Anvisningar och stöd⁠

Jag är intresserad av att sysselsätta mig själv

Sätten att arbeta förändras och öppnar nya möjligheter för dig att sysselsätta dig själv. Utöver traditionellt lönearbete och företagande kan du också sysselsätta dig exempelvis som lättföretagare, frilansare eller närståendevårdare. På Jobbmarknaden hittar du information om många olika sätt att sysselsätta dig själv.

Information om situationen

Inom kultur och vetenskap kan du sysselsätta dig med hjälp av stipendium till exempel som konstnär eller forskare. Stipendier beviljas av staten samt av privata stiftelser och fonder.

Att söka stipendier för konstnärlig verksamhet 

Centret för konstfrämjande Taike delar årligen ut statsunderstöd i form av stipendier och understöd för skapande av konst.

Stipendierna är riktade till individer och arbetsgrupper, bidragen till samfund.

Bidragen kan ansökas av samfund med rättsförmåga som föreningar, andelslag och företag. Oregistrerade samfund, enskilda näringsidkare eller individer kan inte få bidrag från Taike.

Konstnärsstipendier och arbetsstipendier är avsedda att användas för konstnärligt arbete. Taike beviljar också projektstipendier för enskilda projekt. De special- och verksamhetsunderstöd som Taike delar ut är avsedda för föreningar, fonder, andelslag, kommuner och företag. 

Utbildnings- och kulturministeriet delar ut statsunderstöd bland annat för utbildning, vetenskap, kultur, idrott och ungdomsarbete. Du ska ansöka om understöden separat och beviljandet av dem är prövningsbaserat. Ministeriet beviljar i huvudsak understöd till sammanslutningar. 

I Finland finns dessutom flera privata stiftelser och fonder som beviljar stipendier. Information om ansökningsomgångar om finansiering hittar du på forskning.fi. De flesta instanser som beviljar stipendier har ansökningstider, men en del av understöden kan sökas året runt. 

Läs mer
Mer information

Att söka stipendier för vetenskaplig verksamhet 

Om du arbetar inom vetenskap eller forskning kan du ansöka om stipendium för din utkomst och för utgifter i anslutning till forskning. Du kan få stipendium om du är studerande som avlägger grundexamen eller forskarstuderande. Studerande som avlägger en grundexamen beviljas ofta engångsstipendium, men påbyggnadsstuderande kan beviljas stipendier för en längre tid. Arbetsgrupper kan också få stipendium.  

Information om ansökningsomgångar om finansiering hittar du på forskning.fi. De flesta instanser som beviljar stipendier har ansökningstider, men en del av understöden kan sökas året runt. 

Mer information

Franchising är en metod för företagande där du grundar ett företag som självständig företagare, men som medlem i en företagskedja enligt en färdig modell.

Franchising kan vara ett lämpligt alternativ för dig som vill bli företagare men inte har en färdig företagsidé. När du ingår franchising-avtal får du rätt att använda företagskedjans varumärke och affärsverksamhetsmodell. Du betalar en ersättning ni kommit överens om för dessa rättigheter, som kan vara en årlig avgift eller en viss procentuell andel av antingen försäljningen eller vinsten. 

Under de senaste decennierna har franchising varit en växande form av företagande. De vanligaste franchising-kedjorna är restauranger, kaféer och kiosker, men i Finland har modellen spridit sig till allt fler nya branscher.

Om franchising kunde vara ett lämpligt alternativ för dig kan du läsa mer om modellen på Företagarna i Finlands och Suomen Franchising-Yhdistys webbplatser.

Mer information

Som frilansare kan du arbeta för en eller flera uppdragsgivare samtidigt utan fast anställning.

Som frilansare arbetar du antingen som arbetstagare eller företagare eller så får du arbetsersättning för ditt arbete. Du kan ingå ett uppdragsavtal som skapar ett tidsbundet anställningsförhållande eller arbeta som företagare. Om du får arbetsersättning för ditt arbete omfattas du inte av arbetslagstiftningen, utan din ställning jämställs med en företagare. 

Många blir frilansare eftersom de på så sätt får större frihet att påverka sina egna arbetssätt, arbetstider och innehållet i sina projekt. Som frilansare har du dock ett större ansvar än löntagare för din utkomst och för att dina rättigheter tillgodoses. 

Inom vissa branscher är frilansare ett så etablerat sätt att sysselsätta sig att det inte nödvändigtvis finns några andra alternativ.

Läs mer
Mer information

Som influerare i sociala medier kan du få inkomster på många olika sätt.

kuvituskuva

Många producerar innehåll för sociala medier som hobby på fritiden. Dessutom har sociala medier blivit ett allt populärare sätt att skaffa sig utkomst både som huvud- och bisyssla. Antalet följare har en stor inverkan på hur mycket inkomster man kan tjäna på innehållsproduktion i sociala medier.

Som influerare i sociala medier kan du få inkomster till exempel från kommersiellt samarbete och reklam som visats i samband med innehållet du producerar. Många av de mest populära influerarna medier arbetar ibland som talare eller speaker vid sidan av innehållsproduktionen.

När du gör kommersiellt samarbete ska du välja det sätt att fakturera för arbetet som passar dig bäst. Du kan grunda en firma och skaffa ett eget FO-nummer eller fakturera för samarbetet utan FO-nummer via en faktureringstjänst. Vilket alternativ som passar dig bäst beror på dina inkomsters storlek. Om årsinkomsterna från samarbetet överstiger 5 000 euro lönar det sig att bekanta sig med att grunda en firma. Överväg också att anlita en bokföringstjänst, eftersom du med hjälp av den kan låta en yrkesutbildad person utföra det administrativa arbetet och själv koncentrera dig på innehållsproduktionen.

I synnerhet influerare som får större inkomster föredrar aktiebolag som företagsform, eftersom de då kan betala lön till sig själva och sysselsätta andra. Om du tjänar över 40 000 euro per år genom sociala medier lönar det sig att överväga att grunda ett aktiebolag.

Kom ihåg att dina inkomster från sociala medier är skattepliktiga. Till dessa hör också olika produkter och tjänster som erhållits som arvode.

Läs mer
Mer information

Som professionell idrottare kan du trygga din utkomst till exempel med ett avtal med en idrottsförening, ett stipendium eller ett sponsoravtal.

Som idrottare kan du skaffa dig din utkomst på många olika sätt. Om du hör till en idrottsförening kan du ingå ett spelaravtal med din idrottsförening. I avtalet kommer ni överens om de villkor enligt vilka du förbinder dig att ge din insats till förmån för föreningen och om det vederlag som idrottsföreningen betalar för detta. Idrottsarbetet avviker från vanligt arbete, så spelaravtal har många unika drag.

Dessutom beviljar undervisnings- och kulturministeriet idrottsutövare tränings- och övningsstipendier samt statsunderstöd för motion och idrott. Du ska ansöka om stipendier och understöd separat och beviljandet av dem är prövningsbaserat. I Finland finns dessutom flera privata stiftelser och fonder som beviljar stipendier. 

Som idrottare kan du också få inkomster från tävlingspriser, deltagararvoden samt arvoden som grundar sig på reklam- och sponsoravtal. Ett sponsoravtal är ett samarbetsavtal mellan en idrottsutövare och ett företag där företaget betalar idrottsutövaren ersättning till exempel för att använda företagets produkter, uppträda på företagets tillställningar samt på andra sätt marknadsföra företaget och öka dess synlighet. Om du har många följare i sociala medier kan du få inkomster från olika kommersiella samarbeten.

Mer information

Tjänster

Genom arbetsprövning kan du utreda yrkesvals- och karriäralternativ i praktiska arbetsuppgifter och stöda din återgång till arbetslivet.

Målgrupp

Medborgare

Arbetsprövningen kan passa dig om du funderar på din bransch eller vill ta reda på om en bransch passar dig. Arbetsprövning är också ett alternativ om du länge har varit borta från arbetslivet. I arbetsprövningen deltar du i arbeten som allmänt utförs på arbetsplatsen. Arbetsprövningen är inte ett anställningsförhållande och den medför inga kostnader för arbetsgivaren.

Du kommer överens om arbetsprövningens längd och arbetstider tillsammans med arbetskraftsmyndigheten i ditt område och arbetsgivaren. Arbetsprövningen kan pågå högst sex månader. 

Under arbetsprövningen får du samma utkomstskydd för arbetslösa som när du är arbetslös.

Om det uppstår kostnader för deltagandet i arbetsprövningen kan du få kostnadsersättning för dagarna du deltar. Om den som betalar arbetslöshetsförmånen, det vill säga arbetslöshetskassan eller FPA inte betalar ersättning, kan arbetskraftsmyndigheten betala behovsprövad kostnadsersättning.

För vem och på vilka villkor

Du kan delta i arbetsprövningen om

  • du har anmält dig som arbetssökande
  • arbetsprövningen har avtalats i din sysselsättningsplan
  • arbetskraftsmyndigheten bedömer att arbetsprövningen är det bästa sättet att stöda din sysselsättning.

I din sysselsättningsplan kommer du överens med arbetskraftsmyndigheten om du själv skaffar en plats för arbetsprövning eller om du behöver hjälp med att hitta en plats.

Arbetsprövningen kan anordnas av ett företag, en enskild näringsidkare, en kommun, en samkommun, en annan sammanslutning, en stiftelse eller ett statligt ämbetsverk eller en inrättning. En privatperson kan inte anordna arbetsprövning. Du kan inte delta i arbetsprövning på en arbetsplats som du redan står i anställningsförhållande till.

Gör so här

Kontakta arbetskraftsmyndigheten i ditt område och fråga om du har möjlighet att delta i arbetsprövning.

På Jobbmarknadens regionala sidorna har också samlats kontaktuppgifter som arbetskraftsmyndigheterna meddelat.

Bläddra bland regionala tjänster

Närmare information och anvisningar hittar du i servicebeskrivningen som publicerats av arbetskraftsmyndigheten i ditt område.

Om du behöver hjälp med att ansöka om utkomstskydd för arbetslösa, se innehållet på Jobbmarknaden eller ring den riksomfattande rådgivningstjänsten.

Med arbetskraftsutbildning utvecklar du din yrkeskompetens och främjar din sysselsättning.

Målgrupp

Medborgare

Arbetskraftsutbildningen utvecklar dina yrkesfärdigheter och främjar din sysselsättning. Arbetskraftsutbildning är utbildning som ordnas av arbetskraftsmyndigheten. Arbetskraftsmyndigheten och genomförare av utbildningen planerar utbildningen tillsammans. Även arbetsgivare kan delta i ordnandet av arbetskraftsutbildning.

Arbetskraftsutbildning kan vara

  • utbildning som ökar yrkeskompetensen och yrkesfärdigheterna
  • utbildning som ökar företagarfärdigheterna
  • integrationsutbildning.

Arbetskraftsutbildningen är avgiftsfri för dig, så du behöver inte betala deltagar- eller examensavgifter. Kort- och tillståndsutbildningarna kan dock vara avgiftsbelagda.

Om du är arbetslös har du under arbetskraftsutbildningen rätt till samma utkomstskydd för arbetslösa som när du är arbetslös. 

Om det uppstår kostnader för deltagandet i utbildningen kan du få kostnadsersättning för dagarna du deltar. Om du inte får kostnadsersättning av den som betalar utkomstskyddet för arbetslösa, det vill säga arbetslöshetskassan eller FPA, kan du ansöka om kostnadsersättning enligt prövning hos arbetskraftsmyndigheten i ditt område.

För vem och på vilka villkor

Du kan antas till arbetskraftsutbildning om

  • du har avslutat din läroplikt
  • arbetskraftsmyndigheten har konstaterat att du har behov av utbildning
  • du lämpar dig för den utbildning du söker samt för uppgifter som utbildningen ger färdigheter för.

Om du är under 20 år kan du antas till arbetskraftsutbildning endast om det inte är möjligt eller ändamålsenligt att genomföra utbildningen som frivilliga studier.

Den arbetskraftsmyndighet som ordnar utbildningen beslutar om antagningen av studerande. Arbetskraftsmyndigheten säkerställer att du uppfyller inträdeskraven för utbildningen. Vid antagningen av studerande kan man använda intervjuer och lämpliga testmetoder. Arbetskraftsmyndigheten ger dig ett skriftligt beslut om resultatet av antagningen.

Gör so här

De arbetskraftsutbildningar som du kan söka till finns i webbtjänsten Utbildning och tjänster.

Hur söker jag till utbildningen?

Sök till arbetskraftsutbildningen i Jobbmarknadens e-tjänst.

Om du inte kan använda e-tjänsten kan du söka till utbildningen också med blanketten Ansökan till arbetskraftsutbildning.

Bekanta dig med inträdeskraven till utbildningar som du är intresserad av innan du lämnar in ansökan.

Om du är arbetslös arbetssökande kan du ansöka om ersättning för rese- och logikostnader hos arbetskraftsmyndigheten för resor som gäller urvalstillfällen till arbetskraftsutbildning eller lämplighetsprov eller besök vid läroanstalten innan arbetskraftsutbildningen inleds, om din funktionsnedsättning eller sjukdom förutsätter att du bekantar dig med läroanstaltens hinderslöshet och lämplighet.

Bläddra bland regionala tjänster

Närmare information och anvisningar hittar du i servicebeskrivningen som publicerats av arbetskraftsmyndigheten i ditt område.