Stylisti
"Tässä ammatissa vaaditaan luovuutta ja hyvää värisilmää. On myös tärkeää ymmärtää, miten eri vartalotyypit vaikuttavat vaatteiden valintaan. Pukeutuminen on monille henkilökohtainen ja arka asia, joten on tärkeää osata kommunikoida, ymmärtää erilaisia ihmisiä ja rohkaista heitä."
- Annika Löfberg
- Tekee stylistin töitä kevytyrittäjänä.
- Suorittanut käsi- ja taideteollisuusalan perustutkinnon sekä myynnin ammattitutkinnon Raision seudun koulutuskuntayhtymässä.
- Työkokemusta alalta kahdeksan vuotta.
Kerro lyhyesti, mitä teet työksesi.
Toimin kevytyrittäjänä, ja tarjoan stylistin palveluita yksityisasiakkaille Varsinais-Suomen alueella. Tarjoamiini palveluihin kuuluvat tyylikonsultaatio, vartalo- ja värianalyysit sekä verkkovalmennukset.
Miten olet päätynyt valitsemaasi ammattiin?
Olen kokeillut elämäni aikana useita eri ammatteja maskeeraajasta kaupan kassatyöntekijään. Kouluttauduin stylistiksi osana myynnin ammattitutkintoa. Tarkoituksenani oli hyödyntää stylistin opintojen tarjoamaa osaamista vaatekaupassa työskentelyssä. Äitini kuitenkin sairastui vakavasti, ja kun hoidin häntä, tajusin, että en halua käyttää elämääni työhön, joka on vain osittain siitä, mitä todella haluan tehdä. Sen jälkeen olen työskennellyt itsenäisesti stylistinä.
Kuvaile tyypillistä työpäivääsi tai työviikkoasi.
Työviikot ovat mukavan vaihtelevia, ja niihin kuuluu usein matkoja Turkuun. Teen asiakkaille värianalyysejä ja etsin heille kaupoista sopivia vaatteita kaupoista Turussa ja Salossa. Joskus minut pyydetään tekemään värianalyysejä erilaisille ryhmille, ja useimmiten matkustan tekemään niitä paikan päälle. Tarjoan myös valmennuksia verkossa, joten viikkoon kuuluu todennäköisesti myös asiakkaiden konsultointia etänä vaate- ja tyyliasioissa. Silloin etsin vaatteita verkosta tai sovittelen värianalyyseissä digitaalisia kankaita.
Millaisessa työympäristössä tai millaisina työaikoina työskentelet?
Työskentelen kotona ja vuokratiloissa sekä kiertelen vaateliikkeissä. Työskentelen yleensä arkipäivisin kello 9–16 välillä, mutta voin muuttaa työaikojani tarpeen mukaan.
Millaista osaamista tai ominaisuuksia ammatissa vaaditaan?
Tässä ammatissa vaaditaan luovuutta ja hyvää värisilmää. On myös tärkeää ymmärtää, miten eri vartalotyypit vaikuttavat vaatteiden valintaan. Pukeutuminen on monille henkilökohtainen ja arka asia, joten on tärkeää osata kommunikoida, ymmärtää erilaisia ihmisiä ja rohkaista heitä.
Työskentelen henkilökohtaisena stylistina, joten muodin tunteminen on tärkeää, mutta ei niin korostetussa asemassa kuin niillä, jotka työskentelevät muotinäytöksissä, kuvauksissa tai julkisuuden henkilöiden kanssa.
Mikä on parasta ammatissasi?
Parasta ammatissani on se, kun saan asiakkaan näkemään oman kauneutensa. Monet saapuvat luokseni itseään peitellen. Sovitusten myötä he huomaavat, miten hyvältä oikeat vaatteet ja värit saavat heidät näyttämään, ja he puhkeavat kukkaan. Muutoksen näkeminen toisen itseluottamuksessa on palkitsevaa.
Mitkä ovat ammatin varjopuolia tai mikä tuntuu haastavalta?
Ammattini varjopuoli on työn itsenäisyys, koska on oltava itse vastuussa kaikesta. Toisaalta se on myös hyvä asia, mutta ainakin työuran alussa oli hetkiä, kun kaipasin vertaistukea.
Mitä kertoisit henkilölle, joka harkitsee stylistin ammattia?
Jos koet ihmisten auttamisen vaatteiden ja värien avulla olevan sinun juttusi, kannattaa ehdottomasti kokeilla stylistin työtä. Vaikka ala voi olla haastava ja koko ajan on uutta opittavaa, suosittelen ammattia siitä huolimatta. Koulutus antaa paljon hyviä vinkkejä ja ymmärrystä siitä, miten tuoda ihmisten parhaat puolet näkyviin.
Millaisena näet ammattisi tulevaisuuden?
Stylistin työn tulevaisuus näyttää mielestäni hyvältä. Stylistien palveluita hyödyntävät nykyään myös ihan tavalliset ihmiset vaatevalintojensa apuna, ei ainoastaan julkisuuden henkilöt. Palveluita tarjotaan koko ajan enemmän myös verkossa, ja koen sen olevan merkittävä osa ammatin tulevaisuutta.