Tillskärare
"Automatiseringen har haft en stor inverkan på textilindustrin. I framtiden kommer dess betydelse att öka ännu mer och i fortsättningen kommer det att behövas 3D-kompetens till exempel för att bearbeta mönster. Arbetsplatserna inom branschen kommer sannolikt att minska och den tekniska kompetensens betydelse kommer att öka."
- Heli Mustonen
- Tillskärare vid Ursuit Oy.
- Har genom läroavtal avlagt grundexamen inom textil- och modebranschen vid Åbo yrkesinstitut och genom att arbeta vid Ursuit.
- Ett års arbetserfarenhet inom branschen.
Berätta kort vad du arbetar med.
Min uppgift är att skära till och bearbeta materialet för dyk- och överlevnadsdräkter inför sömnad. I allmänhet använder jag ett mönsterprogram, där jag utarbetar tillskärningsplanerna enligt arbetsbetsordern, dvs. placerar mönstren för en klädstorlek bredvid varandra i enlighet med de tekniska anvisningarna. Efter detta skär jag till planerna med den automatiska skärmaskinen. Därefter gör jag dräkten klar för sömnad.
Hur har du hamnat i det yrke du valt?
Jag har alltid varit intresserad av textilbranschen och av att arbeta med händerna, så jag bestämde mig för att utbilda mig i textilbranschen.
Beskriv en typisk arbetsdag eller arbetsvecka.
På morgonen sätter jag först på de datorer som jag behöver för arrangemang, tillskärning och registrering av arbetsrelaterade uppgifter. Därefter tar jag upp arbetsordern, och enligt den skapar jag tillskärningsplanerna för de olika material som används i dräkten. Ibland gör jag sådana mönsterändringar i planerna som kunden önskar, såsom att korta av eller förlänga ben och ärmar.
Efter det här skär jag till en tillräcklig mängd material och lägger bitarna på den automatiska skärmaskinens arbetsbord. Sedan letar jag upp planerna på datorn, gör rätt inställningar i programmet och skär till bitarna enligt mönstren. Slutligen sammanställer jag alla bitar i en hög och gör de anteckningar som behövs inför sömnaden och bearbetandet av bitarna. Dessutom skriver jag ut en etikett och ett serienummer för dräkten samt gör nödvändiga anteckningar på datorn. Efter det är dräkten klar att sys.
Ibland arbetar man också i team, vilket innebär att jag kanske bara gör tillskärningar hela dagen. Följande dag byter man uppgifter med en annan teammedlem.
Hurdan är din arbetsmiljö eller vilka är dina arbetstider?
Jag arbetar tillsammans med tillskärningsteamet i stora produktionsutrymmen. Den automatiska skärmaskinen har ett högt ljud och därför rekommenderas det att man använder hörselskydd när man arbetar med den. Dessutom kommer det tygdamm från skärmaskinen, så arbetet lämpar sig inte för dammkänsliga. Tillskärarens arbete görs till största delen stående.
Arbetet utförs i två skift. Morgonskiftet pågår kl. 6–14 och kvällsskiftet kl. 14–22.
Vilka kunskaper eller egenskaper krävs i yrket?
En utbildning inom textilbranschen är nästan nödvändig för att man smidigt ska kunna identifiera bitar och förstå former. Arbetet kräver att man är systematisk, precis och noggrann. Dessutom måste man ha tålamod och kunna anpassa sig till förändringar.
Vad är det bästa med ditt yrke?
Det bästa är att se resultatet av sitt arbete, dvs. en fin dyk- eller räddningsdräkt. Ibland är det bråttom i arbetet och då åstadkommer man mycket, vilket leder till att man känner att man lyckats.
Vilka är skuggsidorna i yrket eller vad känns utmanande?
Är mängden arbetsordrar liten orsakar det stress och frustration.
Vad skulle du berätta för en person som överväger att bli tillskärare?
Tillskärarens arbete är mycket intressant och varierande och dagarna går snabbt. Jag upplever att det här är ett betydelsefullt arbete.
Hur ser framtiden ut för ditt yrke?
Automatiseringen har haft en stor inverkan på textilindustrin. I framtiden kommer dess betydelse att öka ännu mer och i fortsättningen kommer det att behövas 3D-kompetens till exempel för att bearbeta mönster. Arbetsplatserna inom branschen kommer sannolikt att minska och den tekniska kompetensens betydelse kommer att öka.