Työmarkkinatorin Asiointi-osiossa voi esiintyä virhetilanteita uudistuksen takia. Jos et pysty hoitamaan asiaasi virheen vuoksi, olethan yhteydessä alueesi työvoimaviranomaiseen. Virhetilanteiden takia hoitamatta jääneet asiat voidaan korjata jälkikäteen. Lue lisää

Ohjeet ja tuki⁠

Haluan töihin, harjoitteluun tai opiskelemaan ulkomaille

Kiinnostaako työnteko, harjoittelu tai opiskelu ulkomailla? Sinun kannattaa ensin kartoittaa osaamisesi ja oman alasi työllisyystilanne mahdollisissa kohdemaissa.

Tietoa tilanteesta

Oletko suunnitellut lähteväsi työskentelemään ulkomaille? Ennen kuin aloitat työnhaun ulkomailta, kartoita kielitaitosi ja osaamisesi sekä oman alasi työllisyystilanne kohdemaassa.

EURES-verkosto auttaa työnhaussa ulkomailta 

Euroopan työnvälitysverkosto eli EURES (European Employment Service) tukee vapaata liikkuvuutta jäsenmaidensa välillä. EURES kattaa EU-maiden lisäksi Norjan, Liechtensteinin sekä Sveitsin.  

Vapaan liikkuvuuden vuoksi kaikilla alueen kansalaisilla on oikeus työskennellä toisessa jäsenvaltiossa. Suomen kansalaisena sinulla on siis samat oikeudet ja velvollisuudet työnteossa EU- ja ETA-maissa ja Sveitsissä kuin maiden omilla kansalaisilla. Työntekijän tulee rekisteröidä oleskelunsa uudessa maassa, mutta erillistä oleskelulupaa ei tarvita. 

Jos haluat työskennellä jossakin EU- tai ETA-maassa tai Sveitsissä ja etsit tietoa maan avoimista työpaikoista, koulutuksesta ja työmarkkinoista, tutustu EURES-verkkopalveluun.

EURES-asiantuntijalta saat opastusta kansainväliseen työnhakuun ja apua CV:n ja hakemuksen maakohtaisessa laatimisessa. Lisäksi saat EURES-verkoston jäsen- ja kumppaniorganisaatioilta tukea koko työnhakuprosessin ajan. Palvelu on maksuton. 

EURES-portaali on EU-alueen oma työpaikkasivusto, josta löytyy avointen paikkojen lisäksi monenlaista hyödyllistä tietoa esimerkiksi asumisesta ja työskentelystä toisissa EU-maissa sekä eri EU-maiden EURES-asiantuntijoiden yhteystietoja.

Voit myös rekisteröityä EURES-portaaliin, ja luoda sinne työnhakijaprofiilin sekä ansioluettelon. Voit julkaista työnhakijaprofiilisi CV-pankkiin, jossa se näkyy palveluun rekisteröityneille työnantajille. Jos työnantaja arvioi sinun olevan hänen organisaationsa avoimeen työpaikkaan sopiva työnhakija, hän voivat olla sinuun yhteydessä ja tarjota työtä. Voit siirtää työnhakuprofiilisi tiedot Työmarkkinatorilta suoraan EURES-portaaliin. 

Yleensä työpaikkailmoituksesta selviää, millaista hakemusta työnantaja toivoo. Hakukirjeet ja CV:t ovat sisällöltään Euroopassa yleensä hyvin samantyyppiset kuin Suomessakin. Ota kuitenkin huomioon, että joitain eroja käytännöissä saattaa olla. Esimerkiksi Saksassa hakemuksiin liitetään usein myös todistusjäljennöksiä.  

Voit kysyä maakohtaisista käytännöistä kohdemaan EURES-neuvojilta, joiden yhteystiedot löydät EURES-portaalista. Lisäksi löydät maakohtaisia vinkkejä hakemuksen ja CV:n tekoon EURES-portaalin Elin- ja työolot -osiosta. Voit tutustua maakohtaiseen tietoon työnhakumenettelyistä myös Valmiina lähtöön? -oppaasta, jonka löydät Euroopan komission sivuilta. Voit ladata oppaan pdf-muodossa tai tilata sen painettuna kotiin.  

CV:n pohjana kannattaa käyttää Europass-ansioluettelomallia. Europass on kehitetty kansainvälistä työnhakua varten, ja sen avulla voit helposti esittää työnantajalle kokonaiskuvan ammattitaidostasi ja osaamisestasi.

 

Targeted Mobility Schemes -liikkuvuushankkeet tarjoavat taloudellista tukea työvoiman liikkuvuuden edistämiseksi EU-alueella. Hankkeita on useita, ja tällä hetkellä niitä koordinoivat Ruotsin ja Saksan työvoimapalvelut ja EURES.  
 
Voit saada liikkuvuusavustusta, jos sinulla on tiedossa esimerkiksi työpaikka tai työhaastattelu toisessa EU-maassa, Norjassa tai Islannissa, ja kaipaat taloudellista tukea matkoihin tai muuttokustannuksiin.

EURES Targeted Mobility Scheme –tuki liikkuvuuteen Euroopassa

European Online Job Day eli EOJD -tapahtumat ovat virtuaalisia rekrytointimessuja. Eri EURES-jäsenmaat järjestävät niitä. Niihin osallistuminen on sinulle maksutonta. Tapahtumissa voit hakea avoimia työpaikkoja, keskustella chatin välityksellä työnantajien kanssa, seurata videoita ja jopa osallistua työhaastatteluun. Lisäksi voit luoda tapahtuma-alustalle voit oman profiilin. EOJD-tapahtumissa tutustut vaivattomasti muiden maiden työmahdollisuuksiin sekä kuulet, millaista asuminen ja työskentely on eri maissa. Lisätietoja tapahtumista saat EURES-asiantuntijalta tai tapahtuma-alustalta.

Aiheesta muualla

Työnhakumatka EU- tai ETA-maahan tai Sveitsiin 

Työttömänä työnhakijana voit lähteä kolmeksi kuukaudeksi työnhakuun toiseen EU- tai ETA-maahan tai Sveitsiin ja säilyttää samalla oikeutesi Suomesta maksettavaan työttömyysturvaan. Työnhakumatkan aikana sinulla on mahdollisuus saada ansiopäivärahaa tai peruspäivärahaa. Matkan aikana et voi siis saada työmarkkinatukea. 

Työttömyysturvan saaminen ulkomaille edellyttää, että olet ennen matkaa ollut työttömänä vähintään neljä viikkoa. Työvoimaviranomainen voi harkintansa mukaan lyhentää tätä jaksoa erityisestä syystä, esimerkiksi jos olet jo sopinut työhaastattelun tai puolisosi on saanut työpaikan kohdemaasta. Työttömyysajaksi voidaan laskea myös se aika, kun olet osallistunut työllistymistä edistävään palveluun. 

Ilmoita matkustuspäivä alueesi työvoimaviranomaiselle hyvissä ajoin ennen lähtöäsi. Työvoimaviranomainen tiedottaa työttömyysturvan maksajalle, että lähdet työnhakuun toiseen EU- tai ETA-maahan tai Sveitsiin. 

Tilaa hyvissä ajoin ennen lähtöäsi Kelasta tai työttömyyskassaltasi U2-lomake, jonka viet kohdemaan työvoimaviranomaiselle. KELA tai työttömyyskassa ratkaisee, täyttyvätkö edellytykset siirtää niiden toimivaltaan kuuluvaa työttömyyspäivärahaa. 

Ilmoittaudu kohdemaassa seitsemän päivän kuluessa työnhakijaksi paikalliselle työvoimaviranomaiselle. Näin saat päivärahan myös matkan ajalta. Jos ilmoittaudut myöhemmin, saat rahaa vasta ilmoittautumispäivästäsi alkaen. Voit etsiä tulevan työnhakumaasi työvoimaviranomaisen Euroopan komission verkkosivuilta.

Työnhakusi aikana sinun pitää noudattaa velvoitteita ja valvontamenettelyjä, joita kohdemaan työvoimaviranomaiset ovat asettaneet. 

Työttömyyspäivärahan maksaa KELA tai työttömyyskassa. Työnhakumatkan aikana voit hakea työttömyyspäivärahaa tavalliseen tapaan verkossa tai voit postittaa työttömyysajan ilmoituksesi maksajalle.  

Aiheesta muualla

Ilmoittaudu työttömäksi työnhakijaksi matkan jälkeen  

Kun palaat Suomeen, ilmoittaudu välittömästi alueesi työvoimaviranomaiselle. Työttömyysturvaasi voi tulla muutoksia, jos et palaa Suomeen, etkä ilmoittaudu viimeistään sinä paluupäivänä, joka on mainittu U2-lomakkeessa. Tällöin et saa työttömyyspäivärahaa ennen kuin olet ollut työssä tai koulutuksessa Suomessa neljä viikkoa. Työmarkkinatuen saamiseen sinulla voi olla oikeus. 

Saat tarkempia ohjeita työvoimaviranomaiselta, KELA:sta tai työttömyyskassasta.  

Jos et ole EU- tai ETA-maan tai Sveitsin kansalainen, ota yhteyttä työvoimaviranomaiseen ja työttömyysturvan maksajaan. 

Lisätietoja saat alueesi EURES-asiantuntijalta.

Aiheesta muualla

Tämä verkkosivu on osa Euroopan komission Your Europe -portaalia. Löysitkö etsimäsi? Anna palautetta! (europa.eu)

Kun opiskelet ulkomailla, kehität kielitaitoasi ja saat arvokasta kokemusta, josta on varmasti hyötyä jatkossa.

Opiskelu ulkomailla

Voit opiskella ulkomailla eri elämänvaiheissa. Opiskelusi voi kestää muutamasta viikosta useaan vuoteen.

Jos opiskelet Suomessa, voit hakea opiskelijavaihtoon ulkomaille. Vaihdossa voit suorittaa osan suomalaisen tutkinnon opinnoista. Tietoa vaihto-opiskelusta saat omalta oppilaitokseltasi.

Voit suorittaa ulkomailla myös kokonaisen tutkinnon. Tällöin opiskelu kestää tutkinnon laajuudesta riippuen useamman vuoden.

Harjoittelu ulkomailla

Voit tehdä opintoihisi kuuluvan harjoittelun ulkomailla. Se on mahdollista ensisijaisesti opiskelijoille ja vastavalmistuneille. Harjoittelu tukee

  • ammatillista kehittymistäsi,
  • kielitaitoasi sekä
  • sinun ja työnantajasi kansainvälistymistä.

Jos opiskelet ammatillisessa oppilaitoksessa, voit hakea työssäoppimispaikkaa ulkomailta oman oppilaitoksesi kautta.

Jos olet korkeakouluopiskelija, työharjoittelupaikkoja ulkomailta voit löytää esimerkiksi

  • oman korkeakoulusi kontaktien kautta,
  • opetushallituksen kautta (EDUFI-harjoittelu),
  • kansainvälisten opiskelijajärjestöjen kautta tai
  • voit ottaa itsenäisesti yhteyttä suoraan työnantajiin.

Tarkista omasta korkeakoulustasi, voitko hakea harjoittelutukea. Voit saada Erasmus+-tukea, kun teet  harjoittelusi EU-maissa, Islannissa, Norjassa, Liechtensteinissa, Makedoniassa tai Turkissa. Voit etsiä harjoittelupaikkoja esimerkiksi EURES-portaalin kautta.

Jos olet vastavalmistunut tai työtön nuori, voit hakea

  • työharjoittelupaikkaa ulkomailta erilaisten ohjelmien tai hankkeiden kautta tai
  • työelämävalmennukseen ulkomaille.

Jos olet 18–35-vuotias ja juuri valmistunut toisen asteen ammatillisesta koulutuksesta, voit hakea ulkomaille Erasmus+-tuettuun harjoitteluun Allianssin nuorisovaihdon Ready for Life -hankkeen kautta.

Jos opiskelet korkeakoulussa tai valmistumisestasi on kulunut enintään vuosi, voit hakea Opetushallituksen kautta EDUFI-harjoittelupaikkoja. EDUFI-harjoittelu tukee opintojasi ja kasvattaa ammattitaitoasi. Saat Opetushallitukselta myös apurahan harjoitteluasi varten.

Lisätietoja erilaisista mahdollisuuksista kansainvälistyä saat Opetushallituksen Maailmalle.net-palvelusta sekä neuvontapalvelusta.

Aiheesta muualla

Työleirille tai vapaaehtoistyöhön

Kansainväliset työleirit ovat hyvä keino tutustua kohdemaan kulttuuriin. Samalla teet vapaaehtoistyötä monikulttuurisessa ryhmässä paikallisen yleishyödyllisen yhteisön hyväksi.

Leirit kestävät yleensä 2–3 viikkoa. Niitä järjestetään eri puolilla maailmaa pääsääntöisesti kesäisin. Osanottajat ovat yleensä 18–30-vuotiaita, mutta yläikärajaa ei ole. Työstä ei makseta palkkaa, vaan korvaukseksi saat ruoan ja majoituksen. Kansainväliselle työleirille voit hakea esimerkiksi Kansainvälisen Vapaaehtoistyö ry:n kautta.

Jos pidät välivuotta, pitkäaikainen vapaaehtoistyö voi olla sinulle sopiva vaihtoehto. Yleensä vapaaehtoistyöjaksosta aiheutuu joitakin kuluja, jotka on hoidettava itse. Eurooppalainen vapaaehtoistyö tarjoaa mahdollisuuden myös EU-tuettuun pitempiaikaiseen vapaaehtoistyöhön 17–30-vuotiaille eurooppalaisille nuorille.

Tämä verkkosivu on osa Euroopan komission Your Europe -portaalia. Löysitkö etsimäsi? Anna palautetta! (europa.eu)

Palveluita

Jos tarvitset apua työttömyysturvan hakemisessa, tutustu Työmarkkinatorin sisältöihin tai soita Työttömyysturvaneuvontaan.

Voit saada taloudellista tukea, kun muutat työn perässä toiseen EU-maahan, Norjaan tai Islantiin.