Ohjeet ja tuki⁠

Rekrytoin ulkomailta

Onko organisaatiosi palkkaamassa työntekijän ulkomailta? Lue, mitä sinun on työnantajana otettava huomioon.

Tietoa tilanteesta

Jos haluat yritykseesi kansainvälistä osaamista, eikä Suomesta löydy sopivaa tekijää, kannattaa etsiä työntekijää tai harjoittelijaa ulkomailta. On kuitenkin tärkeä muistaa, että voit tarvita erillisen luvan ulkomaalaisen tekijän palkkaamiseen.

Jos et löydä sopivaa työntekijää Suomesta, voit etsiä työvoimaa ulkomailta. Myös suurissa rekrytoinneissa voit työnantajana hyödyntää Suomea laajempaa työmarkkina-aluetta.

Voit tarvita erillisen luvan tekijän palkkaamiseen ulkomailta, ja EU- tai ETA-alueen ulkopuolelta tulevalla työntekijällä tulee olla työnteko-oikeus Suomessa. Huomaa myös, että ulkomaalaisia työntekijöitäsi koskevat samat työsuhteeseen liittyvät oikeudet ja velvollisuudet, työehdot, työturvallisuusvaatimukset ja lakisääteiset vakuutukset kuin suomalaisia työntekijöitä.

Work in Finland apuna kansainvälisessä rekrytoinnissa

Work in Finland kansainvälisen rekrytoinnin työnantajaneuvonta on valtakunnallinen ja keskitetty palvelu, joka tarjoaa työnantajille yleistason neuvontaa kansainväliseen rekrytointiin ja työperäiseen maahanmuuttoon liittyen.

Palvelu on avoinna ma–pe klo 9–15. Voit soittaa numeroon 0295 016 770 ja saada palvelua tai jättää puhelinpalveluun soittopyynnön. Voit myös lähettää sähköpostia osoitteeseen tyonantajaneuvonta@workinfinland.fi.

Palvelut
  • EURES auttaa rekrytoinnissa Euroopasta

    EURES (European Employment Services) on kattava eurooppalainen yhteistyöverkosto ja laadukas julkinen palvelu, jonka avulla työnantajat ja työntekijät kohtaavat helpommin koko Euroopan alueella.

    Rekrytoinnissa auttavat koulutetut ja eurooppalaiseen työnvälitykseen erikoistuneet EURES-asiantuntijat kaikissa EU- ja ETA-maissa. Ainutlaatuisen kattavaan verkostoon kuuluu noin 1 000 asiantuntijaa. EURES välittää vuosittain 50 000 työntekijää maasta toiseen.

    EURES-asiantuntijat

    • tuntevat eurooppalaiset työmarkkinat ja toimivat linkkinä rekrytoinnissa,
    • auttavat löytämään sopivan kohdemaan Euroopassa ja käynnistämään rekrytoinnin,
    • avustavat messuille osallistumisessa ja markkinoivat yrityksen avoimia työpaikkoja,
    • järjestävät tarvittaessa rekrytointitilaisuuden kohdemaassa,
    • vastaavat työnhakijoiden tiedusteluihin,
    • tekevät tarvittaessa esivalinnan – työnantaja tekee aina lopullisen valinnan ja
    • neuvovat ulkomaisia työntekijöitä muuttoon ja suomalaiseen työelämään liittyvissä asioissa.

    Löydät maksuttomat EURES-palvelut lähimmästä TE-toimistosta.

    Palvelut
    Aiheesta muualla

    Työntekijä, joka on jonkun muun kuin EU-valtion, Islannin, Norjan, Liechtensteinin tai Sveitsin kansalainen, tarvitsee yleensä työntekoa varten joko työntekijän oleskeluluvan tai muun ansiotyöhön oikeuttavan oleskeluluvan. 

    Palvelut
    Lue lisää

    EURES-portaali ja tapahtumat helpottavat rekrytointia

    Eurooppalainen CV-pankki

    Rekrytoinnin yksi työkalu on EURES-portaali, jossa on eurooppalainen työpaikka- ja CV-pankki. Portaalissa voit ilmoittaa avoimista työpaikoista sekä selata työnhakijoiden ansioluetteloita.

    Työpaikkailmoituksen avaaminen

    TE-toimiston EURES-asiantuntijoiden kautta työnantajan on mahdollista avata työpaikkailmoitus suoraan toisen EURES-verkostoon kuuluvan jäsenmaan työnhakusivuille ja laajentaa rekrytointia Suomen rajojen ulkopuolelle. Ota yhteys lähimpään EURES-asiantuntijaan rekrytoinnin käynnistämiseksi.

    Rekrytointitapahtumat

    Voit osallistua Euroopassa järjestettäviin rekrytointitapahtumiin yhdessä asiantuntijoiden kanssa. Voit myös 

    • lähteä itse messuille ja haastatella siellä työnhakijoita,
    • jättää työpaikkailmoituksen asiantuntijalle, joka mainostaa sitä sopiville hakijoille tai
    • osallistua verkossa järjestettäviin European Online Job Days -rekrytointitapahtumiin.

    Messuille osallistuminen on yleensä maksutonta. Maksat itse oman matkasi ja majoituksesi.

    Ota yhteyttä paikalliseen EURES-asiantuntijaasi. He auttavat sinua löytämään yrityksellesi parhaat rekrytointitapahtumat.

    Aiheesta muualla

    Rekrytointi Targeted Mobility Schemes -liikkuvuushankkeiden avulla 

    Targeted Mobility Scheme -hankkeella helpotetaan taloudellisen tuen avulla osaajien rekrytointia toisesta EU-maasta, Norjasta tai Islannista. Hanketta koordinoi Ruotsin työvoimapalvelut yhdessä EURES-verkoston jäsenten kanssa.

    Hankkeen kautta yritykselle voidaan myöntää taloudellista tukea työntekijän perehdyttämisestä ja uuteen maahan sopeutumisesta aiheutuviin kustannuksiin. Työnantajalle myönnettävän tuen suuruus määräytyy työhön tulevalle tarjotun perehdytyksen laajuuden perusteella. Suomessa sijaitsevalle työnantajalle tuen suuruusluokka on 1 390–1 750 euroa rekrytoitua työntekijää kohden.

    Voit saada taloudellista tukea, kun seuraavat ehdot täyttyvät.

    • Palkattavan työntekijän tulee olla vähintään 18-vuotias EU:n, Norjan tai Islannin valtiossa pysyvästi asuva henkilö.
    • Sinun tulee tarjota maahan saapuvalle työntekijälle työhön perehdytystä, apua paikkakunnalle asettautumiseen tai kielikoulutusta.
    • Organisaatiosi on henkilöstömäärältään enintään 250 henkilöä ja se on sijoittautunut laillisesti johonkin EU-maahan, Norjaan tai Islantiin.
    • Teet rekrytoitavan kanssa vähintään kuuden kuukauden työsopimuksen, jonka palkka- ja työehdot ovat kansallisen työlainsäädännön mukaiset ja työsopimus koskee koko- tai osa-aikaista työtä, mutta kuitenkin vähintään 50% kokopäiväisestä työajasta.
    • Työtehtävä on ollut julkisesti haussa.

    Myös työnhakijalla on mahdollisuus hakea tukea työhaastattelumatkaan ja asettautumiseen sekä kielikurssiin ja tutkinnon tunnustamisesta aiheutuviin kustannuksiin. 

    Huomioithan, että tukea hakeaksesi sinun tulee olla yhteydessä alueesi EURES-asiantuntijaan.

    Hakemus

    Hakemuslomakkeista löydät tarkemmat ohjeet siitä, mitä esimerkiksi perusperehdytyksen tai laajemman perehdytyksen tulee sisältää ja mitä liitteitä tarvitaan tuen hakemiseksi. Tuki on työntekijäkohtainen eli jos on useampi palkattava työntekijä, jokaisesta palkattavasti voi saada tämän summan. Huomaathan että hankkeella on oikeus tehdä muutoksia tukisummiin.

    Tukihakemus lähetetään Suomen osalta käsiteltäväksi joko BBi Communication Finland Oy:lle osoitteeseen eures@bbi.se tai Allianssin nuorisovaihto ry:lle osoitteeseen eures@alli.fi.

     

    Euroopan unionin rahoittama

     

    Aiheesta muualla

    Työpaikkasuomi ja Työpaikkaruotsi avuksi työarkeen

    Työpaikkasuomi ja -ruotsi vastaa tämän päivän kansainvälistyvän työelämän tarpeisiin. Yrityskohtaisesti räätälöitävä kielikoulutus tarjoaa yrityksesi ulkomaalaistaustaisille työntekijöille mahdollisuuden menestyä työssään suomen tai ruotsin kielellä.

    Työpaikkasuomi tai -ruotsi parantaa ulkomaalaistaustaisten työntekijöiden valmiuksia selviytyä suomen tai ruotsin kielellä työssään ja työpaikkansa viestintätilanteissa. Koulutuksen tavoitteena on tukea työntekijän ammatillista osaamista, työssä tarvittavan ammatillisen sanaston oppimista ja integroitumista työyhteisöön. Tavoiteltavasta kielitaidon tasosta sovitaan yksilöllisesti ja/tai ryhmäkohtaisesti.

     Koulutettavan työntekijän motivaatio ja osaaminen nousee kielitaidon karttuessa, mistä koko työyhteisö hyötyy.

    Palvelut
    Aiheesta muualla

    Kun laadit työpaikkailmoituksesi englanniksi, mahdollisten työnhakijoiden määrä kasvaa. Näiden yksinkertaisten ohjeiden avulla onnistut houkuttelemaan osaavia työntekijöitä avoinna oleviin tehtäviisi ympäri maailmaa.

    Kirjaudu sisään ja laadi työpaikkailmoitus

    Jos avoinna olevassa tehtävässä pärjää muulla kuin suomen tai ruotsin kielellä, kannattaa työpaikkailmoitus laatia englanniksi. Valitse ilmoituksen kieleksi englanti, ja kirjoita ilmoituksen sisältö englanniksi. Muista valita myös työkieleksi englanti. Sekä työpaikkailmoituksen kieli että työkieli valitaan heti lomakkeen alussa. Kun laadit ilmoituksen englanniksi, saat parhaan mahdollisen näkyvyyden työtehtävälle sekä Suomessa jo asuvien kansainvälisten työnhakijoiden että ulkomailla asuvien osaajien keskuudessa.

    Pääsääntöisesti kansainvälisille työntekijöille suunnattuun englanninkieliseen työpaikkailmoitukseen pätevät samat suositukset kuin suomenkielisiin työpaikkailmoituksiin. Ilmoituksessa kannattaa kertoa mahdollisimman tarkasti työtehtävän sisällöstä, tehtävässä vaadittavasta osaamisesta sekä siitä, mitä tarjoat työnantajana työntekijälle. Kun houkuttelet osaajia ulkomailta Suomeen, kannattaa lisäksi kertoa organisaatiosta hieman laajemmin sekä kuvailla yleisesti paikkakuntaa, jolla työpaikka sijaitsee. Voit hyödyntää työpaikkailmoituksen tekemisessä erilaisia Suomea esitteleviä markkinointimateriaaleja. Niitä on julkisesti saatavilla Finland Toolbox -sivustolla.

    Kansainvälisen rekrytoinnin työnantajaneuvonnan yhteystiedot

    Jos tarvitset apua kansainvälisen rekrytoinnin työpaikkailmoituksen tekemiseen, voit olla yhteydessä Work in Finland -työnantajaneuvontaan. Palvelu on avoinna maanantaista perjantaihin kello 9–15. Voit soittaa numeroon 0295 016 770 ja saada palvelua tai voit jättää puhelinpalveluun soittopyynnön. Voit myös lähettää sähköpostia osoitteeseen tyonantajaneuvonta@workinfinland.fi.

    Kirjaudu sisään

    Milloin työntekijän oleskelulupa tarvitaan?

    Ulkomaalaisten työnteko-oikeus Suomessa määräytyy kansalaisuuden mukaan.

    EU-kansalaiset, samoin kuin Norjan, Islannin, Liechtensteinin ja Sveitsin kansalaiset, saavat työskennellä Suomessa ilman oleskelulupaa. Yli kolme kuukautta kestävä oleskelu tulee kuitenkin rekisteröidä Maahanmuuttovirastolle. Pohjoismaiden kansalaisten tulee rekisteröityä Digi- ja väestötietovirastossa. Hakija on itse vastuussa oleskelunsa rekisteröimisestä. Schengen-maan myöntämä oleskelulupa tai viisumi ei oikeuta Suomessa työskentelyyn lukuun ottamatta ulkomaalaislain 79 §:ssä erikseen nimetyissä töissä.

    Työntekijä, joka on jonkun muun kuin edellä mainitun maan kansalainen eli ns. kolmannen maan kansalainen, tarvitsee työntekoa varten yleensä joko työntekijän oleskeluluvan tai muun ansiotyöhön oikeuttavan oleskeluluvan. Työntekijän oleskelulupaa haetaan silloin, kun työntekijällä ei ole muuta ansiotyöhön oikeuttavaa oleskelulupaa, eikä kyseiseen työtehtävään voida myöntää muuta oleskelulupaa ansiotyötä varten tai työtä ei voi tehdä ilman oleskelulupaa.

    Aiheesta muualla

    Sinun tulee varmistaa työntekijän työnteko-oikeus

    Sinulla on työnantajana velvollisuus varmistaa, että ulkomaalaisella työntekijällä on työnteko-oikeus Suomessa. Työnteko-oikeuden voi tarkistaa oleskelulupakortista. Jos työntekijällä ei ole voimassa olevaa oleskelulupaa tai hänen työnteko-oikeutensa on rajoitettu koskemaan esimerkiksi toisella ammattialalla työskentelyä, et voi ottaa häntä palvelukseesi ennen kuin hänelle on myönnetty asianmukainen oleskelulupa.

    Maahanmuuttovirasto antaa tietoa ulkomaalaisen työnteko-oikeudesta ja siitä, millainen oleskelulupa työntekoa varten tarvitaan tai voiko työtä tehdä ilman oleskelulupaa.

    Aiheesta muualla

    Työnteko-oikeus työntekijän oleskeluluvalla

    Jos hakemus on työntekijän ensimmäinen oleskelulupahakemus tai hakemus on eri alalle kuin työntekijälle aiemmin myönnetty työnteko-oikeus, ei työntekoa voi aloittaa ennen kuin työntekijän oleskelulupa on myönnetty.

    Työntekijän oleskelulupa myönnetään ammattialakohtaisesti. Työntekijän oleskelulupakortissa on mainittu ammattialat, joilla hän voi työskennellä. 

    Työntekoa voi jatkaa jatkolupahakemuksen käsittelyn ajan, jos jatkolupaa haetaan ennen edellisen luvan päättymistä ja työ jatkuu samalla työnantajalla tai ammattialalla.

    Aiheesta muualla

    Ilmoitus ulkomaalaisesta työntekijästä

    Sinun pitää tehdä ilmoitus, kun palkkaat työntekijän, joka ei ole EU- tai ETA-maan tai Sveitsin kansalainen. Ilmoitusta ei tarvitse tehdä, jos työntekijä on EU- tai ETA-maan tai Sveitsin kansalaisen perheenjäsen.

    Tee ilmoitus työnantajan Enter Finland -verkkopalvelussa.

    Voit tehdä ilmoituksen myös TEM055 -liitelomakkeella. Lähetä TE-toimistoon täytetty lomake ja kopio työntekijän passista tai oleskelulupakortista.

    Kun olet ilmoittanut työehdot työperusteisen oleskelulupahakemuksen yhteydessä, sinun ei tarvitse tehdä työntekijäilmoitusta.

    Ilmoitusta ei myöskään tarvitse tehdä, jos olet ilmoittanut työehdot kausityöoleskelulupahakemuksen, kausityötodistuksen tai kausityöviisumin yhteydessä.

    Sinun tulee ilmoittaa ulkomaalaisesta työntekijästä työpaikan luottamushenkilöille ja säilyttää tiedot työsuhteesta kaksi vuotta palvelussuhteen päättymisestä.

    Palvelut
    Aiheesta muualla

    Ulkomaalaisten työnteko-oikeus Suomessa määräytyy kansalaisuuden mukaan.

    Työntekijä, joka on jonkun muun kuin EU-valtion, Islannin, Norjan, Liechtensteinin tai Sveitsin kansalainen, tarvitsee yleensä työntekoa varten joko työntekijän oleskeluluvan tai muun ansiotyöhön oikeuttavan oleskeluluvan. Joitain ulkomaalaislaissa erikseen mainittuja tehtäviä on mahdollista tehdä rajoitetun ajan viisumilla tai viisumivapaasti.

    Työntekijän oleskelulupa myönnetään kaksivaiheisesti. TE-toimisto tekee työntekijän oleskelulupahakemukseen osapäätöksen ja Maahanmuuttovirasto lopullisen päätöksen. TE-toimiston osapäätös perustuu kokonaisharkintaan, joka sisältää työvoiman saatavuuden, työsuhteen ehtojen sekä työnantajan ja työntekijän edellytysten arvioinnin. Myös työntekijän toimeentulosta ansiotyöllä on varmistuttava.

    Työntekijän oleskeluluvat käsitellään valtakunnallisesti ilman alueellisia toimivaltarajoja. Ahvenanmaalla hakemuksia käsittelee Ålands arbetsmarknads- och studieservicemyndighet.

    Käsittelyajat

    Työntekijän oleskelulupahakemukset käsitellään viimeistään kahden kuukauden kuluessa siitä, kun viranomainen on vastaanottanut asianmukaisesti täytetyn hakemuksen liitteineen. TE-toimisto tekee ensin osapäätöksen, jonka jälkeen Maahanmuuttovirasto tekee hakemukseen päätöksen.

    Aiheesta muualla

    Työlupapalvelut siirtyvät Maahanmuuttovirastoon 1.1.2025 alkaen

    Maahanmuuttovirasto vastaa 1.1.2025 alkaen kaikista työntekijän oleskelulupa-asioista, myös ilmoituksista EU-/ETA-maiden ulkopuolelta palkatuista työntekijöistä. Tavoitteena on asiakaskokemuksen parantaminen ja entistä sujuvampi käsittelyprosessi. Muutos on osa TE-palveluiden uudistusta.

    Aiheesta muualla

    TE-toimiston työlupapalvelut siirtyvät Maahanmuuttovirastoon 1.1.2025 alkaen

    Alalla noudatettava työehtosopimus ja työntekijän henkilökohtainen työsopimus rajoittavat työnantajan yksipuolista oikeutta eli työnjohto-oikeutta.

    Työnantajana sinun on kuitenkin noudatettava seuraavia periaatteita.

    • Työnjohto-oikeus koskee vain työaikaa.
    • Lain tai hyvän tavan vastaiset määräykset ovat kiellettyjä.
    • Työntekijän fyysiset ja ammatilliset edellytykset suoriutua annetusta tehtävästä on huomioitava,
    • Työntekijän asemaan olennaisesti vaikuttavissa muutoksissa on käytävä yhteistoimintamenettelyn mukaiset neuvottelut.
    • Työntekijän yksityisyyden suojaa ei saa loukata.

    Lisäksi työsopimuksessa on voitu sopia asioita, jotka rajoittavat työnjohto-oikeutta. Esimerkiksi jos työaikaa tai työtehtäviä ei ole kirjattu työsopimukseen, sinun pitää antaa sinulle kirjallinen selvitys työntekijälle viimeistään ensimmäisen palkanmaksukauden päätyttyä.

    Muista, että työnantajana et voi yleensä yksipuolisesti muuttaa työsopimuksessa kuvattuja työehtoja vaan niistä pitää sopia uudelleen työntekijän kanssa.

    Työsuojeluhallinnon verkkosivuilla on lueteltu tarkasti laissa säädetyt työnantajan velvollisuudet.

    Aiheesta muualla
    Lue lisää

    Palveluita