tähän asti vuosittain, joten töitä riittää todennäköisesti myös tulevaisuudessa.

Haastattelu on tehty yhteistyössä oikeus.fi-verkkosivuston kanssa.

Jaa artikkeli