Nykyinen tai tuleva työntekijäsi saattaa tarvita tukea, jotta työn tekeminen olisi mahdollista. Työmarkkinatorilta löydät tietoa ja palveluita, jotka auttavat sekä ennaltaehkäisemään työkyvyn haasteista aiheutuvia ongelmia että löytämään ratkaisuja silloin, kun työntekijäsi alentunut työkyky on jo alkanut vaikeuttaa työntekoa.
Tarvitsetko työyhteisöösi uuden työntekijän? Kun etsit avoimeen tehtävään sopivaa osaajaa, voit hyödyntää omia verkostojasi, erilaisia työnhakusivustoja, sosiaalista mediaa tai julkisia työvoimapalveluita.
Kun etsit uutta työntekijää, kannattaa ensin käydä läpi omat sekä tuttujesi ja työntekijöidesi verkostot. Voit löytää sopivan tekijän helposti tällä tavalla. Aina verkostoista ei kuitenkaan löydy vaadittua osaamista, joten silloin sinun kannattaa ilmoittaa avoimesta työpaikasta julkisesti.
Nykyään verkossa on paljon erilaisia työnhaku- ja työpaikkailmoitussivustoja, joiden avulla voit helposti etsiä uusia työntekijöitä. Ilmoita avoimesta työpaikasta myös omalla verkkosivullasi. Olethan jo jättänyt työpaikkailmoituksesi Työmarkkinatorille?
Työnantajana sinun kannattaa hyödyntää myös sosiaalisen median tarjoamia mahdollisuuksia. Esimerkiksi LinkedInistä löytyy monipuolisesti eri alojen asiantuntijoita, jotka etsivät uutta työpaikkaa. Lisäksi Facebookin ja Instagramin kautta voi löytyä sopivia osaajia. Maksullisella markkinoinnilla saat enemmän näkyvyyttä työpaikkailmoituksillesi sosiaalisessa mediassa. Edelleen myös sanomalehdissä julkaistaan työpaikkailmoituksia.
Tutustu myös alueesi työvoimaviranomaisen tarjoamiin työnvälityspalveluihin.
Jos haluat rekrytoida nuoren työntekijän tai osaajan ulkomailta, tutustu aiheita käsitteleviin sisältöihimme.
Työvoimairanomaisen myöntämät työllistämisen tuet eli palkkatuki, 55 vuotta täyttäneiden työllistämistuki ja työolosuhteiden järjestelytuki, lähtevät sekä työnhakijan että työnantajan tarpeista. Työnhakija tarvitsee apua työllistymiseen ja sinulla on työnantajana tarve löytää tehtävään osaava tekijä. Uusi sopiva työntekijä voikin löytyä työnhakijasta, jonka työnhakua tuetaan. Myös osatyökykyisellä, pitkään työttömänä olleella tai nuorella voi olla hyödyllistä osaamista ja oikea asenne työhön ja uuden oppimiseen. Kannattaa myös selvittää, tarjoaako kuntasi työllistämispalkkioita.
Saatat myös tietää henkilön, jonka haluaisit palkata palvelukseesi, mutta hänellä ei ole tehtävään vaadittavaa osaamista. Voit kouluttaa organisaatioosi osaavia työntekijöitä esimerkiksi oppisopimuksella, yhteishankintakoulutuksella, työvoimakoulutuksen kautta tai palkkatuen avulla. Joissain tilanteissa voitte kokeilla henkilön soveltuvuutta työhön työkokeilun avulla.
Työnantajana sinulla on monenlaisia lakisääteisiä velvollisuuksia sekä työntekijöitäsi että viranomaisia kohtaan.
Palkanmaksu ei ole ainoa velvollisuus, joka koskee sinua työnantajana. Sinun tulee myös tarjota työterveyshuolto, huolehtia työsuojelusta, vakuuttaa työntekijäsi ja laatia tasa-arvosuunnitelma. Jotta työnteko olisi mahdollisimman turvallista, tarkkaile työympäristöä, työtiloja ja työtapoja. Muista hoitaa myös palkkaperusteiset ja muut ilmoitukset eri viranomaisille. Jos toimialallasi on voimassa oleva työehtosopimus, tulee työehtojen olla sen mukaisia.
Työterveyshuoltolaki velvoittaa sinut työnantajana järjestämään henkilöstöllesi työterveyshuollon, kun työntekijöitä on vähintään yksi. Työterveyshuolto kuuluu kaikille työntekijöillesi riippumatta heidän työajastaan tai työsuhteidensa kestosta. Työterveyshuollon tavoitteena on edistää työntekijöidesi terveyttä ja turvallisia työoloja, tukea työkykyä koko työuran ajan sekä ehkäistä työhön liittyviä sairauksia ja tapaturmia.
Työsuojelun tavoitteena on luoda turvallinen, terveellinen ja tuottava työpaikka. Työnantajana sinulla on velvollisuus tehdä työsuojelun toimintaohjelma. Lisäksi vastuullasi on arvioida ja vähentää mahdollisia vaaroja ja vikatilanteita.
Vakuutus antaa sinulle turvaa sen varalle, että työntekijäsi loukkaantuu työtapaturmassa tai työmatkalla tai sairastuu ammattitautiin. Voit ottaa vakuutuksen haluamastasi vahinkovakuutusyhtiöstä. Eri vakuutusyhtiöillä on erilaisia käytäntöjä, joten vakuutuksen tarkka hinta vaihtelee. Jos haluat, voit kilpailuttaa vakuutusyhtiöitä.
Työntekijöille otettavia pakollisia vakuutuksia ovat työeläkevakuutus, työtapaturma- ja ammattitautivakuutus, ryhmähenkivakuutus, työttömyysvakuutusmaksu ja sairausvakuutusmaksu. Jos haluat, voit ottaa lisäksi myös vapaaehtoisia vakuutuksia.
Työntekijäsi saattaa tarvita tukea, jotta työn tekeminen olisi mahdollista. Tietyt toimenpiteet auttavat sinua ehkäisemään työntekijöidesi mahdollisia työkyvyn ongelmia. Määrättyihin toimenpiteisiin sinulla työnantajana on myös velvollisuus.
Voit ennaltaehkäistä työntekijän työkyvyn ongelmia, kun sovit työkyvyn tukemiseen liittyvistä toimintatavoista, seuraat sairauspoissaoloja, teet yhteistyötä työterveyshuollon kanssa ja käyt keskusteluja työkykyyn liittyvistä asioista.
Työterveyshuolto toimii yhteistyössä organisaatiosi kanssa työntekijöidesi terveyden ja työkyvyn ylläpitämiseksi heidän työuransa kaikissa vaiheissa. Työkyvyn tukeminen perustuu työyhteisössänne sovittuihin käytäntöihin. Johdon, henkilöstöhallinnon ja työntekijöiden sekä työterveyshuollon kesken sovitut toimintatavat kirjataan työpaikan työkyvyn tuen malliin.
Jos huomaat työntekijäsi työkyvyn heikentyneen tai sairauspoissaoloraja (yli 90 päivää) ylittyy, on vastuullasi nostaa asia esille ja keskustella siitä työntekijäsi kanssa.
Työnantajana sinulla on velvollisuus järjestää jokaiselle työ- tai virkasuhteessa olevalle työntekijällesi ainakin ehkäisevän työterveyshuollon palvelut. Voit hankkia nämä palvelut joko julkiselta tai yksityiseltä palveluntuottajalta. Työterveyshuollon hankkiminen on suositeltavaa myös silloin, kun olet yrittäjä, vaikka se ei olekaan pakollista.
Voit käydä työntekijäsi kanssa varhaisen tuen keskustelun, jossa pyritte löytämään ratkaisuja hänen työkykynsä tukemiseksi. Keskustelua tilanteesta kannattaa jatkaa työterveysneuvottelussa, joka toteutetaan yhdessä työterveyshuollon kanssa.
Työkykyä tukevat muutostoimenpiteet -sivulta löydät erilaisia ratkaisuja tilanteeseen, jossa työntekijäsi alentunut työkyky on alkanut jo haitata työntekoa.
Kaikki työyhteisön jäsenet ovat vastuussa hyvinvoinnista työpaikalla. Työkykyinen ja motivoitunut henkilöstö auttaa tavoitteiden saavuttamisessa.
Voidaanko työyhteisössäsi hyvin? Organisaation arvot ja toimintaympäristö sekä johtaminen vaikuttavat työyhteisön ja yksittäisten työntekijöiden hyvinvointiin.
Työnantajana työturvallisuudesta huolehtiminen on sinun vastuullasi. Jotta työpaikallanne voidaan hyvin, ennakoi mahdollisia ongelmia, aseta selkeät tavoitteet ja rakenna luottamusta. Varmista myös, että johtaminen toimii ja kohtelet työntekijöitä yhdenvertaisesti. Kun johdat oikeudenmukaisesti, avoimesti ja kannustavasti, parannat työyhteisönne hyvinvointia ja työntekijät voivat onnistua työssään paremmin.
Mitä voit tehdä työnantajana?
Työsuojeluhallinnosta voit kysyä neuvoa ja ohjeita työpaikkaa koskevissa terveyteen, turvallisuuteen ja työsuhteen ehtoihin liittyvissä asioissa. Lisäksi sinun täytyy ilmoittaa työsuojeluun tietyistä vaarallisista töistä, todetuista ammattitaudeista ja vakavista työtapaturmista.
Työelämästä perhevapaalle ja takaisin – perhevapaiden opas työnantajille sisältää tietoa, jonka avulla voit työnantajana sujuvoittaa työyhteisössäsi työn ja perheen yhteensovittamista ja edistää koko työyhteisön hyvinvointia.
Oppaaseen on tiivistetty keskeiset asiat perhevapaista, joita koskeva laki uudistui 1.8.2022. Siinä kerrotaan, mitä sinun kannattaa ottaa huomioon ennen työntekijän perhevapaita, niiden aikana sekä silloin, kun työntekijä palaa vapailta takaisin työhön.
Työnantajana sinulla on velvollisuus huolehtia työntekijöidesi työkyvyn ylläpidosta ja etsiä ratkaisuja mahdollisiin työkykyyn liittyviin ongelmiin.
Sinulla on käytössäsi erilaisia toimenpiteitä, jotka mahdollisesti auttavat löytämään ratkaisuja silloin, kun työntekijäsi alentunut työkyky on alkanut haitata työntekoa.
Jos uuden tai nykyisen työntekijäsi sairaus tai vamma estää työn tekemisen, voitte tehdä työpaikalla työn mukautuksia. Mukautuksilla tarkoitetaan työssä tehtäviä muutoksia, joilla työntekijäsi työnkuvaa muokataan vastaamaan ja tukemaan paremmin hänen osaamistaan ja työkykyään.
Sovi työntekijäsi kanssa tarvittavista työtehtävien muutoksista ja mukautuksista. Tehkää niistä myös kirjallinen sopimus. Sopikaa lisäksi, milloin tilannetta arvioidaan uudelleen yhdessä työntekijän ja työterveyshuollon kanssa.
Kun sovit työtekijäsi kanssa työaikajärjestelyistä, hän saa päivittäiseen työskentelyynsä joustavuutta.
Voitte sopia esimerkiksi liukuvasta työajasta, joka tarkoittaa sitä, että työnteon alkamis- ja päättymisajat ovat tietyissä rajoissa työntekijöidesi päätettävissä. Järjestelyn täytyy noudattaa työaikalakia ja alanne työehtosopimusta.
Työntekijäsi voivat tehdä työtä myös osa-aikaisesti. Mahdollisia vaihtoehtoja ovat muun muassa harkinnanvarainen osa-aikatyö, osittainen vanhuuseläke, osatyökyvyttömyyseläke ja perhevapaisiin kuuluva osittainen hoitovapaa.
Etätyö on työtä, jota työntekijäsi tekee joko kotona tai muussa sovitussa paikassa varsinaisen työpaikan ulkopuolella. Etätyö voi olla joko kokoaikaista tai osittaista siten, että työntekijä on esimerkiksi osan viikosta etätyössä ja osan työpaikalla. Työntekijäsi voi tehdä etätyötä myös kertaluonteisesti erikseen sovitun ajan verran.
Kun työtehtäviä ja työprosesseja mukautetaan työntekijän työkyvyn mukaisiksi, hän saattaa jaksaa työskennellä paremmin erilaisissa elämäntilanteissa.
Voit järjestellä työntekijöidesi tehtäviä uudelleen työpaikan sisällä tai sopeuttaa heidän työaikojaan ja työnteon muotoja. Voitte tehdä työnjakoon joko määräaikaisia tai pysyviä muutoksia. Muutoksista kannattaa keskustella yhdessä koko työyhteisön kanssa.
Osatyökykyisyys työyhteisössä (ttk.fi)
Työkierto taas tarkoittaa sitä, että työntekijäsi siirtyy määräajaksi toisiin toimintoihin tai yksiköihin työpaikalla, minkä jälkeen hän palaa takaisin entiseen työhönsä. Työkierron tavoitteena voi olla esimerkiksi työntekijän työhyvinvoinnin tai motivaation lisääminen.
Voit käyttää työn muotoiluun ja organisoimiseen Ratko-menetelmää. Sen avulla voitte järjestää työyhteisössänne tehtäviä uudelleen. Pilkotte kaikkien mukanaolijoiden työtehtävät osiin. Tehtävistä, jotka jäävät työntekijöidesi ydinosaamisen ulkopuolelle ja joita he ovat tottuneet tekemään oman ydintehtävänsä ohessa, luotte kokonaan uuden tehtäväkokonaisuuden. Tämän uuden työtehtävän voitte muotoilla sellaiseksi, joka vastaa esimerkiksi osatyökykyisen työntekijän työkykyä.
Ratko-menetelmää voit hyödyntää sekä uusien että nykyisten työntekijöidesi kohdalla. Saat tarvittaessa apua menetelmän toteuttamiseen Ratko-asiantuntijapalvelusta tai Ratko-menetelmän käyttökoulutuksesta.
Saavutettava työympäristö on kaikille työntekijöillesi sopiva, yhdenvertainen ja helposti lähestyttävä.
Jos työntekijäsi toimintakyky on heikentynyt vamman tai sairauden takia, hän voi saada tukea esimerkiksi apuvälineistä. Apuvälineen käyttöönotto on yksilöllinen osa kuntoutus- tai hoitoprosessia. Työntekijäsi saa perusterveydenhuollosta tavallisimpia liikkumista sekä päivittäis- ja aistitoimintoja tukevia apuvälineitä. Apuvälineiden järjestämiseen osallistuu kuitenkin useita eri toimijoita, joista jokainen on vastuussa omasta osa-alueestaan.
Jos työntekijäsi ei vamman tai sairauden takia selviä tietyissä toimissa, hän voi tarvita henkilökohtaista apua. Henkilöllä on oikeus saada henkilökohtaista apua, jos vammaispalvelulaissa määritellyt edellytykset palvelun saamiseksi täyttyvät. Avun järjestäminen on hyvinvointialueen vastuulla.
Jos työntekijäsi tarvitsee kuulo-, kuulonäkö- tai puhevamman vuoksi tulkkausta, hän asuu Suomessa ja hänellä on käytössään jokin kommunikointikeino, hän voi käyttää Kelan vammaisten henkilöiden tulkkauspalvelua.
Työnantajana sinun on kehitettävä työoloja ja toimintatapoja yhdenvertaisuuden edistämiseksi. Jos palveluksessasi on säännöllisesti vähintään 30 henkilöä, sinulla on oltava suunnitelma tarvittavista toimenpiteistä yhdenvertaisuuden edistämiseksi. Sinun on käsiteltävä edistämistoimia ja niiden vaikuttavuutta henkilöstön tai heidän edustajiensa kanssa.
Jos uudella tai nykyisellä työntekijälläsi on vamma tai sairaus, jonka vuoksi työtehtävissä selviytyminen edellyttää esimerkiksi työvälineiden hankkimista tai työpaikalla tehtäviä muutoksia, voit hakea työvoimapalveluilta työolosuhteiden järjestelytukea.
Vaikka työkyvyn ylläpitämiseksi olisi tehty työn mukautuksia tai muita ennaltaehkäiseviä toimenpiteitä, työntekijäsi työkyky saattaa siitä huolimatta alentua työsuhteen aikana. Tällaisiin tilanteisiin on erilaisia keinoja ja apua tarjolla.
Voit ohjata työntekijäsi työkyvyn arviointiin, jos työssä suoriutumisessa ilmenee vaikeuksia, joita ette saa korjattua työpaikan omin keinoin. Työkyvyn arvioinnissa arvioidaan työntekijän kykyä suoriutua nykyisistä tehtävistä, toiminta- ja työkyvyn kehitystä sekä mahdollisuuksia toimia työelämässä. Oman työterveyshuollon lääkäri on usein paras asiantuntija työkyvyn arviointiin, koska hänellä on tietoa työpaikan olosuhteista.
Jos uudella tai nykyisellä työntekijälläsi on vamma tai sairaus, jonka vuoksi työtehtävissä selviytyminen edellyttää esimerkiksi työvälineiden hankkimista tai työpaikalla tehtäviä muutoksia, voit hakea työvoimapalveluilta työolosuhteiden järjestelytukea.
Kuntoutuksesta voi olla työntekijällesi apua silloin, kun vamma tai sairaus vaikeuttaa hänen työskentelyään tai selviytymistään erilaisissa elämäntilanteissa.
Palkkatuella työllistämäsi työntekijä voi siirtyä toisen työnantajan palvelukseen esimerkiksi tilanteessa, jossa toisella työnantajalla on mahdollisuus tarjota työntekijäsi työkyvylle paremmin soveltuvia työtehtäviä. Siirto voidaan tehdä joko määräajaksi tai koko palkkatukijakson loppuajaksi.
Palkkatuella työllistetyn työntekijän siirtäminen toisen työnantajan palvelukseen
Jos olet suurtyönantaja, työeläkemaksun (TyEl) maksuluokkasi määritellään vertaamalla työkyvyttömyysriskiäsi keskimääräiseen riskiin. Laskennassa verrataan aiemmin myönnettyjen työkyvyttömyyseläkkeiden määrää TyEl:n keskimääräiseen määrään.
Työvoimapalveluiden asiakkaan, joka on työllistymässä osatyökykyisenä palvelukseesi, pitää työsuhteen alkaessa pyytää työvoimapalveluilta todistus, että hänet on merkitty työvoimapalveluiden asiakasrekisteriin osatyökykyisenä työnhakijana. Tämän jälkeen hänen täytyy itse toimittaa todistus sinulle. Työnantajana sinun täytyy säilyttää todistus.
Jos osatyökykyinen tulee työkyvyttömäksi työssäolon viiden ensimmäisen vuoden aikana, sinun täytyy toimittaa työntekijältä saamasi todistus osatyökykyisyydestä työeläkevakuutusyhtiöllesi, jolloin työntekijän työkyvyttömyyseläke ei vaikuta työeläkemaksuluokkaasi.
Kun työntekijäsi pyytää todistuksen osatyökykyisyydestään työsuhteen alkaessa ja toimittaa sen sinulle, vältyt vaikutuksilta, joita työntekijäsi mahdollinen työkyvyttömyyseläkkeelle jääminen työeläkemaksuusi aiheuttaisi. Tämä voi osaltaan kannustaa osatyökykyisen työntekijän palkkaamiseen.
Työkyvyn ongelmien ennaltaehkäisystä löydät tietoa Ennakoiva työkyvyn tukeminen -sivulta. Sivulla kerrotaan työkyvyn tuen mallista, sairauspoissaoloista, työterveyshuollosta sekä varhaisen tuen keskustelusta ja työterveysneuvottelusta.