Anvisningar och stöd⁠

Jag permitterar eller säger upp personal

Ekonomiska och produktionsrelaterade grunder kan leda till permitteringar eller uppsägningar. Arbetsavtal kan ta slut också av andra orsaker. På Jobbmarknaden hittar du mer information om omställningsförhandlingar, permittering, uppsägning och deras alternativa möjligheter.

Information om situationen

Om ditt företags ekonomiska situation har försämrats kan uppsägning eller permittering av arbetstagare vara de första lösningarna som du kommer att tänka på. Det lönar sig dock att bekanta sig med olika alternativ särskilt när en besvärlig situation endast verkar tillfällig.

Arbetstidsarrangemang

Med hjälp av arbetstidsarrangemang såsom en arbetstidsbank kan du reglera arbetstiden för dina arbetstagare och skapa flexibilitet i säsongsbetonat arbete. Med hjälp av arbetstidsarrangemangen kan du låta dina arbetstagare arbeta mer under brådskande tider, och då samlar de på sig avlönad ledighet för lugnare perioder. Kom dock ihåg att under hektiska tider ta extra väl hand om arbetstagarnas ork.  

Att flytta semestern

Genom att flytta semestern kan du eventuellt undvika att säga upp eller permittera en arbetstagare. Kom ihåg att först förhandla med arbetstagaren om att flytta semestern.

Kompletterande utbildning

Du kan utveckla arbetstagarnas kompetens i en föränderlig arbetsmiljö genom kompletterande utbildning. Diskutera först med arbetstagaren om hen är intresserad av utbildning och de nya arbetsuppgifter som en utbildning möjliggör.

Att erbjuda annat arbete

Att erbjuda annat arbete är en lagstadgad skyldighet före du säger upp någon. Som arbetsgivare ska du alltså alltid utreda om företaget har en annan möjlig arbetsuppgift för den arbetstagare som sägs upp. Du ska ordna utbildning för en ny uppgift om det är rimligt för både dig och dina arbetstagare.

Du kan kontakta arbetskraftsmyndigheten i din region via Jobbmarknadens e-tjänster och få hjälp med olika situationer inom arbetsgivarskapet.

Du hittar arbetskraftsmyndighetens tjänster för arbetsgivare och företagare i Företagets e-tjänster.

Mer information

Om arbetstagarnas arbetstidsarrangemang eller tilläggsutbildning inte löser företagets svåra situation kan du undvika uppsägningar genom att permittera personalen. Då upphör arbetstagarens arbete och lönebetalning, men anställningsförhållandet fortsätter.

Vid permittering avbryts arbetstagarens arbete och lönebetalning tillfälligt, men ert anställningsförhållande upphör inte. Permitteringen kan ske antingen på heltid eller deltid. Vid permittering på deltid arbetar din arbetstagare endast en del av sin arbetstid per dag eller vecka.

Som arbetsgivare kan du ensidigt besluta om permitteringsbehovet, men du kan också komma överens om permitteringen tillsammans med din arbetstagare.

Beroende på hur många arbetstagare du sysselsätter kan du också behöva ordna omställningsförhandlingar vid permittering.

Permittering kräver alltid grunder

Som arbetsgivare kan du permittera din arbetstagare antingen tills vidare eller för viss tid. Du kan permittera en arbetstagare på två olika grunder.

Du kan permittera en arbetstagare tills vidare om du också skulle ha ekonomiska eller produktionsmässiga orsaker att säga upp hen. Arbetsmängden ska ha minskat väsentligt och varaktigt och du kan inte erbjuda din arbetstagare annat arbete eller utbildning.

Om din möjlighet att erbjuda arbete har minskat tillfälligt kan du permittera din arbetstagare för viss tid. En permittering för viss tid kan vara högst 90 dagar. Även då är en förutsättning för permittering att du inte kan erbjuda din arbetstagare annat arbete eller utbildning.

Permitteringen gäller i första hand dina ordinarie arbetstagare. Du kan permittera en visstidsanställd endast om hen arbetar som vikarie för en av dina ordinarie arbetstagare och du skulle ha rätt att permittera den ordinarie arbetstagaren i fråga.

Som arbetsgivare får du avtala med din arbetstagare om permittering endast för en viss tid och på grunden av arbetsgivarens verksamhet och ekonomiska situation.

Arbetstagaren ska meddelas om permittering

Du ska alltid meddela den arbetstagare som permitteras om permitteringen. Anmälan om permittering ska ges personligen. Om detta inte är möjligt kan du skicka meddelandet per brev eller elektroniskt. Meddelandet om permittering ska också delges företrädarna för de arbetstagare som permitteras.

Du ska ge meddelandet senast 14 dagar innan permitteringen börjar. Anmälningstiden kan också vara längre, så kontrollera kollektivavtalet för din bransch om det finns ett sådant.

I permitteringsmeddelandet ska anges

  • grunden för permitteringen,
  • när permitteringen börjar och
  • permitteringens varaktighet eller en uppskattning av permitteringens varaktighet.

Om det är fråga om permittering för viss tid, ange varaktigheten exakt. Du ska ge ett skriftligt intyg över permitteringen om arbetstagaren begär det. 

Du kan kontakta arbetskraftsmyndigheten i din region via Jobbmarknadens e-tjänster och få hjälp med olika situationer inom arbetsgivarskapet.

Du hittar arbetskraftsmyndighetens tjänster för arbetsgivare och företagare i Företagets e-tjänster.

Bläddra bland regionala tjänster
Läs mer
Mer information

Omställningsförhandlingar är gemensam verksamhet mellan arbetsgivaren och personalen i syfte att säkerställa personalens möjligheter att påverka sina arbetsförhållanden.

Skyldigheterna i samband med omställningsförhandlingar beror på hur många anställda du regelbundet har.

Arbetsgivare med minst 50 anställda

Som arbetsgivare omfattas du av den lagstadgade förhandlingsskyldigheten om du regelbundet sysselsätter minst 50 arbetstagare och din organisation kommer att

  • göra omställningar i minst en arbetstagares arbetsuppgifter, arbetsmetoder eller arrangemang av arbetsutrymmen eller arbetstid,
  • göra åtgärder som kan leda till att en eller flera arbetstagare permitteras, sägs upp eller överförs till anställning på deltid av ekonomiska orsaker eller produktionsorsaker,
  • fatta beslut om permittering eller
  • överlåta affärsverksamheten.

Innan omställningsförhandlingarna inleds ska du lämna en skriftligt förhandlingsframställning där åtminstone tidpunkten för förhandlingarna, platsen där förhandlingarna ordnas och ett förslag på de ärenden som ska behandlas anges. En skriftlig förhandlingsframställning ska också lämnas till arbetskraftsmyndigheten senast när omställningsförhandlingarna inleds. Vid förhandlingarna ska grunderna för, verkningarna av och alternativen till åtgärder som gäller personalen behandlas. Ofta har vardera parten en separat företrädare med i förhandlingarna. Vid omställningsförhandlingar ska parterna agera konstruktivt och föra förhandlingar i en anda av samarbete för att uppnå enighet.

Arbetsgivare med minst 20 men färre än 50 anställda

Om du regelbundet sysselsätter 20-49 anställda ska du inleda omställningsförhandlingar i situationer där du överväger att minska antalet anställda som gäller minst 20 personer under en 90-dagarsperiod. Med minskningsåtgärder avses uppsägningar, permitteringar, deltidsanställningar eller ensidig ändring av ett väsentligt villkor i arbetsavtalet på ekonomisk eller produktionsmässig grund.

Om du överväger permitteringar som varar i högst 90 dagar och grundar sig på en tillfällig minskning av förutsättningarna för att erbjuda arbete behöver du inte ordna omställningsförhandlingar.

Arbetsgivare med färre än 20 anställda

Om du regelbundet sysselsätter färre än 20 arbetstagare och överväger åtgärder för att minska personalen behöver du inte ordna omställningsförhandlingar. Ändå ska du före uppsägningen ge dina anställda en redogörelse för orsakerna och alternativen till uppsägningen samt informera dem om tillgängliga arbetskraftstjänster.

Hjälp och tilläggsanvisningar för omställningsförhandlingar

Du kan kontakta arbetskraftsmyndigheten i din region via Jobbmarknadens e-tjänster och få hjälp med olika situationer inom arbetsgivarskapet.

Du hittar arbetskraftsmyndighetens tjänster för arbetsgivare och företagare i Företagets e-tjänster.

Det finns noggranna tidsfrister för omställningsförhandlingarna, och om man bryter mot dem kan det leda till ersättningsavgifter eller böter. Bekanta dig noggrant med anvisningarna om omställningsförhandlingar. 

Om du har färre än 20 anställda gäller inte omställningsförhandlingarna dig. Ändå ska du före uppsägning ge dina arbetstagare en redogörelse för orsakerna till uppsägningen och alternativen samt informera dem om de sysselsättningstjänster som finns att tillgå.

Bläddra bland regionala tjänster
Mer information

Du kan säga upp en fast anställd arbetstagare endast av grundad anledning. En arbetstagare anställd på viss tid kan sägas upp endast om detta har avtalats separat. Om en anställd har brutit mot sina skyldigheter på ett mycket allvarligt sätt kan du häva anställningsförhållandet. Efter en uppsägning har du även skyldigheter gällande erbjudande om anställning och återtagande av arbetstagaren.

Uppsägning av ordinarie arbetstagare

Om du ska säga upp en fast anställd arbetstagare ska du ha en grundad orsak till uppsägningen. Kom också ihåg att den uppsagda personens anställningsförhållande inte upphör omedelbart utan efter uppsägningstiden. Längden på din arbetstagares anställningsförhållande påverkar uppsägningstidens längd. Du måste höra arbetstagaren innan du avslutar anställningsförhållandet.
 
En arbetstagare kan däremot utan orsak säga upp sig från ett fast anställningsförhållande, men är skyldig att iaktta uppsägningstiden.
 
Du kan ha en orsak till uppsägning om
 
•    din arbetstagare bryter mot skyldigheterna i anställningsförhållandet,
•    din arbetstagares förutsättningar att arbeta förändras väsentligt och hen inte längre kan utföra sitt arbete eller
•    de arbetsuppgifter du erbjuder minskar permanent och du kan inte erbjuda någon annan arbetsuppgift som arbetstagaren kan övergå eller utbilda sig till. 
 
Bekanta dig noggrant med de godkända och förbjudna grunderna för uppsägning på Arbetarskyddets webbplats.

Mer information

Att avsluta en visstidsanställning

En visstidsanställning upphör vid en på förhand överenskommen tidpunkt i arbetsavtalet eller när arbetstagaren har slutfört de arbeten som avtalats i arbetsavtalet. Du kan säga upp en visstidsanställd arbetstagare i ett anställningsförhållande endast om ni har avtalat om det separat antingen i arbetsavtalet eller under anställningsförhållandet. 
 
Om du ingår ett arbetsavtal för viss tid på över fem år med din arbetstagare, omfattas anställningsförhållandet av praxis för uppsägning av ett fast anställningsförhållande. 

Att häva ett anställningsförhållande

Vid hävning av ett anställningsförhållande upphör anställningsförhållandet omedelbart utan uppsägningstid. Som arbetsgivare kan du häva ett anställningsförhållande endast om arbetstagaren har brutit mot sina skyldigheter på ett mycket allvarligt sätt. Även din arbetstagare kan häva anställningsförhållandet om du allvarligt har brutit mot dina skyldigheter som arbetsgivare.
 
Under prövotiden har både du som arbetsgivare och din arbetstagare möjlighet att häva anställningsförhållandet utan särskild orsak. 
 
På arbetarskyddets webbplats hittar du noggranna anvisningar om att häva arbetsavtal och om eventuella orsaker till det.

Skyldighet att erbjuda arbete och utbildning

När du säger upp en arbetstagare är du skyldig att erbjuda hen arbete, i första hand arbete som motsvarar hens nuvarande uppgifter. Om sådant arbete inte finns, ska arbetstagaren erbjudas annat arbete som motsvarar hens utbildning, yrkesskicklighet eller erfarenhet.
 
Du ska ordna den utbildning som de nya uppgifterna förutsätter för arbetstagaren, om det är skäligt att ordna och delta i utbildningen för både dig och arbetstagaren.
 
Om du utövar bestämmanderätt i personalfrågor även i en annan organisation, ska du utreda om skyldigheten att erbjuda arbete eller utbilda kan uppfyllas i dessa andra organisationer. I fråga om denna skyldighet förutsätts inte att den uppsagda personen är arbetssökande och hens status ska inte kontrolleras hos arbets- och näringstjänsterna. Uppfyllandet av denna skyldighet undanröjer inte den senare återanställningsskyldigheten.   
 
Kom ihåg att när du behöver fler arbetstagare för uppgifter som lämpar sig för deltidsanställda ska du först erbjuda dina deltidsanställda arbetstagare arbete.

Återanställningsskyldighet

Om du inom fyra månader efter att anställningsförhållandena för personer som sagts upp av produktionsorsaker eller ekonomiska orsaker upphört anställer ny personal, är du skyldig att först erbjuda arbete till arbetstagare som sagts upp från samma eller liknande uppgifter.
 
Om den uppsagda personens anställningsförhållande har varat 12 år är tiden för återanställande 6 månader. För kommunala tjänsteinnehavare är återanställningsskyldigheten nio månader. Återanställningsskyldigheten för statstjänstemän är 12 månader och för arbetstagare nio månader. I kollektivavtal eller omställningsförhandlingar har man också kunnat komma överens om längre återanställningstider. Skyldigheten att återanställa gäller inte permitterade.
 
Om din organisation har en ledig arbetsplats som är lämplig för en arbetstagare som omfattas av återanställningsskyldigheten kan du via skyddad e-post kontrollera om arbetstagaren är arbetssökande hos arbetskraftsservicen, om inte annat avtalats under omställningsförhandlingarna. Arbetskraftsmyndigheten gör en anteckning om förfrågningen i sitt datasystem. Om en person är arbetssökande vid granskningstidpunkten ska du erbjuda hen arbete. Du ansvarar för att förvara arbetstagarens kontaktuppgifter, erbjuda arbete och för att det är fråga om ett verkligt behov av arbetskraft.
 
De ovan beskrivna skyldigheterna gäller även arbetsgivare som har sagt upp arbetstagare till följd av saneringsförfarande.

Du kan kontakta arbetskraftsmyndigheten i din region via Jobbmarknadens e-tjänster och få hjälp med olika situationer inom arbetsgivarskapet.

Du hittar arbetskraftsmyndighetens tjänster för arbetsgivare och företagare i Företagets e-tjänster.

Bläddra bland regionala tjänster
Mer information

Bekanta dig med omställningsskyddet om du måste säga upp arbetstagare av produktionsorsaker och ekonomiska orsaker. Omställningsskyddet hjälper både arbetsgivaren och den arbetstagare som sägs upp.

Syftet med omställningsskyddet är att hjälpa den uppsagda arbetstagaren och göra omställningssituationen lättare för dig som arbetsgivare.

I verksamhetsmodellen för omställningsskydd ingår

  • effektivare information,
  • att utarbeta en sysselsättningsfrämjande handlingsplan tillsammans med personalen,
  • att utarbeta en sysselsättningsplan för uppsagda inom arbetskraftsservicen,
  • ledighet med lön för den uppsagda så att hen kan söka nytt arbete,
  • att ordna utbildning eller delta i kostnaderna för studier som ordnas av andra instanser så att den uppsagda kan utbilda sig under uppsägningstiden eller i början av arbetslösheten samt
  • att erbjuda företagshälsovård till en uppsagd i sex månader från det att skyldigheten att arbeta upphörde.

Arbetskraftsmyndigheten erbjuder dig omställningsskyddstjänster. Vid arbetskraftsservicen arbetar utnämnda experter för omställningsskydd och de ansvarar för arbetskraftsservicen i situationer som gäller omställningsskydd.

Omställningsskyddet omfattar skyldigheter som gäller dig som arbetsgivare. Skyldigheterna beror på antalet anställda och hur många personer kom kommer att sägas upp.

Utvidgat omställningsskydd för personer som fyllt 55 år

Det utvidgade omställningsskyddet är avsett för dig som har fyllt 55 år. Syftet med tjänsten är att främja din snabba sysselsättning och förbättra din ställning på arbetsmarknaden.

Du har rätt till omställningsskydd för personer som fyllt 55 år, om

  • du har fyllt 55 år senast på uppsägningsdagen,
  • ditt arbetsavtal har sagts upp av produktionsorsaker och/eller ekonomiska orsaker 1.1.2023 eller senare,
  • du har varit anställd hos den uppsägande arbetsgivaren i minst fem år med avbrott på högst 30 dagar,
  • du har anmält dig som arbetssökande inom 60 dagar från uppsägningen.

Omställningsskyddet för personer som fyllt 55 år omfattar

  • omställningspenning,
  • utbildning inom ramen för omställningsskyddet,
  • sysselsättningsledighet som är 5, 15 eller 25 dagar lång.

Omställningspenningen motsvarar din genomsnittliga månadslön. Kom ihåg att ansöka om omställningspenning hos din egen arbetslöshetskassa eller FPA senast tre månader efter att ditt anställningsförhållande upphört.

Utbildning inom ramen för omställningsskyddet är en tjänst som är avsedd för en person som fyllt 55 år och som blivit uppsagd från sitt anställningsförhållande. Arbetskraftsmyndigheten ska ordna och bevilja utbildning för personen när arbetsgivaren har meddelat om uppsägningen.

Bläddra bland regionala tjänster

Gör tillsammans med personalen upp en sysselsättningsfrämjande verksamhetsplan

Om du tänker säga upp minst tio arbetstagare ska du tillsammans med din personal förbereda en sysselsättningsfrämjande verksamhetsplan. Planen ska beredas när samarbetsförfarandet inleds.

Av handlingsplanen ska framgå

  • den planerade tidtabellen för omställningsförhandlingarna,
  • förfarandet vid omställningsförhandlingarna,
  • planer för de verksamhetsprinciper som ska följas under uppsägningstiden när arbetskraftsservicens tjänster används samt
  • verksamhetsprinciper som främjar arbetstagarnas jobbsökning och utbildning.

Meddela arbetskraftsmyndigheten om uppsagda arbetstagares anställningsförhållande upphör. Ange antalet arbetstagare som ska sägas upp, yrken, arbetsuppgifter och tidpunkterna då anställningsförhållandet upphör.

Du kan kontakta arbetskraftsmyndigheten i din region via Jobbmarknadens e-tjänster och få hjälp med olika situationer inom arbetsgivarskapet.

Du hittar arbetskraftsmyndighetens tjänster för arbetsgivare och företagare i Företagets e-tjänster.

Berätta för arbetstagarna att de har rätt till en sysselsättningsplan. Om det finns färre än tio arbetstagare som sägs upp ska du vid omställningsförhandlingarna berätta hur dina arbetstagare kan söka sig till annat arbete, utbildning eller arbets- och näringstjänsterna under deras uppsägningstid.

Erbjud de uppsagda träning eller utbildning

Om du regelbundet sysselsätter minst 30 arbetstagare ska du erbjuda de uppsagda möjlighet att delta i sysselsättningsfrämjande träning eller utbildning. Detta gäller arbetstagare som har varit anställda hos dig oavbrutet i minst fem år. Du kan erbjuda möjligheten antingen under uppsägningstiden eller i början av arbetslösheten.

Du ska bekosta den träning eller utbildning du erbjuder. Du kan även komma överens med arbetstagaren om att du betalar den utbildning eller träning som arbetstagaren själv skaffar.

Principerna för ordnande av utbildning eller träning antecknas i arbetsgemenskapens utvecklingsplan, som ska uppdateras efter omställningsförhandlingarna.

Om du inte följer skyldigheten att erbjuda träning eller utbildning måste du betala din arbetstagare ett belopp som motsvarar värdet på träningen eller utbildningen.

Ordna företagshälsovård för den uppsagda

Om du regelbundet har minst 30 anställda och den uppsagda arbetstagarens anställningsförhållande har varat i minst fem år, är du som arbetsgivare skyldig att ordna företagshälsovård i sex månader från det att skyldigheten att arbeta upphörde. För denna tid får du ersättning enligt sjukförsäkringslagen.

Bläddra bland regionala tjänster
Läs mer
Mer information

Tjänster

Vid uppsägning kan personer som fyllt 55 år få tjänster inom det utvidgade omställningsskyddet som hjälper dem att snabbt hitta ny sysselsättning.

Målgrupp

Medborgare

Om du sägs upp på grund av produktionsorsaker eller ekonomiska orsaker och du har fyllt 55 år kan du ha rätt till utvidgat omställningsskydd. Tjänsterna inom det utvidgade omställningsskyddet hjälper dig att snabbt hitta ny sysselsättning. 

Omställningsskyddet för personer som fyllt 55 år omfattar

  • omställningspenning
  • utbildning inom omställningsskyddet
  • utvidgad sysselsättningsledighet som varar 5, 15 eller 25 dagar. 

Omställningspenningen är i genomsnitt lika stor som din lön för en månad. Omställningspenningen betalas av den som betalar ut arbetslöshetsförmånen, dvs. arbetslöshetskassan eller FPA. 

Syftet med utbildningen inom omställningsskyddet är att främja din nya sysselsättning. Utbildningen ökar dina yrkesfärdigheter eller stöder din företagsverksamhet och dess innehåll motsvarar ditt utbildningsbehov. Utbildningen kan pågå i högst sex månader och arbetskraftsmyndigheten ansvarar för att ordna den. Det är frivilligt att delta i utbildningen. 

Enligt arbetsavtalslagen ska din arbetsgivare berätta för dig om du har rätt till omställningsskydd för personer som fyllt 55 år. Skyldigheten att berätta gäller alla arbetsgivare. 

För vem och på vilka villkor

Som arbetstagare har du rätt till omställningsskydd för 55 år fyllda om

  • du har fyllt 55 år senast på uppsägningsdagen
  • ditt arbetsavtal har sagts upp av produktionsmässiga och ekonomiska orsaker 1.1.2023 eller senare
  • du har varit anställd hos samma arbetsgivare i minst fem år med avbrott på högst 30 dagar och
  • du har anmält dig som arbetssökande inom 60 dagar från uppsägningen. 

Gör so här

Anmäl dig som arbetssökande hos arbetskraftsmyndigheten i ditt område inom 60 dagar från uppsägningen. 

Om du har en finländsk personbeteckning ska du inleda din arbetssökning i e-tjänsten. Du får stöd för att använda e-tjänsten från Information om Jobbmarknadens E-tjänster.

Om du inte har en finländsk personbeteckning eller inte kan använda e-tjänsten, kontakta arbetskraftsservicen i ditt område.

Arbetskraftsmyndigheten kontrollerar din rätt till omställningsskydd för personer som fyllt 55 år och informerar den som betalar ut arbetslöshetsförmånen om din rätt. 

Ansök om omställningspenning hos din egen arbetslöshetskassa eller FPA inom tre månader från det att anställningsförhållandet upphörde. 

Kom överens om utbildningen inom omställningsskyddet tillsammans med arbetskraftsmyndigheten. 

På Jobbmarknadens regionala sidorna har också samlats kontaktuppgifter som arbetskraftsmyndigheterna meddelat.

Bläddra bland regionala tjänster

Närmare information och anvisningar hittar du i servicebeskrivningen som publicerats av arbetskraftsmyndigheten i ditt område.

Arbetstagarna och arbetsgivarna får rådgivning och stöd av arbetskraftsmyndigheten vid förändringar och uppsägningar i anställningsförhållandet.

Målgrupp

Medborgare,
Företag och samfund

Arbetskraftsmyndigheten ger arbetstagarna och arbetsgivarna rådgivning och stöd vid förändrings- och uppsägningssituationer i anställningsförhållandet. 

Arbetskraftsmyndigheten hjälper permitterade och uppsagda arbetstagare att hitta nytt arbete eller utbilda sig i samarbete med arbetsgivarens representanter och personalen eller dess representanter. 

Rådgivning och stöd för arbetstagaren

Du får rådgivning och stöd av arbetskraftsmyndigheten för att söka arbete, sysselsättas på nytt och förbättra yrkeskompetensen. 
 
Arbetstagare som sagts upp av produktionsorsaker eller ekonomiska orsaker får stöd för att sysselsättas på nytt redan under uppsägningstiden. Efter att du sagts upp har du rätt till avlönad ledighet när du gör upp en sysselsättningsplan, söker arbete, deltar i en omplaceringsträning eller deltar i en arbetskraftsutbildning, som överenskommits i planen. 

Rådgivning och stöd för arbetsgivaren

Arbetskraftsmyndigheten ger arbetsgivarna råd i situationer där verksamheten anpassas. Oftast innebär sådana situationer åtgärder som riktar sig till personalen, såsom anställning på deltid, permitteringar eller uppsägningar. 

Vid en ändring av anställningsförhållandet har arbetsgivaren skyldigheter som beror på antalet arbetstagare samt på hur många personer som måste sägas upp eller permitteras. 

Arbetsgivaren är skyldig att meddela arbetskraftsmyndigheterna om uppsägningarna gäller minst tio arbetstagare. I en sådan förändringssituation ska arbetsgivaren göra upp en sysselsättningsfrämjande verksamhetsplan med information om hur de uppsagdas arbetsökning och utbildning stöds. 

Dessutom ska arbetsgivaren informera om det utvidgade omställningsskyddet för personer över 55 år som sägs upp. 

För vem och på vilka villkor

Till arbetstagaren

Om du blir uppsagd från ditt arbete och behöver personlig handledning eller tänker ansöka om arbetslöshetsförmån, ska du anmäla dig som arbetssökande till arbetskraftsservicen i ditt område.

Till arbetsgivaren

Den service som arbetskraftsmyndigheten erbjuder organisationerna vid personalförändringar är lagstadgad om organisationen omfattas av samarbetslagen och håller på att inleda omställningsförhandlingar som leder till personalförändringar. Företaget ska underrätta arbetskraftsmyndigheten om förändringssituationen. 

Arbetskraftsmyndigheten handleder och råder även andra företag och organisationer än de som omfattas av samarbetslagen i förändringssituationer där man är tvungen att permittera eller säga upp arbetstagare. 

Gör so här

Arbetstagare

Om du önskar personlig handledning och rådgivning, anmäl dig som arbetssökande till arbetskraftsservicen i ditt område redan under uppsägningstiden. Om du har en finländsk personbeteckning, ska du inleda arbetssökningen i e-tjänsten. Du får rådgivning om hur du använder e-tjänsten från arbetskraftsservicen i ditt område.

Om du inte har en finländsk personbeteckning eller inte kan använda e-tjänsten, kontakta arbetskraftsservicen i ditt område.

Arbetsgivare

Om du behöver rådgivning i en förändrings- eller uppsägningssituation ska du kontakta den lokala arbetskraftsmyndigheten. 

På Jobbmarknadens regionala sidorna har också samlats kontaktuppgifter som arbetskraftsmyndigheterna meddelat.

Bläddra bland regionala tjänster

Närmare information och anvisningar hittar du i servicebeskrivningen som publicerats av arbetskraftsmyndigheten i ditt område.

Gemensamt anskaffad utbildning är arbetskraftsutbildning som ordnas av arbetskraftsmyndigheten och företaget tillsammans.

Målgrupp

Företag och samfund

Gemensamt anskaffad utbildning är arbetskraftsutbildning som arbetskraftsmyndigheten kan ordna tillsammans med arbetsgivaren, uppdragsgivaren för en person som ämnar bli företagare eller det överlåtande företaget så att denne deltar i finansieringen av utbildningen.

Som arbetsgivare kan du ordna arbetskraftsutbildning för att öka den nuvarande eller kommande personalens yrkeskompetens och färdigheter. Du kan ordna gemensamt anskaffad utbildning när utbildningen riktar sig till dina arbetstagare eller inhyrd personal, personer som anställs i din tjänst eller personer som permitterats eller sagts upp från din tjänst.

Utbildningen kan också vara riktad till dig som företagare när du ska inleda din företagsverksamhet.

För vem och på vilka villkor

Arbetskraftsmyndigheten utreder om förutsättningarna för utbildning uppfylls och om det finns behov av utbildning.

Om utbildningen är riktad till personer som anställs av arbetsgivaren, är arbetsgivarens betalningsandel av utbildningens totalpris utan mervärdesskatt 30 procent och arbetskraftsmyndighetens andel 70 procent. 

Om utbildningen är riktad till personer som permitterats eller sagts upp från arbetsgivarens tjänst, är arbetsgivarens betalningsandel av utbildningens totalpris utan mervärdesskatt 20 procent och arbetskraftsmyndighetens andel 80 procent.

Om gemensamt anskaffad utbildning riktar sig till arbetstagare som är anställda hos arbetsgivaren eller inhyrd personal vars syfte är att fortsätta i arbetsgivarens tjänst, är arbetsgivarens betalningsandel av utbildningens totalpris utan mervärdesskatt 30–50 procent. Betalningsandelarna bestäms av utbildningens totala pris exklusive mervärdesskatt utifrån antalet arbetstagare hos arbetsgivaren och arbetsgivarens årliga omsättning eller balansräkning.

Normal introduktions- och personalutbildning som ska betalas av arbetsgivaren finansieras inte som gemensamt anskaffad utbildning och inte heller utbildning som arbetsgivare ordnar för att uppfylla de nationella utbildningsnormerna.

Som blivande företagare kan du ordna gemensamt anskaffad utbildning för att öka företagarfärdigheterna för dig själv, om du som företagare har få uppdragsgivare eller om du har för avsikt att skaffa företagarrättigheter av ett annat företag. 

Gör so här

Kontakta arbetskraftsmyndigheten i ditt område och lämna ett framställning om gemensamt anskaffad utbildning.

Handläggaren av ditt förslag bedömer personalens utbildningsbehov tillsammans med dig och upprättar en preliminär utbildningsplan.

På Jobbmarknadens regionala sidorna har också samlats kontaktuppgifter som arbetskraftsmyndigheterna meddelat.

Bläddra bland regionala tjänster

Närmare information och anvisningar hittar du i servicebeskrivningen som publicerats av arbetskraftsmyndigheten i ditt område.

Med arbetskraftsutbildning utvecklar du din yrkeskompetens och främjar din sysselsättning.

Målgrupp

Medborgare

Arbetskraftsutbildningen utvecklar dina yrkesfärdigheter och främjar din sysselsättning. Arbetskraftsutbildning är utbildning som ordnas av arbetskraftsmyndigheten. Arbetskraftsmyndigheten och genomförare av utbildningen planerar utbildningen tillsammans. Även arbetsgivare kan delta i ordnandet av arbetskraftsutbildning.

Arbetskraftsutbildning kan vara

  • utbildning som ökar yrkeskompetensen och yrkesfärdigheterna
  • utbildning som ökar företagarfärdigheterna
  • integrationsutbildning.

Arbetskraftsutbildningen är avgiftsfri för dig, så du behöver inte betala deltagar- eller examensavgifter. Kort- och tillståndsutbildningarna kan dock vara avgiftsbelagda.

Om du är arbetslös har du under arbetskraftsutbildningen rätt till samma utkomstskydd för arbetslösa som när du är arbetslös. 

Om det uppstår kostnader för deltagandet i utbildningen kan du få kostnadsersättning för dagarna du deltar. Om du inte får kostnadsersättning av den som betalar utkomstskyddet för arbetslösa, det vill säga arbetslöshetskassan eller FPA, kan du ansöka om kostnadsersättning enligt prövning hos arbetskraftsmyndigheten i ditt område.

För vem och på vilka villkor

Du kan antas till arbetskraftsutbildning om

  • du har avslutat din läroplikt
  • arbetskraftsmyndigheten har konstaterat att du har behov av utbildning
  • du lämpar dig för den utbildning du söker samt för uppgifter som utbildningen ger färdigheter för.

Om du är under 20 år kan du antas till arbetskraftsutbildning endast om det inte är möjligt eller ändamålsenligt att genomföra utbildningen som frivilliga studier.

Den arbetskraftsmyndighet som ordnar utbildningen beslutar om antagningen av studerande. Arbetskraftsmyndigheten säkerställer att du uppfyller inträdeskraven för utbildningen. Vid antagningen av studerande kan man använda intervjuer och lämpliga testmetoder. Arbetskraftsmyndigheten ger dig ett skriftligt beslut om resultatet av antagningen.

Gör so här

De arbetskraftsutbildningar som du kan söka till finns i webbtjänsten Utbildning och tjänster.

Hur söker jag till utbildningen?

Sök till arbetskraftsutbildningen i Jobbmarknadens e-tjänst.

Om du inte kan använda e-tjänsten kan du söka till utbildningen också med blanketten Ansökan till arbetskraftsutbildning.

Bekanta dig med inträdeskraven till utbildningar som du är intresserad av innan du lämnar in ansökan.

Om du är arbetslös arbetssökande kan du ansöka om ersättning för rese- och logikostnader hos arbetskraftsmyndigheten för resor som gäller urvalstillfällen till arbetskraftsutbildning eller lämplighetsprov eller besök vid läroanstalten innan arbetskraftsutbildningen inleds, om din funktionsnedsättning eller sjukdom förutsätter att du bekantar dig med läroanstaltens hinderslöshet och lämplighet.

Bläddra bland regionala tjänster

Närmare information och anvisningar hittar du i servicebeskrivningen som publicerats av arbetskraftsmyndigheten i ditt område.