Anvisningar och stöd⁠

Att starta ett företag intresserar mig

Vill du bli företagare? På Jobbmarknaden hittar du information och tjänster som hjälper dig att komma igång med ditt företag.

Information om situationen

Att starta företagsverksamhet är ett sätt för dig att sysselsätta dig själv. Om du är intresserad av företagande lönar det sig att bekanta sig med tjänsterna för blivande företagare. Det finns mycket information och rådgivning att få.

Rådgivning och information om företagande

Den riksomfattande telefontjänsten FöretagsFinland ger dig råd i frågor som gäller grundande av företag. Då du ringer till servicen kartlägger en företagsrådgivare snabbt och enkelt din situation samt ger dig råd i hur du ska gå vidare.

Om du på egen hand vill sätta dig in i frågor som gäller företagande, bekanta dig då med Suomi.fi-webbtjänsten, där det finns information för företagare och grundare av ett företag.

I helheten Verktyg för företagande kan du testa din företagsidé och lämplighet som företagare kostnadsfritt. I sektionen Min karriärstig kan du göra upp en affärsverksamhetsplan.

Läs mer
Mer information

Ekonomiskt stöd för grundandet av ett företag

När du bestämt dig för att grunda ett företag, lönar det sig för dig att så fort som möjligt ta kontakt med arbetskraftsmyndigheten. Som ny företagare kan du få startpeng eller vara berättigad till  utkomstskydd för arbetslösa.

Med hjälp av startpengen tryggar du din utkomst i början av företagsverksamheten då inkomsterna av företagsverksamheten fortfarande är små.

Om du är arbetslös arbetssökande när du inleder din företagsverksamhet kan du välja om du ansöker om startpeng eller om utkomstskydd för arbetslösa för de fyra första månaderna, eftersom arbetskraftsmyndigheten inte bedömer om din företagsverksamhet är huvud- eller bisyssla under denna tid. Bedömningen görs efter fyra månader.

Observera, att förutsättningarna för utkomstskydd för arbetslösa ändå bör uppfyllas, dvs du bör söka och vara beredd att ta emot heltidsarbete samt hålla jobbsökningen i kraft. Utkomstskyddet för arbetslösa kan vid behov samordnas med inkomsten från din företagsverksamhet.

Lättföretagande

Om du har en affärsidé, men är orolig för de administrativa frågorna i anslutning till företagandet, så som fakturering och bokföring, kan lättföretagande vara ett lämpligt alternativ för dig. Som lättföretagare fakturerar du för ditt arbete via en separat faktureringstjänst och behöver inte skaffa ett eget FO-nummer. En del faktureringstjänster sköter förutom faktureringen även företagarens lagstadgade skyldigheter för din del.

Från företagare till arbetsgivare

Om det finns arbete i ditt förtag och du skulle behöva hjälp med jobbet, hittar du information och råd för att anställa din första arbetstagare i avsnittet ”Att vara arbetsgivare”.

Läs mer

Du kan också inleda företagsverksamhet vid sidan av ditt lönearbete. Då är det fråga om företagande som bisyssla. Du får dina huvudsakliga inkomster från ditt lönearbete, så du kan pröva på att arbeta som företagare på ett säkrare sätt. Som företagare i bisyssla kan du få extra inkomster eller nytt innehåll i ditt liv.

Som företagare i bisyssla är det bra att beakta den eventuella inverkan även småskalig företagsverksamhet har på beskattningen och på utkomstskyddet för arbetslösa. Det är bra att tillsammans med Skatteförvaltningen kontrollera hur tilläggsinkomsterna från företagsverksamheten i bisyssla påverkar beskattningen av dina inkomster.

Om ditt lönearbete upphör medan du är företagare i bisyssla kan du ha rätt till jämkat utkomstskydd för arbetslösa. Då anpassas beloppet av utkomstskyddet enligt inkomsterna från ditt företagande.

Om du funderar på företagande som ett karriäralternativ, tänker bli företagare eller har startat ett företag kan du delta i företagarutbildning, karriärträning eller arbetskraftsutbildning.

Företagarutbildningarna ger dig information om företagarens vardag och hjälper dig att planera din affärsverksamhet.

Karriärträningen erbjuder en möjlighet att bekanta sig med företagandet som ett alternativ till lönearbete.

I utbildningen för grundande av företag kan du fördjupa dina kunskaper om till exempel marknadsföring och företagandets risker. Du kan också fördjupa dig i åtgärderna för att grunda ett företag samt utveckla din företagsidé och affärsplan. 

I den kortvariga företagarutbildningen som ordnas som arbetskraftsutbildning kan du utveckla din företagsidé och få stöd för att göra upp en affärsplan. Du kan avlägga olika företagarutbildningar och företagarkurser som frivilliga studier. Som arbetskraftsutbildning ordnas också utbildning vars syfte är att avlägga yrkesexamen för företagare eller en del av den. 

Du kan starta företagsverksamhet samtidigt som du deltar i företagarutbildningen.

Bläddra bland regionala tjänster

Om du är företagare eller sysselsätter dig själv på annat sätt är bestämmelserna om utkomstskydd för arbetslösa annorlunda än för löntagare.

Om du är företagare eller sysselsätter dig själv på annat sätt som bisyssla kan du ha rätt till jämkat utkomstskydd för arbetslösa, men dina inkomster påverkar beloppet.

Om du är företagare eller sysselsätter dig själv på annat sätt på heltid behåller du i allmänhet din rätt till utkomstskydd för arbetslösa om ditt arbete har pågått i högst två veckor. Hit räknas vanligtvis också till exempel arbete som utförs i ett uppdragsförhållande. Utkomstskyddet för arbetslösa jämkas med den inkomst du får från företagsverksamheten eller uppdragsförhållandet.

Företagsverksamhet

Att starta företagsverksamhet under arbetslöshet

Om du är arbetslös och inleder företagsverksamhet som varar över två veckor ska du meddela detta till arbetskraftsmyndigheten. Din sakkunniga utreder när arbetslösheten och företagsverksamheten inletts.

Fyra månader efter att företagsverksamheten inletts görs en bedömning om huruvida företagsverksamheten är en huvudsyssla eller bisyssla. Du kan få utkomstskydd för arbetslösa under dessa fyra månader om förutsättningarna för det uppfylls. Du ska till exempel söka och vara beredd att ta emot heltidsarbete och hålla din jobbsökning i kraft. Företagsverksamhet är inte ett godtagbart skäl att tacka nej till exempel till arbete eller sysselsättningsfrämjande tjänster som erbjuds. Vägran kan leda till en viss tid utan ersättning eller skyldighet att vara i arbete. Dina inkomster under dessa fyra månader kan påverka utkomstskyddets belopp. Du ska anmäla inkomsterna från företagsverksamheten till den som betalar ut utkomstskyddet för arbetslösa. Du kan ha rätt till jämkat utkomstskydd för arbetslösa.

Om företagsverksamheten efter fyra månader bedöms vara huvudsyssla upphör din rätt till utkomstskydd för arbetslösa. Om din företagsverksamhet betraktas som bisyssla kan du ha rätt till jämkat utkomstskydd för arbetslösa. Avgörandet gäller endast tiden efter de första fyra månaderna och har ingen retroaktiv verkan.

I bedömningen utnyttjas information om den verkliga arbetsmängden i din företagsverksamhet eller ditt eget arbete, inte inkomst eller vinst från företagsverksamhet eller eget arbete under de fyra första månaderna. Om ingen annan information om arbetsmängden kan fås, kan din egen utredning om arbetsmängden användas som grund. 

Det är inte möjligt att prova fyra månader

  • om du är arbetslös, men redan har ett företag vars verksamhet du skulle utvidga till att vara huvudsyssla eller vars företagsform du skulle byta eller
  • om du blir delägare i ett företag som redan är verksamt.

Tidsfristen på fyra månader kan börja från början, om det är fråga om ett nystartat företagsverksamhet eller sysselsättning i eget arbete, när du har uppfyllt arbetsvillkoret som är en förutsättning för arbetslöshetsdagpenning och maximitiden för arbetslöshetsdagpenning börjar från början.

Rådgivning om utkomstskydd för arbetslösa ger dig råd om hur din situation påverkar rätten till utkomstskydd för arbetslösa.

Bedömning av företagarställningen

När det har gått fyra månader sedan företagsverksamheten eller det egna arbetet inleddes bedömer ansvarsområdet för utkomstskyddet för arbetslösa vid UF-centret om din företagsverksamhet eller sysselsättning i eget arbete är en huvud- eller bisyssla eller om den har upphört. Bedömningen är inte nödvändigtvis densamma som till exempel i beskattningen. Den som betalar ut arbetslöshetsförmånen, dvs. FPA eller arbetslöshetskassan, bedömer förutsättningarna för utbetalning av utkomstskydd separat.

Då bedömningen inleds öppnas vanligtvis en begäran om utredning som du kan besvarar på Jobbmarknaden i avsnittet E-tjänster eller med en pappersblankett. I begäran om utredning kan du berätta närmare om din situation samt bifoga nödvändiga dokument.

När din rätt till utkomstskydd för arbetslösa bedöms har bland annat

  • FöPL- eller LFöPL-försäkringen,
  • arbetet i företaget eller som enskild näringsidkare och
  • ägarandelen i företaget betydelse.

Ägarandelen gäller också familjemedlemmarnas ägarandelar och innehav via ett så kallat mellanbolag.

Att sysselsätta sig själv

Om du är arbetslös och sysselsätts i ditt eget arbete i över två veckor ska du meddela detta till arbetskraftsmyndigheten. En sakkunnig utreder när arbetslösheten och din egen sysselsättning börjar.

Självsysselsatta kan vara till exempel stipendiater, närståendevårdare och idrottare. Precis som vid företagsverksamhet görs det också i fråga om eget arbete efter fyra månader en bedömning av huruvida det är fråga om en huvudsyssla eller bisyssla.

Arbete via ett faktureringsandelslag 

Arbete som utförs via ett faktureringsandelslag betraktas som ett arbetsförhållande om du ingått ett arbetsavtal med andelslaget i fråga. Då måste andelslaget överhuvudtaget kunna betraktas som arbetsgivare. Det innebär att andelslaget i eget namn tillhandahåller de tjänster som du arbetar med. Ett andelslag betraktas inte som arbetsgivare om det endast förmedlar information om arbetstillfällena eller sköter faktureringen i anslutning till medlemmarnas arbete. I dessa situationer kan ett anställningsförhållande endast uppkomma mellan faktureringsandelslaget och den person som sköter faktureringen.  

Arbete som utförs genom en faktureringstjänst som är ett andelslag utförs vanligen inte i ett arbetsförhållande. En sakkunnig vid arbetskraftsservicen bedömer hur annat arbete än arbete i arbetsavtals- eller tjänsteförhållande påverkar rätten till utkomstskydd för arbetslösa på basis av bestämmelserna om företagare i lagen om utkomstskydd för arbetslösa.  

Utförande av uppdrag via ett faktureringsandelslag i perioder på högst två veckor

Om du utför uppdrag som företagare via ett faktureringsandelslag i högst två veckor åt gången, kan du ha rätt till utkomstskydd för arbetslösa. Observera att även andra villkor för utkomstskydd för arbetslösa ska uppfyllas. När du sysselsätts i företagsverksamhet i högst två veckor åt gången, utreds inte vilken inverkan en arbetsperiod som företagare har på din rätt att få utkomstskydd för arbetslösa, och företagsverksamhetens eventuella karaktär av huvudsyssla hindrar inte att du får utkomstskydd för arbetslösa. Om du har flera uppdrag som varar högst två veckor ska du kontakta arbetskraftsmyndigheten.

Du ska meddela om sysselsättningen till den instans som betalar ut utkomstskyddet för arbetslösa, och där fattas ett beslut om din rätt till utkomstskydd för arbetslösa. För att få jämkat utkomstskydd för arbetslösa måste du vara arbetssökande. Om du får invalidpension som delpension räcker det att du söker deltidsarbete.

Trots att de formella kraven för upphörande uppfylls kan företagsverksamheten ändå anses fortsätta till exempel om du tydligt strävar efter att täcka den ekonomiska risken i anslutning till företagsverksamheten med utkomstskyddet för arbetslösa. Då kan du ha flera uppdrag samtidigt eller efter varandra. Om uppdragen följer varandra utan en enda dags avbrott har företagsverksamheten inte upphört på det sätt som avses i lagen om utkomstskydd för arbetslösa.

Nationella tjänster
Läs mer
Mer information

Denna webbplats är en del av Europeiska kommissionens portal Your Europe. Hittade du det du sökte? Ge respons! (europa.eu)

 

Sätten att arbeta förändras och öppnar nya möjligheter för dig att sysselsätta dig själv. Utöver traditionellt lönearbete och företagande kan du också sysselsätta dig exempelvis som lättföretagare, stipendiemottagare, frilansare, närståendevårdare eller yrkesidrottare, eller i ett arbetsandelslag eller kanske som frivilligarbetare. De olika sätten erbjuder också alternativ då du förbereder dig på förändringar i arbetslivet.

Du kan sysselsätta dig själv på många olika sätt. Du kan samla in din utkomst samtidigt eller turvis från flera olika källor. Du kan till exempel vid sidan av lönearbete eller studier arbeta deltid som lättföretagare, eller så kan ditt arbete bestå av flera kortvariga arbetstillfällen som hyrd arbetskraft. Har du tänkt på att du också kan få inkomster med hjälp av din hobby?

Du kanske har frågor om utkomstskydd för arbetslösa. Det finns ingen entydig modell som gäller alla när det gäller att sysselsätta sig själv. Den mängd arbete du utför och hur länge det varar påverkar utkomstskyddet för arbetslösa. Det lönar sig att bekanta dig med vår sektionen Utkomstskydd för arbetslösa och be om mer information från Information om utkomstskydd för arbetslösa.

  • Förutom traditionellt företagande finns det andra former av företagande, såsom frilans-, franchising- och lättföretagande.

  • Som närståendevårdare tar du hand om en närstående person som har en sjukdom eller funktionsnedsättning eller som annars behöver särskild omsorg och inte klarar av sin vardag själv. Samtidigt sysselsätter närståendevårdaren sig själv.

  • I frivillig- eller talkoarbete utför du sedvanligt allmännyttigt arbete som du inte får lön för.

Är du intresserad av företagande?

Bekanta dig med innehållet om företagande på Jobbmarknaden.

Företagande-sidorna

Affärsplan

Med vårt lättanvända verktyg kan du skapa en affärsplan som är anpassad till din specifika situation. Planen hjälper dig att strukturera din affärsidé och säkerställa att viktiga aspekter beaktas när du startar eller utvecklar ditt företag. Verktyget är gratis och finns tillgängligt på finska, svenska och engelska.

Siirry liiketoimintasuunnitelmatyökaluun

Privatkund

Planera eller utveckla ditt företag som privatkund. Du kan logga in med stark autentisering eller via e-post.

Verksam företag

Upprätta en plan i det företagets namn som du representerar. Ditt företag måste ha ett företags-ID och du måste ha rätt att teckna företagets firma.

Tjänster

Startpengen tryggar din utkomst när din företagsverksamhet inleds och etableras.

Målgrupp

Medborgare

Startpengen är ett behovsprövat stöd som riktas till nya företagare. Syftet med den är att stöda nya företagares utkomst i det inledande skedet av företagsverksamhet som huvudsyssla då inkomsten från företaget ännu är liten.

Startpengen beviljas för sex månader från det att du inleder din företagsverksamhet som huvudsyssla eller utvidgar din företagsverksamhet som bisyssla till huvudsyssla. Startpengen kan beviljas fortsättning så att perioderna sammanlagt varar högst 12 månader.

Startpengen är lika stor som grunddagpenningen. Startpengen betalas för fem dagar per kalendervecka.

För vem och på vilka villkor

För att få startpeng måste du bo i Finland och grunda ditt företag i Finland. Du kan inte få stöd om du har inlett företagsverksamhet som huvudsyssla eller utvidgat din företagsverksamhet som bisyssla till huvudsyssla innan stödansökan har kommit in till arbetskraftsmyndigheten. Du kan dock ansöka om en förlängningsperiod som ingår i startpengens maximitid.

Du kan få startpeng som stöd för ditt företagande om

  • du är arbetslös arbetssökande,
  • du inte är arbetslös, men blir företagare på heltid till exempel från lönearbete, studier eller hemarbete eller
  • du är företagare i bisyssla och utvidgar din företagsverksamhet till huvudsyssla.

Arbetskraftsmyndigheten bedömer om du har tillräckliga färdigheter för företagsverksamhet och om verksamheten har förutsättningar för lönsam företagsverksamhet. Du kan också beviljas andra nödvändiga villkor för att få startpeng.

Gör so här

När du planerar företagsverksamhet och att ansöka om startpeng ska du kontakta arbetskraftsmyndigheten i ditt område. Lämna in din stödansökan innan du inleder företagsverksamhet som huvudsyssla eller utvidgar din företagsverksamhet som bisyssla till huvudsyssla. Du kan ansöka om utbetalning av startpeng när du har fått ett beslut. Om du behöver stöd även efter den första beslutade perioden kan du ansöka om fortsatt startpeng. Lämna in din fortsatta ansökan till arbetskraftsmyndigheten i ditt område under den pågående perioden för startpeng.

Så här ansöker du om startpeng och utbetalning av den

Ansök om startpeng och utbetalning av den i första hand med en elektronisk blankett i e-tjänsten. Om du inte kan använda e-tjänsten, använd den utskrivbara blanketten och lämna in blanketten till din arbetskraftsmyndighet. Om du har ansökt om startpeng med en utskrivbar blankett i stället för e-tjänsten, använd den utskrivbara blanketten också för att ansöka om utbetalning.

Logga in i e-tjänsten med personliga bankkoder, mobilcertifikat eller certifikatkort. Fyll i ansökan och bifoga nödvändiga bilagor. Tjänstens interna anvisningar hjälper dig att fylla i ansökan. I e-tjänsten kan du lämna in ansökan, svara på begäran om komplettering av ansökan, komplettera din ansökan och ta emot beslut som gäller ditt ärende.

Startpengen betalas månatligen i efterskott. Ansök om utbetalning av startpeng hos arbetskraftsmyndigheten inom två månader från utbetalningsperiodens utgång. 

Du får rådgivning om att grunda ett företag och använda e-tjänsten via FöretagsFinland rådsgivningtjänst.

Bläddra bland regionala tjänster

Närmare information och anvisningar hittar du i servicebeskrivningen som publicerats av arbetskraftsmyndigheten i ditt område.

Om du behöver hjälp med att ansöka om utkomstskydd för arbetslösa, se innehållet på Jobbmarknaden eller ring den riksomfattande rådgivningstjänsten.

Med arbetskraftsutbildning utvecklar du din yrkeskompetens och främjar din sysselsättning.

Målgrupp

Medborgare

Arbetskraftsutbildningen utvecklar dina yrkesfärdigheter och främjar din sysselsättning. Arbetskraftsutbildning är utbildning som ordnas av arbetskraftsmyndigheten. Arbetskraftsmyndigheten och genomförare av utbildningen planerar utbildningen tillsammans. Även arbetsgivare kan delta i ordnandet av arbetskraftsutbildning.

Arbetskraftsutbildning kan vara

  • utbildning som ökar yrkeskompetensen och yrkesfärdigheterna
  • utbildning som ökar företagarfärdigheterna
  • integrationsutbildning.

Arbetskraftsutbildningen är avgiftsfri för dig, så du behöver inte betala deltagar- eller examensavgifter. Kort- och tillståndsutbildningarna kan dock vara avgiftsbelagda.

Om du är arbetslös har du under arbetskraftsutbildningen rätt till samma utkomstskydd för arbetslösa som när du är arbetslös. 

Om det uppstår kostnader för deltagandet i utbildningen kan du få kostnadsersättning för dagarna du deltar. Om du inte får kostnadsersättning av den som betalar utkomstskyddet för arbetslösa, det vill säga arbetslöshetskassan eller FPA, kan du ansöka om kostnadsersättning enligt prövning hos arbetskraftsmyndigheten i ditt område.

För vem och på vilka villkor

Du kan antas till arbetskraftsutbildning om

  • du har avslutat din läroplikt
  • arbetskraftsmyndigheten har konstaterat att du har behov av utbildning
  • du lämpar dig för den utbildning du söker samt för uppgifter som utbildningen ger färdigheter för.

Om du är under 20 år kan du antas till arbetskraftsutbildning endast om det inte är möjligt eller ändamålsenligt att genomföra utbildningen som frivilliga studier.

Den arbetskraftsmyndighet som ordnar utbildningen beslutar om antagningen av studerande. Arbetskraftsmyndigheten säkerställer att du uppfyller inträdeskraven för utbildningen. Vid antagningen av studerande kan man använda intervjuer och lämpliga testmetoder. Arbetskraftsmyndigheten ger dig ett skriftligt beslut om resultatet av antagningen.

Gör so här

De arbetskraftsutbildningar som du kan söka till finns i webbtjänsten Utbildning och tjänster.

Hur söker jag till utbildningen?

Sök till arbetskraftsutbildningen i Jobbmarknadens e-tjänst.

Om du inte kan använda e-tjänsten kan du söka till utbildningen också med blanketten Ansökan till arbetskraftsutbildning.

Bekanta dig med inträdeskraven till utbildningar som du är intresserad av innan du lämnar in ansökan.

Om du är arbetslös arbetssökande kan du ansöka om ersättning för rese- och logikostnader hos arbetskraftsmyndigheten för resor som gäller urvalstillfällen till arbetskraftsutbildning eller lämplighetsprov eller besök vid läroanstalten innan arbetskraftsutbildningen inleds, om din funktionsnedsättning eller sjukdom förutsätter att du bekantar dig med läroanstaltens hinderslöshet och lämplighet.

Bläddra bland regionala tjänster

Närmare information och anvisningar hittar du i servicebeskrivningen som publicerats av arbetskraftsmyndigheten i ditt område.

Karriärträningen handleder och stöder dig i att utreda olika karriäralternativ.

Målgrupp

Medborgare

Karriärträning kan passa dig om du saknar yrkesutbildning, om du överväger att byta bransch, om du återvänder till arbetslivet eller om du överväger att grunda ett företag.

Under karriärträningen får du information, rådgivning, handledning och stöd för att tydliggöra dina yrkesvals- och karriäralternativ, söka till utbildning och utveckla arbetslivsfärdigheter. Träningen hjälper dig att hitta dina styrkor och en ny riktning i din karriär.

För vem och på vilka villkor

Du kan delta i karriärträningen om

  • du har anmält dig som arbetssökande
  • arbetskraftsmyndigheten bedömer att karriärträning är det bästa sättet att stöda din sysselsättning
  • träningen har avtalats i din sysselsättningsplan.

Gör so här

Kontakta arbetskraftsmyndigheten i ditt område och fråga om du har möjlighet att få karriärträning.

På Jobbmarknadens regionala sidorna har också samlats kontaktuppgifter som arbetskraftsmyndigheterna meddelat.

Bläddra bland regionala tjänster

Närmare information och anvisningar hittar du i servicebeskrivningen som publicerats av arbetskraftsmyndigheten i ditt område.

FöretagsFinland rådgivningstjänst ger råd i allmänna frågor som gäller grundande av företag och offentliga företags- och arbetsgivartjänster.