Oma asiointi -palvelussa on käyttökatko torstaista 10.10. kello 16.30 maanantaihin 14.10. kello 8. Käyttökatkon aikana henkilöasiakkaan ja työnantajan asiointipalvelut ovat poissa käytöstä, ja Työmarkkinatorilla voi esiintyä katkoja. Työmarkkinatorille ei voi kirjautua käyttökatkon aikana ja tietosisällöissä ja linkkien toimivuudessa voi olla puutteita. Pahoittelemme häiriötä. Lue lisää.

Ohjeet ja tuki⁠

Ylikonstaapeli

Haastattelut Julkaistu

"Poliisin ammatti sopii tavalliselle ihmiselle eli ei tarvitse olla supersankari. On hyvä tiedostaa, että poliisi työskentelee päivittäin ihmisten kriisien, surun, menetyksen ja muiden ikävien asioiden kanssa. Jaksamisessa auttaa se, että oma elämä on vakaalla pohjalla. Työtä ei saa ottaa liian henkilökohtaisesti, vaikka sitä tekee täydellä sydämellä. Aiemmasta työ- ja elämänkokemuksesta on usein hyötyä."

  • Jonna Kiiskinen
  • Ylikonstaapelina ja kenttäjohtajana Itä-Suomen poliisilaitoksella. 
  • Suorittanut poliisin perustutkinnon ja poliisialipäällystön erikoistumisopinnot Poliisiammattikorkeakoulussa. 
  • Työkokemusta alalta 14 vuotta.  

Kerro lyhyesti, mitä teet työksesi.

Toimin Poliisissa kenttäjohtajana. Johdan poliisien päivittäistä työtä, minkä lisäksi osallistun itse kentällä tehtävään työhön. Vastaan resursseista ja työturvallisuudesta sekä valvon tehtävien suorittamista. Lisäksi teen poliisin työhön kuuluvaa valvontaa, tuen muita poliisiyksiköitä esimerkiksi kotietsinnöissä sekä olen mukana virka-aputehtävissä. 

Toimin myös poliisien erään kenttäryhmän ryhmänjohtajana. Esihenkilönä hoidan ryhmän hallinnolliset asiat ja mietin, miten ryhmän toimintaa voisi kehittää. Lisäksi minulla on jonkin verran vastuita kouluttamisen osalta. 

Miten olet päätynyt valitsemaasi ammattiin? 

Kiinnostus turvallisuuden parissa työskentelyyn heräsi jo lapsena läheisen henkilön esimerkin myötä. Suoritin varusmiespalveluksen Rajavartiolaitoksessa ja pohdin pitkään, kiinnostaisiko minua työskennellä Rajavartiolaitoksen vai Poliisin palveluksessa, mutta valitsin lopulta poliisin ammatin. 

Kuvaile tyypillistä työpäivääsi tai työviikkoasi. 

Koska työskentelen esihenkilönä, ensimmäinen työtunti kuluu päivän suunnitteluun, kuten työtehtävien jakamiseen ja muihin juokseviin asioihin.  Seuraavat 12 tuntia kuluu hälytystehtävien hoitamisessa sekä erityyppisissä valvonta- ja virka-aputehtävissä. Kentällä työskennellään lähes aina työparin kanssa. Etukäteen ei voi tietää, mitä tehtäviä päivän aikana tulee eteen, mutta tiettyihin asioihin pystymme varautumaan ennakkoon, kuten suuriin yleisötapahtumiin.   

Kenttäjohtajana puhun paljon puhelimessa ja seuraan reaaliaikaista radioliikennettä. Toisin sanoen päivän aikana jää monta keskustelua kesken asiakkaan tai kollegan kanssa. 

Millaisessa työympäristössä tai työaikoina työskentelet?  

Teen paperitöitä ja puhun puhelimessa poliisiautossa ja poliisilaitoksella. Muita tehtäviä hoidetaan hyvin erilaisissa paikoissa, kuten ihmisten kodeissa, toreilla, kauppakeskuksissa, maastossa, vesistössä ja maanteillä. Työympäristöön liittyvät riskit vaihtelevat, mutta suurimpana turvallisuuteen liittyvänä riskinä pidän liikennettä. Lisäksi pitää suojautua esimerkiksi aggressiivisesti käyttäytyviltä asiakkailta, tarttuvilta taudeilta ja melulta. Ammatissa työskennellään paljon ulkona kaikenlaisten sääolosuhteiden armoilla. 

Tulen töihin joko aikaisin aamulla tai iltapäivän taittuessa iltaan. Työvuoron pituus on 12–13 tuntia. Kenttäpoliisi tekee vuorotyötä, ja rytmiä pitää kääntää joskus jopa useita kertoja viikossa.  

Millaista osaamista tai ominaisuuksia ammatissa vaaditaan?  

Poliisin työssä vaaditaan erinomaisia vuorovaikutustaitoja sekä asiakkaiden että kollegoiden kanssa. On osattava lukea ihmisten käyttäytymistä sekä reagoida muuttuviin tilanteisiin nopeasti. Myös kyky tuottaa selkeää ja ymmärrettävää tekstiä on olennainen, sillä työssä kirjoitetaan paljon. Kentällä työskentelevältä poliisilta vaaditaan hyvää kuntoa, sillä toisinaan asiakkaiden kanssa joutuu myös fyysiseen kontaktiin. Lisäksi vuorotyö edellyttää hyvää terveyttä.  

Kenttäjohtajalta vaaditaan paineensietokykyä ja kärsivällisyyttä, sillä yhden vessakäynnin aikana puhelin soi keskimäärin kolme kertaa. Kenttäjohtajan on kyettävä hallitsemaan yhtä aikaa monia keskeneräisiä asioita.  

Mikä on parasta ammatissasi?  

Parasta on, kun on nähty paljon vaivaa jonkin asian vuoksi ja lopulta se tuottaa tulosta, esimerkiksi marjametsään kadonnut vanhus löydetään pitkän etsinnän jälkeen. 

Mitkä ovat ammatin varjopuolia tai mikä tuntuu haastavalta?  

Suomessa on väkilukuun suhteutettuna vähiten poliiseja Euroopassa, joten resurssien määrä aiheuttaa stressiä. Ongelma korostuu erityisesti harvaan asutuilla alueilla, joissa poliisin saapuminen kestää joskus toivottoman kauan. Liian pieni poliisien määrä heikentää työturvallisuutta, josta kenttäjohtajana vastaan.  

Poliisi ei aina ole toivottu vieras, mutta poliisin tehtävänä on valvoa lakien noudattamista. Myös jatkuvat lainsäädännön muutokset kaiken kiireen keskellä tuntuvat toisinaan haastavilta. 

Mitä kertoisit henkilölle, joka harkitsee poliisin ammattia?  

Poliisin ammatti sopii tavalliselle ihmiselle eli ei tarvitse olla supersankari. On hyvä tiedostaa, että poliisi työskentelee päivittäin ihmisten kriisien, surun, menetyksen ja muiden ikävien asioiden kanssa. Jaksamisessa auttaa se, että oma elämä on vakaalla pohjalla. Työtä ei saa ottaa liian henkilökohtaisesti, vaikka sitä tekee täydellä sydämellä. Aiemmasta työ- ja elämänkokemuksesta on usein hyötyä. 

Kaikesta huolimatta Suomen poliisi on mielestäni maailman paras työpaikka. Palkkaus ei ole parhaasta päästä, mutta en usko, että kovin monessa muussa työpaikassa voi kokea vastaavanlaista yhteenkuuluvuuden tunnetta työkavereiden kanssa.  

Millaisena näet ammattisi tulevaisuuden?   

Poliisin työtehtävät eivät tule loppumaan, eikä poliisin työtä voi automatisoida. Työnantajana Poliisi pystyy tarjoamaan pysyvyyttä, kun saa vakituisen viran. Tulevaisuudessa poliisilta vaaditaan entistä enemmän kielitaitoa, tietoteknistä osaamista ja kykyä ennakoida muuttuvia uhkia. 

Jaa artikkeli