Asiointi-osiossa voi esiintyä häiriöitä uudistuksen takia. Jos et pysty hoitamaan asiaasi, jätä yhteydenottopyyntö Asiointi-osiossa. Asiointi-osiossa on käyttökatko vuodenvaihteessa. Lue lisää

Ohjeet ja tuki⁠

Haluan palkata työntekijän

Uuden työntekijän löytämiseen on saatavilla monenlaista apua. Lue, mitä sinun tulisi työnantajana huomioida, kun palkkaat työntekijän. Kirjaudu Työmarkkinatorille ja löydä juuri sinun organisaatioosi sopiva tekijä.

Tietoa tilanteesta

Haluatko laajentaa yritystoimintaasi tai tuntuuko, ettei oma aikasi enää riitä kaiken työn tekemiseen? Tällöin työntekijän palkkaaminen voi olla sinulle sopiva ratkaisu. Kun palkkaat yritykseesi työntekijän, sinusta tulee työnantaja. Voit saada työnantajuutesi eri vaiheisiin neuvontaa ja tukea.

Työntekijän tarve ja kustannukset

Ennen kuin ryhdyt työnantajaksi, pohdi, paljonko sinulla on työtehtäviä, joita haluat teettää työntekijällä. Tarvitsetko työntekijän jatkuviin tehtäviin, jonkin projektin ajaksi vai tasoittamaan tiettyjen kausien työmäärää?

Sinun on myös hyvä laskea etukäteen, paljonko oma työntekijä voisi arviolta maksaa. Palkan lisäksi sinun on työnantajana maksettava esimerkiksi vakuutusmaksuja sekä järjestettävä työterveyshuolto.

Työnantajarekisteri

Jos palkkaat useamman työntekijän, on todennäköistä, että sinun tulee liittyä Verohallinnon työnantajarekisteriin. Tähän vaikuttaa palkkaamiesi työntekijöiden määrä ja työsuhteiden kesto. Voit tarkistaa Verohallinnon verkkosivuilta, tuleeko sinun liittyä työnantajarekisteriin.

Aiheesta muualla

Neuvontapalvelut auttavat

Työnantajuuden alkuvaiheeseen on saatavilla paljon tietoa ja apua. Jos sopiva tekijä on haussa, tutustu Rekrytointi-sisältöömme. Älä epäröi ottaa yhteyttä neuvontapalveluihin: julkiset toimijat, kuten TE-palveluiden asiakaspalvelu, tarjoavat neuvontaa maksutta.

Lue lisää

Tarvitsetko työyhteisöösi uuden työntekijän? Kun etsit avoimeen tehtävään sopivaa osaajaa, voit hyödyntää omia verkostojasi, erilaisia työnhakusivustoja, sosiaalista mediaa tai julkisia työvoimapalveluita.

Kun etsit uutta työntekijää, kannattaa ensin käydä läpi omat sekä tuttujesi ja työntekijöidesi verkostot. Voit löytää sopivan tekijän helposti tällä tavalla. Aina verkostoista ei kuitenkaan löydy vaadittua osaamista, joten silloin sinun kannattaa ilmoittaa avoimesta työpaikasta julkisesti.

Nykyään verkossa on paljon erilaisia työnhaku- ja työpaikkailmoitussivustoja, joiden avulla voit helposti etsiä uusia työntekijöitä. Ilmoita avoimesta työpaikasta myös omalla verkkosivullasi. Olethan jo jättänyt työpaikkailmoituksesi Työmarkkinatorille?

Työnantajana sinun kannattaa hyödyntää myös sosiaalisen median tarjoamia mahdollisuuksia. Esimerkiksi LinkedInistä löytyy monipuolisesti eri alojen asiantuntijoita, jotka etsivät uutta työpaikkaa. Lisäksi Facebookin ja Instagramin kautta voi löytyä sopivia osaajia. Maksullisella markkinoinnilla saat enemmän näkyvyyttä työpaikkailmoituksillesi sosiaalisessa mediassa. Edelleen myös sanomalehdissä julkaistaan työpaikkailmoituksia.

Rekrytointitilaisuus on hyvä keino löytää työntekijöitä nopeasti, helposti ja tehokkaasti. Kun haluat järjestää rekrytointitilaisuuden, voit käyttää TE-toimiston tai sen yhteistyökumppaneiden tiloja. Saat myös maksutonta asiantuntija-apua tapahtuman suunnitteluun. Ota yhteyttä TE-toimistoon ja sovi tilaisuuden järjestämisestä.

Jos tekijää ei yrityksestä huolimatta löydy, voit hakea tukea TE-toimistosta tai kunnan työllisyyspalveluista.

Jos haluat rekrytoida nuoren työntekijän tai osaajan ulkomailta, tutustu aiheita käsitteleviin sisältöihimme.

Palvelut
Lue lisää
Aiheesta muualla

Taloudellista tukea rekrytointiin ja palveluita uuden tekijän kouluttamiseen

TE-toimiston ja kuntakokeilun myöntämät työllistämisen tuet eli palkkatuki, 55 vuotta täyttäneiden työllistämistuki ja työolosuhteiden järjestelytuki, lähtevät sekä työnhakijan että työnantajan tarpeista. Työnhakija tarvitsee apua työllistymiseen ja sinulla on työnantajana tarve löytää tehtävään osaava tekijä. Uusi sopiva työntekijä voikin löytyä työnhakijasta, jonka työnhakua tuetaan. Myös osatyökykyisellä, pitkään työttömänä olleella tai nuorella voi olla hyödyllistä osaamista ja oikea asenne työhön ja uuden oppimiseen. Kannattaa myös selvittää, tarjoaako kuntasi työllistämispalkkioita.

Saatat myös tietää henkilön, jonka haluaisit palkata palvelukseesi, mutta hänellä ei ole tehtävään vaadittavaa osaamista. Voit kouluttaa organisaatioosi osaavia työntekijöitä esimerkiksi oppisopimuksella, RekryKoulutuksella, työvoimakoulutuksen kautta tai palkkatuen avulla. Joissain tilanteissa voitte kokeilla henkilön soveltuvuutta työhön työkokeilun avulla.

Lue lisää
Palvelut
Aiheesta muualla

Työkykykoordinaattori työnantajan tukena

Työkykykoordinaattorin tehtävänä on luoda käytännöt ja toimintamalli osatyökykyisten työnhakijoiden ja työntekijöiden tilanteen edistämiseksi. Koordinaattori tekee tavoitteellista ja kehittävää yhteistyötä työnantajien ja muiden alueellisten verkostojen kanssa.

Työkykykoordinaattori auttaa sinua löytämään ratkaisuja organisaatiosi työvoimapulaan ja tarjoaa vaihtoehtona osatyökykyisten työnhakijoiden palkkaamista. Koordinaattori auttaa sinua hahmottamaan osatyökykyisten työnhakijoiden työllistämisen mahdollisuudet ja heille sopivat työtehtävät.

Työkykykoordinaattori opastaa sinua myös löytämään oikeat ratkaisut jo olemassa olevan osatyökykyisen henkilökuntasi työkykyasioissa.

Lisäksi työkykykoordinaattori tiedottaa työnantajia erilaisista tukipalveluista, jotka liittyvät osatyökykyisten työllistämiseen.

Lue lisää
Aiheesta muualla

Onko sinulla tarjolla työtehtävä, johon tarvittava osaaminen on harvinaista tai muuten erityislaatuista?

Kun etsit organisaatioosi erityisosaamista, sopivan työntekijän löytäminen voi olla vaikeaa. Mieti rauhassa, millainen osaaminen on työssä onnistumisen kannalta välttämätöntä ja mistä taidoista voit tarvittaessa joustaa. Tee työpaikkailmoitus huolellisesti, jotta rekrytointi onnistuisi mahdollisimman hyvin. Varaudu siihen, ettei sopivaa osaaja löydy hetkessä. Valmiin erityisosaamisen sijaan voit korostaa rekrytoinnissa valmiutta oppia ja omaksua uutta ammattitaitoa.

Seuraavista vinkeistä voi olla hyötyä, kun rekrytoit erityisosaamista.

  • Pidä vaatimusten lista sopivan pituisena. Liian pitkä lista voi karkottaa hyviä hakijoita. Isosta hakijajoukosta löydät todennäköisimmin osaavan ja sitoutuneen työntekijän. 
  • Varmista, että rekrytointipriosessi on hakijoille sujuva ja miellyttävä kokemus. Pitkittyvä prosessi voi karkottaa hyviä hakijoita. Tällä hetkellä joillakin aloilla kärsitään työvoimapulasta, joten rekrytointitahti on yleisestikin nopeutunut.
  • Näe myös nuorempien työnhakijoiden mahdollisuudet. Voit löytää heidän joukostaan työntekijän, joka on halukas kehittämään ammatillista osaamistaan. 

Voit etsiä tietyn alan erikoisosaajaa, kun kirjaudut Työmarkkinatorille. Voit luoda työpaikkailmoituksen tai selata työnhakijoiden julkaisemia profiileja erilaisten hakurajausten avulla.

Jos sopivaa työntekijää ei löydy, voit esimerkiksi kouluttaa organisaatiosi tarpeisiin sopivan osaajan, ostaa työsuorituksen yrittäjältä tai etsiä sopivaa henkilöä ulkomailta.

Kirjaudu Työmarkkinatorille ja löydä työyhteisöösi sopiva osaaja!

Nykyään työnhakijat ja työntekijöitä etsivät työnantajat kohtaavat usein verkossa. Oletko jo kokeillut työntekijän etsimistä Työmarkkinatorin avulla?

Kirjaudu sisään Työmarkkinatorille ja luo työpaikkailmoitus. Voit määritellä ilmoitukseen, millaista osaamista haet tai asettaa vaatimuksia muun muassa hakijoiden koulutustasolle tai kielitaidolle. Työmarkkinatorin kautta pystyt ottamaan yhteyttä kiinnostaviin työnhakijoihin. Jos sopivia työnhakijoita ei löydy, voit muokata työpaikkailmoitustasi.

Jos haluat teettää työtä kotitaloutena, voit luoda työpaikkailmoituksen Työmarkkinatorille kotitaloustyönantajana ja löytää tekijän sitä kautta. Kotitaloutena voit työllistää esimerkiksi henkilökohtaisen avustajan, siistijän tai remontoijan. 

Kaipaatko apua Työmarkkinatorin käyttöön työnantajana tai kiinnostaako sinua, millainen palvelun taustalla toimiva kohtaanto on?

Lue lisää

Työn tekemisen tavat muuttuvat. Nykyään sinulla on erilaisia vaihtoehtoja ja mahdollisuuksia saada organisaatiosi erilaiset työtehtävät tehdyksi.

Voit palkata organisaatioosi työntekijän, mutta perinteisen rekrytoinnin sijaan voit myös ostaa tai tilata työsuorituksen toiselta yrittäjältä tai ammattilaiselta. Sinulla on mahdollisuus hankkia palvelukseesi myös vuokratyövoimaa.

Erilaiset tavat työllistää osaajia tuovat sinulle joustoa työmarkkinoiden muutosten varalta. Olennaista on, että ymmärrät, mitä tarpeita sinulla on, mitä ammatitaitoa työntekijältä kaipaat ja kuinka usein työtehtävä toistuu. Näin sinun on mahdollista löytää avoimeen tehtävään paras mahdollinen työntekijä myös pitkällä aikavälillä.

Kaikesta teetetystä työstä maksetaan joko palkkaa tai työkorvausta. Kun tilaat työtä, sinua koskee yleensä tilaajavastuu. Tämä tarkoittaa, että sinulla on velvollisuus selvittää, onko sopimuskumppani hoitanut lakisääteiset velvollisuutensa. Tilaajavastuu koskee vuokratyö- ja alihankintasopimuksia, mutta se ei sido esimerkiksi kaikkia yksityisiä elinkeinonharjoittajia tai kotitalouksia.

Elinkeinotoimintaa voi olla mahdollista teettää myös talkootyönä, mutta silloin pitää ottaa huomioon verotus ja muu talkootyöhön liittyvä lainsäädäntö.

Kotitaloutena voit työllistää esimerkiksi henkilökohtaisen avustajan, siistijän tai remontoijan. 

Jos sinua kiinnostavat erilaiset tavat tehdä töitä työnhakijan näkökulmasta, lue lisää itsesi työllistämisestä. 

Lue lisää
Aiheesta muualla

Työnantajana sinun tulee muistaa tavanomaiset velvollisuutesi myös nuoren työntekijän kohdalla. Nuorelle työntekijälle kannattaa tehdä kirjallinen työsopimus sekä pitää huolta palkanmaksusta ja lomapäivälisistä. Jos olet palkkaamassa alle 18-vuotiaan nuoren, sinua koskevat myös jotkut työsuhteeseen liittyvät lisävelvollisuudet.

Lain mukaan saat teettää nuorella ainoastaan työtä, joka ei ole hänen ikäänsä nähden kohtuuttoman rasittavaa eikä haittaa hänen koulunkäyntiään. Tiettyjä töitä ja tehtäviä on rajoitettu tai kielletty kokonaan nuorilta työntekijöiltä. Kannattaakin tutustua työsuhteen erityissäädöksiin Työsuojelun sivuilta. 

Jos olet palkkaamassa alle 15-vuotiaan työntekijän, tulee myös hänen huoltajansa hyväksyä työsuhde. 

Kiinnitä erityistä huomiota nuorten työntekijöiden perehdytykseen ja varmista, että työtehtävät ovat työntekijän ikään nähden sopivia. Saatat olla nuoren ensimmäinen työnantaja ja vaikuttaa paljon siihen, millaisen kuvan hän saa työelämästä. 

Aiheesta muualla

Työsopimuksessa sovit työntekijäsi kanssa työtehtävistä, työajasta, palkasta ja mahdollisista muista eduista ja ehdoista.

Kun uusi työntekijä aloittaa, laatikaa ja allekirjoittakaa työsopimus ennen ensimmäistä työpäivää. Suullisesti tehty työsopimus on pätevä, mutta on erityisen suositeltavaa tehdä työsopimus kirjallisena. Sekä sinun että työntekijäsi on helpompi tarkistaa sovitut työtehtävät, palkkaus ja muut ehdot kirjallisesta sopimuksesta. 

Jos haluat solmia määräaikaisen sopimuksen, sinulla on oltava siihen hyväksyttävä syy. Tavallisimpia syitä ovat sijaisuus, työn kausiluontoisuus ja projektityö.  

Lisäksi sinun on huomioitava mahdollisen työehtosopimuksen vähimmäismääräykset. Tutustu oman alasi työehtosopimukseen, jos sellainen on voimassa.

Jos haluat lukea aiheesta lisää, tutustu Työsuojeluhallinnon sivustoon, jonne on kerätty kattavasti tietoa työsopimuksesta ja siihen liittyvästä lainsäädännöstä.

Aiheesta muualla

Oletko palkannut organisaatioosi uuden työntekijän? Työnantajana sinun on tärkeää panostaa perehdytykseen, jotta työntekijäsi pääsee hyvin alkuun työssään. Pohdi myös, mitä kannattaa ottaa huomioon, jotta uusi työntekijä tuntee olonsa tervetulleeksi ensimmäisenä työpäivänään.

Anna hyvä ensivaikutelma ja tarjoa työsuhteen alussa tietoa sekä apua mahdollisimman paljon, sillä uutta työntekijääsi varmasti jännittää. Näin työntekijä pääsee hyvin aloittamaan työnsä ja helpommin osaksi työyhteisöä.

Kerro perustiedot organisaatiosta, esittele työtilat ja mikäli työskentely vaatii erityistä työvaatetusta, varmista, että työntekijälle sopivat työvaatteet ovat valmiina ensimmäisenä työpäivänä.

Perehdytykseen kannattaa panostaa, jotta työntekijäsi tietää, mitkä hänen työtehtävänsä ovat ja mitä häneltä odotetaan. Suunnittele perehdyttäminen huolellisesti ja varmista, että työpaikalla on sekä perehdyttämissuunnitelma että -aineisto.

Annat varmasti mainion kuvan itsestäsi esihenkilönä, kun muistat ainakin seuraavat asiat. 

  • Ole paikalla, kun työntekijäsi saapuu ensimmäistä kertaa tehtäviinsä.
  • Tee perehdytyksestä työtehtävien näköistä: sopiva yhdistelmä itseopiskeltavaa materiaalia ja käytännön harjoitusta on monesti toimiva yhdistelmä.
  • Voi olla hyödyllistä valita työyhteisöstä henkilö, joka auttaa tulokasta alkuun uudessa ympäristössä. 
  • Keskustelkaa vapaamuotoisesti ja tutustukaa toisiinne esimerkiksi lounaalla tai iltapäiväkahveilla.
Aiheesta muualla

Alalla noudatettava työehtosopimus ja työntekijän henkilökohtainen työsopimus rajoittavat työnantajan yksipuolista oikeutta eli työnjohto-oikeutta.

Työnantajana sinun on kuitenkin noudatettava seuraavia periaatteita.

  • Työnjohto-oikeus koskee vain työaikaa.
  • Lain tai hyvän tavan vastaiset määräykset ovat kiellettyjä.
  • Työntekijän fyysiset ja ammatilliset edellytykset suoriutua annetusta tehtävästä on huomioitava,
  • Työntekijän asemaan olennaisesti vaikuttavissa muutoksissa on käytävä yhteistoimintamenettelyn mukaiset neuvottelut.
  • Työntekijän yksityisyyden suojaa ei saa loukata.

Lisäksi työsopimuksessa on voitu sopia asioita, jotka rajoittavat työnjohto-oikeutta. Esimerkiksi jos työaikaa tai työtehtäviä ei ole kirjattu työsopimukseen, sinun pitää antaa sinulle kirjallinen selvitys työntekijälle viimeistään ensimmäisen palkanmaksukauden päätyttyä.

Muista, että työnantajana et voi yleensä yksipuolisesti muuttaa työsopimuksessa kuvattuja työehtoja vaan niistä pitää sopia uudelleen työntekijän kanssa.

Työsuojeluhallinnon verkkosivuilla on lueteltu tarkasti laissa säädetyt työnantajan velvollisuudet.

Aiheesta muualla
Lue lisää

Palveluita