There will be an outage in the E-services of TE Services from Thursday, October 10 at 4.30 pm to Monday, October 14 at 8 am. During the outage, personal customer and employer E-services will be unavailable and there may be service breaks at Job Market Finland. Logging in to Job Market Finland is also not available during the outage and there may be gaps in the information content and the functionality of the links. We apologise for the inconvenience. Read more.

Instructions and support⁠

Elintarvikekemisti

Professions Published

Elintarvikekemistit työskentelevät tuotesuunnittelun, laadunvarmistuksen ja valvonnan tehtävissä elintarvikealalla. Tehtävänä voi olla myös tutkimus tai markkinointi. Työpaikkoja on elintarviketeollisuudessa, tutkimus- ja valvontalaboratorioissa sekä elintarvikealan oppilaitoksissa. Työssä tarvitaan elintarvikkeiden tuntemusta ja tutkimusmenetelmien hallintaa sekä vastuullisuutta, kykyä itsenäiseen työskentelyyn ja ryhmätyöhön.

Elintarviketeollisuus, elintarvikealan, maatalousalan ja ympäristöalan laboratoriot, julkishallinto, neuvontajärjestöt, tutkimuslaitokset sekä yliopistot ja oppilaistokset. 

Browse job postings: Elintarvikekemisti

Elintarvikekemistin on tunnettava elintarvikkeiden ainesosien rakenteet ja ominaisuudet sekä reaktiot ja vuorovaikutukset. Työssä tarvittava osaaminen voi olla painottunut esimerkiksi ravitsemustieteeseen, mikrobiologiaan, biokemiaan, elintarviketeknologiaan, tuotekehitykseen, elintarvikkeiden turvallisuuteen, tutkimukseen ja analytiikkaan tai markkinointiin. Elintarvikekemistin on tunnettava myös muita kemian aloja kuten orgaanista ja analyyttistä kemiaa sekä biokemiaa.

Ammatissa on hallittava alan tutkimusmenetelmät. Tehtävistä riippuen on tunnettava myös elintarviketeollisuuden sekä maatalouden ja muun alkutuotannon tuotantomenetelmät. Erityisesti neuvonta-, koulutus ja opetustehtävissä tarvitaan hyviä vuorovaikutus- ja viestintätaitoja. Markkinointitehtävissä tarvitaan asiakaspalveluosaamista ja myyntihenkisyyttä.

Analysointi, laadunvarmistus, valvontatehtävät ja tutkimustyö edellyttävät tarkkuutta ja huolellisuutta. Tuotesuunnittelun tehtävissä tarvitaan luovuutta, mutta myös vastuullisuutta elintarviketurvallisuuden takaamiseksi. Oma-aloitteisuus ja kyky itsenäiseen työskentelyyn ovat tarpeen, mutta myös ryhmätyötaidot.

Tietotekniikan käyttötaidot ovat tarpeen. Kansainvälisissä tehtävissä ja yhteyksissä tarvitaan kielitaitoa.

Yliopistossa voi opiskella elintarviketieteitä, jossa voi suuntautua elintarvikekemiaan (elintarviketieteiden kandidaatti ja maisteri) sekä biokemiaa, jossa voi suuntautua elintarvikekemiaan (filosofian kandidaatti ja maisteri) ja biotekniikkaa (diplomi-insinööri). 

Search for study options (studyinfo.fi)⁠

Median salary

4642 €/mo

Private sector

4471 €/mo

Public sector

5263 €/mo

The data is based on the median income, meaning the amount of salary which is the middle of the salary amounts arranged in order of magnitude.

Source: Statistics Finland's structural statistics on wages and salaries

Professional fields