Leikkaaja

Haastattelut Julkaistu

"Automatisaatio on vaikuttanut tekstiiliteollisuuteen merkittävästi, ja sen vaikutus tulee jatkumaan myös tulevaisuudessa. Esimerkiksi kaavojen työstämisessä tarvitaan jatkossa 3D-osaamista. Työpaikat alalla tulevat todennäköisesti vähentymään, ja teknisen osaamisen merkitys kasvamaan."

Leikkaajan leikkuri
  • Heli Mustonen
  • Leikkaajana Ursuit Oy:ssä.
  • Suorittanut oppisopimuksella tekstiili- ja muotialan perustutkinnon Turun ammatti-instituutissa ja Ursuitilla työskennellen.
  • Työkokemusta alalta yksi vuosi.

Kerro lyhyesti, mitä teet työksesi.

Tehtäväni on leikata ja työstää sukellus- ja pelastuspukujen materiaaleja ompelua varten. Yleensä käytän kaavaohjelmaa, jolla teen työmääräysten mukaisia leikkuuasetelmia eli asettelen yhden vaatekoon kaavat vierekkäin teknisten ohjeiden mukaisesti. Sen jälkeen leikkaan automaattileikkurilla asetelmat. Tämän jälkeen valmistelen puvun ompelua varten.

Miten olet päätynyt valitsemaasi ammattiin?

Olen aina ollut kiinnostunut tekstiilialasta ja käsillä tekemisestä, joten päätin kouluttautua tekstiilialalle.

Kuvaile tyypillistä työpäivääsi tai työviikkoasi.

Avaan aamulla ensimmäisenä tietokoneet, joita tarvitsen asettelussa, leikkuussa ja työhön liittyvien tietojen kirjaamisessa. Sen jälkeen otan esille työmääräyksen, jonka mukaan teen leikkuuasetelmat eri materiaaleille, joita puvussa käytetään. Toisinaan teen asetelmiin asiakkaan toivomia kaavamuutoksia, kuten lahkeiden ja hihojen lyhennyksiä tai pidennyksiä.

Tämän jälkeen leikkaan materiaaleja tarvittavan määrän, ja asettelen palat automaattileikkurin työpöydälle. Sitten etsin asetelmat tietokoneelta, laitan ohjelmaan oikeat asetukset ja leikkaan kappaleet kaavojen mukaisesti. Lopuksi kokoan kaikki kappaleet nippuun ja teen tarvittavat merkinnät ompelua ja jatkotyöstöä varten. Lisäksi tulostan puvulle etiketin ja sarjanumeron sekä teen tarvittavat merkinnät tietokoneelle. Sitten puku onkin valmis ompelua varten.

Työtä tehdään välillä myös tiimeissä, mikä tarkoittaa sitä, että saatan tehdä pelkkää leikkaamista koko päivän. Seuraavana päivänä tehtäviä vaihdetaan toisen tiimiläisen kanssa.

Millaisessa työympäristössä tai työaikoina työskentelet?

Teen töitä yhdessä leikkuutiimin kanssa isossa tuotantotilassa. Automaattileikkurista kuuluu kova ääni, joten sen kanssa työskennellessä suositellaan kuulosuojaimien käyttöä. Lisäksi leikkurista tulee kangaspölyä, joten työ ei sovellu pölyherkille. Leikkaajan työ on suurimmaksi osaksi seisomatyötä.

Työtä tehdään kahdessa vuorossa. Aamuvuorossa työskennellään kello 6–14 ja iltavuorossa kello 14–22.

Millaista osaamista tai ominaisuuksia ammatissasi vaaditaan?

Tekstiilialan koulutus on lähes välttämätön, jotta kappaleiden tunnistaminen ja muotojen ymmärtäminen sujuu luontevasti. Työ vaatii järjestelmällisyyttä, tarkkuutta ja huolellisuutta. Lisäksi on oltava kärsivällinen ja sopeuduttava muutoksiin.

Mikä on parasta ammatissasi?

Parasta on, kun näkee työnsä tuloksen eli hienon sukellus- tai pelastuspuvun. Toisinaan työssä on kiire, ja silloin saa paljon aikaiseksi, mistä seuraa onnistumisen tunne.

Mitkä ovat ammatin varjopuolia tai mikä tuntuu haastavalta?

Kun työmääräyksiä on vähän, se aiheuttaa stressiä ja turhautumista.

Mitä kertoisit henkilölle, joka harkitsee leikkaajan ammattia?

Leikkaajan työ on erittäin mielenkiintoista ja vaihtelevaa, ja päivät kuluvat nopeasti. Koen, että tämä työ on erittäin arvokasta.

Millaisena näet ammattisi tulevaisuuden? 

Automatisaatio on vaikuttanut tekstiiliteollisuuteen merkittävästi. Tulevaisuudessa sen merkitys kasvaa entisestään, ja esimerkiksi kaavojen työstämisessä tarvitaan jatkossa 3D-osaamista. Alan työpaikat tulevat todennäköisesti vähenemään, ja teknisen osaamisen merkitys kasvamaan.

Jaa artikkeli