Ompelija

Ammatit Julkaistu

Ompelija valmistaa vaatteita, asusteita tai muita tekstiilituotteita käsin tai ompelukoneella. Ompelija voi työskennellä teollisuudessa, ompelimoissa tai yrittäjänä. Ammatissa tarvitaan kädentaitoja, tarkkuutta ja asiakaspalvelutaitoja.

Yrittäjänä, tekstiiliteollisuuden tuotantolaitoksissa, ompelimoissa, vaatteita ja tekstiilejä myyvissä yrityksissä, teattereiden puvustamoissa ja elokuva- ja tv-tuotannoissa.

Selaa avoimia työpaikkoja: Ompelija

Ompelijan on hallittava tekstiilituotteiden valmistuksen eri työvaiheet. Ammatissa on tunnettava yleisimmät materiaalit ja raaka-aineet sekä niiden ominaisuudet. Ompelijan on osattava lukea ja noudattaa työohjeita, työpiirustuksia ja työsuunnitelmia sekä käyttää yleisimpiä koneita ja laitteita. Ammatissa tarvitaan myös matematiikan taitoa, sillä materiaaleja on osattava käyttää tarkoituksenmukaisesti ja taloudellisesti.

Ompelu vaatii tarkkuutta, huolellisuutta, hyvää keskittymiskykyä ja sorminäppäryyttä. Ammatti edellyttää hyvää visuaalista silmää. Luovuus ja ongelmanratkaisutaidot ovat eduksi, sillä tekstiilituotteiden korjaaminen ja muokkaaminen vaatii usein taitoa ja mielikuvitusta, jotta virheet ja vauriot saadaan korjattua huomaamattomasti ja tyylikkäästi.

Ompelija tarvitsee hyvää asiakaspalvelutaitoa, jotta hän pystyy kommunikoimaan asiakkaiden kanssa ja ymmärtämään heidän toiveensa ja tarpeensa. Ammatissa tarvitaan oma-aloitteisuutta ja kykyä itsenäiseen työskentelyyn.

Kielitaito ja tietotekniikan käyttötaidot ovat ammatissa on eduksi. Yrittäjänä toimiminen edellyttää yritystoiminnan perusteiden tuntemusta.

Toisen asteen ammatillisissa oppilaitoksissa voi suorittaa tekstiili- ja muotialan perustutkinnon. Tutkintonimike on ompelija, mittatilausompelija, modisti, sisustustekstiilien valmistaja, tekstiilien valmistaja, designtekstiilien valmistaja tai vaatturi.  Perustutkinnon voi suorittaa myös oppisopimuksella. Ammattitaidon kartuttua voidaan suorittaa myös tekstiili- ja muotialan ammattitutkinto ja erikoisammattitutkinto. 

Etsi koulutuksia (opintopolku.fi)⁠

Mediaanipalkka

2216 €/kk

Tiedot perustuvat mediaanituloon eli palkan määrään, joka on suuruusjärjestykseen laitettujen palkkamäärien keskimmäinen.

Lähde: Tilastokeskuksen palkkarakennetilasto