Työmarkkinatorin Asiointi-osiossa voi esiintyä virhetilanteita uudistuksen takia. Jos et pysty hoitamaan asiaasi virheen vuoksi, jätä yhteydenottopyyntö Asiointi-osiossa. Kerro, mitä olit tekemässä, ja asiantuntijasi on sinuun yhteydessä. Jos työnhaun käynnistäminen ei onnistu Asiointi-osion virhetilanteen vuoksi, olethan yhteydessä TE-toimistoon tai kuntakokeiluun. Jos tarvitset todistuksen työnhausta, jätä asiasta yhteydenottopyyntö Asiointi-osiossa.

Ohjeet ja tuki⁠

Haen työttömyysturvaa

Työttömyysturvan tarkoitus on korvata taloudellisia menetyksiä, joita työttömyys sinulle aiheuttaa. Ensimmäiseksi sinun tulee ilmoittautua työnhakijaksi TE-palveluiden Oma asiointi -verkkopalvelussa.

Tietoa tilanteesta

Työttömyysturvan tarkoitus on korvata taloudellisia menetyksiä, joita työttömyys sinulle aiheuttaa.

Ilmoittaudu työttömäksi työnhakijaksi, jotta voit saada työttömyysturvaa. Voit ilmoittautua työnhakijaksi Työmarkkinatorin Asiointi-osiossa. Työttömyysturvan eri muotoja ovat ansiopäiväraha, peruspäiväraha ja työmarkkinatuki. 

Työvoimapalvelut, kuten työnhakijaksi ilmoittautumisen, löydät Asioinnista.

Asiakaspalvelumallissa saat työnhakijana tiiviisti tukea heti työnhakusi alusta alkaen henkilökohtaisissa ja säännöllisissä tapaamisissa.

  • Kun olet työtön työnhakija, työttömyysturva varmistaa taloudellisesti mahdollisuutesi hakea työtä sekä parantaa edellytyksiäsi päästä tai palata työmarkkinoille. 

  • Kun ilmoittaudut työnhakijaksi, sinulta kysytään työttömyysturvan saamiseen vaikuttavista asioista. Kun saat työttömyysturvaa, sinun pitää ilmoittaa, jos tilanteesi muuttuu.

  • Mietitkö, tarvitseeko sinun ilmoittaa TE-toimistoon, kuntakokeiluun tai työttömyysturvan maksajalle työn aloittamisesta tai lopettamisesta? Ratkaisevaa on, kestääkö työ yli vai alle kaksi viikkoa.

  • Kun työskentelet työ- tai virkasuhteessa, olet palkansaaja. Jos työsuhteesi päättyy ja joudut työttömäksi, voit olla oikeutettu työttömyysturvaan.

  • Oletko alle 25-vuotias, eikä sinulla ole peruskoulun tai lukion jälkeistä ammattikoulutusta? Sinua koskevat osittain muista työnhakijoista poikkeavat ehdot työttömyysturvaan liittyen. Tilanteesi muuttuu, kun hankit ammatillisen koulutuksen tai osallistut työllistymistä edistävään palveluun.

  • Päätoimisena opiskelijana saat yleensä toimeentulosi opintotuesta. Joissakin tapauksissa voit saada opiskelun aikana työttömyysturvaa.

  • Jos olet EU- tai ETA-maan tai Sveitsin kansalainen, tämän perheenjäsen tai sinulla on oleskelulupa ja jäät työttömäksi tai sinut lomautetaan, voit saada työttömyysturvaa.

  • Jos työnantajasi on tehnyt konkurssin tai ei muusta syystä voi maksaa palkkaasi, voit hakea maksamatta jäänyttä palkkaa tai muita maksuja palkkaturvana.

  • Karenssi tarkoittaa sitä, että työnhakija menettää oikeuden työttömyysturvaan määräaikaisesti, koska on menetellyt työvoimapoliittisesti moitittavalla tavalla. Lainsäädännössä karenssista käytetään termiä korvaukseton määräaika. Tältä sivulta löydät tietoa yleisimmistä karenssin syistä.

Tämä verkkosivu on osa Euroopan komission Your Europe -portaalia. Löysitkö etsimäsi? Anna palautetta! (europa.eu)

Voit ilmoittautua työnhakijaksi Työmarkkinatorin Asiointi-osiossa. Jos jäät työttömäksi tai sinut lomautetaan, ilmoittaudu työnhakijaksi mahdollisimman pian.

Voit ilmoittautua työnhakijaksi ennen kuin työttömyys tai lomautus alkaa, mutta tee se viimeistään ensimmäisenä työttömyyspäivänäsi, koska voit saada työttömyysturvaa vasta ilmoittautumispäivästä alkaen.

Voit kirjautua Työmarkkinatorille verkkopankkitunnuksilla, mobiilivarmenteella tai sirullisella henkilökortilla. Jos et voi tunnistautua näillä tavoilla tai et ole EU- tai ETA-maan tai Sveitsin kansalainen, voit ilmoittautua työnhakijaksi TE-palveluiden neuvontapalvelussa tai TE-toimiston toimipaikassa.

Työvoimapalvelut, kuten työnhakijaksi ilmoittautumisen, löydät Asioinnista.

Palvelut
Aiheesta muualla

Jos haet työttömyysturvaa, työnhaun aloittamisen jälkeen saat työvoimapoliittisen lausunnon oikeudestasi työttömyysturvaan. Näet sinulle annetut lausunnot Työmarkkinatorin Asiointi-osiossa. Työttömyysturvaa maksetaan vain siltä ajalta, kun olet työttömänä työnhakijana. Oikeuteesi saada työttömyysturvaa vaikuttaa moni asia. Lue niistä tarkemmin Työttömyysturva-sisällöistä.

Jos olet osallistunut työvoimakoulutukseen tai ollut työssä palkkatuella ja jäät uudelleen työttömäksi, ilmoittaudu työnhakijaksi.

Lue lisää

Sovi oman asiantuntijasi kanssa jatkoasioinnista  

Työnhaun aloituksen yhteydessä sovit TE-toimiston tai kuntakokeilun asiantuntijan kanssa, miten asiakkuutesi TE-palveluissa etenee.

Työmarkkinatorin Asiointi-osion kautta voit pitää yhteyttä asiantuntijaasi, minkä lisäksi näet siellä kaikki avoinna olevat tehtäväsi. 

Työmarkkinatorin Asiointi-osiossa

  • näet työllistymissuunnitelmassasi sovitut työnhakuvelvoitteesi eli työllistymistäsi edistävät tehtävät, ja voit merkitä ne tehdyiksi määräpäiviin mennessä,
  • näet omat työttömyysturvaasi liittyvät tiedot, kuten lausunnot ja avatut selvityspyynnöt,
  • voit päivittää muutokset työnhakutilanteessasi tai ilmoittaa työllistymisestä,
  • voit ylläpitää yhteystietojasi ja
  • voit jättää yhteydenottopyynnön omalle asiantuntijallesi.
Lue lisää

Tämä verkkosivu on osa Euroopan komission Your Europe -portaalia. Löysitkö etsimäsi? Anna palautetta! (europa.eu)

Kun ilmoittaudut työnhakijaksi, sinulta kysytään työttömyysturvan saamiseen vaikuttavista asioista. Kun saat työttömyysturvaa, sinun pitää ilmoittaa, jos tilanteesi muuttuu.

Työvoimapalvelut, kuten työnhakijaksi ilmoittautumisen, löydät Asioinnista.

Ilmoita työllisyystilanteesi muutoksista Työmarkkinatorin Asiointi-osiossa, puhelinpalvelussa tai TE-toimiston tai kuntakokeilun toimipaikassa.

Tee ilmoitus esimerkiksi silloin, kun

  • aloitat työnteon, työsi päättyy tai työaikasi muuttuu,
  • harjoitat yritystoimintaa yli kaksi viikkoa (yritystoimintana voidaan pitää oman yritystoimintasi lisäksi työskentelyä perheyrityksessä),  
  • työskentelet ja saat korvausta muuten kuin palkansaajana tai yrittäjänä, esimerkiksi omaishoitajana,  
  • aloitat opiskelun,
  • kansalaisuutesi muuttuu tai oleskelulupaasi tulee muutoksia,   
  • keskeytät työllistymistä edistävän palvelun (ilmoita yksittäisistä poissaoloista vain työttömyyskassalle tai Kelalle päiväraha- tai työmarkkinatukihakemuksessa) tai  
  • yhteystietosi muuttuvat.  

Huomaathan, että edellä on listattu yleisimpiä muutoksia, joista sinun tulee ilmoittaa TE-toimistoon tai kuntakokeiluun. Jos olet epävarma, miten oman tilanteesi muutos vaikuttaa oikeuteesi saada työttömyysturvaa, kannattaa olla yhteydessä TE-toimistoon, kuntakokeiluun tai työttömyysturvaneuvonnan puhelinpalveluun. Asiantuntija antaa sinulle tarkemmat ohjeet myös työn alkamisesta ja päättymisestä ilmoittamiseen silloin, kun teet säännöllisesti esimerkiksi keikkatyötä.

Palvelut
Lue lisää

Tämä verkkosivu on osa Euroopan komission Your Europe -portaalia. Löysitkö etsimäsi? Anna palautetta! (europa.eu)

Koska työttömyysturva on vastikkeellista, sinulla on oikeuksien lisäksi myös velvollisuuksia.

Työvoimapalvelut, kuten työnhakijaksi ilmoittautumisen, löydät Asioinnista.

Työttömän työnhakijan oikeudet

Työttömällä työnhakijalla tarkoitetaan ilman työtä olevien työnhakijoiden lisäksi muun muassa lomautettuja ja työvoiman ulkopuolella olevia työnhakijoita

Kun olet ilmoittautunut työnhakijaksi, sinulla on oikeus

  • julkisiin työllisyyspalveluihin, jotka määräytyvät palvelutarpeesi perusteella ja
  • työttömyysturvaan, jos täytät sen saamisen edellytykset.

Teet yhteistyössä TE-toimiston tai kuntakokeilun asiantuntijan kanssa suunnitelman, johon kirjataan työnhakusi tavoitteet ja tehtävät, joiden avulla saavutat tavoitteesi. Arvioit suunnitelmaa ja sen toteutumista kolmen kuukauden välein asiantuntijasi kanssa.     

Oikeuteesi saada työttömyysturvaa vaikuttaa se, työskenteletkö palkansaajana, toimitko yrittäjänä, työllistytkö omassa työssä tai oletko opiskelija. Myös tekemäsi työn määrällä ja kestolla on merkitystä.

Asiantuntijasi arvioi aina tapauskohtaisesti toimintasi vaatiman työmäärän, koska sillä on vaikutusta työttömyysturvaasi. Ratkaisevaa päätoimisuutesi arvioinnissa on toimintasi vaatima työmäärä, ei saamasi tulot tai voitto. TE-toimiston tai kuntakokeilun arviointi ei välttämättä ole yhdenmukainen työttömyysturvan maksajien eli KELA:n tai työttömyyskassan tai Verohallinnon tekemien ratkaisujen kanssa.   

Jos saat työttömyysturvaa, voit edellytysten täyttyessä    

  • opiskella sivutoimisesti,   
  • opiskella ns. lyhytkestoisia opintoja (enintään 6 kk),
  • tehdä vapaaehtois- tai talkootyötä, joka on palkatonta, tavanomaista ja yleishyödyllistä,
  • tehdä osa-aikatyötä,
  • toimia sivutoimisena yrittäjänä tai työskennellä lyhytkestoisesti toimeksiantosuhteessa tai  
  • aloittaa yritystoiminnan tai omassa työssä työllistymisen. Yritystoiminnan tai omassa työssä työllistymisen pää- tai sivutoimisuutta ei arvioida ensimmäisen neljän kuukauden aikana toiminnan aloittamisesta, jos se on aloitettu työttömänä ollessa.   

Sinun tulee kuitenkin ilmoittaa etukäteen TE-toimistoon tai kuntakokeiluun tilanteesi muutoksista, jotta oikeutesi työttömyysturvaan tarkistetaan.

Työttömän työnhakijan velvollisuudet

Jos haet tai saat työttömyysturvaa, sinun pitää hakea kokoaikatyötä. Ainoastaan työkyvyttömyyseläkettä osaeläkkeenä saavalla työnhakijalla on oikeus työttömyysturvaan, vaikka hän ei hae kokoaikatyötä. Työttömyysturvan saamisen ehdoton edellytys on, että työnhakusi on voimassa. Työnhakusi pysyy voimassa, kun asioit TE-toimiston tai kuntakokeilun kanssa sovitulla tavalla ja sovittuna ajankohtana sekä noudatat sinulle Työmarkkinatorin Asiointi-osiossa tai muun asioinnin yhteydessä annettuja ohjeita ja määräaikoja.   

Tämän lisäksi sinun pitää huolehtia seuraavista velvollisuuksista.

  • Ole tavoitettavissa ja pidä yhteystietosi ajan tasalla. Voit ilmoittaa muutoksista Asiointi-osiossa tai soittaa puhelinpalveluun.
  • Ota vastaan työtä, jota asiantuntijasi tai työnantaja tarjoaa. Jos asiantuntijasi tekemä työtarjous on velvoittava, ota yhteyttä työnantajaan ja ilmoitat määräajassa yhteydenotostasi.   
  • Ota vastaan koulutusta, jota asiantuntijasi tarjoaa. Koulutustarjoukset velvoittavat, että haet työvoimakoulutukseen ja ilmoitat määräajassa hakemisestasi. 
  • Osallistu haastatteluihin, työnhakukeskusteluihin ja täydentäviin työnhakukeskusteluihin sekä työllistymis-, aktivointi- tai kotoutumissuunnitelman tekemiseen ja tarkistamiseen.
  • Hakeudu ja osallistu kaikkiin suunnitelmassa sovittuihin tai sinulle tarjottuihin työllistymistä edistäviin palveluihin sekä tee kaikki suunnitelmassa sovitut tehtävät ja ilmoita niiden toteutumisesta.
  • Jos olet alle 25-vuotias, eikä sinulla ole tutkintoon johtavaa, ammatillisia valmiuksia antavaa peruskoulun tai lukion jälkeistä koulutusta, hae keväällä vähintään kahta opiskelupaikkaa, jotta saat työttömyysturvaa. Oikeutesi työttömyysturvaan tarkistetaan syyslukukauden alkaessa eli 1.9. alkaen. Lisätietoja ja apua saat lähimmästä Ohjaamosta.   
  • Ilmoita yhteystietojesi muutoksista TE-toimistolle tai kuntakokeilulle. 

Huomaathan, että jos laiminlyöt velvollisuuksiasi, saatat menettää oikeutesi työttömyysturvaan määräajaksi tai toistaiseksi.

Palvelut
Lue lisää
Aiheesta muualla

Tämä verkkosivu on osa Euroopan komission Your Europe -portaalia. Löysitkö etsimäsi? Anna palautetta! (europa.eu)

Työn tekemisen tavat muuttuvat ja tarjoavat sinulle uusia mahdollisuuksia työllistyä. Palkkatyön sijaan voit työllistää itsesi esimerkiksi yrittäjänä, kevytyrittäjänä, apurahalla, freelancerina tai ammattiurheilijana.

Itsensä voi työllistää monin eri tavoin. Voit hankkia toimeentulosi samanaikaisesti tai vuorotellen useista eri lähteistä. Voit esimerkiksi työskennellä palkkatyön tai opiskelun ohella osa-aikaisesti kevytyrittäjänä tai työsi voi koostua useista lyhytaikaisista vuokratyötilaisuuksista. Oletko tullut ajatelleeksi, että voisit saada tuloja myös harrastuksesi avulla?

Sinulle saattaa nousta mieleen työttömyysturvaan liittyviä kysymyksiä. Ei ole olemassa yksiselitteistä mallia, joka koskisi kaikkia itsensä työllistäjiä, sillä tekemäsi työn määrällä ja kestolla on vaikutusta saamaasi työttömyysturvaan. Kannattaa tutustua Työttömyysturva-osioon sekä kysyä lisätietoja työttömyysturvaneuvonnasta.

  • Yrittäjyyden eri muotoja perinteisen yrittäjyyden lisäksi ovat muun muassa freelancer-, franchising- ja kevytyrittäjyys.

  • Omaishoitajana pidät huolta läheisestä ihmisestä, jolla on sairaus tai vamma tai joka tarvitsee muuten erityistä hoivaa, eikä selviydy arjestaan itse. Samalla omaishoitaja työllistää itsensä.

  • Vapaaehtois- tai talkootyössä teet tavanomaista yleishyödyllistä työtä, josta et saa palkkaa.

Oletko kiinnostunut yrittäjyydestä?

Tutustu Työmarkkinatorin yrittäjyyssisältöihin.

Yrittäjyysosio

Mietitkö, tarvitseeko sinun ilmoittaa TE-toimistoon, kuntakokeiluun tai työttömyysturvan maksajalle työn aloittamisesta tai lopettamisesta? Ratkaisevaa on, kestääkö työ yli vai alle kaksi viikkoa.

Jos olet TE-toimiston tai kuntakokeilun asiakas, ilmoita aina työtilanteesi muutoksista. Voit tehdä ilmoituksen Työmarkkinatorin Asiointi-osiossa tai soittaa puhelinpalveluun.

Ilmoita samalla, aiotko hakea työttömyysturvaa työtilanteesi muuttumisen jälkeen. Saat tarvittaessa uuden työvoimapoliittisen lausunnon oikeudestasi työttömyysturvaan.

Voit saada työttömyysturvaa vain siltä ajalta, kun olet työnhakijana ja haet kokoaikatyötä. Jos olet työnhakija, joka saa työkyvyttömyyseläkettä osaeläkkeenä, sinun ei tarvitse hakea kokoaikatyötä.

Työvoimapalvelut, kuten työnhakijaksi ilmoittautumisen, löydät Asioinnista.

Yksityisenä elinkeinonharjoittajan yritystoiminnan päättäminen

Jos olet yksityinen elinkeinonharjoittaja, sovelletaan yritystoimintaasi toisenlaisia lopettamiskriteereitä kuin yhtiömuotoiseen yritystoimintaan. Työttömyysturvalain mukaan yritystoimintasi yksityisenä elinkeinonharjoittajana katsotaan lopetetuksi silloin, kun tuotannollinen ja taloudellinen toiminta on luotettavana pidettävän ilmoituksesi mukaan päättynyt tai on muuten ilmeistä, ettet jatka enää yritystoimintaa. Lisäksi edellytetään, että olet luopunut mahdollisesta YEL- tai MYEL-vakuutuksesta, pois lukien apurahakauden perusteella otettu MYEL-vakuutus.

TE-toimisto tai kuntakokeilu lähettää ennen asian ratkaisemista kirjallisen selvityspyynnön yritystoiminnastasi.

Kun aloitat enintään kaksi viikkoa kestävän työsuhteen,

  • ilmoita työllistymisestäsi työttömyysturvan maksajalle.  

Kun aloitat enintään kaksi viikkoa kestävän yritystoiminnan,

  • ilmoita työllistymisestäsi työttömyysturvasi maksajalle ja
  • ilmoita työllistymisestäsi myös TE-toimistoon tai kuntakokeiluun, jos yritystoimintasi on aiemmin katsottu sivutoimiseksi ja yritystoimintasi laajenee tai et ole varma yritystoimintasi kestosta.

Kun lopetat enintään kaksi viikkoa kestäneen työsuhteen tai yritystoiminnan, ilmoita siitä työttömyysturvasi maksajalle.

Kun aloitat yli kaksi viikkoa kestävän työsuhteen tai yritystoiminnan, ilmoita siitä

  • TE-toimistoon tai kuntakokeiluun ja
  • työttömyysturvasi maksajalle.

Jos haluat, voit jatkaa työnhakijana TE-palveluissa tai voit lopettaa työnhakusi kokonaan.  

  • Jos lopetat työnhakusi, sinulla ei ole oikeutta työttömyysturvaan.  
  • Jos jatkat työnhakijana, TE-toimisto tai kuntakokeilu selvittää, onko sinulla oikeutta saada työttömyysturvaa. Jotta voit saada työttömyysturvaa, sinun tulee muun muassa pitää työnhakusi voimassa ja hakea kokoaikatyötä.
  • Sinulla voi olla työnhakijana oikeus työttömyysturvaan neljän kuukauden ajalta, kun toimit yrittäjänä tai työllistät itsesi omassa työssä, jos uusi toiminta alkaa työttömyytesi aikana.
  • Sinulla voi olla oikeus myös soviteltuun työttömyysturvaan, jos kyseessä on yli kaksi viikkoa kestävä osa-aikainen työsuhde.

Kun lopetat yli kaksi viikkoa kestäneen työsuhteen tai yritystoiminnan, toimi sen mukaan, onko työnhakusi voimassa.   

  • Jos työnhakusi ei ole voimassa, ilmoittaudu työnhakijaksi.
  • Jos työnhakusi on jo voimassa, ilmoita tilanteesi muuttumisesta TE-toimistoon tai kuntakokeiluun.

TE-toimisto tai kuntakokeilu selvittää, onko sinulla oikeutta työttömyysturvaan ja voi pyytää sinua toimittamaan todistuksia yritystoiminnastasi tai työsuhteestasi.

Aiheesta muualla

Tämä verkkosivu on osa Euroopan komission Your Europe -portaalia. Löysitkö etsimäsi? Anna palautetta! (europa.eu)

Oletko alle 25-vuotias, eikä sinulla ole peruskoulun tai lukion jälkeistä ammattikoulutusta? Sinua koskevat osittain muista työnhakijoista poikkeavat ehdot työttömyysturvaan liittyen. Tilanteesi muuttuu, kun hankit ammatillisen koulutuksen tai osallistut työllistymistä edistävään palveluun.

Työttömyysturva ja työmarkkinatuki alle 18-vuotiaille

Jos olet alle 18-vuotias, etkä ole suorittanut peruskoulun tai lukion jälkeistä tutkintoon johtavaa, ammatillisia valmiuksia antavaa koulutusta, ei sinulla yleensä ole oikeutta työttömyyden perusteella maksettavaan työmarkkinatukeen.

Jos olet 17-vuotias työnhakija, voit saada  

  • työttömyysturvaa eli peruspäivärahaa tai työmarkkinatukea, jos olet suorittanut oppivelvollisuutesi eli hankkinut ammatillisen tutkinnon tai ylioppilastutkinnon tai
  • työmarkkinatukea työllistymistä edistävään palveluun osallistumisen ajalta, jos olet suorittanut oppivelvollisuutesi ylioppilastutkinnolla, vaikka sinulla ei olisi lukion jälkeistä ammatillista koulutusta.

Oikeus työttömyysturvaan voi olla myös alle 18-vuotiaalla, joka on keskeyttänyt oppivelvollisuutensa suorittamisen oppivelvollisuuslaissa mainitun painavan syyn vuoksi. Niitä ovat esimerkiksi pitkäaikainen sairaus, vanhempainvapaa tai ulkomailla olo.

Alle 25-vuotiailla on velvollisuus hakea koulutukseen   

Oletko alle 25-vuotias, eikä sinulla ole peruskoulun tai lukion jälkeistä koulutusta? Jotta saisit työttömyysturvaa, sinun pitää hakea keväällä vähintään kahta opiskelupaikkaa seuraavana syksynä alkavaan tutkintoon johtavaan, ammatillisia valmiuksia antavaan koulutukseen, joiden opiskelijaksi ottamisen edellytykset täytät.

  • Koulutuksen ei tarvitse kuulua perusopetuksen jälkeiseen yhteishakuun. Voit hakea myös yliopistoon tai ammattikorkeakouluun.   
  • Jos olet suorittanut vain peruskoulun, voit hakea myös opiskelupaikkoja nuorille tarkoitetuista lukioista, joiden opetuksen laajuus on vähintään 150 opintopistettä.
  • Jos olet kevään abiturientti, sinun täytyy hakea abikeväänä koulutukseen, joka alkaa syksyllä ja antaa ammatillisia valmiuksia. Sinun pitää hakea koulutukseen myös, jos aiot suorittaa ase- tai siviilipalveluksen heti lukion jälkeen.
  • Jos saat kutsun pääsykokeisiin, sinun on osallistuttava niihin sekä muihin koulutuksen hakemiseen kuuluviin tilaisuuksiin.   
  • Jos saat opiskelupaikan, ota se vastaan ja aloita opinnot.   

Jos esimerkiksi terveydentilaasi tai kielitaitoosi liittyvät syyt estävät sinua hakemasta koulutukseen, keskustele asiasta TE-toimiston tai kuntakokeilun asiantuntijan kanssa. Voitte sopia hakuvelvollisuuden täyttämisestä myös jollain muulla tavalla.

Työttömyysturvan saamisen edellytykset  

Jos olet syyslukukauden alussa eli 1.9. edelleen työtön työnhakija, TE-toimiston tai kuntakokeilun asiantuntija tiedustelee sinulta, mihin koulutuksiin olet hakenut.

Menetät oikeutesi työttömyysturvaan syyslukukauden alusta eli 1.9. alkaen toistaiseksi, jos 

  • olet ilman pätevää syytä jättänyt hakematta vähintään kahteen koulutukseen, 
  • aiheutat sen, ettei sinua valita koulutukseen tai 
  • ilman pätevää syytä kieltäydyt koulutuksesta tai et aloita koulutusta.

Jos keskeytät opinnot ilman pätevää syytä, menetät oikeuden työttömyysturvaan keskeyttämispäivästä alkaen.    

Työttömyysturvan saaminen ei edellytä, että haet syksyllä keväällä alkavaan koulutukseen. Jos kuitenkin haet koulutukseen syksyllä ja saat opiskelupaikan, mutta ilman pätevää syytä jätät aloittamatta koulutuksessa keväällä, menetät oikeuden työttömyysturvaan toistaiseksi.   

Oikeutesi työttömyysturvaan palautuu, kun jokin seuraavista ehdoista täyttyy.

  • Olet suorittanut ammatillisen tutkinnon tai korkeakoulututkinnon.
  • Olet ollut yhteensä vähintään 21 kalenteriviikkoa työssäoloehtoon luettavassa työssä eli työskennellyt vähintään 18 h/vko, osallistunut työllistymistä edistäviin palveluihin, opiskellut päätoimisesti tai työllistynyt päätoimisesti yrittäjänä tai omassa työssä.   
  • Täytät 25 vuotta.

Kela voi määrätä sinulle työmarkkinatuen odotusajan, jota ennen et saa työmarkkinatukea. Odotusajan kesto on enintään 21 viikkoa. Odotusajan ratkaisee Kela.

Työllistymistä edistävät palvelut 

Jos et voi saada työttömyysturvaa, koska et hakeutunut koulutukseen tai keskeytit koulutuksen, voit kuitenkin saada työttömyysturvaa siltä ajalta, kun osallistut työllistymistä edistävään palveluun. 

Työllistymistä edistäviä palveluja ovat esimerkiksi kuntouttava työtoiminta, työnhakuvalmennus, uravalmennus, työkokeilu ja työvoimakoulutus.

Palvelut
Aiheesta muualla

Tämä verkkosivu on osa Euroopan komission Your Europe -portaalia. Löysitkö etsimäsi? Anna palautetta! (europa.eu)

Palveluita