Toimeentulo opintojen aikana
Voit hankkia toimeentulosi opintojen aikana monella eri tavalla. Tutustu eri vaihtoehtoihin, jotta löydät oman tapasi turvata toimeentulosi.
Kun opiskelet, erilaisia mahdollisuuksiasi toimeentulon hankkimiseen ovat Kelan opintotuki, työstäsi saamasi palkka sekä työttömyysturva. Muita mahdollisuuksia ovat esimerkiksi oppisopimus ja erilaiset apurahat.
Palkan lisäksi voit saada samaan aikaan vain yhtä etuutta kerrallaan. Huomaathan, että palkka vaikuttaa saamasi tuen määrään. Opintotuella on tulorajat, aikuiskoulutustuella on sivutuloraja ja työttömyysturva sovitellaan palkkatulojesi kanssa. Myös vuorottelukorvausta vähentävät muut tulot, joita saat vapaan aikana.
Sinun pitää ilmoittautua työnhakijasi, jotta sinulla on oikeus työttömyysturvaan. Työnhakijana sinun pitää ilmoittaa kaikista opinnoistasi työvoimaviranomaiselle, jossa niiden mahdollinen vaikutus työttömyysturvan saamiseen selvitetään. Huomaathan, että jos vähennät työtunteja tai irtisanoudut työstä opintojen takia, menetät samalla oikeuden työttömyysturvaan.
Lue lisää
Opintojen rahoittaminen eri tilanteissa
Opiskelu työttömänä
Työttömänä voit rahoittaa opintosi joko työttömyysturvalla tai Kelan opintotuella, jos opinnot kestävät vähintään kaksi kuukautta. Opiskelu ei estä työttömyysturvan saamista, jos olet sopinut opiskelusta yhdessä työvoimapalveluiden asiantuntijan kanssa. Työvoimakoulutus on maksutonta ja sen aikana voit saada myös kulukorvausta.
Selaa alueellisia palveluita
Opiskelu kokoaikatyön ohessa
Jos käyt kokoaikatyössä, voit rahoittaa opintojasi palkalla tai opintotuella. Palkan lisäksi voit saada samaan aikaan vain yhtä etuutta kerrallaan. Huomaathan, että palkka vaikuttaa saamasi tuen määrään. Yli kahden kuukauden opintoihin voit saada opintotukea.
Opiskelu osa-aikatyön ohessa
Osa-aikatyön ohessa voit rahoittaa opintojasi palkkatuloilla tai palkkatulojen kanssa sovitellulla työttömyysturvalla. Yli kahden kuukauden opintoihin voit saada myös opintotukea tai aikuiskoulutustukea.
Opiskelu lomautettuna
Jos sinut lomautetaan, opintojesi rahoitusmahdollisuudet ovat samat kuin työttömällä. Sinun tulee ilmoittautua työnhakijaksi ja ilmoittaa opinnoistasi työvoimaviranomaiselle.
Opiskelu yrittäjänä
Päätoimisena yrittäjänä voit rahoittaa opintojasi yritystoiminnasta saatavilla tuloilla tai yli kaksi kuukautta kestävät opinnot opintotuella. Sivutoimisena yrittäjänä sinulla on samat rahoitusvaihtoehdot kuin työttömällä.
Lue lisää
Aiheesta muualla
Eri tukimuodot
Opintotuki
Opintotuen tarkoitus on turvata toimeentulosi opiskelun aikana. Opintotuen myöntämisehdot ovat erilaiset korkeakouluopinnoissa ja toisen asteen opinnoissa.
Aikuiskoulutustuki
Aikuiskoulutustuki on lakkautettu. Eduskunta on hyväksynyt hallituksen esityksen aikuiskoulutusetuuksista annetun lain kumoamisesta, jonka seurauksena aikuiskoulutustuen maksaminen loppuu. Aikuiskoulutustukea on mahdollista saada vuoden 2025 loppuun asti, jos opinnot ja tukikausi alkoivat viimeistään 31.7.2024.
Jos sinulla on yhteensä vähintään kahdeksan vuoden työkokemus miltä alalta tahansa sekä vähintään vuoden ajan kestänyt työsuhde nykyisessä työpaikassasi, Työllisyysrahaston aikuiskoulutustuki voi olla ratkaisu toimeentulosi turvaamiseen opintojen aikana.
Tukiaikana sinun pitää olla opintovapaalla tai muulla palkattomalla vapaalla. Jos haluat työskennellä opintojesi aikana tai sinulla on muita tuloja, voit saada soviteltua aikuiskoulutustukea.
Myös yrittäjänä sinulla on mahdollisuus aikuiskoulutustukeen.
Lue lisää
Aiheesta muualla
- Tietoa aikuiskoulutustuesta työntekijälle (aikuiskoulutustuki.fi)
- Tietoa aikuiskoulutustuesta yrittäjälle (aikuiskoulutustuki.fi)
- Aikuiskoulutustuki (aikuiskoulutustuki.fi)
- Opintovapaa (tem.fi)
Toimeentulotuki
Opiskelijana voit olla oikeutettu toimeentulotukeen esimerkiksi silloin, kun opintotuki on katkaistu tai se on loppunut. Voit olla oikeutettu toimentulotukeen myös kesällä, jos opiskelu ei ole silloin mahdollista, etkä ole saanut työpaikkaa. Huomioithan, että elämäntilanteesi ja varallisuutesi vaikuttavat toimeentulotuen saamiseen. Toimeentulotuki on viimesijainen tukimuoto.
Päivitetty: