Webbplatsen Jobbmarknaden uppdateras måndagen den 13.5.2024 mellan klockan 17.00 och 19.00. Uppdateringsarbetet kommer att medföra ett driftavbrott, under vilket Jobbmarknaden inte är tillgänglig. Vi ber om ursäkt för de eventuella besvär som avbrottet kan medföra.

Produktionschef, mejeriet

Yrke Publicerad

En produktionschef som arbetar inom mejeriindustrin ansvarar för ett mejeris produktionsverksamhet. Till produktionschefens uppgifter hör att handleda produktionsanställda, ansvara för produktionens arbetsordning och sköta om miljön. Att säkerställa leverans och kvalitet hör också ofta till produktionschefens uppgifter. I yrket behövs övergripande kännedom om produktionen, ansvarsfullhet och förmåga att fatta självständiga beslut.

Till arbetet hör också att hålla möten med personalen vid produktionsanläggningen. Produktionschefen fungerar som chef för produktionsanläggningens experter. Arbetet är i huvudsak dagsarbete.

Produktionschefens uppgifter förutsätter lämplig utbildning och erfarenhet av mejeriverksamhet. Vid Tavastehus yrkeshögskola i Tavastehus ges finskspråkig utbildning i mejeriteknologi för ingenjörsexamen (YHS). Vid Helsingfors universitets agroforstvetenskapliga fakultet kan man studera mjölkteknologi och avlägga högre högskoleexamen till magister i livsmedelsvetenskaper.

Tuotantopäällikön tehtävä edellyttää tuotantoon liittyvien asioiden kokonaisvaltaista tuntemusta, kuten eri tuotteiden valmistus- ja tuotantoprosessien sekä tuotekohtaisten laatuvaatimusten tuntemusta. Myös tuotantoon että henkilöstöasioihin liittyvä lainsäädäntö on hallittava.

Ammatissa tarvitaan esihenkilöosaamista, organisointitaitoja ja kykyä itsenäiseen päätöksentekoon. Työssä tarvitaan vuorovaikutustaitoja, sillä siihen sisältyy suhteiden hoitoa asiakkaisiin, henkilöstöön, meijereiden johtoon ja tuottajiin. Tehtävässä menestymistä edesauttaa kyky ratkoa ristiriitatilanteita ja ongelmia joustavasti.

Ammatissa on hallittava tietotekniikan käyttö. Kielitaidosta on hyötyä. Lisäksi hyvä paineensietokyky on eduksi.

Tuotantopäällikön työ edellyttää soveltuvaa koulutusta sekä kokemusta meijereiden toiminnasta. Ammattikorkeakoulussa voi opiskella bio- ja elintarviketekniikkaa suuntautuen meijeriteknologiaan. Tutkinto on insinööri (AMK). 

Yliopistossa voi opiskella elintarviketieteitä. Alempi korkeakoulututkinto on elintarviketieteiden kandidaatti, ylempi elintarviketieteiden maisteri. 

Sök utbildningar (studieinfo.fi)⁠

Henkilöillä, jotka käsittelevät työkseen elintarvikehuoneistossa pakkaamattomia, helposti pilaantuvia elintarvikkeita on oltava elintarvikehygieenistä osaamista osoittava hygieniaosaamistodistus eli hygieniapassi.

Hygieniapassi (ruokavirasto.fi)

Medianlön

4782 €/m

Privata sektorn

4776 €/m

Offentliga sektorn

4838 €/m

Informationen baserar sig på en medianinkomst, det vill säga på den lön som ligger i mitten av löner ordnade i storleksordning.

Källa: Statistikcentralens lönestrukturstatistiken

Yrkesområde