Apua yrittäjyyden aloittamiseen
Yritystoiminnan aloittaminen on yksi tapa, jolla voit työllistää itsesi. Jos yrittäjyys kiinnostaa sinua, tutustu aloittaville yrittäjille suunnattuihin palveluihin. Tarjolla on paljon tietoa ja neuvontaa.
Neuvontaa ja tietoa yrittäjyydestä
Saat neuvontaa yrityksen perustamiseen liittyvissä asioissa valtakunnallisesta Yritys-Suomi-puhelinpalvelusta. Kun soitat palveluun, yritysneuvoja kartoittaa tilanteesi nopeasti ja vaivattomasti sekä neuvoo, miten sinun kannattaa edetä.
Jos haluat perehtyä yrittämiseen itsenäisesti, tutustu Suomi.fi-verkkopalvelun yrittäjille ja yrityksen perustajille suunnattuihin sisältöihin.
Työmarkkinatorin Yrittäjyyden työkalut -kokonaisuudessa voit testata yritysideaasi ja soveltuvuuttasi yrittäjäksi maksuttomasti. Oma työpolku -osiossa voit tehdä liiketoimintasuunnitelman.
Lue lisää
- Yrittäjyyskoulutus ja uravalmennus
- Yritys- ja työnantaja-asiakkaan neuvontapalvelut
- Yrittäjyyden työkalut
- Liiketoimintasuunnitelma
Aiheesta muualla
- Tietoa Yritys-Suomi-puhelinpalvelusta (suomi.fi)
- Tietoa ja palveluja yrityksille ja yrityksen perustajille (suomi.fi)
Taloudellista tukea yrityksen perustamiseen
Kun olet tehnyt päätöksen yrityksen perustamisesta, sinun kannattaa ottaa mahdollisimman pian yhteyttä työvoimaviranomaiseen. Aloittavana yrittäjänä voit saada starttirahaa tai sinulla voi olla oikeus työttömyysturvaan.
Starttirahan avulla turvaat toimeentulosi yritystoiminnan alkuvaiheessa, kun yrittämisestä saatavat tulot ovat vielä vähäisiä.
Jos olet työtön työnhakija, kun aloitat yritystoiminnan, voit valita, haetko starttirahaa vai työttömyysturvaa yrittäjyyden neljälle ensimmäiselle kuukaudelle, koska työvoimaviranomainen ei arvioi siltä ajalta yritystoimintasi pää- ja sivutoimisuutta. Arviointi tehdään neljän kuukauden jälkeen.
Huomaathan, että työttömyysturvan saamisen edellytysten tulee kuitenkin täyttyä eli sinun tulee hakea ja olla valmis vastaanottamaan kokoaikatyötä sekä pitää työnhaku voimassa. Työttömyysturva voidaan tarvittaessa sovittaa yhteen yritystoiminnasta saamiesi tulojen kanssa.
Kevytyrittäjyys
Jos sinulla on liikeidea, mutta yrittämiseen liittyvät hallinnolliset asiat, kuten laskutus ja kirjanpito mietityttävät, voi kevytyrittäjyys olla sinulle sopiva vaihtoehto. Kevytyrittäjänä laskutat työsi erillisen laskutuspalvelun kautta, eikä sinun tarvitse hankkia omaa Y-tunnusta. Osa laskutuspalveluista hoitaa laskutuksen lisäksi puolestasi myös yrittäjän lakisääteisiä velvollisuuksia.
Yrittäjästä työnantajaksi
Jos yrityksessäsi riittää töitä ja kaipaisit niiden tekemiseen apua, löydät "Työnantajuus"-osiosta tietoa ja neuvoja ensimmäisen työntekijän palkkaamiseen.
Lue lisää
Päivitetty: