Työkyvyn kartoittaminen
Työkyvyllä tarkoitetaan jokaisen yksilöllistä kykyä pärjätä työssä. Siihen vaikuttavat muun muassa fyysiset ja psyykkiset voimavarat, asenteet ja osaaminen. Erilaisista palveluista saat apua työkykysi kartoittamiseen.
Voit tehdä työkyvyn kartoituksen omatoimisesti täyttämällä Kykyviisari-kyselyn. Työkyvyn kartoittaminen saattaa edellyttää myös terveydentilan selvittämistä. Ota siinä tapauksessa yhteyttä asuinalueesi terveyspalveluihin. Apua työkykysi kartoittamiseen saat lisäksi työvoimaviranomaiselta. Jos olet alle 30-vuotias, myös Ohjaamon palvelut ovat käytettävissäsi.
Sinun kannattaa selvittää terveydentilasi, jos sitä ei ole pitkään aikaan tarkastettu tai siinä on mielestäsi tapahtunut muutoksia. Jos olet työtön, vastuu työ- ja toimintakykysi arvioinnin järjestämisestä on työvoimaviranomaisella. Tarvitset lääkärinlausunnon, jotta voit osallistua työkyvyn tukemista edistäviin palveluihin.
Työttömien henkilöiden terveydentilaa voidaan selvittää hyvinvointialueen järjestämässä työttömien terveystarkastuksessa, työssä olevien henkilöiden terveydentilaa työterveyshuollossa ja opiskelijoiden terveydentilaa opiskeluterveydenhuollossa.
Jos olet alle 30-vuotias, käynti Ohjaamossa voi auttaa alkuun. Ohjaamosta saat tietoa ja ohjausta tarpeidesi mukaan esimerkiksi opiskeluun, työllistymiseen ja arjen sujumiseen liittyvissä asioissa.
Osatyökykyisenä voit työllistyä erilaisten palveluiden avulla
Jos vamma tai sairaus rajoittaa työkykyäsi tai työkykysi on muuten heikentynyt, työllistymistäsi voidaan edistää esimerkiksi monialaisella yhteispalvelulla tai kuntouttavilla toimenpiteillä. Jos työkykysi edellyttää muutoksia työpaikalla tai tarvitset apua joissakin työtehtävissä, työnantajallesi voidaan myöntää järjestelyihin taloudellista tukea. Voit edistää työllistymistäsi suurtyönantajalle, kun pyydät työvoimaviranomaiselta todistuksen siitä, että sinut on merkitty työvoimapalveluiden asiakasrekisteriin osatyökykyiseksi työnhakijaksi.
Kuntouttava työtoiminta voi olla sopiva ratkaisu silloin, kun olet palaamassa työelämään pitkittyneen työttömyyden jälkeen, aloittamassa uraasi tai kuntoutumassa sairaudesta tai vaikeista ajoista. Kuntouttava työtoiminta on suunnattu henkilöille, joiden työttömyys on pitkittynyt, joille on maksettu työttömyysturvaa tai toimeentulotukea määrätyn ajan ja jotka eivät pysty osallistumaan työvoimaviranomaisen tarjoamiin palveluihin.
Kuntoutuksesta voi olla sinulle apua silloin, kun vamma tai sairaus vaikeuttaa opiskeluasi, työskentelyäsi tai selviytymistäsi elämän eri vaiheissa.
Kuntoutusta järjestävät Kela, julkinen terveydenhuolto, työterveyshuolto, kunnan sosiaalipalvelut, vammaisjärjestöt, liikenne- ja tapaturmavakuutuslaitokset sekä työeläkeyhtiöt. Kela ja liikenne- ja tapaturmavakuutuslaitokset voivat turvata myös toimeentulosi siltä ajalta, kun osallistut kuntoutukseen. Ne voivat korvata myös kuntoutukseen osallistumiseen liittyviä kuluja.
Ammatillinen kuntoutus voi auttaa sinua sopivan ammattialan valinnassa, työllistymisessä, työelämässä pysymisessä tai sinne palaamisessa sairaudestasi huolimatta. Liikenne- ja tapaturmavakuutuslaitokset, työeläkeyhtiöt ja Kela järjestävät lakisääteistä ammatillista kuntoutusta. Kuntoutukseen pääsy edellyttää, että tietyt vaatimukset täyttyvät.
Voit selvittää lääkäriltäsi tai Kelasta, minkä tahon järjestämään kuntoutukseen voit hakea. Myös työvoimapalveluiden asiantuntija voi auttaa sinua selvittämään mahdollisuuksiasi kuntoutukseen.
- Mitä kuntoutus on? (kela.fi)
- Kuntoutus (kela.fi)
- Kelan ammatillinen kuntoutus (kela.fi)
- Työeläkekuntoutus (tela.fi)
- Vakuutuskuntoutus (verve.fi)
- Lääkinnällinen kuntoutus (stm.fi)
- Sosiaalinen kuntoutus (stm.fi)
- Laki Kansaneläkelaitoksen kuntoutusetuuksista ja kuntoutusrahaetuuksista (finlex.fi)
- Sosiaali- ja terveysministeriön asetus lääkinnällisen kuntoutuksen apuvälineiden luovutuksesta (finlex.fi)
Tukea työkyvyn ylläpitoon
Sairaus tai vamma voi alentaa työ- ja toimintakykyäsi, mutta se ei tarkoita välttämättä sitä, että olisit täysin työkyvytön. Työkyvyn ylläpitoon voit saada monenlaista apua.
Aiheesta muualla
- Työkykytalo (ttl.fi)
- Heikentynyt työkyky (keva.fi)
- Työkyky ja sen merkitys (tela.fi)
- Yhdenvertaisuuslaki (finlex.fi)
- Yleissopimus vammaisten henkilöiden oikeuksista (finlex.fi)
- TE-live: Kahvilatyöntekijä Antin tarina (youtube.com)
Tukea työnhakuun
Työnhaussa tarvitaan omaa aktiivisuutta. Lisäksi voit hyödyntää työnhaussa erilaisia palveluita.
Päivitetty: