Det kan förekomma störningar i sektionen E-tjänster på grund av uppdateringen. Om du inte kan sköta ditt ärende på grund av en störning, lämna en kontaktbegäran i E-tjänsten. E-tjänsterna har ett driftavbrott vid årsskiftet. Läs mer

Anvisningar och stöd⁠

Överkonstapel

Intervjuer Publicerad

"Polisyrket lämpar sig för vanliga människor, med andra ord behöver man inte vara en superhjälte. Det är bra att vara medveten om att polisen dagligen arbetar med människors kriser, sorg, förlust och andra tråkiga saker. När det egna livet står på en stabil grund orkar man bättre. Man får inte ta arbetet för personligt, även om man gör det med hela sitt hjärta. Tidigare arbets- och livserfarenhet är ofta till nytta."

  • Jonna Kiiskinen
  • Överkonstapel och fältchef vid Polisinrättningen i Östra Finland.
  • Har avlagt grundexamen för polis och specialiseringsstudier för polisunderbefäl vid Polisyrkeshögskolan.
  • Arbetserfarenhet inom branschen 14 år.

Berätta kort vad du arbetar med.

Jag är fältchef inom polisen. Jag leder polisernas dagliga arbete och deltar själv i arbetet på fältet. Jag ansvarar för  resurserna och arbetssäkerheten samt övervakar utförandet av uppgifterna. Dessutom utför jag övervakning som hör till polisens arbete, stöder andra polisenheter till exempel i husrannsakningar och deltar i handräckningsuppgifter. 

Hur har du hamnat i det yrke du valt?

Jag är också gruppledare för en av polisernas fältgrupper. Som chef sköter jag gruppens administrativa ärenden och funderar på hur gruppens verksamhet kunde utvecklas. Dessutom har jag en del ansvar för utbildningen. 

Intresset för att jobba med säkerhet väcktes redan som barn genom en närstående persons exempel. Jag utförde beväringstjänsten vid Gränsbevakningsväsendet och funderade länge på om jag skulle vara intresserad av att arbeta för Gränsbevakningsväsendet eller polisen, men valde slutligen polisyrket. 

Beskriv en typisk arbetsdag eller arbetsvecka.

Eftersom jag arbetar som chef går den första arbetstimmen åt till att planera dagen, såsom att fördela arbetsuppgifter och andra löpande ärenden.  De följande 12 timmarna går åt till att sköta utryckningar samt till olika typer av övervaknings- och handräckningsuppgifter. På fältet utförs arbetet nästan alltid med ett arbetspar. Man kan inte på förhand veta vilka uppgifter som dyker upp under dagen, men vi kan förbereda oss på vissa saker på förhand, såsom stora publikevenemang.   

Som fältchef pratar jag mycket i telefon och följer radiotrafiken i realtid. Med andra ord blir många samtal med en kund eller en kollega på hälft under dagen. 

Hurdan är din arbetsmiljö eller vilka är dina arbetstider?

Jag gör pappersarbeten och talar i telefon i polisbilen och på polisinrättningen. Övriga uppgifter sköts på mycket varierande ställen, såsom hemma hos människor, på torg, i köpcentrum, i terrängen, vid vattendrag och på landsvägar. Riskerna förknippade med arbetsmiljön varierar, men den största säkerhetsrisken anser jag vara trafiken. Dessutom måste man skydda sig till exempel mot aggressiva kunder, smittsamma sjukdomar och buller. I yrket arbetar man mycket utomhus i alla slags väderförhållanden. 

Jag går till jobbet antingen tidigt på morgonen eller sent på eftermiddagen. Arbetsskiftets längd är 12–13 timmar. Fältpolisen arbetar i skift och ibland måste rytmen svängas om till och med flera gånger i veckan.  

Vilka kunskaper eller egenskaper krävs i yrket?

I polisens arbete krävs utmärkta interaktionsfärdigheter med både kunder och kollegor. Det är viktigt att kunna läsa människors beteende och reagera snabbt på föränderliga situationer. Även förmågan att producera tydlig och begriplig text är väsentlig, eftersom det skrivs mycket i arbetet. Av en polis som arbetar på fältet krävs god kondition, eftersom man ibland också hamnar i fysisk kontakt med kunderna. Dessutom förutsätter skiftarbete god hälsa.  

Av fältchefen krävs stresstålighet och tålamod, eftersom telefonen ringer i genomsnitt tre gånger under ett toalettbesök. Fältchefen måste kunna hantera många halvfärdiga ärenden samtidigt.  

Vad är det bästa med ditt yrke?

Det bästa med arbetet är när man har ansträngt sig mycket för en sak och det till slut ger resultat, till exempel när en åldring som försvunnit i bärskogen hittas efter en lång spaning. 

Vilka är skuggsidorna i yrket eller vad känns utmanande?

I förhållande till folkmängden har Finland minst poliser i Europa, så mängden resurser orsakar stress. Problemet betonas särskilt i glesbefolkade områden där det ibland tar hopplöst länge för polisen att anlända. Ett för litet antal poliser försämrar arbetssäkerheten, vilken jag som fältchef ansvarar för.  

Polisen är inte alltid en välkommen gäst, men polisens uppgift är att övervaka att lagarna följs. Även ständiga ändringar i lagstiftningen mitt i all brådska kan ibland vara utmanande. 

Vad skulle du berätta för en person som överväger att bli överkonstapel?

Polisyrket lämpar sig för vanliga människor, med andra ord behöver man inte vara en superhjälte. Det är bra att vara medveten om att polisen dagligen arbetar med människors kriser, sorg, förlust och andra tråkiga saker. När det egna livet står på en stabil grund orkar man bättre. Man får inte ta arbetet för personligt, även om man gör det med hela sitt hjärta. Tidigare arbets- och livserfarenhet är ofta till nytta. 

Trots allt anser jag att polisen i Finland är världens bästa arbetsplats. Lönen är inte den bästa, men jag tror inte att man på så många andra arbetsplatser kan uppleva en motsvarande känsla av samhörighet med arbetskamraterna.  

Hur ser framtiden ut för ditt yrke?

Polisens arbetsuppgifter kommer inte att ta slut, och polisens arbete kan inte automatiseras. Som arbetsgivare kan polisen erbjuda stabilitet när man får en fast tjänst. I framtiden krävs det av polisen allt mer språkkunskaper, datateknisk kompetens och förmåga att förutse föränderliga hot. 

Dela artikeln