Anvisningar och stöd⁠

Jag vill anställa arbetstagare

Det finns ett brett utbud av hjälp för att hitta en ny anställd. Lär dig vad du bör iaktta som arbetsgivare när du anställer en anställd. Logga in på Jobbmarknaden och hitta en person som passar din organisation.

Information om situationen

Vill du utvidga din företagsverksamhet eller känner du att din egen tid inte längre räcker till för allt arbete? Då kan det vara en lämplig lösning för dig att anställa en arbetstagare. När du anställer en arbetstagare i ditt företag blir du arbetsgivare. Du kan få rådgivning och stöd i olika skeden av ditt arbetsgivarskap.

Arbetstagarens behov och kostnader

Innan du blir arbetsgivare, fundera på hur många arbetsuppgifter du har som du vill låta en arbetstagare utföra. Behöver du en arbetstagare för kontinuerliga uppgifter, för ett visst projekt eller för att jämna ut arbetsmängden under vissa perioder?

Det är också bra om du på förhand räknar ut uppskattningsvis hur stora utgifter för arbetstagaren du har råd med. Utöver lönen ska du som arbetsgivare betala till exempel försäkringspremier samt ordna företagshälsovård.

Arbetsgivarregistret

Om du anställer flera arbetstagare är det sannolikt att du ska ansluta dig till Skatteförvaltningens arbetsgivarregister. Detta påverkas av antalet arbetstagare du anställt och anställningsförhållandenas varaktighet. På Skatteförvaltningens webbplats kan du kontrollera om du ska ansluta dig till arbetsgivarregistret.

Mer information

Rådgivningstjänsterna hjälper

I början av arbetsgivarskapet finns det mycket information och hjälp att få. Om du söker en lämplig arbetstagare kan du bekanta dig med sidan Rekrytering. Tveka inte att kontakta rådgivningstjänsterna som erbjuder kostnadsfri rådgivning. Du kan kontakta arbetskraftsmyndigheten i din region och få hjälp med rekrytering också via Företagets e-tjänster.

 

Du hittar arbetskraftsmyndighetens tjänster för arbetsgivare och företagare i Företagets e-tjänster.

Läs mer

Behöver du en ny arbetstagare till din personal? När du söker på en specialist som är lämplig för en ledig tjänst kan du använda dina egna nätverk, olika jobbsökningswebbplatser, sociala medier eller en offentlig arbetskraftstjänst.

När du söker en ny arbetstagare bör du först gå igenom dina egna, dina bekantas och dina arbetstagares nätverk. Du kan enkelt hitta rätt person på detta sätt. Den nödvändiga kunskapen finns dock inte alltid i nätverken, så du bör tillkännage den lediga tjänsten offentligt.

Numera finns det många olika arbetssöknings- och platsannonswebbplatser på nätet som gör att du enkelt kan hitta nya arbetstagare. Informera också om den lediga tjänsten på din egen webbplats.

Som arbetsgivare bör du också utnyttja de möjligheter som sociala medier erbjuder. Till exempel LinkedIn har ett brett spektrum av experter inom olika områden som söker nya jobb. Dessutom kan Facebook och Instagram användas för att hitta lämpliga experter. Betald marknadsföring ger mer synlighet åt dina platsannonser på sociala medier. Jobbannonser publiceras fortfarande i tidningar.

I Jobbmarknadens sektion Företagets E-tjänster kan du publicera en platsannons och få förslag på arbetstagare som passar din lediga plats. Du kan också bläddra bland publicerade jobbsökningsprofiler utan att publicera en platsannons.

Du hittar arbetskraftsmyndighetens tjänster för arbetsgivare och företagare i Företagets e-tjänster.

Bekanta dig även med den lokala arbetskraftsmyndighetens sysselsättningstjänster.

Om du vill rekrytera en ung arbetstagare eller en talang från utlandet, se vårt relaterade innehåll.

Bläddra bland regionala tjänster
Läs mer
Mer information

Ekonomiskt stöd till rekrytering och tjänster till att utbilda en ny arbetstagare

Sysselsättningssubventionerna som beviljas av AN-byrån och kommunförsöket, dvs. lönesubvention, sysselsättningsstöd avseende personer som fyltt 55 år och stöd för specialarrangemang på arbetsplatsen, baseras på både arbetssökandens och arbetsgivares behov. En arbetssökande behöver hjälp med att sysselsättas, och som arbetsgivare behöver du hitta en kompetent person för uppgiften. En ny lämplig arbetstagare kan hittas hos en arbetssökande vars sökning efter arbete stöds. En partiellt arbetsför person, en som har varit arbetslös länge eller en ung person kan också ha användbar kompetens och rätt attityd till arbete och att lära sig nya saker. Det lönar sig att ta reda på om din kommun erbjuder sysselsättningspremier.

Du kan också känna nån som du skulle vilja anställa men som inte har krävda kunskaper.Du kan utbilda kunniga arbetstagare i din organisation genom till exempel läroavtal, RekryteringsUtbildning, arbetsmarknadsutbildning eller lönesubvention. I vissa situationer kan du testa en persons lämplighet för arbete med hjälp av en arbetsprövning. 

Bläddra bland regionala tjänster
Mer information

Erbjuder du en arbetsuppgift som kräver sällsynta eller speciella färdigheter?

När du letar efter specifik kompetens i din organisation kan det vara svårt att hitta lämplig arbetstagare. Ta dig tid att fundera över vilka färdigheter som krävs för att lyckas på jobbet och vid vilka färdigheter du kan vara flexibel om det behövs. Gör en platsannons noggrant för att säkerställa bästa möjliga rekrytering. Var beredd på att inte hitta en lämplig kompetent person på ett ögonblick. Istället för färdig specifik kompetens kan du betona sökandens färdigheter att lära sig och tillägna sig nya färdigheter i rekryteringen.

Följande tips kan vara till hjälp vid rekrytering av specifik kompetens.

  • Håll listan över krav lagom lång. En alltför lång lista kan driva bort bra sökande. I en stor grupp kandidater är det mest sannolikt att du hittar en skicklig och engagerad arbetstagare.
  • Se till att rekryteringsprocessen blir en smidig och trevlig upplevelse för kandidaterna. En förlängd process kan driva bort bra sökande. För närvarande lider vissa sektorer av brist på arbetskraft, vilket har lett till en generell ökning av rekryteringshastigheten.
  • Se även möjligheterna i de yngre arbetssökandena. Bland dem kan du hitta en arbetstagare som är villig att utveckla sina yrkeskunskaper.

Du kan söka efter en specialist inom ett visst område när du loggar in på Jobbmarknaden. I Jobbmarknadens sektion Företagets E-tjänster kan du publicera en platsannons och få förslag på arbetstagare som passar din lediga plats. Du kan också bläddra bland publicerade jobbsökningsprofiler utan att publicera en platsannons.

Du hittar arbetskraftsmyndighetens tjänster för arbetsgivare och företagare i Företagets e-tjänster.

Om du inte hittar en lämplig arbetstagare kan du till exempel utbilda en person för att passa din organisations behov, köpa en arbetsprestation av en företagare eller leta efter en lämplig person utomlands.

Logga in på Jobbmarknaden och hitta en lämplig expert till din personal!

I dag träffas ofta arbetssökande och arbetsgivare som söker arbetstagare på nätet. Har du redan försökt hitta en arbetstagare på Jobbmarknaden?

Logga in på Jobbmarknaden. I sektionen Företagets E-tjänster kan du publicera en platsannons. I annonsen kan du ange vilken typ av kompetens du söker eller ställa krav på bland annat arbetstagarens utbildningsnivå eller språkkunskaper. Via Jobbmarknaden kan du kontakta intressanta arbetssökande. I Företagets E-tjänster kan du också bläddra bland publicerade jobbsökningsprofiler utan att publicera en platsannons.

Du hittar arbetskraftsmyndighetens tjänster för arbetsgivare och företagare i Företagets e-tjänster.

Om du vill hitta en arbetstagare för hushållet kan du skapa en platsannons för Jobbmarknaden som hushållsarbetsgivare och hitta en arbetstagare med hjälp av den. Som ett hushåll kan du till exempel anställa en personlig assistent, en städare eller en renoverare.

Behöver du hjälp med att använda Jobbmarknaden som arbetsgivare eller är du intresserad av matchningen som påverkar tjänsten? 

Läs mer

Sätten att arbeta förändras. Numera har du olika alternativ och möjligheter att få olika uppgifter gjorda i din organisation.

Du kan anställa en arbetstagare i din organisation, men istället för traditionell rekrytering kan du också köpa eller beställa prestationer från en annan företagare eller professionell. Du kan också skaffa hyrd arbetskraft för din tjänst.

Olika sätt att anställa kvalificerad arbetskraft kommer att ge dig flexibilitet inför förändringar på arbetsmarknaden. Det är viktigt att du förstår vilka dina behov är, vilken yrkeskompetens du behöver från arbetstagaren och hur ofta uppgiften upprepas. På så sätt kommer du att kunna hitta den bästa möjliga arbetstagaren för den lediga tjänsten, även på lång sikt.

Av allt utfört arbete betalas antingen lön eller ersättning för arbete. När du beställer ett jobb har du vanligtvis beställaransvar. Det innebär att du har en skyldighet att ta reda på om avtalsparten har fullgjort sina lagstiftade skyldigheter. Beställaransvaret gäller för tillfälliga arbetskontrakt för hyrd arbetskraft och underleverantörskontrakt, men gäller till exempel inte alla enskilda näringsidkare eller hushåll.

Det kan också vara möjligt att beställa affärsverksamhet som volontärarbete, men skatter och annan lagstiftning som rör volontärarbete måste då beaktas.

Som ett hushåll kan du till exempel anställa en personlig assistent, en städare eller en renoverare.

Om du är intresserad av olika sätt att arbeta från arbetssökandes synvinkel, läs mer om att sysselsätta dig själv.

Läs mer
Mer information

I arbetsavtalet kommer du överens med arbetstagaren om arbetsuppgifter, arbetstid, lön och eventuella andra förmåner och villkor.    

När en ny arbetstagare börjar, gör upp och underteckna arbetsavtalet före den första arbetsdagen. Ett muntligt arbetsavtal är giltigt, men det rekommenderas att arbetsavtalet ingås skriftligt. Det är lättare för både dig och dina arbetstagare att kontrollera överenskomna arbetsuppgifter, löner och andra villkor i ett skriftligt avtal. 

Om du vill ingå ett tidsbundet avtal ska du ha en godtagbar orsak till det. De vanligaste skälen är vikariat, säsongsarbete och projektarbete.  

Dessutom ska du beakta minimibestämmelserna i ett eventuellt kollektivavtal. Bekanta dig med kollektivavtalet i din bransch om ett sådant gäller.

Om du vill läsa mer om ämnet, bekanta dig med Arbetarskyddsförvaltningens webbplats, där du hittar heltäckande information om arbetsavtal och lagstiftningen i anslutning till det.

Mer information

Har du anställt en ny arbetstagare i din organisation? Som arbetsgivare är det viktigt att du satsar på introduktionen så att din arbetstagare kan komma igång bra i sitt arbete. Fundera också på vad som bör beaktas för att den nya arbetstagaren ska känna sig välkommen den första arbetsdagen.

Ge ett bra första intryck och erbjud så mycket information och hjälp som möjligt i början av anställningsförhållandet, eftersom din nya arbetstagare säkert är nervös. På så sätt kan arbetstagaren bra inleda sitt arbete och lättare bli en del av arbetsgemenskapen. 

Berätta om organisationen, presentera arbetslokalerna och säkerställ att det finns lämpliga arbetskläder för den första arbetsdagen om arbetet kräver det. 

Det lönar sig att satsa på introduktionen så att arbetstagaren vet vilka arbetsuppgifter hen har och vad som förväntas. Planera introduktionen omsorgsfullt och säkerställ att arbetsplatsen har både en introduktionsplan och ett introduktionsmaterial. 

Genom att komma ihåg åtminstone följande punkter ger du garanterat en god bild av dig själv som chef:  

  • Var på plats då arbetstagaren anländer till arbetet för första gången. 
  • Gör introduktionen till en del av arbetsuppgifterna: en lämplig blandning av självstudiematerial och praktiska övningar är ofta en fungerande kombination. 
  • Det kan vara nyttigt att i arbetsgemenskapen välja en person som hjälper nykomlingen att komma igång i den nya miljön.  
  • Diskutera fritt och bekanta er med varandra till exempel med lunch eller eftermiddagskaffe. 
Mer information

Tjänster

Sysselsättningsstödet är ett ekonomiskt stöd för arbetsgivaren för lönekostnaderna för en arbetslös arbetssökande som fyllt 55 år.

Målgrupp

Företag och samfund

Sysselsättningsstöd är ett stöd som är avsett för att främja sysselsättningen av arbetslösa arbetssökande som fyllt 55 år och som arbetskraftsmyndigheten kan bevilja arbetsgivaren för lönekostnader. Syftet med stödet är att främja sysselsättningen av personer som fyllt 55 år genom att förbättra deras yrkeskompetens eller företagarfärdigheter. Stödet beviljas och betalas till arbetsgivaren, men beviljandet utgår alltid från den arbetslösa arbetssökandens servicebehov.

Sysselsättningsstödet förutsätter att den arbetslösa arbetssökande som anställs har fyllt 55 år och har varit arbetslös i minst 24 månader under de 28 månader som omedelbart föregått beviljandet av stödet.

Sysselsättningsstöd kan beviljas för ett anställningsförhållande som gäller tills vidare eller för en visstidsanställning. Den som anställts med stödet ska arbeta hos mottagaren av stödet minst 25 timmar i veckan. Om den ordinarie arbetstiden i branschen underskrider 37,5 timmar per vecka, ska arbetstiden utgöra minst 65 procent av den ordinarie arbetstiden i branschen.

Uppgiften om stödet har antecknats i den arbetslösa arbetssökandens sysselsättningsplan eller hens lönesubventionskort.

Sysselsättningsstödets belopp är 70 procent av lönekostnaderna. Stödet kan beviljas för 10 månader, dock högst för den tid som anställningsförhållandet varar. I sysselsättningsstöd betalas högst 1770 euro i månaden. Med lönekostnader som täcks med stödet avses lön på basis av arbetstid eller entreprenad som omfattas av förskottsinnehållning.

För vem och på vilka villkor

Sysselsättningsstöd kan sökas av företag, kommuner, samkommuner eller välfärdsområden eller andra samfund, såsom föreningar, stiftelser, registrerade religionssamfund eller församlingar.

Stödet kan inte beviljas för ett anställningsförhållande som har börjat redan innan beslutet om beviljande av stöd fattades.

Som arbetsgivare förbinder du dig att betala lön minst enligt det kollektivavtal som tillämpas på anställningsförhållandet eller sedvanlig och skälig lön till en arbetstagare som anställts med stödet, om det inte finns något tillämpligt kollektivavtal. Stödet kan inte beviljas, om lönen för den som anställs med stödet enbart bestäms utifrån arbetsresultatet.

Stöd beviljas inte om

  • stödet förvrider konkurrensen i förhållande till andra som erbjuder samma produkter eller tjänster
  • arbetsgivaren väsentligt har försummat sin lönebetalningsskyldighet eller sina skyldigheter att betala skatter eller lagstadgade avgifter
  • organisationen du representerar är ett företag i svårigheter enligt EU:s allmänna gruppundantagsförordning om statligt stöd eller omfattas av ett obetalt betalningskrav som grundar sig på ett beslut av Europeiska kommissionen och där stödet har förklarats strida mot reglerna eller vara olämplig för den inre marknaden.

Det är möjligt att få stöd trots uppsägningar eller permitteringar när antalet arbetstagare i anställningsförhållande vid tidpunkten för ansökan om stöd är minst lika stort som vid tidpunkten för uppsägningen eller permitteringen av arbetstagarna. Stödet får inte försämra ställningen för dina anställda.

Gör so här

Ansök om stöd i god tid innan anställningsförhållandet inleds. Anställningsförhållandet kan inledas först när man har fått beslutet om stöd.

Det beviljade stödet betalas i efterhand så att de lönebetalningsperioder som avslutats under en kalendermånad inkluderas i utbetalningsperioden. Du kan ansöka om utbetalning av stöd för flera utbetalningsperioder. Stödet betalas dock per utbetalningsperiod.
 
Lämna in ansökan om utbetalning till arbetskraftsmyndigheten inom tre månader från utgången av den kalendermånad under vilken den sista utbetalningsperioden som ingår i stödperioden upphör. Stödperionden är den period som har fastställt som stödets varaktighet.

Ansök om stöd och utbetalning i e-tjänsten

Ansök om stöd och utbetalning med en elektronisk blankett i e-tjänsten. Logga in i e-tjänsten med personliga bankkoder, mobilcertifikat eller certifikatkort.

Fyll i ansökan i e-tjänsten och bifoga nödvändiga bilagor. Tjänstens interna anvisningar hjälper dig att fylla i ansökan. I e-tjänsten kan du lämna in ansökan, svara på begäran om komplettering av ansökan, komplettera din ansökan och ta emot beslut som gäller ditt ärende.

I e-tjänsten kan ansökan lämnas in av en befullmäktigad person. Personer som har en fullmakt eller en rätt att sköta ärenden som grundar sig på registeruppgifter kan uträtta ärenden för en organisations räkning utan en separat fullmakt. E-tjänsten kontrollerar personens rätt att uträtta ärenden i samband med inloggningen.

Det fullmaktsärende som används i stödet heter Ansökan om lönesubvention.

Du får rådgivning om användningen och befullmäktigandet av e-tjänsten via FöretagsFinland rådsgivningtjänst.

Bläddra bland regionala tjänster

Närmare information och anvisningar hittar du i servicebeskrivningen som publicerats av arbetskraftsmyndigheten i ditt område.

Lönesubventionen är ett ekonomiskt stöd för arbetsgivaren för lönekostnaderna för en arbetslös arbetssökande.

Målgrupp

Företag och samfund

Lönesubvention är ett stöd som är avsett för att främja sysselsättningen av arbetslösa arbetssökande och som arbetskraftsmyndigheten kan bevilja arbetsgivaren för lönekostnader. Syftet med lönesubventionerat arbete är att främja sysselsättningen av arbetslösa arbetssökande på den öppna arbetsmarknaden och förbättra deras yrkeskompetens. Lönesubventionen främjar också möjligheterna för personer med nedsatt arbetsförmåga och långtidsarbetslösa som fyllt 60 år att få arbete och delta i arbetslivet. Lönesubventionen beviljas och betalas till arbetsgivaren, men beviljandet utgår alltid från den arbetslösa arbetssökandens servicebehov.

Lönesubvention kan beviljas för

  • heltidsanställning som gäller tills vidare
  • anställningsförhållande som gäller för en viss tid på heltid
  • läroavtalsutbildning eller
  • deltidsanställning, om den som beviljar stödet anser det vara ändamålsenligt och det främjar den arbetssökandes möjligheter att få sysselsättning.

Arbetskraftsmyndigheten bedömer om lönesubventionen är det mest ändamålsenliga sättet att främja sysselsättningen av den arbetslösa arbetssökanden och beslutar separat om varje stödperiods längd och omfattning. Uppgiften om lönesubventionen har antecknats i den arbetslösa arbetssökandens sysselsättningsplan eller hens lönesubventionskort.

Längden på lönesubventionsperioden påverkas till exempel av hur länge personen som anställs har varit arbetslös och hur den nedsatta arbetsförmågan påverkar arbetsprestationen. Lönesubventionen beviljas oftast för fem eller tio månader beroende på längden på arbetslösheten som föregick lönesubventionen. Lönesubventionen beviljas för högst den tid som anställningsförhållandet varar. Lönesubvention kan beviljas för anställning av en långtidsarbetslös som fyllt 60 år för högst 24 månader åt gången.

Lönesubventionens belopp är oftast 50 procent av lönekostnaderna för den som anställs med subventionen. Beloppet av den lönesubvention som beviljas för att anställa en person med nedsatt arbetsförmåga är 70 procent av lönekostnaderna. För en förening, stiftelse eller ett registrerat religionssamfund kan subventionen utgöra 100 procent av lönekostnaderna. Lönesubvention beviljas till ett belopp av 1260–2020 euro i månaden enligt grunderna för beviljande av stöd. Med lönekostnader som täcks med lönesubventionen avses lön på basis av arbetstid eller entreprenad som omfattas av förskottsinnehållning.

För vem och på vilka villkor

Lönesubvention kan sökas av företag, kommuner, samkommuner eller välfärdsområden eller andra samfund, såsom föreningar, stiftelser, registrerade religionssamfund eller församlingar.

Lönesubvention kan inte heller beviljas för ett anställningsförhållande som har börjat redan innan beslutet om beviljande av stöd fattades. Ett undantag till detta är beviljandet av en ny lönesubventionsperiod när den nya perioden börjar omedelbart efter att den föregående subventionsperioden upphör.

Som arbetsgivare förbinder du dig att betala lön minst enligt det kollektivavtal som tillämpas på anställningsförhållandet eller sedvanlig och skälig lön till en arbetstagare som anställts med subventionen, om det inte finns något tillämpligt kollektivavtal. Lönesubvention kan inte beviljas, om lönen för den som anställs med subventionen enbart bestäms utifrån arbetsresultatet.

Lönesubvention beviljas inte om

  • subventionen förvrider konkurrensen i förhållande till andra som erbjuder samma produkter eller tjänster
  • arbetsgivaren väsentligt har försummat sin lönebetalningsskyldighet eller sina skyldigheter att betala skatter eller lagstadgade avgifter
  • organisationen du representerar är ett företag i svårigheter enligt EU:s allmänna gruppundantagsförordning om statligt stöd eller omfattas av ett obetalt betalningskrav som grundar sig på ett beslut av Europeiska kommissionen och där stödet har förklarats strida mot reglerna eller vara olämplig för den inre marknaden.

Det är möjligt att få lönesubvention trots uppsägningar eller permitteringar när antalet arbetstagare i anställningsförhållande vid tidpunkten för ansökan om lönesubvention är minst lika stort som vid tidpunkten för uppsägningen eller permitteringen av arbetstagarna. Lönesubventionen får inte försämra ställningen för dina anställda.

Om den som anställts med subventionen övergår i en annan arbetsgivares tjänst mitt under lönesubventionsperioden på grund av överlåtelse av verksamhet, fusion eller delning av en sammanslutning eller sammanslagning av sammanslutningar, kan lönesubvention beviljas för den arbetsgivare som tar emot arbetstagaren för den tid som återstår av den lönesubventionsperiod som beviljats den överlåtande arbetsgivaren. Den mottagande arbetsgivaren skall lämna in ansökan om lönesubvention till arbetskraftsmyndigheten inom en månad efter att den som anställts med subventionen har övergått i anställning hos förvärvaren eller den mottagande sammanslutningen.

Gör so här

Ansök om lönesubvention i god tid innan anställningsförhållandet inleds. Anställningsförhållandet kan inledas först när man har fått beslutet om lönesubvention.

Om du ansöker om fortsättning på lönesubventionen ska du lämna in en ansökan om fortsättning innan den nya lönesubventionsperioden börjar. Anställningsförhållandet bör fortsätta omedelbart efter att förgående lönesubventionsperioden har upphört.

Beviljad lönesubvention betalas i efterhand så att de lönebetalningsperioder som avslutats under en kalendermånad inkluderas i utbetalningsperioden. Du kan ansöka om utbetalning av stöd för flera utbetalningsperioder. Subventionen betalas dock per utbetalningsperiod.
 
Lämna in ansökan om utbetalning till arbetskraftsmyndigheten inom tre månader från utgången av den kalendermånad under vilken den sista utbetalningsperioden som ingår i subventionsperioden upphör. Subventionsperionden är den period som har fastställt som subventionens varaktighet.

Ansök om lönesubvention och utbetalning i e-tjänsten

Ansök om lönesubvention och utbetalning med en elektronisk blankett i e-tjänsten. Logga in i e-tjänsten med personliga bankkoder, mobilcertifikat eller certifikatkort.

Fyll i ansökan i e-tjänsten och bifoga nödvändiga bilagor. Tjänstens interna anvisningar hjälper dig att fylla i ansökan. I e-tjänsten kan du lämna in ansökan, svara på begäran om komplettering av ansökan, komplettera din ansökan och ta emot beslut som gäller ditt ärende.

I e-tjänsten kan ansökan lämnas in av en befullmäktigad person. Personer som har en fullmakt eller en rätt att sköta ärenden som grundar sig på registeruppgifter kan uträtta ärenden för en organisations räkning utan en separat fullmakt. E-tjänsten kontrollerar personens rätt att uträtta ärenden i samband med inloggningen.

Det fullmaktsärende som används i stödet heter Ansökan om lönesubvention.

Utöver fullmakten förutsätter användningen av e-tjänsten ett FO-nummer av samfundskunder.

Du får rådgivning om användningen och befullmäktigandet av e-tjänsten via FöretagsFinland rådsgivningtjänst.

På Jobbmarknadens regionala sidorna har också samlats kontaktuppgifter som arbetskraftsmyndigheterna meddelat.

Bläddra bland regionala tjänster

Närmare information och anvisningar hittar du i servicebeskrivningen som publicerats av arbetskraftsmyndigheten i ditt område.

Gemensamt anskaffad utbildning är arbetskraftsutbildning som ordnas av arbetskraftsmyndigheten och företaget tillsammans.

Målgrupp

Företag och samfund

Gemensamt anskaffad utbildning är arbetskraftsutbildning som arbetskraftsmyndigheten kan ordna tillsammans med arbetsgivaren, uppdragsgivaren för en person som ämnar bli företagare eller det överlåtande företaget så att denne deltar i finansieringen av utbildningen.

Som arbetsgivare kan du ordna arbetskraftsutbildning för att öka den nuvarande eller kommande personalens yrkeskompetens och färdigheter. Du kan ordna gemensamt anskaffad utbildning när utbildningen riktar sig till dina arbetstagare eller inhyrd personal, personer som anställs i din tjänst eller personer som permitterats eller sagts upp från din tjänst.

Utbildningen kan också vara riktad till dig som företagare när du ska inleda din företagsverksamhet.

För vem och på vilka villkor

Arbetskraftsmyndigheten utreder om förutsättningarna för utbildning uppfylls och om det finns behov av utbildning.

Om utbildningen är riktad till personer som anställs av arbetsgivaren, är arbetsgivarens betalningsandel av utbildningens totalpris utan mervärdesskatt 30 procent och arbetskraftsmyndighetens andel 70 procent. 

Om utbildningen är riktad till personer som permitterats eller sagts upp från arbetsgivarens tjänst, är arbetsgivarens betalningsandel av utbildningens totalpris utan mervärdesskatt 20 procent och arbetskraftsmyndighetens andel 80 procent.

Om gemensamt anskaffad utbildning riktar sig till arbetstagare som är anställda hos arbetsgivaren eller inhyrd personal vars syfte är att fortsätta i arbetsgivarens tjänst, är arbetsgivarens betalningsandel av utbildningens totalpris utan mervärdesskatt 30–50 procent. Betalningsandelarna bestäms av utbildningens totala pris exklusive mervärdesskatt utifrån antalet arbetstagare hos arbetsgivaren och arbetsgivarens årliga omsättning eller balansräkning.

Normal introduktions- och personalutbildning som ska betalas av arbetsgivaren finansieras inte som gemensamt anskaffad utbildning och inte heller utbildning som arbetsgivare ordnar för att uppfylla de nationella utbildningsnormerna.

Som blivande företagare kan du ordna gemensamt anskaffad utbildning för att öka företagarfärdigheterna för dig själv, om du som företagare har få uppdragsgivare eller om du har för avsikt att skaffa företagarrättigheter av ett annat företag. 

Gör so här

Kontakta arbetskraftsmyndigheten i ditt område och lämna ett framställning om gemensamt anskaffad utbildning.

Handläggaren av ditt förslag bedömer personalens utbildningsbehov tillsammans med dig och upprättar en preliminär utbildningsplan.

På Jobbmarknadens regionala sidorna har också samlats kontaktuppgifter som arbetskraftsmyndigheterna meddelat.

Bläddra bland regionala tjänster

Närmare information och anvisningar hittar du i servicebeskrivningen som publicerats av arbetskraftsmyndigheten i ditt område.

Med hjälp av arbetsförmedlingsservice kan du hitta och rekrytera en arbetstagare.

Målgrupp

Företag och samfund

Som arbetsgivare får du rådgivning och hjälp av arbetskraftsmyndigheten för att besätta en ledig arbetsplats samt information om arbetssökande och arbetsmarknadssituationen i branschen. Arbetsgivare kan beviljas ekonomiskt stöd om den som anställs är arbetslös eller om personens skada eller sjukdom förutsätter annat stöd. 

Arbetsförmedlingsservice för arbetsgivare är till exempel att publicera arbetsplatser, förmedla information om lediga arbetsplatser, söka upp och presentera arbetssökande kandidater samt ordna rekryteringstillfällen. 

För vem och på vilka villkor

Avgiftsfria arbetsförmedlingsservice är avsedda för företag som agerar som arbetsgivare, andra organisationer och privatpersoner.

Gör so här

Om du behöver rådgivning eller arbetsförmedlingsservice, kontakta arbetskraftsmyndigheten i ditt område.

På Jobbmarknadens regionala sidorna har också samlats kontaktuppgifter som arbetskraftsmyndigheterna meddelat.

Bläddra bland regionala tjänster

Närmare information och anvisningar hittar du i servicebeskrivningen som publicerats av arbetskraftsmyndigheten i ditt område.

Du kan ansöka om stöd för specialarrangemang om en anställd har en skada eller sjukdom som kräver nya arbetsredskap eller ändringar på arbetsplatsen.

Målgrupp

Företag och samfund

Som arbetsgivare kan du få stöd för specialarrangemang på arbetsplatsen om en skada eller sjukdom hos den som anställs eller är anställd förutsätter

  • nya arbetsredskap eller inredningar
  • förändringsarbeten som utförs på arbetsplatsen eller
  • hjälp av en annan arbetstagare.

Stödet främjar partiellt arbetsföra personers möjligheter att placeras i lämpligt arbete eller bevara sin arbetsplats på den öppna arbetsmarknaden.

För vem och på vilka villkor

Stödet för specialarrangemang på arbetsplatsen är behovsprövat. Arbetskraftsmyndigheten bedömer stödets ändamålsenlighet. I bedömningen beaktas din arbetstagares behov och din organisations ekonomiska ställning. Du måste lämna in tillräckliga utredningar till arbetskraftsmyndigheten för att bedöma behovet av stöd för specialarrangemang.

För att stöd för specialarrangemang ska beviljas för anskaffningar eller förändringsarbeten som beror på en arbetstagares skada eller sjukdom förutsätts att du som arbetsgivare deltar i kostnadstäckningen med ett belopp som kan anses skäligt.

Stödets maximibelopp för att skaffa arbetsredskap eller förändringsarbeten på arbetsplatsen är 4000 euro per person. Arbetskraftsmyndigheten kan godkänna att stödet betalas i sin helhet eller delvis i förskott.

Arbetskraftsmyndigheten kan bevilja stöd för att ersätta hjälp som ges av en annan arbetstagare högst 20 timmar i månaden under högst 18 månader. Stödet på 20 euro i timmen betalas enligt de realiserade arbetstimmarna. För att ersätta hjälp som ges av en annan arbetstagare betalas högst 400 euro i månaden.

Stödet för specialarrangemang på arbetsplatsen används i första hand för att eliminera eller lindra de olägenheter som en skada eller sjukdom medför i rekryteringssituationer. Stöd för specialarrangemang kan också beviljas för att stödja bevarandet av arbetet för en person i anställningsförhållande. Stöd beviljas inte för anpassningsbehov som beror på företagarens egen skada eller sjukdom.

Stöd för specialarrangemang på arbetsplatsen för ekonomisk verksamhet beviljas som stöd enligt den allmänna gruppundantagsförordningen för statligt stöd.

Gör so här

Du kan endast ansöka om stöd med en elektronisk blankett. Arbetskraftsmyndigheten granskar villkoren för beviljande av stöd och begär vid behov tilläggsuppgifter innan beslutet fattas.

Ansök om stöd för specialarrabgemang på arbetsplatsen för förändringsarbeten eller anskaffning av arbetsredskap eller inredningar inom en månad från att förändringsarbetet gjorts eller arbetsredskapet eller inredningarna har anskaffats.

Stöd för specialarrangemang på arbetsplatsen för att ersätta hjälp som ges av en annan arbetstagare betalas i efterskott månatligen. Lämna in ansökan om utbetalning av stödet till arbetskraftsmyndigheten inom två månader från utbetalningsperiodens utgång.

Ansök om stöd och utbetalning i e-tjänsten

Ansök om stöd och utbetalning med en elektronisk blankett i e-tjänsten. Logga in i tjänsten med personliga bankkoder, mobilcertifikat eller certifikatkort.

Fyll i ansökan i e-tjänsten och bifoga nödvändiga bilagor. Tjänstens interna anvisningar hjälper dig att fylla i ansökan. I e-tjänsten kan du lämna in ansökan, svara på begäran om komplettering av ansökan, komplettera din ansökan och ta emot beslut som gäller ditt ärende.

I e-tjänsten kan ansökan lämnas in av en befullmäktigad person. Personer som har en fullmakt eller en rätt att sköta ärenden som grundar sig på registeruppgifter kan uträtta ärenden för en organisations räkning utan en separat fullmakt. E-tjänsten kontrollerar personens rätt att uträtta ärenden i samband med inloggningen.

Det fullmaktsärende som används i stödet heter Ansöka om statsunderstöd för sysselsättning, miljö, företag och transport.

Utöver fullmakten förutsätter användningen av e-tjänsten ett FO-nummer av samfundskunder.

På Jobbmarknadens regionala sidorna har också samlats kontaktuppgifter som arbetskraftsmyndigheterna meddelat.

Bläddra bland regionala tjänster

Närmare information och anvisningar hittar du i servicebeskrivningen som publicerats av arbetskraftsmyndigheten i ditt område.

Genom arbetsprövning kan du utreda yrkesvals- och karriäralternativ i praktiska arbetsuppgifter och stöda din återgång till arbetslivet.

Målgrupp

Medborgare

Arbetsprövningen kan passa dig om du funderar på din bransch eller vill ta reda på om en bransch passar dig. Arbetsprövning är också ett alternativ om du länge har varit borta från arbetslivet. I arbetsprövningen deltar du i arbeten som allmänt utförs på arbetsplatsen. Arbetsprövningen är inte ett anställningsförhållande och den medför inga kostnader för arbetsgivaren.

Du kommer överens om arbetsprövningens längd och arbetstider tillsammans med arbetskraftsmyndigheten i ditt område och arbetsgivaren. Arbetsprövningen kan pågå högst sex månader. 

Under arbetsprövningen får du samma utkomstskydd för arbetslösa som när du är arbetslös.

Om det uppstår kostnader för deltagandet i arbetsprövningen kan du få kostnadsersättning för dagarna du deltar. Om den som betalar arbetslöshetsförmånen, det vill säga arbetslöshetskassan eller FPA inte betalar ersättning, kan arbetskraftsmyndigheten betala behovsprövad kostnadsersättning.

För vem och på vilka villkor

Du kan delta i arbetsprövningen om

  • du har anmält dig som arbetssökande
  • arbetsprövningen har avtalats i din sysselsättningsplan
  • arbetskraftsmyndigheten bedömer att arbetsprövningen är det bästa sättet att stöda din sysselsättning.

I din sysselsättningsplan kommer du överens med arbetskraftsmyndigheten om du själv skaffar en plats för arbetsprövning eller om du behöver hjälp med att hitta en plats.

Arbetsprövningen kan anordnas av ett företag, en enskild näringsidkare, en kommun, en samkommun, en annan sammanslutning, en stiftelse eller ett statligt ämbetsverk eller en inrättning. En privatperson kan inte anordna arbetsprövning. Du kan inte delta i arbetsprövning på en arbetsplats som du redan står i anställningsförhållande till.

Gör so här

Kontakta arbetskraftsmyndigheten i ditt område och fråga om du har möjlighet att delta i arbetsprövning.

På Jobbmarknadens regionala sidorna har också samlats kontaktuppgifter som arbetskraftsmyndigheterna meddelat.

Bläddra bland regionala tjänster

Närmare information och anvisningar hittar du i servicebeskrivningen som publicerats av arbetskraftsmyndigheten i ditt område.