Det kan förekomma störningar i sektionen E-tjänster på grund av uppdateringen. Om du inte kan sköta ditt ärende på grund av en störning, lämna en kontaktbegäran i E-tjänsten. E-tjänsterna har ett driftavbrott vid årsskiftet. Läs mer

Anvisningar och stöd⁠

Livsmedelskemist

Yrke Publicerad

Livsmedelskemister sysslar med produktframtagning, kvalitetskontroll och tillsyn inom livsmedelsbranschen. Forskning eller marknadsföring kan också ingå i arbetet. Jobb finns till exempel inom livsmedelsindustrin, på forsknings- och tillsynslaboratorier och på läroanstalter inom livsmedelsbranschen. Arbetet förutsätter bland annat kunskap om ingredienserna i livsmedel och om forskningsmetoderna i branschen, ansvarskänsla och förmåga att arbeta både självständigt och i grupp.

En livsmedelskemist är en vetenskapsman med livsmedel som specialitet. I yrket kan man syssla med produktframtagning inom livsmedelsindustrin, jobba med livsmedelstillsyn på laboratorier inom livsmedelsbranschen, jordbruksbranschen eller miljöbranschen, vara forskare på forskningsinstitut och universitet eller undervisa på läroanstalter inom livsmedelsbranschen. Forskning sker i laboratorium och då använder man olika redskap, apparater och IT-utrustning avsedda för analys. Kontorsjobb handlar om att ta fram rapporter.

En livsmedelskemist ska känna till ingredienserna i livsmedel och deras konstruktion, egenskaper, reaktioner och samverkan. Det särskilda kompetensområdet för en livsmedelskemist kan vara till exempel livsmedelsteknik, livsmedelssäkerhet eller biokemi. Man kan studera livsmedelskemi på Helsingfors universitet. Den högre högskoleexamen heter magister i livsmedelsvetenskap. På Åbo universitet är den högre högskoleexamen filosofie magister.

Elintarviketeollisuus, elintarvikealan, maatalousalan ja ympäristöalan laboratoriot, julkishallinto, neuvontajärjestöt, tutkimuslaitokset sekä yliopistot ja oppilaistokset. 

Bläddra bland jobbannonser: Livsmedelskemist

Elintarvikekemistin on tunnettava elintarvikkeiden ainesosien rakenteet ja ominaisuudet sekä reaktiot ja vuorovaikutukset. Työssä tarvittava osaaminen voi olla painottunut esimerkiksi ravitsemustieteeseen, mikrobiologiaan, biokemiaan, elintarviketeknologiaan, tuotekehitykseen, elintarvikkeiden turvallisuuteen, tutkimukseen ja analytiikkaan tai markkinointiin. Elintarvikekemistin on tunnettava myös muita kemian aloja kuten orgaanista ja analyyttistä kemiaa sekä biokemiaa.

Ammatissa on hallittava alan tutkimusmenetelmät. Tehtävistä riippuen on tunnettava myös elintarviketeollisuuden sekä maatalouden ja muun alkutuotannon tuotantomenetelmät. Erityisesti neuvonta-, koulutus ja opetustehtävissä tarvitaan hyviä vuorovaikutus- ja viestintätaitoja. Markkinointitehtävissä tarvitaan asiakaspalveluosaamista ja myyntihenkisyyttä.

Analysointi, laadunvarmistus, valvontatehtävät ja tutkimustyö edellyttävät tarkkuutta ja huolellisuutta. Tuotesuunnittelun tehtävissä tarvitaan luovuutta, mutta myös vastuullisuutta elintarviketurvallisuuden takaamiseksi. Oma-aloitteisuus ja kyky itsenäiseen työskentelyyn ovat tarpeen, mutta myös ryhmätyötaidot.

Tietotekniikan käyttötaidot ovat tarpeen. Kansainvälisissä tehtävissä ja yhteyksissä tarvitaan kielitaitoa.

Yliopistossa voi opiskella elintarviketieteitä, jossa voi suuntautua elintarvikekemiaan (elintarviketieteiden kandidaatti ja maisteri) sekä biokemiaa, jossa voi suuntautua elintarvikekemiaan (filosofian kandidaatti ja maisteri) ja biotekniikkaa (diplomi-insinööri). 

Sök utbildningar (studieinfo.fi)⁠

Medianlön

4642 €/m

Privata sektorn

4471 €/m

Offentliga sektorn

5263 €/m

Informationen baserar sig på en medianinkomst, det vill säga på den lön som ligger i mitten av löner ordnade i storleksordning.

Källa: Statistikcentralens lönestrukturstatistiken

Yrkesområde