Ingenjör, kemiteknik

Yrke Publicerad

Ingenjörer i kemiteknik arbetar inom industrin, såsom energi- och skogs-, livsmedels- och läkemedelsindustrin. I yrket kan man arbeta till exempel med planerings-, forsknings-, produktutvecklings- och försäljningsuppgifter, som självständig företagare samt med myndighetsuppgifter i anslutning till branschen. I yrket behövs, utöver kunskaper i naturvetenskaper, kunskaper i bedömning av kvalitet, lönsamhet och miljövänlighet samt planerings- och samarbetsfärdigheter.

Företag inom kemiindustrin, till exempel inom skogs-, livsmedels-, gruv- och läkemedelsindustrin. Forskningsinstitut, universitet och staten.

Bläddra bland jobbannonser: Ingenjör, kemiteknik

Yrket som ingenjör i kemiteknik grundar sig på starka kunskaper i naturvetenskaper. Det särskilda kompetensområdet inom yrket kan vara exempelvis processteknik, trädförädlingsteknik, bioteknik eller livsmedelsteknik. I yrket måste man känna till de produktionsprocesser som används inom industrin samt miljö-, kvalitets- och säkerhetsfrågor. I allt fler uppgifter behövs kunskaper om användningen av förnybara råvaror och återvinningsmaterial. Det kan också vara viktigt med specialkompetens i olika uppgifter, såsom kunskaper i elektronik, programmering, analys och apparatteknik som en del av den industriella produktionen.

En ingenjör i kemiteknik behöver planeringskompetens samt logiskt tänkande och problemlösningsförmåga i sitt arbete. Arbetet förutsätter såväl förmåga till självständigt arbete och beslutsfattande som samarbetsförmåga. Eftersom den kemiska industrin är en internationell och betydande tillverkare av exportprodukter behövs språkkunskaper inom branschen. Ledningsuppgifterna förutsätter chefskompetens och organisationsförmåga. Det är nödvändigt att följa utvecklingen inom den egna branschen.

Vid yrkeshögskolor kan man studera kemiteknik och avlägga yrkeshögskoleexamen inom teknik (ingenjör, YH). Vid universiteten kan man studera kemiteknik inom det teknisk-vetenskapliga utbildningsområdet. Den högre högskoleexamen är diplomingenjör. Den lägre högskoleexamen är teknologiekandidat.

 

Sök utbildningar (studieinfo.fi)⁠

Medianlön

4059 €/m

Privata sektorn

4059 €/m

Informationen baserar sig på en medianinkomst, det vill säga på den lön som ligger i mitten av löner ordnade i storleksordning.

Källa: Statistikcentralens lönestrukturstatistiken

Nyttiga länkar