Oma asiointi -palvelussa on käyttökatko torstaista 10.10. kello 16.30 maanantaihin 14.10. kello 8. Käyttökatkon aikana henkilöasiakkaan ja työnantajan asiointipalvelut ovat poissa käytöstä, ja Työmarkkinatorilla voi esiintyä katkoja. Työmarkkinatorille ei voi kirjautua käyttökatkon aikana ja tietosisällöissä ja linkkien toimivuudessa voi olla puutteita. Pahoittelemme häiriötä. Lue lisää.

Ohjeet ja tuki⁠

Modisti, vaatetusompelija

Haastattelut Julkaistu

"Ompelu vaatii tarkkuutta, hahmotuskykyä, hyvää materiaalien tuntemusta ja luovuutta. Lisäksi pitää olla ihmistuntemusta ja hyvät vuorovaikutustaidot. Yrittäjän täytyy olla järjestelmällinen, sietää painetta ja pystyä hallitsemaan monia eri asioita yhtä aikaa."

  • Eini Immonen
  • Modistina, vaatetusompelijana ja yrittäjänä tmi Rubyleassa.
  • Suorittanut vaatetusompelijan perustutkinnon ja modistin erikoisammattitutkinnon Stadin ammattiopistossa.
  • Työkokemusta alalta kahdeksan vuotta.

Kerro lyhyesti, mitä teet työksesi.

Valmistan työkseni erilaisia päähineitä, muita asusteita ja mittatilausvaatteita sekä teen korjausompelua. Myyn liikkeessäni myös muiden käsityöläisten valmistamia koruja sekä vintage- ja second hand -tuotteita.

Miten olet päätynyt valitsemaasi ammattiin?

Olen harrastanut erilaisia käsitöitä pienestä pitäen, ja suvussamme on useampi käsityöläinen. Kun 25-vuotiaana päätin hankkia uuden ammattiin, käsityöala tuntui kaikista luontevimmalta. Kouluttauduin ensin vaatetusompelijaksi, minkä jälkeen päätin erikoistua modistiksi, jotta voisin luoda asukokonaisuuksia ja palvella asiakkaitani kattavammin.

Kuvaile tyypillistä työpäivääsi tai työviikkoasi.

Työpäiväni ja -viikkoni ovat hyvin erilaisia, mutta pääasiassa aika kuluu erilaisiin ompelutehtäviin, kuten hattujen ja vaatteiden korjauksiin sekä tilausten valmistukseen. Teen paljon hattujen ja vaatteiden kaavoituksia. Ompelu- ja kaavoitustöiden lisäksi palvelen asiakkaita puodissa ja sosiaalisessa mediassa, jonne kuvaan säännöllisesti uutta sisältöä. Otan kuvia tuotteista myös verkkokauppaa varten sekä hoidan erilaisia hallinnollisia tehtäviä, kuten laskutusta.

Millaisessa työympäristössä tai millaisina työaikoina työskentelet?

Työskentelen värikkäässä puodissani Helsingin Vallilassa, jossa sekä myyn että valmistan tuotteet. Joitakin toimistotöitä sekä sisällöntuotantoa hoidan myös omalta kotisohvalta.

Teen työtä neljänä päivänä viikossa. Toisinaan luova työ vie mennessään, ja suunnitellut kuuden tunnin työpäivät venyvät hieman.

Millaista osaamista tai ominaisuuksia ammatissa vaaditaan?

Ompelu vaatii tarkkuutta, hahmotuskykyä, hyvää materiaalien tuntemusta ja luovuutta. Lisäksi pitää olla ihmistuntemusta ja hyvät vuorovaikutustaidot. Yrittäjän täytyy olla järjestelmällinen, sietää painetta ja pystyä hallitsemaan monia eri asioita yhtä aikaa.

Mikä on parasta ammatissasi?

Parasta yrittäjänä työskentelyssä on vapaus päättää omista työajoista ja -tavoista. Tykkään myös siitä, että työpäiväni ovat vaihtelevia ja työnkuvani on monipuolinen.

Mitkä ovat ammatin varjopuolia tai mikä tuntuu haastavalta?

Ompelutöitä ei voi aina päättää itse, vaan on tehtävä myös töitä, jotka eivät ole itselle kaikista mieluisimpia. Yrittäjyydessä haasteellisinta on aikataulujen laatiminen ja niissä pysyminen. Jos ei ole mahdollisuutta ulkoistaa mitään tehtäviä, yksinyrittäjänä joutuu tekemään paljon erilaisia töitä, kuten siivousta, asiakaspalvelua, verkkokaupan ylläpitoa, markkinointia ja valokuvausta. Se on toisinaan kuormittavaa, minkä vuoksi työt pitää osata pilkkoa osiin. Lisäksi huoli yrityksen kannattavuudesta aiheuttaa ajoittain stressiä.

Mitä kertoisit henkilölle, joka harkitsee modistin ja vaatetusompelijan ammattia?

Käsityöyrittäjyys on luovaa ja inspiroivaa työtä, jossa voi pärjätä sisukkuudella ja massasta erottuvilla tuotteilla. Tässä ammatissa pitää seurata vallitsevaa muotia ja olla muuntautumiskykyinen.

Millaisena näet ammattisi tulevaisuuden?

Tällä hetkellä muotimaailmassa näkyy paljon erilaisia hattuja, joten uskon, että valtaväestö tulee käyttämään niitä jatkossa enemmän. Korjauspalveluiden kysyntä kasvaa, koska korjaaminen on ekologisempaa kuin uuden ostaminen. Lisäksi ihmiset arvostavat nykyään käsitöitä, joten uskon, että tulevaisuudessa meille käsityöläisille riittää töitä entistä enemmän.

Ammatit

Ammattialat

Lisää haastatteluita

Jaa artikkeli