Yritystoiminnan aloittaminen on yksi tapa, jolla voit työllistää itsesi. Jos yrittäjyys kiinnostaa sinua, tutustu aloittaville yrittäjille suunnattuihin palveluihin. Tarjolla on paljon tietoa ja neuvontaa.
Onko sinun aika rekrytoida, hakea rahoitusta, hankkia tietoa tai konsultoida muita ammattilaisia yrityksesi seuraavista askeleista? Työmarkkinatorilta löydät tietoa yrityksen kehittämiseen liittyvistä palveluista.
Yrittäjyys on yksi perinteisimmistä tavoista työllistää itsensä. Yrittäjyydestä kiinnostuneille on tarjolla paljon tietoa ja tukea.
Tästä osiosta löydät tietoa yrittäjyyden aloittamisesta ja siitä, miten voit työllistää itsesi yrittäjänä joko kokoaikaisesti tai sivutoimisesti. Jos sinua kiinnostaa työttömyysturva yrittäjänä, tutustu Työttömyysturva-osioon.
Jos olet yrittäjä ja ryhtymässä työnantajaksi, tutustu muihin Työnantajien ja yrittäjien kohderyhmän osioihin.
Esimerkiksi yritysmuotoihin tai yrityksen kehittämiseen liittyvää tietoa ja palveluita on sen sijaan koottu Suomi.fi-verkkopalveluun.
Kun harkitset yrittäjyyttä uravaihtoehtona, aiot yrittäjäksi tai olet perustanut yrityksen, voit osallistua yrittäjäkoulutukseen, uravalmennukseen tai työvoimakoulutukseen.
Yrittäjäkoulutukset tarjoavat sinulle tietoa yrittämisen arjesta ja auttavat liiketoiminnan suunnittelussa.
Uravalmennus tarjoaa mahdollisuuden tutustua yrittäjyyteen palkkatyön vaihtoehtona.
Yrityksen perustamiskoulutuksessa voit syventää tietojasi esimerkiksi markkinoinnista ja yrittämisen riskeistä. Voit myös perehtyä laajemmin yrityksen perustamiseen liittyviin toimenpiteisiin sekä kehittää yritysideaasi ja liiketoimintasuunnitelmaasi.
Lyhytkestoisena työvoimakoulutuksena järjestettävässä yrittäjäkoulutuksessa voit kehittää yritysideaasi ja saat tukea liiketoimintasuunnitelman laatimiseen. Voit myös suorittaa erilaisia yrittäjäkoulutuksia ja yrittäjyyskursseja omaehtoisina opintoina. Lisäksi työvoimakoulutuksena järjestetään koulutusta, joka tähtää yrittäjän ammattitutkinnon tai sen osan suorittamiseen.
Voit käynnistää yritystoiminnan samalla, kun osallistut yrittäjäkoulutukseen.
Työn tekemisen tavat muuttuvat. Nykyään sinulla on erilaisia vaihtoehtoja ja mahdollisuuksia saada organisaatiosi erilaiset työtehtävät tehdyksi.
Voit palkata organisaatioosi työntekijän, mutta perinteisen rekrytoinnin sijaan voit myös ostaa tai tilata työsuorituksen toiselta yrittäjältä tai ammattilaiselta. Sinulla on mahdollisuus hankkia palvelukseesi myös vuokratyövoimaa.
Erilaiset tavat työllistää osaajia tuovat sinulle joustoa työmarkkinoiden muutosten varalta. Olennaista on, että ymmärrät, mitä tarpeita sinulla on, mitä ammatitaitoa työntekijältä kaipaat ja kuinka usein työtehtävä toistuu. Näin sinun on mahdollista löytää avoimeen tehtävään paras mahdollinen työntekijä myös pitkällä aikavälillä.
Kaikesta teetetystä työstä maksetaan joko palkkaa tai työkorvausta. Kun tilaat työtä, sinua koskee yleensä tilaajavastuu. Tämä tarkoittaa, että sinulla on velvollisuus selvittää, onko sopimuskumppani hoitanut lakisääteiset velvollisuutensa. Tilaajavastuu koskee vuokratyö- ja alihankintasopimuksia, mutta se ei sido esimerkiksi kaikkia yksityisiä elinkeinonharjoittajia tai kotitalouksia.
Elinkeinotoimintaa voi olla mahdollista teettää myös talkootyönä, mutta silloin pitää ottaa huomioon verotus ja muu talkootyöhön liittyvä lainsäädäntö.
Kotitaloutena voit työllistää esimerkiksi henkilökohtaisen avustajan, siistijän tai remontoijan.
Jos sinua kiinnostavat erilaiset tavat tehdä töitä työnhakijan näkökulmasta, lue lisää itsesi työllistämisestä.
Onko sinulla tarjolla työtehtävä, johon tarvittava osaaminen on harvinaista tai muuten erityislaatuista?
Kun etsit organisaatioosi erityisosaamista, sopivan työntekijän löytäminen voi olla vaikeaa. Mieti rauhassa, millainen osaaminen on työssä onnistumisen kannalta välttämätöntä ja mistä taidoista voit tarvittaessa joustaa. Tee työpaikkailmoitus huolellisesti, jotta rekrytointi onnistuisi mahdollisimman hyvin. Varaudu siihen, ettei sopivaa osaaja löydy hetkessä. Valmiin erityisosaamisen sijaan voit korostaa rekrytoinnissa valmiutta oppia ja omaksua uutta ammattitaitoa.
Seuraavista vinkeistä voi olla hyötyä, kun rekrytoit erityisosaamista.
Voit etsiä tietyn alan erikoisosaajaa, kun kirjaudut Työmarkkinatorille. Voit luoda työpaikkailmoituksen tai selata työnhakijoiden julkaisemia profiileja erilaisten hakurajausten avulla.
Jos sopivaa työntekijää ei löydy, voit esimerkiksi kouluttaa organisaatiosi tarpeisiin sopivan osaajan, ostaa työsuorituksen yrittäjältä tai etsiä sopivaa henkilöä ulkomailta.
Etsitkö jatkajaa yrityksellesi tai yrittäjäkumppania, joka voisi myöhemmin toimia yrityksesi toiminnan jatkajana?
TE-palveluiden Avoimet työpaikat -sivustolta voit löytää myös yrittäjiä. Lisäksi voit etsiä sieltä kumppania osuuskuntaan tai franchising-ketjuun tai yrittäjää yritykseen, jolla on valmis liikeidea.
Voit jättää sivustolle oman ilmoituksesi maksutta tai etsiä sopivaa kumppania sivustolla jo olevista ilmoituksista.
Voit jättää yrittäjäilmoituksen lähimpään TE-toimistoon tai tehdä sen verkkopalvelussa seuraavasti.
Henkilöstön osaaminen vaikuttaa organisaation toimivuuteen ja menestykseen. Työntekijöidesi tietojen ja taitojen kehittäminen hyödyttää koko työyhteisöä sekä sinua työnantajana.
Voit kehittää henkilöstösi osaamista monin eri tavoin. Työnantajana sinun on mahdollista tarjota työntekijöillesi erilaisia kursseja, koulutuksia ja valmennuksia. Voit myös tukea työntekijöiden omia opintoja. Työnkierto on myös mahdollisuus kehittää henkilöstösi osaamista. Siinä työntekijä siirtyy määräaikaisesti organisaation sisällä toisiin tehtäviin. Uusien työtehtävien oppimisen lisäksi työntekijän tietämys organisaation toiminnasta laajenee.
Organisaation menestymisen kannalta on olennaista, että kannustat työntekijöitäsi uuden oppimiseen. Kun rohkaiset työntekijöitäsi käymään yhteisiä keskusteluja ja jakamaan kokemuksiaan, yhteenkuuluvuuden tunne paranee ja he voivat oppia toisiltaan uutta. Työnantajana voit luoda ilmapiirin, jossa kannustetaan uuden oppimiseen.
Apua henkilöstön osaamisen parantamiseen saat TE-palveluista. Yhteishankintakoulutuksen avulla voit kouluttaa nykyisiä tai uusia työntekijöitäsi yhteistyössä TE-palveluiden kanssa. TE-palvelut tarjoavat apua koulutuksen järjestämiseen ja sinä työnantajana osallistut koulutuksen rahoitukseen ja opiskelijavalintaan. Koulutuksiin voivat osallistua myös yrittäjäksi ryhtyvät, yrittäjä työntekijöidensä kanssa sekä yrityksessä työskentelevät vuokratyöntekijät.
Lue lisää yhteishankintakoulutuksista ELY-keskuksen sivuilta.
Työpaikkasuomi ja työpaikkaruotsi ovat koulutuksia, joiden tavoitteena on edistää organisaation ulkomaalaistaustaisen henkilöstön valmiuksia selviytyä arjen työtehtävistään joko suomen tai ruotsin kielellä. Koulutukset räätälöidään organisaatiosi ja koulutettavien tarpeiden mukaan ja ne voidaan toteuttaa niin Täsmä-, Rekry- kuin MuutosKoulutuksena.